02/05/2012: Αλλαγή ωραρίου λειτουργίας μουσείων και αρχαιολογικών χώρων

02/05/2012: Αλλαγή ωραρίου λειτουργίας μουσείων και αρχαιολογικών χώρων


02/05/2012: Αλλαγή ωραρίου λειτουργίας μουσείων και αρχαιολογικών χώρων

Έπειτα από την συνάντηση με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Αλιβιζάτος οριστικοποίησε τις οδηγίες του προς τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, σχετικά με την εφαρμογή προσωρινού ωραρίου λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων της χώρας. Συγκεκριμένα, ο κ. Αλιβιζάτος, αφού συνεκτίμησε τις απόψεις των υπηρεσιακών παραγόντων, των εκπροσώπων της Π.Ε.Υ.Φ.Α. και των φορέων του τουρισμού, την οικονομική συγκυρία και το δημόσιο συμφέρον, ζήτησε την άμεση εφαρμογή προσωρινού ωραρίου λειτουργίας από τις 09:30 έως τις 16:30 και για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 60 ημερών ή μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών πρόσληψης εποχικού φυλακτικού προσωπικού. Επιπλέον, δίνεται η διακριτική ευχέρεια σε όσες περιφερειακές υπηρεσίες έχουν ήδη προχωρήσει σε λειτουργικές αλλαγές με ωράριο 10:00-17:00, να παραμείνουν σε αυτό ή να το τροποποιήσουν σύμφωνα με το προτεινόμενο. Παράλληλα, όσες Υπηρεσίες μπορούν να προγραμματίσουν διευρυμένο ωράριο από τις 08:00 έως τις 17:00 με το υπάρχον προσωπικό, καλούνται να προχωρήσουν στην εφαρμογή του. Από την εφαρμογή του ωραρίου 09:30 – 16:30 εξαιρούνται οι αρχαιολογικοί χώροι της Ακροπόλεως, Κνωσού και Αρχαίας Ολυμπίας, στους οποίους παραμένει το ισχύον ωράριο λειτουργίας, προκειμένου να μην διαταραχθεί ο εν εξελίξει προγραμματισμός των επισκεπτών κρουαζιέρας.

 

Επιπλέον, ο κ. Αλιβιζάτος ζήτησε την άμεση αποστολή στοιχείων και προτάσεων από τις περιφερειακές υπηρεσίες, σχετικά με την επισκεψιμότητα και το ωράριο λειτουργίας των χώρων αρμοδιότητάς τους, προκειμένου το ΥΠ.ΠΟ.Τ. να προχωρήσει σε μια συνολική επανεξέταση του ωραρίου λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων της χώρας, προσανατολισμένη περισσότερο στις ανάγκες των επισκεπτών.

 

Τέλος, ο κ. Αλιβιζάτος σημειώνει την ανάγκη να επανεξεταστεί η επτάωρη λειτουργία των χώρων σε σχέση με το οκτάωρο εργασίας, ζητά δε και πάλι καλύτερο προγραμματισμό στην αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού.