03/10/2022 – Η Πρόεδρος ΕΟΤ, Ά. Γκερέκου, στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Αρχαίου Δράματος στην Σαλαμίνα

03/10/2022 – Η Πρόεδρος ΕΟΤ, Ά. Γκερέκου, στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Αρχαίου Δράματος στην Σαλαμίνα


03/10/2022 – Η Πρόεδρος ΕΟΤ, Ά. Γκερέκου, στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Αρχαίου Δράματος στην Σαλαμίνα

Η προώθηση της θεατρικής παιδείας και της ιστορίας ως βασικών αξόνων του ελληνικού πολιτισμού, ήταν το κύριο αντικείμενο του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Αρχαίου Δράματος, που πραγματοποιήθηκε στη Σαλαμίνα στις 30 Σεπτεμβρίου και την 1η Οκτωβρίου, με τη σύμπραξη του ΕΟΤ, του Δήμου Σαλαμίνας και του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ).

Η Πρόεδρος του ΕΟΤ στο Δημαρχείο Σαλαμίνας.

Η διοργάνωση του συνεδρίου αποτέλεσε το επιστέγασμα της υλοποίησης ήδη από το 2021 βιωματικών σεμιναρίων στο νησί σχετικά με το αρχαίο δράμα, αλλά και των προσπαθειών των τοπικών φορέων και του ΕΟΤ για την καθιέρωσή του ως θεσμού και πολιτιστικού τοπόσημου για την Σαλαμίνα, με σκοπό την ανάδειξη της και ως προορισμού πολιτιστικού τουρισμού.

Η Ά. Γκερέκου με τον Πρόεδρου του ΕΙΠ, Νίκο Κούκη (αριστερά), και τον Δήμαρχο Σαλαμίνας, Γιώργο Παναγόπουλο.

Το διήμερο συνέδριο διοργανώθηκε με αφορμή το Έτος Ευριπίδη και είχε ως θέμα «Το Θείον και η Πόλις στον Ευριπίδη». Η λήξη των εργασιών του σηματοδοτήθηκε από πάνελ με τη συμμετοχή της Προέδρου του ΕΟΤ, Άντζελας Γκερέκου, της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Θεάτρου Τέχνης, Μαριάνας Κάλμπαρη, και της ηθοποιού και πρώην Υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου, κατά τη διάρκεια του οποίου η κα Γκερέκου σημείωσε: «Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα στην Σαλαμίνα όπου κλείνουμε το συνέδριο. Στόχος του είναι να αποτελέσει βήμα λόγου και τερπνή αφόρμηση για αναστοχασμό και προβληματισμό. Μέσω αυτών των οδών, ο Ευριπίδης αναδεικνύεται ως ο τραγικός ποιητής με την πλουσιότερη πορεία στον τομέα της πρόσληψης και οι ήρωές του ταξιδεύουν θριαμβευτές σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης».

Η Πρόεδρος του ΕΟΤ στο καταληκτήριο πάνελ του συνεδρίου, μαζί με την καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης, Μ. Κάλμπαρη (αριστερά), και την ηθοποιό και πρώην Υπουργό Πολιτισμού, Λ. Κονιόρδου.

Στο συνέδριο συμμετείχαν διακεκριμένοι ομιλητές από το χώρο της τέχνης και των γραμμάτων, οι οποίοι προσέγγισαν τη διαχρονία του θεάτρου και του αρχαίου δράματος στην ιστορική γενέτειρα του Ευριπίδη. Οι συνεδρίες πλαισιώθηκαν από θεατρικά δρώμενα, αναλόγιο και χορικά σε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), καθώς και τη θεματική «Θέατρο και Κοινωνία: Θεωρία, Σκηνική Πράξη και Διδακτική» από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.