Ταξίδια απόλαυσης στο γαλάζιο: Ύμνοι του γερμανικού περιοδικού «Der Feinschmecker» στην ελληνική κουζίνα

Ταξίδια απόλαυσης στο γαλάζιο: Ύμνοι του γερμανικού περιοδικού «Der Feinschmecker» στην ελληνική κουζίνα


Ταξίδια απόλαυσης στο γαλάζιο: Ύμνοι του γερμανικού περιοδικού «Der Feinschmecker» στην ελληνική κουζίνα

Πολυσέλιδο αφιέρωμα στην ελληνική γαστρονομία, μέσα από τις γαστριμαργικές εμπειρίες που προσφέρει η Αθήνα και τέσσερα ελληνικά νησιά, δημοσιεύει στο τελευταίο τεύχος του το γερμανικό περιοδικό «Der Feinschmecker», που ειδικεύεται στην παρουσίαση ελκυστικών ταξιδιωτικών προορισμών σε όλον τον κόσμο και των νέων τάσεων στη γαστρονομία και τον ξενοδοχειακό κλάδο.

 

 

Το δημοσίευμα είναι αποτέλεσμα δημοσιογραφικού ταξιδίου (press trip) που διοργάνωσε τον περασμένο Απρίλιο η Υπηρεσία ΕΟΤ Γερμανίας για τον δημοσιογράφο του περιοδικού Alexander Oetker και τον φωτογράφο Markus Bassler.

 

Το κεντρικό θέμα του τεύχους έχει τίτλο «Ονειρεμένοι προορισμοί – Αθήνα, Κρήτη, Σαντορίνη: Τα καλύτερα ξενοδοχεία και εστιατόρια για ταξίδια απόλαυσης στο γαλάζιο». Το αφιέρωμα ξεκινά με την ελληνική πρωτεύουσα, όπου υπό τον τίτλο «Το θαύμα της Αθήνας», ο συντάκτης σημειώνει: «Στην Ελλάδα, μετά την κρίση, επικρατεί αισιοδοξία. Στην ζωντανή πρωτεύουσα, μάγειροι-σεφ με διεθνή εμπειρία παρουσιάζουν τη μοντέρνα κουζίνα της ταβέρνας, καινοτόμα μενού και αυθεντική φιλοξενία».

 

Το ρεπορτάζ κάνει αναφορές στην Ακρόπολη, σε χαρακτηριστικές περιοχές του ιστορικού κέντρου (Πλάκα, Μοναστηράκι κ.ά.) και στη σύγχρονη πόλη που κατακλύζεται από επισκέπτες πολλών εθνικοτήτων, ενώ επιφυλάσσει ειδική μνεία στην Κεντρική Αγορά με τα πολλά χρώματα και τις όμορφες μυρωδιές.

 

 

Το περιοδικό παρουσιάζει αναλυτικά νέα εστιατόρια στο κέντρο, στο παραλιακό μέτωπο, αλλά και σε ξενοδοχεία της Αθήνας, με τους ιδιοκτήτες-σεφ να εστιάζουν στο επιχειρηματικό τους ξεκίνημα και να εξηγούν την ιδιαιτερότητα της ελληνικής κουζίνας, που χαρακτηρίζεται από τα φρέσκα ελληνικά προϊόντα, το μεράκι και την φαντασία των δημιουργών, και συνοδεύεται από τη φημισμένη ελληνική φιλοξενία.

 

«Ελληνικά νησιά: Η ευτυχία στη θάλασσα»

 

Το 25σέλιδο αφιέρωμα ολοκληρώνεται με την παρουσίαση των γαστρονομικών επιλογών σε Αίγινα, Κεφαλονιά, Κρήτη και Σαντορίνη, με το ρεπορτάζ να έχει τίτλο: «Ελληνικά νησιά: Η ευτυχία στη θάλασσα – Τα πολυάριθμα νησιά είναι τα πετράδια της χώρας».

 

Ο κος Oetker χαρακτηρίζει την Αίγινα ως «Πραγματικά γοητευτική», σημειώνοντας ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην ελληνική πρωτεύουσα και εκτός από την ομώνυμη πόλη διαθέτει τον σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της Αφαίας Αθηνάς, ενώ η Κεφαλονιά αναφέρεται ως «Φυσικός παράδεισος» καθώς διατηρεί την αυθεντικότητά της και προσφέρει εξαιρετικές εμπειρίες στο βουνό και στις παραλίες της. Η Κρήτη διαθέτει «Μεγάλη ποικιλομορφία», εξακολουθώντας να διατηρεί τον παραδοσιακό χαρακτήρα της παρά τη δημοφιλία που απολαμβάνει, με την κουζίνα της να είναι ασύγκριτη, τη στιγμή που η Σαντορίνη παραμένει «Τόπος με ιδιαίτερη σημασία», αφού αν και πολύβουη προσφέρει πάντα υπέροχες εικόνες στο μοναδικό φυσικό τοπίο της.

 

 

Τέλος, το αφιέρωμα συγκρίνει τις τιμές των ελληνικών εστιατορίων με αυτές στα αντίστοιχα εστιατόρια της Ευρώπης, επισημαίνοντας πως στην Ελλάδα οι τιμές είναι κατ’ αναλογία χαμηλότερες.

 

Το περιοδικό «Der Feinschmecker» θεωρείται ως ένα από τα κορυφαία της κατηγορίας του στη γερμανική αγορά, με το κοινό του να ανέρχεται μηνιαίως στους 640.000 αναγνώστες.