Δημοσιογράφος: Καλημέρα σας κ. υπουργέ
Υπουργός: Καλή σας ημέρα
Δημοσιογράφος: Λέγαμε πριν ανοίξει το μικρόφωνο, του έλεγα ότι τον βρίσκω μια χαρά από τότε που έχω να τον δω και μου έλεγε είναι γιατί έχει θετικά νέα.
Υπουργός: Ναι καλά νέα σε διάφορα θέματα.
Δημοσιογράφος: Στον τουρισμό μόνο νομίζω.
Υπουργός: Όχι. Νομίζω ότι γίνεται μία προσπάθεια σε διάφορα επίπεδα, για μένα ένα από τα πιο ευχάριστα πράγματα που έχεις συμβεί τον τελευταίο καιρό, είναι η προσπάθεια των εποπτευόμενων φορέων και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, να βγούνε στο δρόμο, να μιλήσουν και αυτό που είναι πιο συγκινητικό από όλα, είναι ότι, υπάλληλοι που είναι σε αυτούς τους φορείς βγαίνουν προς τα έξω με πάρα πολύ όρεξη να βγάλουν την τέχνη τους στο δρόμο, να δείξουνε τα πράγματα τα οποία κάνουνε, το κάνουν με μεγάλη αυτοθυσία, χωρίς να ζητάνε τίποτα παραπάνω. Αυτά, είναι πάρα πολύ σημαντικά σημάδια.
Δημοσιογράφος: Υπάρχει δηλαδή ένα κομμάτι του κόσμου που ενεργοποιείται θετικά βρίσκετε.
Υπουργός: Ναι και όχι μόνο αυτό, σε μία συζήτηση που κατηγορούμε τους δημόσιους υπάλληλους πια για όλα τα δεινά του κόσμου, η πραγματικότητα είναι, ότι εδώ έχουμε ομάδες ανθρώπων, οι οποίοι παλεύουνε, οι οποίοι πιστεύουν πάρα πολύ σε αυτό που κάνουνε, το αναδεικνύουν, το κάνουν με συγκινητικό τρόπο και αυτό είναι ένα πάρα πολύ καλό σημάδι. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι υπάρχει πάρα πολύ ψυχή ακόμα την οποία μπορεί κανείς μπορεί να επενδύσει για να βγούμε από αυτή την κρίση και να βγούμε πιο δυνατοί από αυτό που ήμασταν όταν μπήκαμε σε αυτή.
Δημοσιογράφος: Αυτό όντως είναι μία όντως αισιόδοξη ματιά και η αλήθεια είναι ότι χθες το βράδυ, διάβαζα μία αναφορά, μία πρόσφατη ομιλία σας. Λέγατε ότι το υπουργείο Τουρισμού θα επιχειρήσει να θέσει την Ελλάδα, στους 10 πιο δημοφιλείς προορισμούς, αυτός είναι ο στόχος σας. Μόνο που αυτό ξέρετε κ. υπουργέ ακούγεται λίγο οξύμωρο. Μια ματιά μόνο στη χθεσινή ημέρα στο κέντρο της Αθήνας που έγινε πεδίο μάχης, τα ΜΑΤ ξυλοφόρτωσαν όπως είναι γνωστό διαδηλωτές, δημοσιογράφους, ανάμεσά τους και φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου. Αυτές οι εικόνες, έκαναν το γύρο του κόσμου. Το καλοκαίρι από την άλλη συνέβησαν όλα αυτά που συνέβησαν με τις διαδηλώσεις πάλι, τις απεργίες των ταξί, τους τουρίστες που ταλαιπωρούνταν. Σε τι κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο, έχετε τελικά αυτή την αισιοδοξία ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε;
Υπουργός: Καταρχήν, όποιο και αν είναι το κοινωνικό πλαίσιο, όσο δύσκολα και αν είναι τα πράγματα, το πιο σημαντικό, είναι να μπορεί κανείς να δει αυτά τα στοιχεία τα οποία θα μας βγάλουν από την κρίση στην οποία βρισκόμαστε και το να μιζεριάζουμε συνέχεια, μέσα στις ίδιες κακές εικόνες, δεν βοηθάει κανένα. Τώρα, σε ότι αφορά την Αθήνα, έχουμε ένα πάρα πολύ σημαντικό πρόβλημα. Η Αθήνα αν δει κανείς πως πήγε η χρονιά τουριστικά, είναι η μαύρη τρύπα του ελληνικού τουρισμού. Όλη η περιφέρεια έχει αυξήσει, έχουμε επιμήκυνση της σεζόν, έχουμε καινού6ργιους προορισμούς στους οποίους ήρθαν άνθρωποι από καινούργιες αγορές. Υπάρχουν πολλά θετικά στοιχεία και αν δει κανείς την Αθήνα, η Αθήνα μαραζώνει τουριστικά και αυτό οφείλεται σε μία σειρά από λόγους. Ο κύριος είναι, αυτά τα οποία είδαμε και το 2010 και βεβαίως το ΄11, η ανασφάλεια που αισθάνεται ο επισκέπτης ότι, αν έρθουν στην Αθήνα δεν θα μπορέσουνε ούτε καν να πάνε να δούνε τα πράγματα που θέλουν να δούνε, να επισκεφτούν τους χώρους που θέλουν, γιατί θα είναι κλεισμένοι στα ξενοδοχεία τους.
