04/10/2011: Συνέντευξη Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου στη ΝΕΤ και στην εκπομπή της Μαρίας Σαραφόγλου

04/10/2011: Συνέντευξη Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου στη ΝΕΤ και στην εκπομπή της Μαρίας Σαραφόγλου


04/10/2011: Συνέντευξη Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου στη ΝΕΤ και στην εκπομπή της Μαρίας Σαραφόγλου

Δημοσιογράφος: Καλημέρα σας κ. υπουργέ.

Υπουργός: Καλημέρα σας.

Δημοσιογράφος: Έχω εδώ τις προτάσεις που κάνατε χθες συγκεκριμένα, να αρχίσουμε λοιπόν να πιάσουμε τα σημεία ένα-ένα. Η Ελλάδα λέτε συγκαταλέγεται…

Υπουργός: Πριν τα πιάσουμε ένα-ένα να πούμε το εξής: Η συγκυρία μέσα στην οποία γίνεται αυτό, είναι ευτυχής γιατί , όπως είπε και ο κ. Ανδρεάδης πριν, η παραγωγή αυτών των προτεραιοτήτων , έχει έρθει μέσα από μία μελέτη του χώρου του τουρισμού, από ανθρώπους οι οποίοι ξέρουνε και μπορούν να προτείνουν συγκεκριμένες δράσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες προτεραιότητες. Μετά έχουμε δουλέψει μαζί με το ΣΕΤΕ πολύ εντατικά, έτσι ώστε αυτά να μπούνε σε μία φόρμα αν θέλετε και επίσης έχουμε δουλέψει και με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, στους οποίους επίσης θα παρουσιάσουμε αυτή την παρουσίαση , έτσι ώστε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε για τον τουρισμό , σε αυτό το κλίμα συλλογικότητας, το οποίο έχουμε καταφέρει να αναπτύξουμε μέχρι τώρα. Το θεωρούμε πολύ σημαντικό .

Δημοσιογράφος: Το καλό θα είναι να τα δούμε στην πράξη, γιατί σαν σχεδιασμός είναι υπέροχος, αλλά στην πράξη είναι το θέμα.

Υπουργός: Για να τα δούμε στην πράξη, πρέπει πρώτα να δημιουργηθούν σωστές συμμαχίες αν θέλετε, σωστή συλλογικότητα για να τα κάνουμε. Αυτό το οποίο πετύχαμε τα δύο τελευταία χρόνια , ήταν προϊόν δουλειάς την οποία κάναμε μαζί. Θέσαμε μαζί προτεραιότητες και μαζί δουλέψαμε για; να τις φέρουμε σε πέρας. Αυτό θέλουμε να συνεχίσει να γίνεται τώρα. Όταν ο πρωθυπουργός μίλησε για τον τουρισμός πρωταθλητή, αλλά και πρότυπο της ανάπτυξης, αυτό το οποίο εννοεί είναι ότι, εάν μπορούμε να βάλουμε σε κάθε κλάδο τρεις προτεραιότητες και να δουλέψουμε όλοι μαζί να τις πετύχουμε, τότε έτσι θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε στην ανάπτυξη.

Δημοσιογράφος: Λοιπόν , πάμε πιο συγκεκριμένα. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μέσα στους 10 πρώτους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο

Υπουργός: ‘Όχι, όχι, λέμε ότι είναι στόχος.

Δημοσιογράφος: Να είναι στόχος ,όπως λέμε να είναι σε προτίμηση, σε έσοδα, σε αφίξεις;

Υπουργός: Είναι ένας συνδυασμός δύο πραγμάτων. Έχει να κάνει με την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδος ως προορισμό και με τα έσοδα τα οποία έρχονται από τον τουρισμό κατά κεφαλή. Αυτά τα δύο συνυπολογίζονται για να πει κανείς , ότι είσαι μέσα στους 10 πρώτους προορισμούς.

Δημοσιογράφος: Η πρώτη εκτίμηση που έχει γίνει από το πώς πήγε η φετινή περίοδος, είναι θετική λέτε και σε αυξήσεις και σε έσοδα. Όμως τα χρήματα αυτά που δαπανήθηκαν εδώ, έμειναν στη χώρα μας; Για παράδειγμα, σε όλα αυτά τα στοιχεία ,συμπεριλαμβάνονται και τα all inclusive πακέτα που κλείνονται σε ξενοδοχεία που μπορεί να μην ανήκουν και σε Έλληνες επιχειρηματίες. Τα λεφτά λοιπόν που ξοδεύτηκαν εδώ στη χώρα μας την τουριστική περίοδο , έμειναν στη χώρα μας;

Υπουργός: Καλά, το αν μία επιχείρηση ανήκει ή δεν ανήκει σε Έλληνα επιχειρηματία δεν σημαίνει ότι τα λεφτά φεύγουν ή μένουν στην Ελλάδα. Μπορεί να ανήκει σε ξένο επιχειρηματία , αλλά να μένουν τα λεφτά στην Ελλάδα. Άρα, δεν είναι αυτό αναγκαστικά…

Δημοσιογράφος: Αυτά τα πακέτα όμως μένουν στην Ελλάδα;

Υπουργός: Θα σας πως τι γίνεται . Θέτετε το θέμα των all inclusive και αυτό είναι πολύ σημαντικό . Το ερώτημα θα έπρεπε να είναι άλλο. Εάν δεν είχαμε τα all inclusive, αυτοί οι πελάτες θα ερχόντουσαν στην Ελλάδα; Και η απάντηση συνήθως είναι όχι. Αυτοί οι πελάτες θα προτιμούσαν να μείνουν στις παραλίες του Σαουθάμπτον ή ξέρω εγώ…

Δημοσιογράφος: Ποιος κερδίζει όμως που ήρθαν στην Ελλάδα, κερδίζουν οι ξένοι tour operators;

Υπουργός: Όχι. Κερδίζουν οι εργαζόμενοι μέσα στα ξενοδοχεία, κερδίζουν οι προμηθευτές αυτών των ξενοδοχείων , μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Εγώ καταλαβαίνω απολύτως γιατί οι επιχειρήσεις γύρω από ένα ξενοδοχείο θέλουν οι τουρίστες να βγαίνουν έξω και να πηγαίνουν σε μία ταβέρνα, να διασκεδάζουν έξω κ.ο.κ., αλλά το ερώτημα που πρέπει να πει κανείς είναι: Ωραία, ας πούμε ότι απαγορεύαμε και παίρναμε ένα μέτρο και λέγαμε ότι δεν υπάρχει all inclusive στην Ελλάδα. Τι θα κάναμε; Θα ερχόντουσαν πάλι αυτοί και θα πηγαίνανε στα άλλα ξενοδοχεία, ή απλώς θα πηγαίνανε σε ένα all inclusive στην Τουρκία ή στην Αίγυπτο; Η απάντηση είναι το δεύτερο . Αυτό από κάθε μελέτη της αγοράς είναι ξεκάθαρο και άρα τα all inclusive, γι αυτό το οποίο μπορούνε να φέρουνε στην Ελλάδα καλώς το φέρνουνε.

