-Δημοσιογράφος: Καλημέρα σας κ. υπουργέ
-Υπουργός: Καλή σας ημέρα
-Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ, προκύπτει και από το σημερινό Τύπο, προκύπτει και από τις αντιδράσεις των ακροατών και από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα , είμαστε λίγο σαλταρισμένοι σαν κοινωνία πια και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Βεβαίως , είναι εξηγήσιμο γιατί συμβαίνει, αλλά είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και δεν ξέρω εάν μπορείτε να το διαχειριστείτε πολιτικά.
-Υπουργός: Τώρα εάν μπορούμε να το διαχειριστούμε πολιτικά ή όχι , αυτό είναι κάτι το οποίο θα φανεί στο μέλλον. Η ουσία του πράγματος είναι η εξής: ότι περνάμε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο μέσα στην οποία αλλάζουν τα πράγματα πάρα πολύ ριζικά από αυτό το οποίο ξέραμε μέχρι τώρα σε κάτι εντελώς καινούργιο, το οποίο πάρα πολύς κόσμος δεν μπορεί να δει πως θα είναι η επόμενη μέρα. Όταν ζεις μία τέτοια κρίση , μία κρίση παγκοσμίου επιπέδου , αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η επόμενη μέρα δεν θα είναι ίδια με την προηγούμενη. Και αυτό δεν είναι αναγκαστικά κακό. Αν δούμε το τι έχει συμβεί τις προηγούμενες δεκαετίες στην Ελλάδα που τα προβλήματα γιγαντώθηκαν , καταλαβαίνει κανείς , ότι τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν προς μία κατεύθυνση ,όπου αυτό το οποίο παράγουμε σαν χώρα, αυτό το οποίο μπορούμε να κάνουμε , το κάνουμε αποτελεσματικά. Αυτό δεν γινότανε μέχρι τώρα. Αυτή η αλλαγή όμως απλώς για να τελειώσω, να προσπαθήσω να εξηγήσω τουλάχιστον το θυμό που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία, αυτό το πράγμα, πρέπει να γίνει απότομα γιατί, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η πραγματική κατάσταση ήταν κρυμμένη. Λοιπόν, οι κινήσεις που πρέπει να κάνουμε τώρα, είναι πάρα πολύ ραγδαίες δυστυχώς. Αν είχαμε ξεκινήσει νωρίτερα και εννοώ πολύ νωρίτερα, δεν μιλάω για την τελευταία διετία, σίγουρα αυτή η αλλαγή θα ήταν πολύ πιο αν θέλετε εύκολη να τη διαχειριστεί οποιοσδήποτε και ο πολίτης και η κυβέρνηση.
-Δημοσιογράφος: Αυτό είναι μία υπόθεση όμως;
-Υπουργός: Ναι, δεν είναι μία υπόθεση είναι η πραγματικότητα όμως …
-Δημοσιογράφος: Άλλο λέω. Αν κάναμε κάτι άλλο αλλιώς , πιθανώς να ήταν αλλιώς τα πράγματα. Εδώ όμως συζητάμε σε μία διαμορφωμένη πραγματικότητα , η οποία έχει διαμορφωθεί ως αποτέλεσμα , πράξεων και παραλείψεων. Έτσι; Γιατί και τα δύο παίζουν ρόλο. Και αυτά τα οποία έγιναν και αυτά τα οποία δεν έγιναν. Και θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Και εγώ ρωτώ τώρα, σήμερα, δεν ρωτώ στο τέλος του 2009 ή στις αρχές του 2010, παραμένει διαχειρίσιμη η κατάσταση;
-Υπουργός: Εγώ νομίζω ότι παραμένει διαχειρίσιμη. Αυτό το οποίο πρέπει να γίνει, είναι να αρχίσει να βγαίνουνε προς τα έξω τα αποτελέσματα αυτής της δουλειάς που έχει γίνει.
-Δημοσιογράφος: Ποια;
-Υπουργός: Θα σας πω. Το γεγονός, ότι σήμερα η Ελλάδα είναι μία χώρα η οποία μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας , δεν χρειάζεται να πάω μακριά , να σας πω για το κλίμα που υπάρχει στον τουρισμό ας πούμε και στη διάθεση ανθρώπων να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Αυτό είναι μία καλή αρχή . Έτσι θα αρχίσει να γυρνάει το κλίμα, όταν θα υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας και όταν μέσα από αυτές τις θέσεις εργασίας θα δημιουργηθεί πλούτος για όλους.
-Δημοσιογράφος: Ο αντίλογος τώρα σε αυτό που λέτε. Ναι πρώτα θα γίνουμε όπως λένε κάποιοι ακροατές εδώ, Λετονία και Βουλγαρία σε επίπεδο μισθών και μετά θα έρθουν οι επενδύσεις.
-Υπουργός: Όχι αυτό δεν είναι αλήθεια. Αυτό είναι λάθος και είναι λάθος να δημιουργούνται τέτοιοι μύθοι στην κοινωνία. Βεβαίως κάποιοι μισθοί, κάποια προνόμια είχαν ξεπεράσει τα όριά τους, θα έλεγα ότι δεν είναι αυτό τόσο πολύ η κατάσταση στον ιδιωτικό τομέα, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να φτάσουμε εκεί για να τραβήξουμε επενδύσεις. Οι επενδύσεις στην Ελλάδα, έρχονται για άλλους λόγους και αυτό είναι κάτι το οποίο το έχουμε πει από την πρώτη στιγμή και είναι κάτι που το βλέπουμε σήμερα.
-Δημοσιογράφος: Ναι, αλλά δεν έρχονται ακόμα; Στο δρόμο είναι, αν είναι.