Δημοσιογράφος: Αληθεύουν οι πληροφορίες που λένε, ότι 11 ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας, θα κλείσουν μέχρι το τέλος του 2011; Μου το είπε ξέρετε, ο κ. Πάγκαλος την προηγούμενη εβδομάδα, ότι έχει αυτή την ενημέρωση, ότι πρόκειται για μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και ανάμεσά τους και το King George
Υπουργός: Καταρχήν, πρέπει κανείς να ξεχωρίσει, τι είναι αυτό το οποίο συμβαίνει και για ποιους λόγους. Επιχειρήσεις ανοίγουν και κλείνουν συνέχεια και σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, οι επιχειρήσεις που ανοίγουν και κλείνουν, είναι είτε από κακοδιαχείριση, είτε από υπέρμετρα δάνεια, είτε από οτιδήποτε άλλο. Σίγουρα υπήρξαν επενδυτές του 2004, που ελπίζανε ότι, η ώθηση που θα έδιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα, θα ήταν τέτοια για να εξηγήσουν μία σειρά από επενδύσεις που κάνανε και ανοίχτηκαν πάρα πολύ μέσα στην Αθήνα. Έχουμε ένα αντίστοιχο παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη. Στη Θεσσαλονίκη κτίστηκαν πολλά ξενοδοχεία, δημιουργήθηκαν πάρα πολλά δωμάτια τον τελευταίο καιρό, χωρίς να υπάρχει η αντίστοιχη προσπάθεια να έρθει κόσμος στη Θεσσαλονίκη.
Δημοσιογράφος: Χωρίς φαντάζομαι να γίνει και έρευνα τουριστικής αγοράς.
Υπουργός: Όχι καθόλου, αυτές ήταν επενδύσεις, φεύγανε από άλλες επιχειρήσεις και επενδύανε σε ξενοδοχεία και άνθρωποι που ακόμα δεν ξέρουνε το χώρο. Μπορεί και εκεί να οδηγηθούνε κάποιες επιχειρήσεις σε κλείσιμο. Αυτό όμως είναι άλλο και άλλο είναι η μείωση του τουρισμού, η οποία υπάρχει λόγω
Δημοσιογράφος: Το πρόβλημα, το γεγονός ότι η Αθήνα δεν είναι τουριστικός προορισμός φαντάζομαι εκεί εντοπίζεται το πρόβλημα.