Δημοσιογράφος: Λοιπόν, πάμε στις θέσεις εργασίας …

Υπουργός: Δεν θα συνιστούσα όλες οι περιφέρειες της Ελλάδας να εύχονται να κάνουνε all inclusive , αλλά υπάρχουν περιφέρειες της Ελλάδας, που η στρατηγική του all inclusive μπορεί να δουλέψει.

Δημοσιογράφος: Σε κάποιες υπάρχουν και παράπονα από τους ίδιους του επιχειρηματίες, ότι αυτά τα πακέτα δεν φέρνουν χρήματα ουσιαστικά στην χώρα μας.

Υπουργός: Αυτό είναι υπερβολή. Βεβαίως και φέρνουν χρήματα, τα πακέτα είναι πολύ μικρά αλλά…

Δημοσιογράφος: Μα όταν τα λεφτά μένουν στους tour operators στους ξένους…;

Υπουργός: Ναι οι tour operators πρέπει να πληρώσουν το δωμάτιο, τα δωμάτια πρέπει να πληρώσουν το προσωπικό που είναι μέσα, το φαγητό το οποίο σερβίρετε…Τώρα αν ο Έλληνας επιχειρηματίας αποφασίζει να αγοράζει κρεμμύδια από το Ισραήλ και όχι κρεμμύδια από την Ελλάδα, αυτό είναι μία άλλη κουβέντα και βεβαίως, αυτό το λέω συμβολικά, ότι το από πού προμηθεύεται ένα τέτοιο ξενοδοχείο , είναι πάρα πολύ ουσιαστικό για το που μένουν αυτά τα λεφτά. Και αυτό που έχει κάνει και ο ΣΕΤΕ στο παρελθόν, έχουνε κάνει μία πραγματική προσπάθεια, τα ελληνικά ξενοδοχεία να σερβίρουν ελληνικά προϊόντα. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Αυτό είναι μία κίνηση που μπορούμε να δουλέψουμε…

Δημοσιογράφος: Τηρείται αυτό στην πράξη;

Υπουργός: Τηρείται σε πολύ μεγάλο βαθμό. Έχει αρχίσει να γυρνάει , μάλλον να μην πω ότι η πλειοψηφία είναι έτσι, αλλά έχει αρχίσει να γυρνάει το κλίμα, στο να ζητούν και οι τουρίστες, οι επισκέπτες να ζητούν όταν πηγαίνουν σε μία χώρα , να παίρνουν τα προϊόντα της χώρας, στο οποίο πρέπει να ανταποκριθούμε και να το κάνουμε όλο και περισσότερο.

Δημοσιογράφος: Λοιπόν, στις θέσεις εργασίας που έλεγα και πριν στον κ. Ανδρεάδη, υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με τη μαύρη εργασία, ειδικά στον τομέα του τουρισμού. Εσείς έχετε κάνει ένα πλάνο δεκαετές, ώστε να εξισορροπηθούν λίγο τα πράγματα και να υπάρχει μεγάλη αύξηση στις θέσεις εργασίας. Πως θ επιτευχθεί όμως, να μην είναι μαύρη εργασία και να είναι πραγματική εργασία;

Υπουργός: Με δύο τρόπους θα επιτευχθεί αυτό. Το πρώτο είναι η μαύρη εργασία να γίνει νόμιμη εργασία. Δηλαδή, όπου υπάρχει μαύρη εργασία, αυτή πρέπει να εξαλειφθεί και στη θέση της να πληρώνονται κανονικά εισφορές, να πληρώνονται ασφάλειες κ.λπ. Είναι κάτι το οποίο έχουμε συζητήσει με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους πάρα πολύ επισταμένα . Θεωρούμε ότι είναι το πιο κρίσιμο κομμάτι του τουρισμού για τα επόμενα μερικά χρόνια. Να σας εξηγήσω γιατί. Αυτή τη στιγμή , ο τουρισμός αποκτά μία καινούργια βαρύτητα μέσα στην ελληνική κοινωνία. Όπου πάω, με ρωτάνε: Υπουργέ τι θα γίνει σήμερα με τον τουρισμό; Θα μας σώσει ο τουρισμός; Μπορεί ο τουρισμός να κάνει τη διαφορά ; Ο τουρισμός είναι στα χείλη κάθε Έλληνα. Αυτή είναι η μεγάλη ευκαιρία όλων των επιχειρηματιών του τουρισμού , να το μεταφράσουν αυτό σε επενδύσεις και σε θέσεις εργασίας. Για να γίνει αυτό λοιπόν, πρέπει τη μαύρη εργασία να την κάνουμε λευκή εργασία, να νομιμοποιηθούν αυτοί οι εργαζόμενοι. Ήδη ο στόχος μας, σε μεγάλο βαθμό, θα επιτευχθεί από αυτό και μόνο και από εκεί και πέρα, να γίνονται επενδύσεις για να προσληφθεί καινούργιος κόσμος.

Δημοσιογράφος: Είστε πολύ αισιόδοξος στο θέμα των επενδύσεων. Θέλω λίγο να μου το εξηγήσετε αυτό. Πόσο εύκολο είναι, όταν δεν υπάρχει σταθερό φορολογικό πλαίσιο, όταν αλλάζουν τα δεδομένα από στιγμή σε στιγμή , όταν η χώρα μας βάλλεται πανταχόθεν , ειδικά για τα οικονομικά ζητήματα, πως λοιπόν να έλθει; Ο Έλληνας επιχειρηματίας δεν έχει λεφτά, ο ξένος πώς να έλθει να επενδύσει σε αυτό το περιβάλλον;

Υπουργός: Καταρχήν υπάρχουν Έλληνες επιχειρηματίες που έχουν λεφτά. Άλλο αν επιλέγουν αυτή την στιγμή να μην επενδύσουν …

Δημοσιογράφος: Δεν επενδύουν, γνωρίζετε το λόγο, γιατί οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια και πολύ δύσκολα ένας επιχειρηματίας θα διαθέσει τα δικά του λεφτά για μία επένδυση.