-Υπουργός: Κύριε Παπαπαναγιώτου να σας ένα πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα. Τρεις χώρες , οι επενδυτές των οποίων ξέρουν τι σημαίνει να επενδύεις σε χώρες μεγάλου ρίσκου, Ρωσία, Ισραήλ, Αίγυπτος, άνθρωποι οι οποίοι έχουν επενδύσει σε οικονομίες οι οποίες έχουν τεράστια διαρθρωτικά προβλήματα , πήγα και στις τρεις χώρες μιλώντας με επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Δεν με ρώτησε κανείς ποιος είναι ο βασικός μισθός στην Ελλάδα. Αυτό που με ρώτησαν όλοι, είναι ποια θα είναι η απόφαση της Ε.Ε. Δεν τους νοιάζει σε πια χώρα θα επενδύσουν , τους νοιάζει η χώρα στην οποία θα επενδύσουν να έχει μία σταθερή πολιτική πορεία. Αυτή τη στιγμή η Ε.Ε. από παράγοντας σταθερότητας που έχει υπάρξει στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες , έχει γίνει παράγοντας αποσταθεροποίησης , γιατί κάθε εβδομάδα , έχουμε άλλες δηλώσεις από άλλους αξιωματικούς της Ε.Ε., οι οποίοι λένε άλλα πράγματα. Αυτό κρατάει επενδύσεις μακριά. Και πιστεύω, ότι όσο η Ευρώπη δεν αποφασίσει ποια είναι η πορεία που θέλει να πάρει για το ευρώ και για την Ελλάδα δευτερευόντως θα έχουμε αυτή την αναμονή από τη μεριά των επενδύσεων.
-Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Τώρα βέβαια κανείς λέει, ακούει και είχαμε και κάποια συγκεκριμένα στοιχεία από τη Γερμανία κυρίως, ότι άνθρωποι οι οποίοι ήταν με τον κ. Ρέσλερ στην πρόσφατη επίσκεψη , μιλώντας σε γερμανικά media είπαν ότι, θα πάμε , μας ενδιαφέρει η Ελλάδα, αλλά περιμένουμε ακόμα να εξορθολογικοποιηθούν και άλλο οι μισθοί, να ελαστικοποιηθούν και άλλο οι εργασιακές σχέσεις , οι κλαδικές συμβάσεις να μην είναι τόσο ισχυρές και να πάμε σε επιχειρησιακές και να υπάρχει ένα περιβάλλον το οποίο εμείς με τα δικά μας δεδομένα θεωρούμε ως θετικό για να πάμε να επενδύσουμε. Αυτό, μπορεί σε ένα δεύτερο , τρίτο χρόνο, χρόνο δεν εννοώ έτος, σε επίπεδο χρόνου, να ωθήσει σε μία ανάπτυξη , αλλά στο μεταξύ θα υπάρχει μία μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας , η οποία θα φιλοδοξεί στην καλύτερη περίπτωση , μετά από 10 χρόνια να βρεθεί στο σημείο που ήταν πριν.
-Υπουργός: Όχι δεν είναι αλήθεια αυτό.
-Δημοσιογράφος: Αυτό δεν είναι όραμα , ούτε ελπίδα.
-Υπουργός: Σαφώς δεν είναι και δεν είναι εκεί ο στόχος τον οποίο πρέπει να θέσουμε. Μην μπερδεύουμε δύο παράλληλες διαδικασίες. Υπάρχει μία διαδικασία, η οποία λέει ότι πρέπει να σώσουμε αυτή τη στιγμή την ελληνική οικονομία από την χρεοκοπία. Δεν εννοώ τη χρεοκοπία, απλώς την μείωση του χρέους της Ελλάδας, μιλάω για τις οδυνηρές επιπτώσεις που θα έχει μία τέτοια κατάσταση στην κοινωνία. Και το δεύτερο είναι, να κάνουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται , έτσι ώστε η Ελλάδα να είναι ένας χώρος στον οποίο να αξίζει να επενδύσεις. Πριν μιλήσουμε για τους μισθούς και όσοι μίλησαν για τους μισθούς εν πάση περιπτώσει από τους Γερμανούς επενδυτές, έχουν δει τη δουλειά που έχει γίνει για την απλοποίηση των διαδικασιών; Σας διαβεβαιώ. ..
-Δημοσιογράφος: Δεν ξέρω, την έχουνε δει;
-Υπουργός: Μα δεν μίλησα με τους συγκεκριμένους επενδυτές, στους επενδυτές που έχω μιλήσει, την έχουν δει και ξέρουν τι γίνεται σε ότι αφορά το να γίνει η Ελλάδα καλύτερος επενδυτικός προορισμός. Και γι΄αυτό, αυτό το οποίο αναρωτιούνται , είναι αν θα υπάρξει η σταθερότητα που αυτοί ευελπιστούν να δουν για να έρθουν να κάνουν επενδύσεις. Όπως καταλαβαίνετε, όταν σήμερα κάποιος κοιτάει να κάνει επενδύσεις , ο οποίος θέλει να βάλει, να επενδύσει ένα κεφάλαιο στη χώρα μας, καταλαβαίνετε ότι θέλει να δει τα λεφτά του να επιστρέφουνε κέρδη μετά από 3-5 χρόνια. Αυτή τη στιγμή, δεν ξέρουνε ποια θα είναι η στάση των ευρωπαίων την επόμενη εβδομάδα, όχι 3 και 5 χρόνια. Αν αυτό δεν αλλάξει…
-Δημοσιογράφος: Εγώ αναρωτιέμαι κ. υπουργέ, εάν κάποιος θα έρθει να βάλει τα λεφτά του σε μία χώρα η οποία κατά πάσα βεβαιότητα για τα επόμενα 8-10 χρόνια θα είναι έξω από τις αγορές…
-Υπουργός: Γιατί το λέτε αυτό;
-Δημοσιογράφος: Γιατί, αν γίνει το κούρεμα το οποίο συζητείται και να δούμε τι ύψους θα είναι, δεν ξέρω σε πόσα χρόνια θα μπορέσουμε να ξαναβγούμε στις αγορές.