Υπουργός: Καταρχήν, το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Αθήνα, είναι ότι η εικόνα που έχει προς τα έξω, είναι μία εικόνα μιας πόλης η οποία περνάει προβλήματα. Και επειδή εδώ θεωρούμε ότι δεν θα ήθελα να χρησιμοποιήσω τον όρο ανοχύρωτης, αυτό το οποίο συμβαίνει, είναι ότι εδώ γίνονται όλες οι κοινωνικές μάχες. Οπότε, σου λέει ο άλλος, ότι κοίτα δεις, η Ελλάδα βρίσκεται σε μία μεταβατική φάση, η Αθήνα είναι ο χώρος μέσα στον οποίο, όλα αυτά τα πράγματα εξελίσσονται, θα πάω μία άλλη φορά. Αυτό είναι που πονάει την Αθήνα αυτή τη στιγμή πάρα πολύ, αυτό που λέει ο ταξιδιώτης ότι εγώ θα πάω στην Ελλάδα, αλλά θα την αφήσω για ένα άλλο ταξίδι. Πρέπει να σας πω, ότι δεν είναι μόνο οι εικόνες, οι εικόνες είναι το βασικό πρόβλημα. Έχουμε μία σειρά από άλλα προβλήματα. Ένα από τα μεγάλα μας προβλήματα, είναι το κόστος του αεροδρομίου της Αθήνας. Το κόστος του αεροδρομίου της Αθήνας, είναι το δεύτερο πιο ακριβό αεροδρόμιο στην Ευρώπη, είναι το διπλάσιο από το αεροδρόμιο της Βαρκελώνης και μην νομίζετε ότι είναι κάτι το οποίο περνάει απαρατήρητο. Όταν ο άλλος υπολογίζει ότι το ταξίδι που θα κάνει ας πούμε από την Αθήνα στην Κρήτη, το μισό είναι φόροι και σπατόσημα κ.λπ., καταλαβαίνετε ότι το σκέφτεται. Σου λέει, να πάω κατευθείαν στην Κρήτη. Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα. Τώρα και η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, αντιμετώπισαν, οι επιχειρηματίες είχαν ένα υπέρμετρο ενθουσιασμό μετά το 2004, απογοητεύθηκε αυτός ο ενθουσιασμός, διότι είχαν τα προβλήματα τα οποία είχανε, στη Θεσσαλονίκη κάναμε ένα πρόγραμμα και είχε μία πολύ ουσιαστική αύξηση φέτος και από τη δική μας δουλειά και από τη δουλειά του δημάρχου, που έχει κάνει ανοίγματα πολύ ουσιαστικά για τον τουρισμό στη Θεσσαλονίκη. Αντιθέτως στην Αθήνα, επειδή συνεχίζουν οι εικόνες που βγαίνουν από την Αθήνα εκεί παραμένει ένα πρόβλημα και πρέπει να βρούμε ένα τρόπο αντιμετώπισής του διότι όσο
Δημοσιογράφος: Φαντάζομαι ότι, όσο υπάρχει αυτή η κοινωνική κρίση, που δημιουργεί και την πολύ μεγάλη ένταση κοινωνική και δεν υπάρχουν και τα μέσα ενδεχομένως τα οικονομικά να αντιδράσετε, ότι είναι εξαιρετικά πολύπλευρο όλο αυτό το ζήτημα. Δηλαδή υπάρχουν τομείς στους οποίους έχετε επικεντρώσει το ενδιαφέρον σας.
Υπουργός: Ναι, να σας πω. Το πρόβλημα της Αθήνας είναι μεγάλο και μακροχρόνιο, είναι πραγματικότητα. Εάν θέλουμε όμως να αλλάξει, δεν πρέπει να κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια και να περιμένουμε πότε θα σταματήσουν οι διαδηλώσεις. Αυτό το οποίο οφείλουμε να κάνουμε και βρισκόμαστε σε συνεργασία με το δήμο, είναι να δουλέψουμε μαζί, να αρχίσουμε να αλλάζουμε έστω και τα μικρά πράγματα που μπορούμε να αλλάξουμε και σιγά –σιγά να αλλάξει το κλίμα. Και θα σας πω ένα παράδειγμα. Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος του κέντρου, είναι το πρόβλημα των ναρκομανών. Το πρόβλημα των ναρκομανών, άνθρωποι άρρωστοι οι οποίοι προσπαθούν να βρουν μια λύση στο πρόβλημά τους, είναι ένα πρόβλημα υποδομών. Λοιπόν, συνεργαζόμαστε και με το δήμο και με το υπουργείο Υγείας, για να βοηθήσουμε και εμείς από τη δική μας τη μεριά να δημιουργηθούνε κέντρα απεξάρτησης, ώστε να μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να βρίσκουν μία προστασία και να μην είναι στο δρόμο. Δεν είναι λύση να πας να τους μαζέψεις και να τους πας σε ένα γκέτο κάπου, αυτά είναι λύσεις. Άρα ναι μεν είναι μακροχρόνιο το πρόβλημα της Αθήνας, αλλά είναι πράγματα που μπορούμε να κάνουμε σήμερα και για να αυξήσουμε την ποιότητα της ζωής του Αθηναίου, το οποίο είναι να κάνουμε την ποιότητα ζωής του Αθηναίου καλύτερη, αλλά και να δημιουργήσουμε τις υποδομές, έτσι ώστε όταν γυρίσει η κατάσταση, η Αθήνα να είναι πια έτοιμη από κάθε άποψη να γίνει τουριστικός προορισμός. Άρα χρειάζεται…
Δημοσιογράφος: Όταν γυρίσει, έχετε ένα χρονοδιάγραμμα στο μυαλό σας;
Υπουργός: Εγώ νομίζω ότι ήδη από το επόμενο καλοκαίρι θα μπορούμε να αρχίσουμε να συζητάμε την Αθήνα σε άλλη βάση από ότι τη συζητάμε σήμερα. Και πιστεύω ότι και η δουλειά που γίνεται από το δήμο και η δουλειά που γίνεται από τα άλλα υπουργεία, θα αρχίσει σιγά-σιγά να φαίνεται, θα αρχίσουν τα αποτελέσματα να είναι ορατά, για να μπορούμε πια μετά να πάμε προς τα έξω και να πούμε: Έλα τώρα στην Αθήνα και να μην έχουμε να ανταγωνιστούμε τα πρωτοσέλιδα, ή τις εικόνες οι οποίες μεταδίδονται σχεδόν καθημερινά. Εγώ θυμάμαι, είχα μία συνέντευξη, έδωσα μία συνέντευξη στο BBC, μια εβδομάδα αφότου είχαν γίνει τα επεισόδια στην Αθήνα και όσο μίλαγα εγώ στο κανάλι, πίσω μου παίζανε τα επεισόδια της Αθήνας. Δηλαδή, μια εβδομάδα μετά
Δημοσιογράφος: Νομίζω, δεν υπάρχει μεγαλύτερη εικόνα αρνητικής δημοσιότητας.
Υπουργός: Ναι και μου λένε, γιατί δεν ξοδεύεις λεφτά για διαφήμιση; Και η απάντηση είναι: Ξέρετε πόσα λεφτά πρέπει να ξοδέψω εγώ για να ισορροπήσω στο ελάχιστο, τις εικόνες που βγαίνουν από την ειδησεογραφία; Όταν μια εβδομάδα σου παίζουν την ίδια σκηνή;
Δημοσιογράφος: Και το ερώτημα είναι, υπάρχουν λεφτά για να ξοδέψετε;
Υπουργός: Μα και σας λέω και να υπήρχαν, θα σας έλεγα κράτα τα για την ώρα που πραγματικά θα μπορείς να κάνεις μία παρέμβαση διότι τώρα η ειδησεογραφία σου καλύπτει τη διαφήμιση.
Δημοσιογράφος: Αυτές τις μέρες έρχεται στην Αθήνα ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας ο κύριος Ρέσλερ. Επικεφαλής μιας μεγάλης ομάδας Γερμανών επενδυτών. Οι πληροφορίες που υπάρχουν με βάση τα δημοσιεύματα των γερμανικών εφημερίδων λεν ότι η Γερμανία έχει διατυπώσει ένα ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά στο κομμάτι των εναλλακτικών πηγών ενέργειας δηλαδή φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα αλλά και το κομμάτι που αφορά στην εξαγορά τουριστικών επιχειρήσεων και ξενοδοχειακών μονάδων. Έχετε κάποιο καλό νέο ως πρόθεση τουλάχιστον σε αυτό το κομμάτι;