Υπουργός: Ωραία, να το πούμε λίγο διαφορετικά . Το πλαίσιο το φορολογικό είναι τεράστιο θέμα. Όσο πιο γρήγορα καταφέρουμε να σταθεροποιήσουμε το φορολογικό πλαίσιο, τόσο το καλύτερο. Αυτό ήταν πάρα πολύ δύσκολο μέσα στην εποχή της κρίσης , αλλά δεν είναι αδύνατον, αφού τελειώσουν τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για να έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα με πρωτογενή πλεονάσματα, να σταθεροποιήσουμε και το φορολογικό καθεστώς. Όμως θα σας πω κάτι , το οποίο μου έκανε εντύπωση ειδικά στα τελευταία ταξίδια που έκανα. Αυτό το οποίο πρέπει να ξέρουν όλοι, είναι ότι οι πρώτες επενδύσεις τουλάχιστον από το εξωτερικό , θα έρθουν από χώρες, στις οποίες οι επενδυτές είναι έτοιμοι να πάρουν ένα ρίσκο παραπάνω. Χώρες όπως είναι η Ρωσία , το Ισραήλ, ακόμα και η Αίγυπτος, έχει πολύ μεγάλους επιχειρηματίες στο χώρο του τουρισμού , που θα θέλανε να επενδύσουν στην Ελλάδα. Η ερώτηση που μου κάνανε, δεν ήταν για το φορολογικό καθεστώς της Ελλάδας. Αυτό που με ρωτούσανε , ήταν το κατά πόσο οι ευρωπαίοι , είναι έτοιμοι να στηρίξουνε το ευρώ και να στηρίξουνε την ελληνική οικονομία μέσα σε αυτό. Όλα τα άλλα θέματα, είναι υποδεέστερα στο δικό τους το μυαλό , σε σχέση με το τελικά που το πάει η Ευρώπη. Αυτό το τελικά που το πάει η Ευρώπη, το οποίο είναι και στα χείλια όλων των Ελλήνων πλέον , είναι το κεντρικό ζήτημα για το αν θα καταφέρουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις ή όχι. Αυτό το οποίο νομίζω ότι οι ευρωπαίοι έχουνε χάσει εντελώς από το ραντάρ τους είναι ότι, για να έχεις ανάπτυξη στην Ελλάδα, για να μπορέσει η Ελλάδα να ανταπεξέλθει στις οικονομικές της προτεραιότητες, πρέπει να σταθεροποιηθεί το καθεστώς. Όσο η ίδια η Ευρώπη στέλνει διαφορετικά μηνύματα, τότε βεβαίως και οι όποιοι θα μπορούσαν να είναι επενδυτές, κοντοστέκονται και σου λέει: Αποφασίστε Ευρωπαίοι, αποφασίστε Γερμανοί τι θέλετε με το ευρώ, τι θέλετε να κάνουμε και εμείς εδώ είμαστε να μπούμε στην ελληνική οικονομία και να επενδύσουμε. Λοιπόν αυτή τη στιγμή αν μία απαίτηση πρέπει να έχει η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους μας, είναι αποφασίστε τι θέλετε να κάνετε, κάντε το και μην έχουμε αυτά τα μπρος –πίσω , διότι αυτό είναι πραγματικά ανασταλτικό για να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα.

Δημοσιογράφος: Ναι αλλά και ένας επιχειρηματίας, δύσκολα αδιαφορεί για το περιβάλλον που θα επενδύσει. Είναι το πρώτο που κοιτάει. Άρα ίσως η δεύτερη ερώτηση τους αφού σταθεροποιηθεί το θέμα της Ευρώπης και της Ευρωζώνης να ήταν για το φορολογικό πλαίσιο.

Υπουργός: Βεβαίως θα είναι για το φορολογικό πλαίσιο, όπως θα είναι και για τις διαδικασίες. Εμείς ξεκινήσαμε την απλοποίηση των διαδικασιών και αυτό που σου κάνει μεγάλη εντύπωση είναι ότι τόσα χρόνια για να ξεκινήσει μια επιχείρηση, ξενοδοχειακή για παράδειγμα, στην Ελλάδα, ήθελε τόση γραφειοκρατία που είναι εντυπωσιακό ότι βρέθηκαν άνθρωποι που επένδυσαν στη χώρα μας. Είναι τόσο περίπλοκο το γραφειοκρατικό σύστημα για να κάνεις μια επένδυση, που βεβαίως ένας ξένος που έρχεται εδώ σου λέει «άστο αυτό καλύτερα, κάπου θα μπλέξω». Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε πάλι με τη συνεργασία με το ΣΕΤΕ, είναι να καταγράψουμε αυτή τη διαδικασία και να πούμε τι χρειάζεται πραγματικά και τι δεν χρειάζεται. Εδώ πρέπει να σας πω το εξής που ισχύει σε όλη τη δημόσια διοίκηση. Όταν ρωτήσεις ένα δημόσιο υπάλληλο, ποια είναι τα πράγματα που θα μπορούσαμε να καταργήσουμε, η απάντηση είναι τίποτα. Όλα έχουν τη λογική τους μέσα σε αυτό το δαιδαλώδες σύστημα. Για να σταματήσεις κάτι πρέπει τη δουλειά να την κάνει, τι να σας πω, ο ίδιος ο υπουργός, ένας γενικός γραμματέας . Εάν δεν κάτσουμε εμείς να πιάσουμε ένα ένα τα πράγματα και να πούμε «ωραία αυτό πραγματικά το χρειάζεστε;» δεν πρόκειται να φύγει τίποτα από αυτή τη διαδικασία. Πρέπει να σας πω ότι επιδίωξη μας είναι τουλάχιστον τα μισά από αυτά που ζητούσαμε μέχρι τώρα να μπορέσουμε να τα εξαλείψουμε. Έχω πολύ καλή συνεργασία και με το υπουργείο Υγείας και με το Εσωτερικών για το πώς αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει πολύ πιο απλή.