-Υπουργός: Δεν είμαι βέβαιος γι΄ αυτό το πράγμα. Εδώ υπάρχουν πάρα πολλές εικασίες, οι οποίες πηγάζουν από το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή προχωράμε σε ένα χώρο που δεν έχει χαρτογραφηθεί. Το έχει πει και ο πρωθυπουργός πολλές φορές. Είμαστε η πρώτη χώρα η οποία περνάει μέσα από αυτή τη διαδρομή. Λοιπόν, μέσα σε αυτό το πλαίσιο δεν μπορεί κανείς να πει ποιο είναι το αποτέλεσμα. Εγώ μπορώ να σας πω, ότι οι αγορές αν η όποια διαδικασία του χρέους είναι σωστή, οι αγορές θα ανακουφιστούν από το γεγονός ότι πάρθηκαν τελικά οι αποφάσεις που έπρεπε να παρθούν. Σήμερα το κακό που αντιμετωπίζουμε είναι ότι οι όποιες αποφάσεις από τη μεριά της Ε.Ε. και από την μεριά , αν θέλετε από τη διαπραγμάτευση που γίνεται εκεί, έρχονται να λύσουνε ένα πρόβλημα το οποίο ήταν πρόβλημα πριν από 6 μήνες. Οι αγορές κινούνται σε δευτερόλεπτα. Η πολιτική στην Ευρώπη, κινείται σε εξάμηνα. Κάθε απόφαση που έχει πάρει η Ε.Ε. μέχρι σήμερα, έρχεται η αγορά και την έχει αν θέλετε ξεπεράσει πριν από πολύ καιρό. Αυτή η διαφορά που βλέπουμε αυτή τη στιγμή, μία Ευρώπη που θέλει να είναι μέσα στις ελεύθερες αγορές , αλλά δεν μπορεί να πάρει τις πολιτικές αποφάσεις αρκετά γρήγορα για να τις αντιμετωπίσει , είναι το πρόβλημα το οποίο καλείται να διαχειριστεί πλέον η Ευρώπη. Και νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταλάβουμε όλοι ότι αυτό το οποίο προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση, είναι να βγάλει την Ελλάδα, από το να είναι άλλοθι των ανθρώπων που δεν παίρνουν τις δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να πάρουν. Είναι προφανές, ότι τα 2 δις, τα όποια 2 δις δεν καλύπτονται στον προϋπολογισμό, δεν είναι το πρόβλημα σήμερα της Ευρώπης, όμως όλοι γυρνάνε σήμερα κάτω υπό τις παρούσες συνθήκες και δείχνουν αυτά τα 2 δις για να εξηγήσουν το πρόβλημα το οποίο υπάρχει ευρωπαϊκά. Και αυτό είναι εντελώς λάθος. Λοιπόν, αν δεν βγάλουμε την Ελλάδα από τη συνεχή συζήτηση ότι είναι το πρόβλημα της Ευρώπης και πραγματικά συνειδητοποιήσουν οι Ευρωπαίοι , ότι έχουν ένα μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό το οποίο έχει η Ελλάδα , δεν θα πάρουνε τις σωστές αποφάσεις για να προχωρήσουνε και η Ευρώπη και η Ελλάδα μπροστά και να μπορέσουμε να γυρίσουμε αυτή την κατάσταση.
-Δημοσιογράφος: Δύο ερωτήματα σε αυτό που λέτε. Η αίσθηση που υπάρχει σε μία μεγάλη μερίδα του κόσμου, είναι ότι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται. Πάει, ότι τις λένε κάνει , αυτό που τις λένε, αποδεικνύεται στην πράξη λάθος , εξού και είχαμε αυτή την τεράστια και απρόβλεπτη ύφεση για πολλούς και εδώ όσοι γνωρίζουν, γνωρίζουν, ότι αυτή η εκτίμηση και ο στόχος, φέρει την υπογραφή και της τρόικας, έτσι; Που έφτασε στο 7% η ύφεση. Εσείς όμως δεν διαπραγματεύεστε. Αυτή είναι η αίσθηση που υπάρχει. Και το δεύτερο είναι , ότι την ίδια στιγμή εξαντλείται την φοροδοτική ικανότητα του Έλληνα πολίτη, με αποτέλεσμα να βαθύνεται ακόμη και την ίδια την ύφεση.
-Υπουργός: Να διαχωρίσουμε, ένα λεπτό, αυτά τα δύο.
-Δημοσιογράφος: Να τα διαχωρίσουμε.
-Υπουργός: Να ξεκινήσουμε από το πρώτο κομμάτι. Το αν διαπραγματεύεται η κυβέρνηση ή δεν διαπραγματεύεται. Έζησα την ίδια κριτική απέναντι στον πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου, όταν ήμασταν στο Υπουργείο Εξωτερικών και είχε ξεκινήσει μία τεράστια προσπάθεια και απέναντι στην Τουρκία και απέναντι στην Κύπρο, και για να μπει η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για να αντιμετωπίσουμε το θέμα του πολέμου στα Βαλκάνια. Όλος ο κόσμος του έκανε αυτήν την κριτική. Η πραγματικότητα είναι ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δε θα βγει ποτέ να λαϊκίσει για την διαπραγμάτευση την οποία κάνει. Δε θα πάει και θα αρχίσει να φωνάζει εμείς κάνουμε έτσι και τα λοιπά και τελικά να κάνει τρία βήματα πίσω. Λειτουργεί αθόρυβα και μέχρι τώρα δεν έχω δει διαπραγμάτευση του, η οποία να μην έχει πάρει τελικά αυτό το οποίο ήθελε. Και θα ξεκινήσω λέγοντας το εξής…
-Δημοσιογράφος: …μην το λέτε αυτό, γιατί τότε είναι πάρα πολύ λίγο!
-Υπουργός: Κάνετε λάθος.
-Δημοσιογράφος: …είναι πάρα πολύ λίγο!
-Υπουργός: Ας ξεκινήσουμε από την βασική αρχή. Ας ξεκινήσουμε από την βασική αρχή. Το πρόβλημα Καραμανλή-Αλογοσκούφη έχει γίνει πρόβλημα Μπαρόζο-Μέρκελ. Το ελληνικό πρόβλημα έχει γίνει ευρωπαϊκό πρόβλημα. Όσο κρυβόμασταν πίσω από το δάχτυλο μας, όσο δεν γινότανε σωστά η διαπραγμάτευση το πρόβλημα ήταν τοπικό, και ως τοπικό μας αντιμετώπιζαν οι ευρωπαίοι. Για πρώτη φορά έχουν αρχίσει οι ευρωπαίοι να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Και θα σας θυμίσω κάτι. Το 2004 ήρθε η Ευρώπη πρώτα στην Ελλάδα για να παρακολουθήσει τα οικονομικά μας.