Υπουργός: Οι Γερμανοί πριν έρθουν εδώ για α δουν σε τι να επενδύσουν, είναι να πάνε στην κυβέρνησή τους και να τους πουν να αποφασίσουν τι θέλουν να κάνουν με το μέλλον της Ευρώπης και το ευρώ, έχω πάει σε αγορές οι οποίες είναι πάρα πολύ πιο έτοιμες να επενδύσουν στην Ελλάδα πάρα πολύ πιο έτοιμες να [πάρουν επιχειρηματικά ρίσκα. Μιλάω για επενδυτές στο Ισραήλ που πάρα πολλοί από αυτούς επενδύουν σ μια χώρα η οποία βρίσκεται σε ημι-εμπόλεμη κατάσταση, μιλάω για Ρώσους επενδυτές οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν τη δική στους την αγορά ,μιλάω για Αιγύπτιους επενδυτές οι οποίοι θέλουν να έχουν κι ένα αποκούμπι σε μια άλλη χώρα, μιλάω για ανθρώπους οι οποίοι είναι έτοιμοι να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Όλοι τους δεν με ρώτησαν καθόλου ποια είναι η βούληση της ελληνικής κυβέρνησης, δεν με ρώτησαν πόσο γρήγορα πηγαίνουν τα πράγματα, δεν με κατηγόρησαν ότι καθυστέρησε η ελληνική κυβέρνηση ένα δύο μήνες να πάρει ένα μέτρο, τίποτα από όλα αυτά,. Όλοι με ρωτούσαν αν θα αποφασίσουν ποτέ τι θέλουν να κάνουν οι Ευρωπαίοι με το ευρώ ή όχι; Θα το στηρίξουν ή δεν θα το στηρίξουν; Θα στηρίξουν την Ελλάδα μέσα σε αυτό ή όχι; Βεβαίως λένε, θέλουμε να δούμε ένα καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης – να απλοποιηθούν οι διαδικασίες να μην παιδεύεται ο επενδυτής όπως παιδευόταν στο παρελθόν, αλλά αυτό που τους απασχολεί ως πρωταρχικό πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρουν την τάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καλά έρχονται οι Γερμανοί επιχειρηματίες να δουν σε τι θα επενδύσουν και ευπρόσδεκτοι είναι αλλά το πραγματικό πρόβλημα το οποίο θα έχουν να αντιμετωπίσουν είναι να μπορούν να δουν ξεκάθαρα το μέλλον , το μέλλον της Ευρώπης το οποίο επηρεάζει άμεσα το ποιο είναι το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα.
Δημοσιογράφος: Τα στοιχεία της τουριστικής περιόδου που λίγο πολύ έχουν παρουσιαστεί λένε ότι έχουμε αυξήσεις ποσοστών και μάλιστα εντυπωσιακές. Αυτό φαίνεται και από τα δημοσιεύματα στον ξένο τύπο, όχι μόνο εδώ. Υπάρχει ένας αντίλογος που λέει ότι αυτό το φαινόμενο είναι πρόσκαιρο, ότι ήταν για φέτος μόνο, γιατί υπήρξε αυτό το ντόμινο της αραβική άνοιξης, στα κράτη που στο παρελθόν ήταν τουριστικοί προορισμοί και τελικά αυτό ήταν που μας έβαλε στη λίστα των χωρών επιλογής. Τι απαντάτε σε αυτό;
Υπουργός: Μ αρέσει αυτή η εξήγηση, είναι μια απίστευτα απλοϊκή εξήγηση. Κατά βάση λανθασμένη για τον εξής λόγο. Εμείς ξέρουμε ότι πριν ξεκινήσει η επιρροή της αραβικής άνοιξης, είχαμε μια αύξηση του ελληνικού τουρισμού που ήταν ήδη κοντά στο 10%. Πριν δηλαδή αρχίσουν να μπαίνουν τα κοινά των χωρών της βορείου Αφρικής προς τον ελλαδικό χώρο η αύξηση ήταν ήδη στο δέκα. Εάν υποθέσει κανείς ότι η αύξηση θα φτάσει γύρω στο 13% τελικά, η επιρροή της βορείου Αφρικής είναι υπαρκτή, είναι γύρω στο 3%. Είναι μικρό το ποσοστό, είναι μικρότερο από 30% της συνολικής αύξησης. Επίσης έχω να σας πω ότι εάν σε κάτι επηρέασε η βόρειος Αφρική, είναι την κρουαζιέρα τα στοιχεία της οποίας δεν είναι μέσα στα στοιχεία που μόλις αναφέρατε. Η κρουαζιέρα έχει μια αύξηση της τάξης του 20%, δεν συμπεριλαμβάνεται όμως στις αφίξεις στα στατιστικά που έχουμε. Άρα μέσα στα στατιστικά που έχουμε η επιρροή της βορείου Αφρικής είναι πολύ μικρή και στην κρουαζιέρα είναι μεγάλη αλλά δεν συμπεριλαμβάνεται.
