28/02/2012: Συνέντευξη του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου στο SKY NEWS κατά την παραμονή του στο Λονδίνο (27.02.2012)

28/02/2012: Συνέντευξη του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου στο SKY NEWS κατά την παραμονή του στο Λονδίνο (27.02.2012)


28/02/2012: Συνέντευξη του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου στο SKY NEWS κατά την παραμονή του στο Λονδίνο (27.02.2012)

– Δημοσιογράφος: Θα είναι αρκετή η δόση των 130 δις;

– Υπουργός: Δεν υπάρχουν λόγια εφησυχασμού αυτή τη φορά . Δεν είναι αρκετά.

– Δημοσιογράφος: Δεν είναι αρκετά; 130δις ευρώ δεν είναι αρκετά;

– Υπουργός: Όχι. Είναι αρκετά για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση αλλά δεν είναι αρκετά για να την εξασφαλίσουν. Η σταθεροποίηση είναι το κλειδί ώστε να δημιουργηθεί ανάπτυξη. Τώρα πρέπει να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη και τη δημιουργία απασχόλησης.

– Δημοσιογράφος: Μα όταν κοιτάμε την ελληνική οικονομία τη βλέπουμε σε εγκατάλειψη. Από πού θα προέλθει η ανάπτυξη μιας και δεν μπορείτε να υποτιμήσετε το νόμισμα όπως θα γινόταν π.χ. με τη δραχμή, ώστε να προσελκύσετε τουρίστες.

– Υπουργός:Πρέπει να μειωθεί το κόστος του επιχειρείν στην Ελλάδα, να απλοποιηθούν οι διαδικασίες, να μειωθεί η γραφειοκρατία, να μειωθεί το κράτος στο απολύτως αναγκαίο λειτουργικό μέγεθός του, η κυβέρνηση να μην δημιουργεί προβλήματα στις επιχειρήσεις που θέλουν να προσφέρουν ειλικρινά, πρέπει να προσελκύσεις ξένες επενδύσεις και πρέπει να το κάνεις με επιθετικό τρόπο προς τις βιομηχανίες στις οποίες θες να επικεντρωθείς. Υπάρχει άπλετος χώρος για ανάπτυξη στη χώρα μας.

– Δημοσιογράφος: Και που είναι η όρεξη για αυτές τις αλλαγές για τις οποίες μιλάτε; Η κυβέρνηση παλεύει αυτή τη στιγμή.

– Υπουργός: Χρειάζονται οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα κάνουν την Ελλάδα φιλική προς τις επιχειρήσεις. Αυτό δεν είναι δύσκολο. Η Ελλάδα δεν ήταν φιλική προς τις επιχειρήσεις για πολλά χρόνια και πολλές διαρθρωτικές αλλαγές έχουν ήδη συντελεστεί τα τελευταία δυο χρόνια. Χρειάζεται να προχωρήσουμε και γρήγορα προς αυτή την κατεύθυνση ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι επενδύσεις θα πάνε στους τομείς που υπάρχει ανάγκη.

– Δημοσιογράφος:Τι παράγει η Ελλάδα εκτός από τουρισμό; Υπάρχει τίποτα στην ενδοχώρα;

– Υπουργός: Ας επικεντρωθούμε στον τουρισμό διότι πρόκειται για ένα τομέα που έχει αναπτυχθεί αρκετά στην Ελλάδα αλλά δεν έχουμε δει τις πλήρεις του δυνατότητες ακόμα. Ο τουρισμός έχει αναπτυχθεί σε πέντε περιοχές της χώρας ενώ όπως γνωρίζετε η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει τουρισμό σε όλη την επικράτεια. Αν δούμε τα στοιχεία της απασχόλησης η ανεργία είναι υψηλή εκεί όπου ο τουρισμός δεν έχει αναπτυχθεί , οπότε έχουμε λόγους να προωθήσουμε εκεί τον τουρισμό. Προσελκύουμε τουρίστες από δυο ουσιαστικά χώρες, την Αγγλία και τη Γερμανία..