-Δημοσιογράφος: Ωραία.
-Υπουργός: Όχι το 2009.
-Δημοσιογράφος: Το τέσσερα, το τέσσερα..
-Υπουργός: Τι έκανε η Ευρώπη από το 2004 έως το 2009;
-Δημοσιογράφος: Τα στραβά μάτια.
-Υπουργός: Γιατί;
-Δημοσιογράφος: Εγώ θα σας πω; Εσείς θα μου πείτε γιατί.
-Υπουργός: Εγώ πως θα σας πω;
-Δημοσιογράφος: Ενδεχομένως η Ευρώπη τα έκανε τα στραβά μάτια και το 2000 κ. Γερουλάνε.
-Υπουργός: Το 2004 ούτε από τη μεριά της Ευρώπης ήμουν εκεί ούτε από τη μεριά της κυβέρνησης.
-Δημοσιογράφος: Όχι άλλο σας λέω. Μπορεί να έκανε τα στραβά μάτια και το 2000! Κι ο Μπαρόζο κι η Μέρκελ το είπανε ανοιχτά. Κακώς μπήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
-Υπουργός: Ένα λεπτό…
-Δημοσιογράφος: Η ίδια ιστορία..
Υπουργός: Ένα λεπτό. Άρα το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή οτιδήποτε έχουμε να πετύχουμε ή να μην πετύχουμε, έχει να κάνει με έναν εξ-ευρωπαϊσμό του προβλήματος είναι το μόνο πράγμα το οποίο μπορεί τελικά να μας φέρει μία πιο γρήγορη λύση. Διότι αν αυτό το πράγμα έπρεπε να το αντιμετωπίσουμε μόνοι μας σαν Ελλάδα, τότε αυτά τα οποία είπατε πριν ότι είναι κίνδυνοι θα ήταν πραγματικοί κίνδυνοι. Όσο είναι ευρωπαϊκό το πρόβλημα, εγώ πιστεύω ότι η δυνατότητα της Ευρώπης να ξαναγίνει σταθεροποιητικός παράγοντας είναι εκεί εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση.
-Δημοσιογράφος: Άρα πιστεύετε ότι δεν διακυβεύεται το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας. Δεν υπάρχουν κίνδυνοι;
-Υπουργός: Όχι, όχι δεν το πιστεύω.
-Δημοσιογράφος: Δηλαδή, αυτό που είπε ο κ. Σημίτης στο άρθρο του πριν από δέκα μέρες, δεκαπέντε ας πούμε, στην «Καθημερινή», ότι δημιουργείται το νομικό πλαίσιο για την αποπομπή μίας δημοσιονομικά απείθαρχης χώρας δεν το συμμερίζεστε;
-Υπουργός: Δεν συμμερίζομαι ότι αυτό θα γίνει με βάση την Ελλάδα. Πιστεύω ότι κατάλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι το πλαίσιο το οποίο έχει αυτή τη στιγμή στα χέρια της δεν της δίνει όλα τα εργαλεία τα οποία θα ‘πρεπε να έχει κατ’ αυτήν. Δεν πιστεύω όμως ότι το πλαίσιο δημιουργήθηκε για την Ελλάδα. Πιστεύω ότι αυτό το οποίο έχει δημιουργηθεί για την Ελλάδα είναι αντίθετο. Δηλαδή, ένα πλαίσιο μέσα από το οποίο η Ελλάδα θα βγει από την κρίση. Και εκεί θα πάμε. Αναγκαστικά θα πάμε εκεί πέρα, διότι η Ευρώπη είναι συνυπεύθυνη για αυτό το οποίο έχει δημιουργηθεί…
-Δημοσιογράφος: απολύτως…απολύτως
-Υπουργός: …και για αυτό η Ευρώπη δε θα αφήσει ποτέ την Ελλάδα να αποτύχει, διότι τότε θα είναι ξεκάθαρα μία αποτυχία της ευρωπαϊκής ένωσης.
Δημοσιογράφος: Αν ισχύει αυτό που λέτε, τότε κάθε φορά που είναι να πάρουμε μία απόφαση παίζεται ένα θέατρο. Παίζεται ένα θέατρο στο οποίο συμμετέχει και η ελληνική κυβέρνηση και η τρόικα και το Δ.Ν.Τ. και οι αγορές και δεν ξέρω εγώ ποιος άλλος.
-Υπουργός: Δεν είναι καθόλου θέατρο αυτό το οποίο γίνεται.
-Δημοσιογράφος: Δηλαδή, αν είναι προειλημμένη απόφαση ότι η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα γίνει ότι είναι να γίνει για να.., είναι προφανές ότι και η 5η και η 6η και η 7η δόση και η 7η δόση θα δινόντουσαν.
-Υπουργός: Εγώ είμαι αρκετά βέβαιος ότι όλες οι δόσεις θα δοθούν. Αυτό το οποίο συμβαίνει όμως και είναι…
-Δημοσιογράφος: γιατί όμως συμβαίνει αυτό κάθε φορά;
Υπουργός: …και είναι κάτι το οποίο είναι καλό και για την Ελλάδα και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι να περάσουν αυτά τα οποία πρέπει να περάσουν έτσι ώστε να μην είναι η Ελλάδα το άλλοθι για το πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
-Δημοσιογράφος: Ναι αλλά έτσι τσακίζεται ένας ολόκληρος λαός!
Υπουργός: Δεν είναι αλήθεια αυτό το πράγμα.
-Δημοσιογράφος: Τσακίζεται!
-Υπουργός: κ. Παπαπαναγιώτου, εγώ θα δεχτώ οποιαδήποτε κριτική για το κατά πόσο τα μέτρα αυτά είναι δίκαια με δεδομένη την ταχύτητα με την οποία πρέπει να παρθούν. Όμως πάρα πολλά μέτρα από τα μέτρα τα οποία έχουνε παρθεί παίρνονται μέσα σε μία οικονομία, η οποία είχε ουσιαστικά διαρθρωτικά προβλήματα. Δεν μπορεί να μου πει κανείς ότι το θέμα της ακίνητης περιουσίας είχε γίνει η διαχείριση του σωστά, ότι όλοι είχανε πληρώσει τους φόρους που έπρεπε να έχουνε πληρώσει…
-Δημοσιογράφος: ναι αλλά να σας πω κάτι μην πάμε στο άλλο άκρο σήμερα και πάμε σε αυτό το εξοντωτικό χαράτσι που πληρώνεις νοίκι για το σπίτι σου! Το οποίο το ‘χεις πληρώσει και το ξαναπληρώνεις.