Δημοσιογράφος: Νομίζω είναι ένα πολύ ενδιαφέρον κομμάτι εκείνο που αφορά στην κρουαζιέρα. Σκεφτόμουν την εικόνα του Πειραιά το καλοκαίρι.
Υπουργός: Παρά την εικόνα του Πειραιά και υπογραμμίζω ότι ο κ Ανωμερίτης έχει κάνει μια τεράστια προσπάθεια για να αλλάξει αυτό το πράγμα, για να αλλάξει μακροχρόνια. Ο κόσμος θέλει να δει την ακρόπολη, θέλει να έρθει στην Αθήνα, έρχονται τα κρουαζιερόπλοια και πηγαίνουν. Σε τι οφείλεται η αύξηση. Η αύξηση μπορεί να πει κανείς ότι οφείλεται στο γεγονός ότι μειώθηκε το ΦΠΑ, διότι το ΦΠΑ αυτό το πήραν οι επιχειρηματίες και το πέρασαν στους πελάτες τους δίνοντας ένα πολύ καλύτερο προϊόν σε καλύτερη τιμή. Το γεγονός ότι πήγαμε από Πρεσβεία σε Πρεσβεία και βοηθήσαμε να απλοποιηθεί η υπόθεση της Visa, Δεν είναι τυχαίο ότι είχαμε 180% αύξηση από την Τουρκία, 120% αύξηση από το Ισραήλ, 90% αύξηση από τη Ρωσία, είχαμε 70% αύξηση από την Κίνα, 80% αύξηση από τη Σερβία.
Δημοσιογράφος: Είναι οι χώρες που δημιουργήθηκε ο υποβοηθητικός μηχανισμός σε ό,τι αφορά τη Visa.
Υπουργός: Εκτός από τη Σερβία όπου καταργήθηκε εντελώς η Visa, οπότε οι Σέρβοι άρχισαν να έρχονται στην Ελλάδα περισσότερο οι υπόλοιπες ναι. Παίζει πολύ μεγάλο ρόλο το θέμα των θεωρήσεων. Άρα πάρα πολλά πράγματα συνέβαλαν ώστε να έχουμε αυτήν την αύξηση. Πως γίναν αυτά τα πράγματα. Καθίσαμε σ’ ένα τραπέζι και ο επιχειρηματικός κόσμος, και τα υπουργεία και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, ακόμα και η ΜΚΟ, βάλαμε κοινούς στόχους και χαράξαμε μια κοινή πορεία. Το λέω αυτό και το υπογραμμίζω γιατί πραγματικά πιστεύω ότι σε όλους τους χώρους στους οποίους υποφέρουμε αυτή τη στιγμή, ο τρόπος να βγούμε από την κρίση την οποία ζούμε είναι η συλλογική δουλειά. Θα θελα πάρα πολύ να πω ότι η αύξηση αυτή ήρθε επειδή ήμουν εγώ πολύ καλός υπουργός αλλά δεν είναι αυτό. Το μόνο το οποίο κάναμε εμείς και πιστεύω το πιο ουσιαστικό ήταν να φέρουμε τν κόσμο να δουλέψει μαζί. Τι να σας πω. Οι άνθρωποι στο υπουργείο Εξωτερικών, αμέσως κατάλαβαν το πρόβλημα και ανταποκρίθηκαν σε αυτό, οι επιχειρηματίες το ίδιο, το υπουργείο Οικονομικών. Ήταν μια συλλογική προσπάθεια, στην οποία όλοι κατάλαβαν τη σημασία πολύ γρήγορα και από κει οδηγηθήκαμε να δουλεύουμε μαζί. Και πιστεύω ότι αν συνεχίσουμε να δουλεύουμε μαζί τότε πιστεύω ότι όχι μόνο δεν είναι πρόσκαιρα αυτά τα νούμερα για τον τουρισμό αλλά μπορεί να αυξηθούν και πολύ παραπάνω.