Δημοσιογράφος: Είστε αισιόδοξος και εμείς έχουμε συνηθίσει σε άλλους ρυθμούς εδώ στη χώρα για την εξέλιξη των πραγμάτων. Να πάμε στις νέες αγορές τις οποίες πρέπει να προσεγγίσουμε ως χώρα. Πόσο εύκολο είναι όταν με κάποιες από αυτές τις χώρες για παράδειγμα Κίνα, Βραζιλία, δεν υπάρχουν άμεσες διασυνδέσεις. Με την Κίνα υπάρχει με την Air China αλλά με τις υπόλοιπες δεν υπάρχει. Είναι εύκολο να έρθει κάποιος εδώ στην Ελλάδα από τη Βραζιλία;

Υπουργός: Έτσι όπως είναι τα πράγματα σήμερα είναι πάρα πολύ δύσκολο. Σε όποια μακρινή αγορά έχουμε πάει για να δούμε πως θα την «ανοίξουμε» βλέπουμε τρία προβλήματα. Το πρώτο πρόβλημα έχει να κάνει με τη βίζα. Όπως ξέρετε η βίζα Σένγκεν είναι ένα εντελώς αλλόκοτο δημιούργημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας ο στόχος υποτίθεται είναι να κρατά απ’ έξω την παράνομη εργασία και την παράνομη μετανάστευση. Στην πραγματικότητα όμως η παράνομη μετανάστευση γίνεται από τα σύνορα και η βίζα Σένγκεν είναι ουσιαστικά ένα φύλλο συκής απέναντι στο πραγματικό πρόβλημα που έχουμε με την εισροή μεταναστών. Παρόλα αυτά η διαδικασία του Σένγκεν είναι ανασταλτική για την τουριστική ανάπτυξη των τουριστικών περιοχών της Ευρώπης και γι αυτό ενώ οι Ευρωπαίοι θέλουν το Σένγκεν να γίνει ακόμη πιο αυστηρό, εμείς αυτό που προσπαθούμε να τους πούμε είναι «κάντε το Σένγκεν όσο αυστηρό θέλετε αλλά τουλάχιστον τους ανθρώπους οι οποίοι μπαίνουν στη χώρα μας, έρχονται εδώ για τις διακοπές τους, έρχονται για την οικονομική τους δραστηριότητα, αφήστε αυτούς τους ανθρώπους να μπαινοβγαίνουν από την Ευρώπη, δεν θα πάθεις τίποτα, αν αφήσεις έναν κινέζο επιχειρηματία να μπαινοβγαίνει στην Ευρώπη όποτε θέλει». Δεν μπορεί ένας υπάλληλος μιας πρεσβείας να κάθεται απέναντι σε έναν επιχειρηματία ο οποίος αξίζει δεν ξέρω πόσα δις και να του λέει πως ξέρω εγώ πως θα φύγεις από την Ελλάδα; Θα πρέπει να τον παρακαλεί να μείνει στην Ελλάδα.

Δημοσιογράφος: Θα σας ακούσουν όμως; Το είπατε και μόνος σας ότι έχουν στραφεί στην αντίθετη πλευρά και ότι θέλουν να αυστηροποιήσουν τους ελέγχους στα σύνορα.

Υπουργός: Βεβαίως και αυτό είναι το παράδοξο. Η Ευρώπη υποστηρίζει όλες τις οικονομικές δραστηριότητες τις οποίες θεωρεί ότι έχει ένα προτέρημα. Η μόνη οικονομική δραστηριότητα στην οποία βάζει έναν τοίχο τόσος σκληρό όπως είναι το Σένγκεν, είναι ο Τουρισμός. Έρχεται λοιπόν σε μια δραστηριότητα από την οποία ζει ο μισός νότος της Ευρώπης και λέει ότι εδώ πέρα εγώ θα ζητάω του κόσμου τα χαρτιά, θα κάνω συνεντεύξεις κλπ. Αυτό δεν έχει καμία λογική. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο που και θα υπερασπίζουμε τα σύνορα μας απ’ το να μπαίνουν παράνομοι μετανάστες μέσα, γιατί δεν μιλώ μόνο για τα ελληνικά, μπαίνουν από παντού στην Ευρώπη και την ίδια ώρα να μπορούμε να αναπτύξουμε τον τουρισμό σωστά.
Το δεύτερο πρόβλημα με τις μακρινές αγορές είναι οι πτήσεις. Αυτό το αναγνωρίσαμε από την αρχή. Επειδή οι δύο ελληνικές εταιρείες η Ολυμπιακή και η Aegean αυτή τη στιγμή, δεν συνδέουν αυτούς τους προορισμούς, αυτό το οποίο μπορούμε να κάνουμε είναι να κάνουμε συνεργασίες με τους γείτονες μας. Έχουμε συνεργασία ήδη με την Τουρκία για την Κίνα, συζητάμε με το Ισραήλ για την Ινδία, τώρα πρόσφατα ήμουν στην Αίγυπτο επίσης για τις νέες αγορές και η επόμενη χώρα με την οποία θα θέλαμε να έχουμε μια συμφωνία είναι η Ιταλία. Αν δηλαδή κάνουμε ένα πλέγμα γύρω από την περιοχή, όπου μπορούν να έρχονται οι τουρίστες εδώ και μετά να κινούνται πιο εύκολα μέσα στην περιοχή, αυτό είναι υπέρ μας. Θα σας πω για να δείτε ότι υπάρχει εύφορο έδαφος γι αυτό, ότι στο αεροπλάνο με το οποίο επέστρεφα από την Αίγυπτο, πάνω από το μισό ήταν κινέζοι. Η έγνοια ενός Κινέζου που φεύγει από την Κίνα για να επισκεφθεί την Ευρώπη, να επισκεφθεί το δικό μας μέρος του κόσμου, είναι να πάει να δει όσα περισσότερα πράγματα μπορεί.

Δημοσιογράφος: Οι Κινέζοι λατρεύουν την Ελλάδα γενικά και τώρα που έχουν χρήματα για να ταξιδέψουν, τους βλέπουμε συχνότερα. Πως θα τους κάνουμε να ξανάρθουν όμως;

Υπουργός: Η διαφορά των Κινέζων είναι η εξής: Δεν θέλουν απλά να πάνε να δουν την Ακρόπολη και μετά να πάνε να κάτσουν σε μια παραλία. Θέλουν να δουν και την Ακρόπολη και το Κολοσσαίο και τις Πυραμίδες. Αν μπορέσουμε να τους δώσουμε αυτό το προϊόν, τότε πραγματικά μπορούμε να ανοίξουμε αυτές τις αγορές.
Ο τρίτος και τελευταίος όρος για να έρθουν αυτοί οι επισκέπτες στη χώρα μας, είναι να μπορούμε να τους υποστηρίξουμε . Ένας Κινέζος που έρχεται εδώ θέλει την ξενάγηση του στην Ακρόπολη στα Κινέζικα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει ταχύτατα και από την μεριά των επιχειρηματιών να δημιουργηθούν οι υποδομές, για να μπορούν να εξυπηρετήσουν αυτό το κοινό.

Δημοσιογράφος: Θέλει καταρχάς να την βρει ανοιχτή την Ακρόπολη.

Υπουργός: Η Ακρόπολη είναι ανοιχτή. Μην υποκύπτετε στις τάσεις του λαϊκισμού. Η Ακρόπολη σε μια εποχή κρίσης, άνοιξε για πρώτη φορά πρωί-απόγευμα, χειμώνα-καλοκαίρι.

Δημοσιογράφος: Δεν συμβαίνει αυτό σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους.

Υπουργός: Όχι δεν γίνεται με όλους τους αρχαιολογικούς χώρους γιατί θέτουμε κάποιες προτεραιότητες. Για το καλοκαίρι, οι υπάλληλοι που χρειάζονταν, πήγαν. Το γεγονός όμως ότι σε μια περίοδο κρίσης, έρχεται η πρώτη κυβέρνηση μετά από πόσα χρόνια και λέει εγώ την Ακρόπολη θα την κρατήσω πρωί-απόγευμα ανοιχτή, αυτό ας μη γίνεται πλέον θέμα ειρωνείας, ας καταλάβουμε ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα.

Δημοσιογράφος: Δεν υπήρχε καμία διάθεση ειρωνείας. Απλά λέω φανταστείτε κάποιους που ταξίδεψαν από την άλλη άκρη του κόσμου και βρήκαν κλειστή την Ακρόπολη.

Υπουργός: Η τελευταία φορά που έκλεισε η Ακρόπολη απόγευμα ήταν στην αρχή του καλοκαιριού και αυτό που έχουμε προσπαθήσει με τις μετατάξεις από τον ΟΣΕ είναι να μην ξαναγίνει και η τελευταία φορά που έκλεισε από απεργούς ήταν πριν από ενάμιση χρόνο. Ας ξεπεράσουμε αυτά τα στερεότυπα, ας δούμε την Ακρόπολη γι αυτό που είναι, μια πηγή πλούτου για τη χώρα μας και ας δημιουργήσουμε τις υποδομές…

Δημοσιογράφος: Μπορεί να γίνει πρώτη στάση τους η Αθήνα; Των Κινέζων και άλλων, των Βραζιλιάνων που θέλουν να ταξιδέψουν συνολικά στην Ευρώπη;

Υπουργός: Βεβαίως και μπορεί να γίνει. Αλλά λόγω του θέματος που έχουμε με την αεροπορική γραμμή δεν μας νοιάζει αν θα είμαστε η πρώτη ή η δεύτερη ή η Τρίτη στάση. Το θέμα είναι να μπορούμε να τους δώσουμε ένα πακέτο για να κάθονται όσο δυνατόν περισσότερο στη χώρα μας.

Δημοσιογράφος: Στις ειδικές μορφές τουρισμού στις οποίες αναφερθήκατε, θέλω να μου πείτε για ποιες υπάρχει πρόσφορο έδαφος εδώ στη χώρα μας και γιατί δεν βλέπουμε να γίνονται επενδύσεις και να αναπτύσσονται εφόσον βλέπουμε εξειδικευμένες μορφές τουρισμού να φέρνουν έσοδα σε άλλες χώρες, να τις εκμεταλλεύονται στο έπακρο. Εμείς τι μπορούμε να πουλήσουμε και απίο τι μπορούμε να επωφεληθούμε;

Υπουργός: Υπάρχουν περίπου είκοσι μορφές τουρισμού που θα έλεγα ότι είναι υποανάπτυκτες στην Ελλάδα. Άλλες χρειάζονται ένα νομικό πλαίσιο και εκεί είναι η δική μας η δουλειά. Να περάσουμε νομοσχέδια, τα οποία θα ορίζουν τι είναι ιατρικός τουρισμός, τι είναι ιαματικός κ.ο.κ
Υπάρχουν όμως και πάρα πολλές μορφές τουρισμού, οι οποίες δεν αξιοποιούνται επαρκώς από επιχειρηματίες. Ακούω συνέχεια επιχειρηματίες να μου λένε κάντε κάτι για τον θρησκευτικό τουρισμό. Ε τι άλλο να κάνουμε; Φτιάξαμε τα μοναστήρια, έχουν ξοδευτεί του κόσμου τα λεφτά από τα κοινοτικά προγράμματα για τα κοινοτικά μοναστήρια, το μόνο που χρειάζεται είναι λίγο διαφήμιση στη Βουλγαρία και τη Ρωσία, απ’ τις οποίες μπορούν να έρθουν τουρίστες και μια σύνδεση με το λεωφορείο. Ε, δεν μπορεί να τα περιμένεις αυτά τα πράγματα να τα κάνει η κυβέρνηση. Το πλαίσιο ναι, αλλά πλαίσιο για τον θρησκευτικό τουρισμό δεν χρειάζεται. Η έννοια όμως να συνεργαστείς με την Αίγυπτο, που έχει την Μονή του Σινά και να πεις ότι ένας tour operator θα προσφέρει Άγιον όρος-Μετέωρα-Σινά, είναι θέμα των επιχειρηματιών. Αυτό το πράγμα πρέπει να αρχίσει να καλλιεργείται. Να φύγουμε πια από το να σκεφτόμαστε ότι για να είσαι στον τουρισμό στην Ελλάδα πρέπει το μόνο που μπορείς να προσφέρεις είναι ένα μεγάλο ξενοδοχείο και καρέκλες για να λιάζεται ο κόσμος. Πρέπει να μπορούμε να δούμε πέρα απ’ αυτό.