-Υπουργός: Όχι, ένα λεπτό. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι έχουμε μία οικονομία, η οποία μέχρι τώρα έλεγε δεν με νοιάζει τι πλήρωσες για το σπίτι, εγώ έχω μία αντικειμενική αξία και σε φορολογίζω πάνω σε αυτό.
-Δημοσιογράφος: Κι επειδή υπήρχε ένα λάθος θα το διορθώσουμε με ένα άλλο λάθος;
-Υπουργός: Σίγουρα για να διορθώσουμε την διαδρομή την οποία έχουμε πάρει, πρέπει να πάμε να διορθώσουμε τα λάθη που είχανε γίνει στο παρελθόν. Δεν μπορούμε να διορθώσουμε την πορεία δημιουργώντας καινούρια λάθη.
-Δημοσιογράφος: Λοιπόν, επιστρέφουμε κυρίες και κύριοι στον Radio 9, συζητάμε με τον κ. Γερουλάνο, πρέπει να σας πω κύριε υπουργέ, ότι έχουν έρθει πάρα πολλά μηνύματα για μια σειρά θεμάτων και γενικής πολιτικής και ειδικής. Να έρθουμε λίγο στα ειδικά που αφορούν τις αρμοδιότητες σας και θα επιστρέψουμε προς το τέλος με τη συνέχεια της πολιτικής συζήτησης. Λέει ένας φίλος ακροατής εδώ, κ. Γερουλάνε κλείσατε ένα πρότυπο οργανισμού τον ΟΠΕΠ, κι ένα χρόνο μετά οι προμηθευτές έχουν μείνει απλήρωτοι. Πότε θα πληρωθούν; Να κάνουμε σύντομες απαντήσεις για να μπορέσουμε να απαντήσουμε σε όλα τα ερωτήματα.
Υπουργός: Ο ΟΠΕΠ κάθε άλλο από πρότυπος οργανισμός ήταν. Είχε τεράστια προβλήματα, είχε προσλήψεις οι οποίες ήτανε σε κακή κατάσταση και η πραγματικότητα είναι, ότι έκανε ακριβώς την ίδια δουλειά που έκανε το ΤΑΠΑ. Λοιπόν, έκλεισε ο ΟΠΕΠ. Την δουλειά την κάνει το ΤΑΠΑ. Ένας από τους λόγους που δεν έχουν πληρωθεί οι προμηθευτές, είναι ότι βρήκανε τον οργανισμό καταχρεωμένο, χωρίς χρήματα, άλλη μία απόδειξη, όχι μόνο πρότυπος οργανισμός δεν ήτανε.
-Δημοσιογράφος: Δεν ήτανε.
-Υπουργός: Ναι, ναι.
-Δημοσιογράφος: Το πότε θα πληρωθούν οι άνθρωποι, υπάρχει εκτίμηση;
-Υπουργός: Έχει ξεκινήσει, μάλλον ολοκληρώνεται η διαδικασία. Οι πληρωμές αν δεν κάνω λάθος έχουν ήδη ξεκινήσει. Για αυτό κρατάω μία επιφύλαξη, αλλά νομίζω στους επόμενους μήνες θα κλείσουνε αυτά τα θέματα.
-Δημοσιογράφος: Μήνες μάλιστα. Ο αναπτυξιακός νόμος λέει δεν δίνει κίνητρα για τον τουρισμό, και τα ξενοδοχεία είναι προσανατολισμένα στην μεταποίηση και μόνο.
-Υπουργός: Δεν είναι αλήθεια αυτό. Δεν υπάρχει ακριβής αναφορά για τα θέματα του τουρισμού, αλλά αν κάποιος επιχειρηματίας θέλει να επενδύσει στα τουριστικά μπορεί να πει μέσα στον αναπτυξιακό νόμο.
-Δημοσιογράφος: Με την αθλητική δικαιοσύνη τι θα γίνει με αυτό το έκτρωμα, όπως το λένε εδώ πέρα το μπάχαλο, το οποίο φτιάξατε, πως θα αντιμετωπιστεί, και τι θα γίνει με το θέμα του ποδοσφαίρου.
-Υπουργός: Σε ότι αφορά το θέμα του ποδοσφαίρου, εμείς αυτό το οποίο προσπαθούμε να κάνουμε είναι να κρατήσουμε μία πάρα πολύ συνεπή στάση απέναντι στα θέματα, νομίζω ότι για πολλά μπορεί να μας κατηγορήσουνε, αλλά στο θέμα του ποδοσφαίρου έχουμε κρατήσει μία απόλυτη συνέπεια. Προσπαθούμε με αυτόν τον τρόπο, να εμπνεύσουμε και τους άλλους φορείς που εμπλέκονται στο ποδόσφαιρο όπως είναι η αθλητική δικαιοσύνη, η ομοσπονδία, οι διοργανώτριες αρχές και τα λοιπά, να αποκτήσουν την ίδια συνέπεια. Καταλαβαίνω ότι σε αυτή την διαδικασία θα έχουμε διάφορα πισωγυρίσματα όσο κάποιοι δεν τολμούν να πάρουνε τις αποφάσεις τις οποίες πρέπει να πάρουνε. Όσο οι αποφάσεις τις οποίες παίρνουνε δεν υλοποιούνται θα ‘χουμε πισωγυρίσματα. Το σημαντικό είναι να κρατήσουμε την πορεία την οποία έχουμε χαράξει, για να φτάσουμε κάποια στιγμή το ελληνικό ποδόσφαιρο να εξυγιανθεί.
Δημοσιογράφος: έχει έρθει το εξής συγκεκριμένο μήνυμα το οποίο προφανώς είναι από κάποιον βολιώτη. Κι ο τελευταίος ηλίθιος κάτοικος της Μαγνησίας και όχι μόνο κατάλαβε ότι η παρέμβαση της πολιτείας στις αποφάσεις της ΕΠΟ για τον αφανισμό της ομάδας του Βόλου είναι κάτι παραπάνω από καταφανέστατη. Αν η ομάδα δικαιωθεί στα πολιτικά δικαστήρια εντός ή εκτός της χώρας, τι έχετε να απαντήσετε στους βολιώτες και στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που είναι σίγουρο ότι θα γυρίσουν την πλάτη τους στις εκλογές.
-Υπουργός: Το θέμα του Βόλου και της Καβάλας είναι ένα θέμα το οποίο ήρθε και έφυγε ξανά και ξανά στα θέματα της επικαιρότητας. Η πραγματικότητα είναι η εξής: εμείς αυτό που είπαμε είναι ότι θα σεβαστούμε τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, ότι οι αποφάσεις της δικαιοσύνης θα καθορίσουν και τις δικές μας κινήσεις. Λοιπόν, η δικαιοσύνη αποφάσισε ότι κάποιες ιδιοκτησίες των ομάδων δεν πρέπει να είναι μέσα στα ελληνικά γήπεδα εφ’ όρου ζωής. Όταν λοιπόν έρχεται ο φάκελος του Βόλου, και το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ομάδος δεν είχε αλλάξει το παραμικρό, η πολιτεία οφείλει να πάρει την απόφαση την οποία πήρε η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Μας κοροϊδεύουνε; Ήρθε η ΑΕΚ και είπε, ιδού ο φάκελος μου, θέλω μία βδομάδα για να αλλάξω το τάδε πράγμα. Και είπαμε βεβαίως πάρτε μία βδομάδα και αλλάξτε το. Ήρθε ο φάκελος του Βόλου, και αυτό το οποίο μας είπε είναι, το ιδιοκτησιακό καθεστώς παραμένει αυτό που είναι, και δεν κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω. Και είπαμε εμείς αν επιμένετε σε αυτού του είδους την αντιμετώπιση απέναντι του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, τότε και η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, είναι υποχρεωμένη να πάρει την απόφαση την οποία πήρε για το Βόλο. Θα σας πω όμως κάτι για το Βόλο, το οποίο βρίσκω πάρα πολύ ενδιαφέρον, και νομίζω πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Είχαμε μία συνέντευξη σε ένα κανάλι, όπου άκουσα τον πρόεδρο του εμπορικού επιμελητηρίου του Βόλου, να λέει ότι αυτό το οποίο κάναμε εμείς, ήτανε ένας διασυρμός του Βόλου, λόγω της ομάδας. Κι εγώ ρωτάω: το γεγονός ότι ένας ιδιοκτήτης μίας ομάδας στέλνει την ομάδα στην Ευρώπη. Και η Ευρώπη την στέλνει πίσω και την αποκλείει όχι σε ελληνικό επίπεδο, σε ευρωπαϊκό πια επίπεδο, δεν είναι διασυρμός της ομάδας; Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι αντί να κοιτούν αυτούς που πραγματικά διέσυραν την ομάδα, οι πολίτες του Βόλου, κοιτούν εκεί. Και θα σας παραπέμψω στην Καβάλα όπου τα πράγματα είναι πάρα πολύ διαφορετικά. Διότι στην Καβάλα πάρθηκε η απόφαση και από την τοπική αυτοδιοίκηση και από τους πολιτικούς της Καβάλας να πούνε ότι τέλειωσε μία κακή περίοδος για την Καβάλα, και τώρα θα ξεκινήσει μία καλύτερη.
-Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Λέει τώρα ένας φίλος ακροατής από την Κρήτη, ο οποίος προφανώς ασχολείται με τον τουρισμό, λέει; ένα από τα λίγα πράγματα που αποφέρουν ακόμη κέρδη στην Ελλάδα είναι ο τουρισμός. Τι γίνεται με τον σχεδιασμό για το δώδεκα; Πτήσεις χαμηλού κόστους χωρίς να περιμένουμε κρίσεις σε άλλες χώρες για να πάμε καλύτερα; Υπάρχει η αλήθεια ότι η φετινή σεζόν ήτανε καλύτερη και λόγω των όσων είχαμε στην Αίγυπτο…
-Υπουργός: Να ξεκινήσω απαντώντας σε αυτό. Η αύξηση στον τουρισμό αυτή τη στιγμή την υπολογίζουμε γύρω στο 13 με 14 τα εκατό. Αυτή η αύξηση την οποία είδαμε μέχρι και τον Απρίλιο ήτανε γύρω στο 11. Το οποίο σημαίνει ότι η κρίση στη Β. Αφρική έχει προσδώσει στον ελληνικό τουρισμό περίπου το 1/3 της αύξησης του. Άρα είχαμε την αύξηση πολύ πριν συμβεί η κρίση. Και αυτό σε ότι αφορά την μπηχτή. Σε ότι αφορά τον σχεδιασμό αυτό το οποίο έχουμε κάνει και είναι κάτι το οποίο το κάνουμε όχι μόνο ως κυβέρνηση αλλά το κάνουμε σε συνεργασία με τους φορείς του τουρισμού, είναι να προγραμματίζουμε πολύ πιο βαθιά από κει. Πρόσφατα είχα την ευκαιρία να συζητήσω με το ΣΕΠΕ ένα δεκαετές πρόγραμμα, το οποίο έχει δημιουργηθεί από την συνεργασία που είχαμε με το ΣΕΠΕ, αλλά με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους αλλά και από τρεις έρευνες που έχουνε γίνει για τον κλάδο τελευταία. Μαζέψαμε αυτά τα στοιχεία, είπαμε ότι θα συμφωνήσουμε σε ένα δεκαετές πλάνο, και ότι από κει και πέρα πρέπει να εμβαθύνουμε κάθε έναν από τους στόχους ώστε να δουλέψουμε μαζί να τους πετύχουμε. Αυτό έχουμε κάνει μέχρι τώρα και νομίζω ότι έχει συμβάλλει αυτό στην ανάπτυξη που έχουμε δει.