Δημοσιογράφος: είμαστε εδώ στον «Αθήνα 9.84», μας ακούτε στους 98.3. Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού ο κ. Π. Γερουλάνος μας δίνει τη χαρά να είναι εδώ στο στούντιο σήμερα. Συζητήσαμε για τα θετικά ζητήματα, αυτά που αφορούν τις αρμοδιότητες σας …
Υπουργός: Ναι, συζητήσαμε και για το πρόβλημα της Αθήνας που δεν είναι …
Δημοσιογράφος: Συζητήσαμε και για το πρόβλημα της Αθήνας, θα πάμε λίγο σε πιο δύσκολα θέματα. κ. Υπουργέ να πάμε σε αυτό το κομμάτι των αρμοδιοτήτων σας που αφορά τα ζητήματα του αθλητισμού. Το ζήτημα του ποδοσφαίρου μονοπώλησε όλο το προηγούμενο διάστημα την επικαιρότητα. Θα έλεγα ότι ενδιέφερε πάρα πολύ κόσμο. Σας έχω ακούσει να δηλώνετε ότι με αφορμή όλη αυτήν την υπόθεση των στημένων αγώνων και του παράνομου στοιχήματος όλοι κρίνονται. Φαντάζομαι ότι κρίνεστε κι εσείς, κρίνεται σε κάθε περίπτωση και η ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία που επέβαλε τις ποινές καθ’ υπέρβαση του καταστατικού της, και η επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού, η οποία τελικά ήταν εκείνη που υποβίβασε τις δύο ομάδες. Είναι προφανές όμως ότι κρίνεται και η δικαιοσύνη. Υπάρχει σήμερα ένα πολύ χαρακτηριστικό δημοσίευμα, είναι το κύριο άρθρο των «Νέων», έχει τίτλο «η δικαιοσύνη του Αραμπά» και αναφέρεται σε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Το πρώτο, τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν στο χώρο της δικαιοσύνης, το ένα από αυτά και το χαρακτηριστικότερο, αυτό που αφορά εσάς και αφορά το γεγονός ότι ο κ. Ψωμιάδης, ένας από τους παράγοντες που φέρονται να εμπλέκονται σε όλη αυτήν την υπόθεση έχει διαφύγει, δηλαδή κυκλοφορεί ελεύθερος, δεν ασκήθηκε δίωξη εις βάρος του και έχει δημιουργηθεί μία αίσθηση στον κόσμο, φαντάζομαι ότι την αντιλαμβάνεστε κι εσείς ότι τελικά τίποτα δε θα γίνει.
Υπουργός: Κοιτάξτε, η δικαιοσύνη έχει το δικό της ρόλο να παίξει εδώ πέρα. Σαφέστατα τον πρώτο ρόλο τον έχει η πολιτεία. Τα μηνύματα τα οποία βγαίνουν από την πολιτεία, είναι ότι πιο ουσιαστικό αυτή τη στιγμή μπορεί να δώσει ένα ρυθμό στη διαδικασία εξυγίανσης του ποδοσφαίρου. Είχαμε πει και προεκλογικά, ότι το πρώτο βήμα πρέπει να το κάνουμε εμείς. Αλλά από κει και πέρα πρέπει να ακολουθήσουν και κάποιοι άλλοι. Πολύ συχνά γιατί ξέρω γω πήρανε αυτήν την απόφαση, γιατί δεν τους ξηλώνουν; Λοιπόν, υπάρχει πολύ σημαντικός λόγος γιατί δεν ξηλώνει η πολιτεία τους δικαστές. Οι δικαστές είναι μία ανεξάρτητη αρχή και πρέπει να είναι σε κάθε δημοκρατία μία ανεξάρτητη αρχή. Έχουνε δοθεί αγώνες για να μπορούμε να έχουμε μία ανεξάρτητη δημοκρατία και αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό επίτευγμα. Από κει και πέρα όμως για να πάει μπροστά αυτός ο τόπος, δεν μπορούμε να έχουμε θεσμούς δύο ταχυτήτων. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να παλεύει με μία ώθηση, και οι άλλοι να ακολουθούν από πίσω ασθμαίνοντας. Πρέπει όλοι να βάλουμε χέρι για να προχωρήσουμε μπροστά. Λοιπόν όταν οι πολίτες βλέπουν τέτοιες αποφάσεις αναρωτιούνται τι συμβαίνει.
Δημοσιογράφος: Αναφέρεστε στην απόφαση της μη προφυλάκισης του κ. Ψωμιάδη.