Δημοσιογράφος: Εμείς θα ευχηθούμε να συνεχιστεί αυτή η δυναμική που έχει αναπτύξει ο τουρισμός και να φέρει και χρήματα στη χώρα ακόμη περισσότερα. Θέλω τώρα να πάμε στην πολιτική επικαιρότητα και με το κλίμα το δυσμενές που υπάρχει, θέλω να μου πείτε όλο αυτό το θρίλερ, όλη αυτή η αγωνία για το αν θα πάρουμε την επόμενη δόση, αν θα εκταμιευθεί, ακυρώθηκε τώρα το έκτακτο EUROGROUP που ήταν να γίνει για τη χώρα μας, η τρόικα δεν έχει γνωμοδοτήσει ακόμα, οι Ευρωπαίοι λένε ότι αν δεν ακούσουμε τη γνώμη της δεν δίνουμε τα χρήματα, υπάρχει πραγματικά πάλι ένα σενάριο που και μας αγχώνει και μας φέρνει στα όρια του εκβιασμού, θέλω να μου πείτε λοιπόν αν είστε βέβαιος ότι δεν θα πτωχεύσει η χώρα.

Υπουργός: Κοιτάξτε, ρωτάτε τον λάθος άνθρωπο, μπορεί να σας πει ο καθένας τη γνώμη του και εγώ είμαι απόλυτα βέβαιος ότι δεν θα πτωχεύσει η χώρα…

Δημοσιογράφος: Είστε μέλος της κυβέρνησης

Υπουργός: Ναι, βεβαίως αλλά δεν νομίζω ότι αυτό το οποίο πρέπει να καλλιεργείται πλέον είναι να ρωτάμε τον καθένα τον οποίο μπορεί να έχει γνώμη για το αν θα πτωχεύσει η χώρα και να δημιουργούμε είτε υπέρμετρη ασφάλεια, είτε υπέρμετρο φόβο από το τι θα πει ο καθένας. Το πιο τραγικό που πιστεύω ότι ζούμε αυτές τις μέρες είναι ότι ένας αξιωματούχος ενός μικρού κόμματος στην Φιλανδία λέει μια κουβέντα και ανεβαίνουν ή πέφτουν τα χρηματιστήρια επειδή τα θέματα είναι τόσο ευάλωτα. Μη συμβάλλουμε και εμείς σε αυτό το πράγμα.

Δημοσιογράφος: Δεν συμβάλλουμε εμείς, είναι το κλίμα τέτοιο που καλλιεργείται και σε μας αυτό συνεχώς. Και εσείς θέλω να μου πείτε αν η πολιτική που ακολουθείτε είστε βέβαιος ότι θα αποδώσει.

Υπουργός: Σας το είπα και πριν ότι αυτό το οποίο με ρωτάνε δεν είναι αν είμαστε εμείς αποφασισμένοι να προχωρήσουμε, είναι για το κατά πόσο είναι η Ευρώπη αποφασισμένη να προχωρήσει και εδώ είναι το ζήτημα

Δημοσιογράφος: Ναι, αλλά η Ευρώπη θέτει όρους και εξωφρενικούς πολλές φορές

Υπουργός: Για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να αντιμετωπίσει τα θέματα τα οποία έχουμε ανοίξει και η ελληνική οικονομία να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ρευστότητας και να αρχίσει να υπάρχει πάλι ρευστότητα στην αγορά χρειάζεται οπωσδήποτε να ηρεμήσει η κατάσταση. Αυτό το οποίο συμβαίνει αυτή τη στιγμή που η φήμη ή η μια δήλωση ενός αξιωματούχου μπορεί πραγματικά να αναταράξει όλα τα νερά και να χάσουμε πολύτιμο χρόνο από τη δουλειά που πρέπει να γίνει είναι καταστροφικό, πραγματικά καταστροφικό.

Δημοσιογράφος: Δεν μου απαντάτε όμως. Εσείς είστε βέβαιος ότι η χώρα μας δεν θα πτωχεύσει;

Υπουργός: Ναι, είμαι βέβαιος ότι η χώρα μας δεν θα πτωχεύσει αλλά δεν θα έπρεπε να ρωτάτε εμένα, αυτό προσπαθώ να σας πω, ότι αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι οι οποίοι κρατάνε τις αποφάσεις στα χέρια τους είναι η ελληνική κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομίας αλλά είναι και οι ξένοι οι οποίοι έχουν κάποιες αποφάσεις να πάρουνε. Εγώ νομίζω ότι οποιοσδήποτε κοιτάει την κατάσταση με ένα ειλικρινές μάτι θα δει ότι οι στόχοι τους οποίους θέλει να πετύχει η κυβέρνηση είναι πάρα πολύ συγκεκριμένοι και είναι σχετικά μικροί σε σχέση με το πρόβλημα το οποίο δημιουργείται γενικώς δηλαδή είναι έτοιμοι οι ευρωπαίοι να θέσουνε σε κίνδυνο το EUROGROUP επειδή η ελληνική κυβέρνηση μάζεψε ή δεν μάζεψε 2,3 αντί για 2,5 δις τα οποία έπρεπε να μαζέψει; Εκεί είναι το πρόβλημα της ευρωπαϊκής οικονομίας; Εάν δεν λυθούν αυτά τα πράγματα τότε είναι προφανές ότι κάθε φορά που βγαίνει η Φιλανδία και λέει «εγώ θέλω εγγυήσεις», κάθε φορά που βγαίνει κάποιος από τον Συνασπισμό της κυρίας Μέρκελ και λέει «εγώ θέλω το τάδε» η κατάσταση η οποία δημιουργείται, η ανασφάλεια που δημιουργείται εντείνει το πρόβλημα και τελικά με αυτές τις διαδικασίες φτάνουμε πάντα στη κόψη του ξυραφιού. Αυτό πρέπει να αποφύγουμε.

Δημοσιογράφος: Αυτό όμως ξέρετε επηρεάζει εμάς άμεσα.

Υπουργός: Μα βεβαίως επηρεάζει όλους μας.

Δημοσιογράφος: Με την έννοια ότι ζητούνται ακόμα αυστηρότερα μέτρα τα οποία δεν αποδίδουν…

Υπουργός: Μα επηρεάζει όλους μας, εγώ σας είπα πριν ότι βγαίνω να πω σε ανθρώπους ότι αναπτύσσεται ο τουρισμός και γιατί δεν έρχεστε να επενδύσετε στην Ελλάδα και μου λένε «πέστε μας τι σκοπεύει να κάνει η Ευρώπη για την Ελλάδα και θα έρθουμε να επενδύσουμε». «Πέστε μας» δεν σου λέει κάνε κούρεμα ή μη κάνεις κούρεμα, σου λέει πάρε αποφάσεις

Δημοσιογράφος: Και τι τους λέτε εσείς; Τι τους απαντάτε; Ότι δεν ξέρω τι θα κάνει η Ευρώπη;

Υπουργός: Τους απαντάω ότι αυτό το οποίο ξέρω είναι ότι εμείς παίρνουμε όλα τα μέτρα τα οποία πρέπει να πάρουμε για να κάνουμε τον ελληνικό τουρισμό πιο ανταγωνιστικό και βεβαίως εάν σας ανησυχεί η Ευρώπη τότε περιμένετε να δείτε τις αποφάσεις της Ευρώπης. Τι άλλο να τους πω; Να τους πω μην ανησυχείτε οι ευρωπαίοι θα τα κάνουν όλα καλά όταν και εγώ ζω στο ίδιο κλίμα το οποίο ζείτε εσείς που κάθε τόσο… τι ήτανε πάλι… τι έβγαλε το Financial Times χθες- προχθές ένα άρθρο για τον πρωθυπουργό. Μα όταν ζεις σε ένα τέτοιο κλίμα, όταν όλοι μας ζούμε σε ένα τέτοιο κλίμα

Δημοσιογράφος: Μα σε αυτό το κλίμα ζούμε

Υπουργός: Ναι αλλά πρέπει να ξέρουμε ποια είναι τα κομμάτια τα οποία ελέγχουμε και να τα ελέγχουμε και ποια είναι τα κομμάτια που δεν ελέγχουμε τα οποία βεβαίως πρέπει να δούμε…

Δημοσιογράφος: Ωραία ας πάμε σε αυτά που ελέγχουμε και ας αφήσουμε τα σενάρια λοιπόν χρεοκοπίας για τη χώρα μας. Ο προϋπολογισμός του 2012 βασίζεται πάλι σε νέους φόρους. Φόρους πληρώνουμε, πάρα πολλά λεφτά και το χρέος δεν μειώνεται, το έλλειμμα επίσης δεν μειώνεται, θέλω να σας ρωτήσω λοιπόν στη λάθος συνταγή που βασίζεται και ο νέος προϋπολογισμός γιατί την ακολουθούμε για άλλη μια φορά και αν εσείς ως κυβέρνηση λέτε ότι φταίει η ύφεση για όλα αυτά. Τα νούμερα δεν βγαίνουν για αυτό τον λόγο. Όμως οι κυβερνητικές αποφάσεις δεν φέρνουν την ύφεση; Και αν δεν το βλέπει αυτό η τρόικα η κυβέρνηση δεν το βλέπει;

Υπουργός: Δεν νομίζω ότι είναι θέμα συνταγής διότι ποια είναι η άλλη συνταγή; Η άλλη συνταγή είναι ότι ωραία δεν μαζεύουμε φόρους και άρα υπάρχουν επενδύσεις στην Ελλάδα και όλα βαίνουν καλώς διότι δεν είναι αυτό το αντίθετο σενάριο. Αυτό το σενάριο περιγράφει ο κύριος Σαμαράς, αλλά τι να σας πω, η απαξίωση των θέσεων της ΝΔ για την κρίση έχει γίνει όχι πια από μας και μόνο, έχει γίνει από όλη την Ευρώπη. Αυτό το οποίο είναι το ζητούμενο είναι άλλο. Ξεκινάμε με κάποια σενάρια, τα σενάρια αυτά απαιτούν να μαζευτούν κάποια χρήματα, το ερώτημα είναι την επόμενη χρονιά θα έχουμε καλύτερη φοροεισπρακτική ικανότητα για να μπορούμε να μη πάρουμε όλα τα χρήματα από τις ίδιες πηγές; Εκεί είναι το ζητούμενο. Θα κυνηγηθούν πραγματικά αυτοί που φοροδιαφεύγουν; Άκουσα πάλι, δεν ξέρω αν είναι αλήθεια, άκουσα πάλι ότι η ΣΔΟΕ ζητάει να ανοίξουν λογαριασμοί τους οποίους δεν ανοίγουν οι τράπεζες. Μα δεν γίνεται τη προσπάθεια αυτή να την κάνουνε οι μισοί έλληνες, δεν γίνεται να παλεύει η κυβέρνηση, να πληρώνει ο φορολογούμενος και όταν έρχεται η ώρα να ανοίξουν οι λογαριασμοί να λέει η τράπεζα «α, όχι ότι έχω κάνει εγώ στο παρελθόν δεν πρόκειται να το βγάλω στη φόρα και προστατεύω αυτόν ο οποίος φοροδιέφευγε τόσο καιρό». Βλέπω θέματα, βλέπω ανθρώπους οι οποίοι πηγαίνουν στη δικαιοσύνη…

Δημοσιογράφος: Δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης να πατάξει τη φοροδιαφυγή;

Υπουργός: Βεβαίως και είναι ευθύνη της κυβέρνησης …

Δημοσιογράφος: Δεν το έχει κάνει μέχρι στιγμής και αυτό προκαλεί ακόμα περισσότερο το αίσθημα των πολιτών

Υπουργός: Δεν έχετε δίκιο σε αυτό το πράγμα, υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις…

Δημοσιογράφος: Το αποτέλεσμα το λέει, δεν το λέω εγώ, δεν είναι δική μου άποψη

Υπουργός: Υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις στις οποίες για πρώτη φορά οι διωκτικές αρχές έχουν κυνηγήσει τους ανθρώπους οι οποίοι δεν πληρώνανε φόρους μέχρι τώρα. Ξέρετε πάρα πολύ καλά πως ήταν τα συστήματα πριν και ξέρετε πάρα πολύ καλά γιατί φτάσαμε ως εδώ. Εγώ θα σας πω το εξής πολύ απλό. Όταν έχεις, δεν θυμάμαι τις λεπτομέρειες αλλά «βγάζει μάτι» η περίπτωση, όταν βγαίνει ένας δημόσιος υπάλληλος, ένας γιατρός ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο και λέει ότι στη Ζάκυνθο ή στη Λευκάδα υπάρχουν 700 τυφλοί και αυτοί όλοι παίρνουν επίδομα για αυτό το πράγμα έρχεται κανείς να πει ποιος ήταν ο κύριος ο οποίος έδωσε αυτά τα επιδόματα και αν ήταν πραγματικότητα και να τον βάλει φυλακή; Διότι αν…

Δημοσιογράφος: Αυτό δεν είναι δική σας δουλειά; Της κυβέρνησης εννοώ.

Υπουργός: Όχι, ένα λεπτό, βεβαίως δική μας δουλειά είναι να κυνηγήσουμε τη φοροδιαφυγή αλλά από εκεί και πέρα υπάρχουν όλες οι αρχές οι οποίες χρειάζεται ένα κράτος για να κυνηγήσουν αυτούς τους ανθρώπους. Λοιπόν εγώ σας λέω το εξής: η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή και το θεσμό της δικαιοσύνης και το θεσμό της κεντρικής τράπεζας τα σέβεται απολύτως και τα σέβεται με τη λογική ότι σε μια δημοκρατία αυτά τα πράγματα πρέπει να έχουν μια ανεξαρτησία. Θα σεβαστούνε τους εαυτούς τους και τη δουλειά που χρειάζεται να συμβάλλουν και αυτοί στην αλλαγή που χρειάζεται; Διότι αν είναι η κυβέρνηση να παλεύει μια κρίση και οι άλλοι να κοιτάνε και να σου λένε «για να δούμε τι θα κάνεις» ε, δεν γίνεται έτσι.

Δημοσιογράφος: Ο επιβλέπων όμως δεν φέρει την ευθύνη; Δηλαδή εσείς δεν έχετε την υποχρέωση…

Υπουργός: Ακούστε μπορείτε να με ρωτήσετε και τρίτη και τέταρτη φορά. Αν σας βολεύει να τα ρίξουμε στην κυβέρνηση δεν έχουμε κανένα πρόβλημα…

Δημοσιογράφος: Δεν μιλάω μόνο για αυτό το θέμα, ας πάμε στο ποδόσφαιρο για παράδειγμα, δεν θα έπρεπε εσείς να επιθεωρήσετε ή τουλάχιστον να διασφαλίσετε ότι θα εφαρμοστούν οι κανονισμοί σε όλα τα επίπεδα;

Υπουργός: Αυτό κάνουμε.

Δημοσιογράφος: Πως γίνεται αυτό; Έχει ξεκινήσει το πρωτάθλημα, λείπουν τρεις ομάδες…

Υπουργός: Εγώ σας λέω το εξής…

Δημοσιογράφος: Δεν λέω ότι είναι δική σας ευθύνη να συμπληρώσετε ποιες θα είναι οι ομάδες αλλά δεν θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να φέρετε όλους προ των ευθυνών τους και να πείτε αν δεν μου ορίσετε ποιες ομάδες θα είναι μέχρι τότε θα υπάρξουν επιπτώσεις, αν δεν συλληφθούν φυγόδικοι όλοι αυτοί που ευθύνονται…

Υπουργός: Κυρία Σαράφογλου αυτό που βλέπω σε μια σειρά πραγμάτων είναι ότι εμείς σεβόμαστε κάποιους θεσμούς, εμείς ως κυβέρνηση σεβόμαστε κάποιους θεσμούς οι οποίοι δεν σέβονται τους εαυτούς τους. Εγώ σας λέω το εξής πάρα πολύ απλό πράγμα έρχεται μια κατάσταση, εγώ δεν λέω ότι είναι δική μας δουλειά, έγινε από την αθλητική δικαιοσύνη, έγινε και από την ΕΠΟ, συμβάλαμε και εμείς πάρα πολύ και φτάνουμε σε ένα σημείο όπου καταζητείται ένας άνθρωπος, παίρνει στις διωκτικές αρχές δυο μήνες να τον βρούνε διότι κρύβεται και έρχεται κάποιος και λέει ότι αυτός δεν είναι ύποπτος φυγής. Μα, επιτέλους…

Δημοσιογράφος: Και εκ νέου καταζητείται και δεν συλλαμβάνεται

Υπουργός: Μα, επιτέλους υπάρχει άλλος ο οποίος θα αναλάβει την ευθύνη αυτών των πραγμάτων; Οι ευθύνες αυτές έχουν ονοματεπώνυμο, λέμε οι πολιτικοί, η δικαιοσύνη, μιλάμε γενικά. Έχουν ονοματεπώνυμο. Ο κύριος Κασσίμης πήρε μια απόφαση θα απολογηθεί για αυτή του την απόφαση;

Δημοσιογράφος: Ως επικεφαλής όμως στον αθλητισμό δεν θα έπρεπε να διασφαλίσετε ότι θα πρέπει να λαμβάνονται σωστές αποφάσεις;

Υπουργός: Σας λέω κάτι συγκεκριμένο… η απάντηση σε αυτό… κυρία Σαράφογλου η απάντηση σε αυτό τι είναι; ότι έρχεται το κράτος και βάζει τη θέση του στη δικαιοσύνη; Προφανώς όχι, αυτό είναι κατάργηση της δημοκρατίας. Το να λέτε συνέχεια τι κάνει η κυβέρνηση, τι κάνει η κυβέρνηση ουσιαστικά μας οδηγεί στο να κάνουμε κινήσεις τις οποίες δεν πρέπει να κάνουμε, δεν πρέπει να κάνουμε αν θέλουμε να διασφαλίσουμε βασικά πράγματα τα οποία έχουμε κερδίσει σε αυτή την κοινωνία. Πρέπει όμως όλοι να συμβάλλουμε, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, ο καθένας από τη δική του τη θέση, αν αυτή τη κρίση πρέπει να την αντιμετωπίσουμε και σας επαναλαμβάνω θα ανοίξουμε τους λογαριασμούς ή όχι; Ή θα ζητάει το ΣΔΟΕ να ανοίξουμε τους λογαριασμούς και κάποιος θα λέει «α, δεν ξέρω», θα κρύβεται πίσω από δικαιολογίες για να μη γίνει η δουλειά…

Δημοσιογράφος: Κανείς δεν θέλει να καταλύσει τη δημοκρατία αλλά η δημοκρατία λειτουργεί με κανόνες…

Υπουργός: Αυτή η δουλειά αντιμετώπισης της κρίσης για να τα καταφέρουμε θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι, όλοι όσοι έχουμε θέση ευθύνης θα πρέπει να κάνουμε αυτό το οποίο πρέπει