– Δημοσιογράφος: Φαντάζομαι οι Γερμανοί δεν είναι πολύ ευπρόσδεκτοι στις παραλίες…

– Υπουργός: Και οι Άγγλοι και οι Γερμανοί είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτοι στις παραλίες. Αυτό που επιδιώκουμε και ήδη κάνουμε, είναι να ανοίξουμε νέες αγορές, τις νέες αγορές του μέλλοντος όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, χώρες στις οποίες έχουμε επικεντρωθεί και από τις οποίες προσπαθούμε να προσελκύσουμε επισκέπτες. Και φανταστείτε ότι ο τομέας του τουρισμού θεωρείται ανεπτυγμένος. Υπάρχουν δεκάδες άλλες βιομηχανίες που δεν είναι καθόλου ενώ έχουμε εξαιρετικό δυναμικό και πολύ μορφωμένους ανθρώπους.

– Δημοσιογράφος: Χρειάζεται να έχετε μαζί σας τους πολίτες. Μιλήστε μας για τους Έλληνες πολίτες. Διότι μια ερώτηση στην οποία δεν έχω πάρει ποτέ απάντηση, οι Έλληνες που έχουν δει με τα μάτια τους την άβυσσο της χρεοκοπίας, έχουν κατανοήσει ποιες είναι οι επιλογές; Εάν χρεοκοπήσουν δεν θα υπάρχουν πχ συντάξεις, θα επιστρέψουν στην «ανταλλακτική οικονομία».

– Υπουργός: Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει κανέναν ότι δεν κοιτάει στην άβυσσο, διότι κανείς δεν θέλει να κοιτάει την άβυσσο. Κανείς δεν θέλει να γνωρίζει πιο είναι το κακό σενάριο. Ακόμα και όσοι για πολιτικούς λόγους ισχυρίζονται ότι πρόκειται για ένα βιώσιμο δρόμο, δεν έχουν ούτε κατά διάνοια κατανοήσει το κόστος που θα υποστεί ο ελληνικός λαός. Μάλιστα οι Έλληνες πολίτες δείχνουν αυτή την ανοχή στα πολύ σκληρά μέτρα διότι έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν πως το κόστος της χρεοκοπίας είναι πολύ μεγαλύτερο από όσα περνάμε αυτή τη στιγμή. Η πραγματικότητα είναι ότι αυτό είναι ένα κόστος που ούτε ο ελληνικός λαός θέλει να πληρώσει, ούτε όμως και η Ε.Ε. Το κόστος μιας ελληνικής χρεοκοπίας θα είναι επίσης σημαντικό και για το ευρώ. Θα ξεκινήσει να ξεδιπλώνεται ένα κουβάρι χωρίς τέλος, ο επόμενος αδύναμος κρίκος δεν είναι πολύ μακριά…

– Δημοσιογράφος: Είδαμε τις εικόνες, ακούσαμε τις ιστορίες και είναι όντως θλιβερό να βλέπεις ανθρώπους να κοιμούνται στο δρόμο, ακόμα και οι αυτοκτονίες λέγεται ότι έχουν αυξηθεί όσο οι άνθρωποι καταρρέουν υπό το βάρος της λιτότητας. Πόσο ακόμα μπορεί ο μέσος Έλληνας να αντέξει;

– Υπουργός: Όχι πολύ. Προσπαθούμε να κάνουμε αλλαγές μέσα σε δυο χρόνια, αλλαγές που θα έπρεπε να έχουν γίνει τα προηγούμενα τριάντα. Αυτή είναι η αποτυχία του ελληνικού πολιτικού συστήματος και αυτό πρέπει να το διορθώσουμε. Αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε ένα μακρύ δρόμο ανάκαμψης και ανάπτυξης πρέπει να είμαστε απολύτως ειλικρινείς και όχι να εξωραΐζουμε καταστάσεις διότι αυτό ήταν που γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια.