05/05/2011: Ευρωπαϊκός τουριστικός διαγωνισμός για ανάδειξη περιοχών

05/05/2011: Ευρωπαϊκός τουριστικός διαγωνισμός για ανάδειξη περιοχών


05/05/2011: Ευρωπαϊκός τουριστικός διαγωνισμός για ανάδειξη περιοχών

Η Γενική Γραμματεία Τουρισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, συμμετείχε και φέτος για πέμπτη συνεχή χρονιά στο Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας» (“European Destinations of Excellence” – EDEN V), με θέμα του φετινού διαγωνισμού «Τουρισμός και Ανάπλαση Χώρων-Περιοχών» “Tourism and Regeneration of Physical Sites”).

Το Πρόγραμμα EDEN, αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ξεκίνησε το 2007, με στόχο την ανάδειξη νέων τουριστικών προορισμών, μη παραδοσιακών και μη αναπτυγμένων τουριστικά, οι οποίοι αναπτύσσονται σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.

Για το 2011, σε σύνολο οκτώ προτάσεων Δήμων και Περιφερειών, ως νικητής ελληνικός τουριστικός προορισμός αναδείχτηκε ο Δήμος Δελφών για το έργο της ανάπλασης του ιστορικού συνόλου της Χάρμαινας, παλιάς συνοικίας της Άμφισσας. Στην συνοικία Χάρμαινα τους τελευταίους τρεις αιώνες ήταν συγκεντρωμένα όλα τα εργαστήρια που ασχολούνταν με την κατεργασία του δέρματος (ταμπάκικα). Αξίζει να σημειωθεί ότι το κτήριο με την ονομασία «Ταμπάκικο του Κολασμένου» μετά την ανακατασκευή του έχει μετατραπεί σε Πινακοθήκη – Μουσείο Παπαλουκά , όπου εκτίθενται τα περίφημα «ανθιβόλα» του μεγάλου ζωγράφου και αγιογράφου.

Στα πλαίσια του προγράμματος, αναδείχτηκαν επίσης και τέσσερις επιλαχόντες προορισμοί, με σειρά κατάταξης:

1) Η Περιφέρεια Αττικής – Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής-Νοτιοανατολική Αττική, για το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου που λειτουργεί στον αναπλασμένο χώρο των πρώην εγκαταστάσεων της παλαιάς Γαλλικής Εταιρείας Λαυρίου (Compagnie Francaise des Mines du Laurium),
2) Ο Δήμος Μίνωα Πεδιάδας Ηρακλείου Κρήτης, για τα έργα ανάπλασης που έχουν πραγματοποιηθεί στον διατηρητέο παραδοσιακό οικισμό «Σμάρι» Ηρακλείου Κρήτης.
3) Ο Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης
, για τα έργα ανάπλασης που έχουν πραγματοποιηθεί στον διατηρητέο παραδοσιακό οικισμό «Λιμνών» Αγίου Νικολάου Κρήτης.
Και οι δύο αυτοί διατηρητέοι παραδοσιακοί οικισμοί είναι μέλη του Συνδέσμου «Τα Όμορφα χωριά της Κρήτης» που στόχο έχει τη διάσωση των παραδοσιακών οικιστικών συνόλων της Κρήτης και
4) Η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, για τα έργα ανάπλασης που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ιερά Μονή Γηρομερίου που βρίσκεται κοντά στον χωριό Φιλιάτες στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Τόσο ο ελληνικός νικητής προορισμός, όσο και οι νικητές προορισμοί των λοιπών κρατών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα EDEN θα προβληθούν – σε ευρωπαϊκό επίπεδο – μέσω δράσεων προβολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ θα βραβευθούν σε σχετική εκδήλωση, που θα διοργανώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το φθινόπωρο του 2011.
Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα EDEN ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επισκεφτεί την ιστοσελίδα http://ec.europa.eu/enterprise/sectors/tourism/eden της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.