-Δημοσιογράφος: Τι γίνεται με τις μαρίνες, προσπαθώ να δω όσο γίνεται…, είναι πάρα πολλά τα ερωτήματα έτσι, μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση, τι γίνεται με τις μαρίνες και πότε θα δοθούν;
-Υπουργός: Οι μαρίνες είναι ένα πρόβλημα, το οποίο έχει και προβλήματα σχεδιασμού και προβλήματα θεσμοθέτησης. Αυτή τη στιγμή αναγκαζόμαστε να ξανακαταγράψουμε το θέμα, να ξανακαταγράψουμε ό,τι έχουμε αυτή τη στιγμή ως μαρίνες στην Ελλάδα και να δούμε ποια είναι τα προβλήματα της κάθε μίας. Η τελευταία μελέτη της Μακένζι καθόρισε τις μαρίνες ως μία προτεραιότητα για τον ελληνικό τουρισμό, πράγμα το οποίο το έχουμε υιοθετήσει εμείς, καταγράφουμε όλες τις μαρίνες, το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς, τα προβλήματα τα οποία έχει η κάθε μία, τις ελλείψεις που έχουμε έτσι ώστε η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική εκεί πέρα, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο μεταξύ Κροατίας και Τουρκίας, έτσι ώστε οι άνθρωποι που έρχονται για τουρισμό σε τα μέρη να μπορούν να κινηθούν άνετα με τα σκάφη τους. Άπαξ και έχουμε αυτή την καταγραφή και ξέρουμε ακριβώς ποιες είναι οι ελλείψεις, τότε οι επενδύσεις θα ακολουθήσουν πάνω σε αυτό. Τα άμεσα βήματα όμως τα οποία γίνανε είναι στις τρεις, τέσσερις μαρίνες, οι οποίες αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην ιδιοκτησία του κράτους, γίνανε οι αναγκαστικές παρεμβάσεις και οι θεσμικές αλλά και οι επενδυτικές, για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σωστά.
-Δημοσιογράφος: Λοιπόν, πάμε στα πιο δύσκολα κύριε Γερουλάνο. Κύριε υπουργέ, λέει, στην Αμερική ο Κόκκαλης παίρνει δύο τοις εκατό επί των καθαρών κερδών από τα παιχνίδια που διοργανώνει και εσείς δώσατε οχτώ τοις εκατό επί του τζίρου. Αυτό δεν είναι πλιάτσικο;
-Υπουργός: Δεν ξέρω για τι αναφέρεται ο ακροατής.
-Δημοσιογράφος: Στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ τα οποία διοργανώνει η Ιντραλότ.
Υπουργός: Και δεν ξέρω για ποια σύμβαση μιλάει. Αν είναι εν ενεργεία η σύμβαση, αυτό το οποίο μπορώ να πω, είναι ότι όλες οι εν ενεργεία συμβάσεις αυτή τη στιγμή έχουνε ξαναμπεί σε διαδικασία διαπραγμάτευσης μέσα από μία….
-Δημοσιογράφος: Μισό λεπτάκι. Εδώ λέει ότι στην Αμερική για το ίδιο πράγμα παίρνει δύο τοις εκατό επί των καθαρών κερδών…
-Υπουργός: ειλικρινά δεν το ‘χω ξανακούσει αυτό. Είναι η πρώτη φορά. Πολύ ευχαρίστως …
-Δημοσιογράφος: …και εδώ παίρνει οχτώ τοις εκατό επί του τζίρου! Είναι χαώδης η διαφορά αν ισχύει αυτό! Να παρακαλέσουμε λοιπόν τον φίλο ακροατή να μας ξαναστείλει κάποιες περαιτέρω διευκρινήσεις να μας πει λοιπόν σε τι ακριβώς αναφέρεται…
-Υπουργός: Δεσμεύομαι πολύ για να το απαντήσω αυτό και σε σας και στους ακροατές…
-Δημοσιογράφος: …να δούμε, γιατί αυτό είναι πολύ σοβαρό!
-Υπουργός: Ναι, δεν το ‘χω ξανακούσει αυτό. Είναι η πρώτη φορά.
-Δημοσιογράφος: Λοιπόν, τι θέλουν την δυνατή και δυναμική καταστροφή μας; Δεν σκέφτονται ότι αν δεν έχουμε λεφτά και δουλειά δεν μπορούμε να πληρώσουμε τίποτα; Πλήρης άγνοια ή τι άλλο;
-Υπουργός: Δεν μπορώ να αδικήσω έναν ακροατή ο οποίος δείχνει τον θυμό του με μία τέτοια ερώτηση. Καθόλου. Είναι προφανές. Πολλοί ρωτάνε γιατί έπρεπε να φρενάρουμε την ελληνική οικονομία, γιατί δεν μπορούσαμε ή εν πάση περιπτώσει γιατί το φρενάρισμα δεν μπορούσε να γίνει πιο μαλακό αν θέλετε. Η πραγματικότητα είναι ότι η ελληνική οικονομία έτσι όπως αναπτυσσότανε, πήγαινε κατευθείαν για τον γκρεμό. Κι όταν έχεις πάρει αυτήν την πορεία αναγκάζεσαι να της τραβήξεις το φρένο, και να την γυρίσεις προς κάτι το οποίο να είναι εποικοδομητικό. Πολλοί συγκεκριμένα. Χτίσαμε μία οικονομία, η οποία είχε βασιστεί στην κατανάλωση αντί να βασίζεται στις επενδύσεις και στην υγιή εργασία. Κοιτάξτε τους κλάδους στους οποίους η Ελλάδα είναι καλή. Θα σας πω ένα πολύ δυσάρεστο πράγμα. Ξέρουμε ότι η ναυτιλία, ο τουρισμός, η αγροτική παραγωγή, όλες αυτές οι οικονομικές δραστηριότητες έχουν τεράστιο μέλλον στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει ένα πανεπιστήμιο το οποίο να είχε την αξιοπρέπεια, να βγάζει σωστούς επιστήμονες για αυτούς τους κλάδους. Εκεί που ήμασταν πραγματικά δυνατοί δεν βγάζαμε επιστήμονες.
-Δημοσιογράφος: …Δυνατοί. Ναι, εντάξει ότι λάθος σχεδιασμός υπάρχει σε όλα τα επίπεδα, αυτά τα έχουμε δει. Το θέμα είναι πως διορθώνονται.
-Υπουργός: Ένα λεπτό, αυτό δεν μπορεί να το περνάει κανείς έτσι. Μιλάμε για μια οικονομία που αρθρώθηκε πάνω σε λάθος θεμέλια. Αυτό το οποίο σας λέω δεν είναι ένα μικρό παράδειγμα. Όταν έχεις τρεις κλάδους οι οποίοι μπορούν να δημιουργήσουνε θέσεις εργασίες και δεν έχεις ούτε το σχεδιασμό για αυτούς τους κλάδους ούτε την εκπαίδευση για αυτούς τους κλάδους…
-Δημοσιογράφος: Μα μία από τις πρώτες επιλογές που κάνατε ως κυβέρνηση ήταν να καταργήσετε το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και το Τουρισμού.
-Υπουργός: Μα, δεν είναι ένα υπουργείο που κάνει τη διαφορά. Αυτό, με μεγάλη χαρά να σας πω, που έκανε το αυτοτελές Υπουργείο Τουρισμό και αυτό που έχουμε κάνει μέσα σε δύο χρόνια έχοντας μαζί τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό, είναι δύο πράγματα τα οποία ευχαρίστως μπορώ να τα συγκρίνω, και μπορώ να τα συγκρίνω με οποιονδήποτε προκάτοχο μου.
-Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Τώρα ρωτήστε τον κ. Γερουλάνο, για το προσωπικό του υπουργείο, το επιστημονικό, με τις μισθούς εργάζεται; Το ότι καταβάλλει τα οδοιπορικά από την τσέπη του, και το ότι αμείβεται πολύ χαμηλά τι λέει για αυτό; …
-Υπουργός: Ακριβώς, αυτό λέει τα πάντα για το πώς δημιουργήθηκε το πρόβλημα το οποίο συζητάμε αυτήν τη στιγμή. Μιλάμε για ένα υπουργείο το οποίο διαχειρίζεται την πολιτιστική κληρονομιά και που ήτανε από τα υπουργεία που είχε τα χαμηλότερα επιδόματα από όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα. Αυτή τη νοοτροπία είχαμε. Αν ήσουνα μικρός χώρος είτε ήσουνα χρήσιμος είτε δεν ήσουνα χρήσιμος στο ελληνικό δημόσιο, μπορούσες να διαπραγματευτείς προνόμια. Το δικό μας το υπουργείο είναι ένα υπουργείο το οποίο είχε πολύ χαμηλά προνόμια, ενώ είναι ένα υπουργείο που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη της Ελλάδας από κάθε άποψη, αυτό σου δείχνει ακριβώς την στρέβλωση που υπήρχε.
Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Εργαζόμενοι του Οργανισμού Ανέγερσης του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Τέλειωσε, δεν τέλειωσε το μουσείο;
-Υπουργός: Βεβαίως
-Δημοσιογράφος: Κλείνει ο οργανισμός; Οι εκατόν πενήντα εργαζόμενοι τι θα απογίνουν;
-Υπουργός: Δεν κλείνει ο οργανισμός για έναν απλό λόγο. Συνεχίζεται η ανασκαφή που γίνεται κάτω από το Νέο Μουσείο Ακρόπολης. Το έργο της ανέγερσης του μουσείου του ίδιου έχει γίνει, αλλά συνεχίζεται η ανασκαφή, η οποία όταν τελειώσει…
-Δημοσιογράφος: Και θα μείνουν και οι 150;
-Υπουργός: Εξαρτάται από το ποιες είναι οι συμβάσεις του καθενός με το υπουργείο…Εξαρτάται από το τι σχέση έχει ο καθένας. Ο μόνιμος υπάλληλος βεβαίως θα μείνει.
-Δημοσιογράφος: Συγνώμη, τις ανασκαφές τις κάνει ο Οργανισμός Ανέγερσης του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης;
-Υπουργός: Ναι.
-Δημοσιογράφος: Εννοώ δεν υπάρχει και άλλη υπηρεσία που να είναι αρμόδια για τις ανασκαφές;
-Υπουργός: Όχι τις συγκεκριμένες.
-Δημοσιογράφος: Τις συγκεκριμένες τις έχει αναλάβει …
-Υπουργός: Το κομμάτι της ανασκαφής είναι μέρος της ανέγερσης. Και οι υπάλληλοι που είναι εκεί, είναι για αυτό.
-Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Είμαστε μία ομάδα τετρακοσίων αρχαιοφυλάκων. Μπήκαμε με τον ΑΣΕΠ, και είμαστε τέσσερις μήνες απλήρωτοι. Τι θα γίνει με μας. Προσπαθώ τώρα να σταχυολογήσω είναι πάρα πολλά τα ερωτήματα έτσι;
-Υπουργός: Δεν έχω πρόβλημα. Το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν το ξέρω, από πού έχει προέλθει. Αλλά αυτό το οποίο έχουμε προσπαθήσει να κάνουμε…
-Δημοσιογράφος: …κάποιος διαγωνισμός τον οποίο δεν έχετε δώσει εγκρίσεις για να …, έχουν προσληφθεί οι άνθρωποι και δεν πληρώνονται;
-Υπουργός: Αν είναι εργαζόμενοι του υπουργείου αυτή τη στιγμή …
-Δημοσιογράφος: αρχαιοφύλακες είναι.
-Υπουργός: ναι, αν είναι άνθρωποι οι οποίοι εργάζονται αυτή τη στιγμή είναι μία κατηγορία. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ και δεν έχει ξεκινήσει η εργασιακή τους σχέση με το ελληνικό δημόσιο για άλλους λόγους. Τέσσερις μήνες απλήρωτοι δεν το έχω ακούσει για υπαλλήλους του υπουργείου.
-Δημοσιογράφος: Λοιπόν, τώρα άλλα ειδικά ερωτήματα δεν μπορώ γιατί είναι πάρα πολλά…
-Υπουργός: Αλλά σε κάθε περίπτωση αν αυτοί είναι εργαζόμενοι και έχει καθυστερήσει από την μισθοδοσία, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι θα πληρωθεί άμεσα.
-Δημοσιογράφος: Λοιπόν, κύριε υπουργέ επανήλθε ο φίλος