Υπουργός: Ναι, ο εισαγγελέας ο κ. Κασίμης αποφάσισε ότι αφότου ήταν δύο μήνες άφαντος ο κ. Ψωμιάδης ως φυγάς, κι εγώ δεν εξετάζω αν δικαίως καταζητείται ή όχι, βλέπω αυτό που βλέπω ως πολίτης…
Δημοσιογράφος: Τα γεγονότα
Υπουργός: Αποφάσισε ότι δεν είναι ύποπτος φυγής. Αυτό είναι μία απόφαση. Είναι μία απόφαση που πρέπει να κριθεί. Όχι από την πολιτεία. Όχι από τον κάθε πολίτη από την ίδια την δικαιοσύνη. Πώς παίρνονται αυτές οι αποφάσεις; Γιατί παίρνονται; Σε μία κοινωνία η οποία βρίσκεται σε κρίση, η οποία παλεύει, στην οποία κόβονται οι μισθοί, κόβονται οι συντάξεις, γίνεται μία τεράστια θυσία από όλες τις κατευθύνσεις. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε όπως λειτουργούσαμε παλιά. Εάν θέλουμε να βγούμε από την κρίση, πρέπει όπως κάναμε και στον τουρισμό να δουλέψουμε όλοι μαζί, συλλογικά με κοινούς στόχους και όχι ο καθένας στους δικούς του ρυθμούς. Λοιπόν δικαίως έχει κάθε λόγο και η ΕΠΟ να έχει το δικό της πλαίσιο, και η δικαιοσύνη το δικό της και η πολιτεία το δικό της, αλλά πρέπει να κοιτάμε ο ένας τον άλλον, να συντονιζόμαστε, να βλέπουμε προς που πάει η χώρα, και να πηγαίνουμε όλοι προς την ίδια κατεύθυνση. Δεν θα βγούμε από την κρίση αν ο καθένας πηγαίνει στο δικό του δρόμο.
Δημοσιογράφος: Μια και αναφερθήκαμε στην κρίση να πάμε στα γεγονότα των τελευταίων ημερών, που αφορούν τον επονομαζόμενο και συνοπτικά, θα έλεγα ότι αυτήν είναι και η κωδική ονομασία που υπάρχει σε ολόκληρο τον πανευρωπαϊκό τύπο, «ελληνικό πρόβλημα». Υπάρχει μία συζήτηση, παρακουβέντα που την παρακολουθείτε, ήταν πάρα πολύ χαρακτηριστικές οι δηλώσεις της κ. Μέρκελ χτες για το ζήτημα του επαναπροσδιορισμού, επανακαθορισμού, ήταν η ακριβής της έκφραση των αποφάσεων της 21η Ιουλίου. Κύριε υπουργέ η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα πήγε σε μία λογική για να πω εκλαϊκευμένα, φάνηκε να ποντάρει όλα της τα χαρτιά στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του συγκεκριμένου, της 21ης Ιουλίου. Τώρα φαίνεται ότι αυτό αναιρείται. Νομίζω το εύλογο ερώτημα είναι, μάλλον δύο ερμηνείες υπάρχουν σε αυτά ή ότι δεν είχε καλή πληροφόρηση και δεν είχε σωστή ερμηνεία των γεγονότων που έρχονται ή ότι έλεγε ψέματα.
Υπουργός: Εννοείτε η κυβέρνηση; Μα η απόφαση της 21ης Ιουλίου δεν είναι μονομερώς της ελληνικής κυβέρνησης. Είναι μία απόφαση των ευρωπαϊκών οργάνων οι οποίοι παρακολουθούν πολύ στενά τι γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Η συμφωνία της 21ης Ιουλίου δεν αφορά μόνο την ελληνική κυβέρνηση, αφορά την Ευρώπη.
Δημοσιογράφος: Ένα λεπτό. Μέχρι και προχτές ακόμα και τα μέτρα, η έκτακτη εισφορά, το τέλος ακίνητης περιουσίας που ανακοινώθηκε έγιναν με προβολή να υπάρξει όλο το πλαίσιο, προκειμένου να λειτουργήσει, να υπάρξει ρύθμιση της 21η Ιουλίου. Αυτό έλεγε μέχρι και προχτές ο Υπουργός Οικονομικών.
Υπουργός: Εγώ θα ήθελα να αποφύγουμε το εξής λάθος. Αν όλοι δουλεύουμε με φήμες οι οποίες κυκλοφορούν κάνουμε ζημιά γιατί επαναλαμβάνουμε το α’ ή το β’ σενάριο χωρίς να ξέρουμε όλα τα δεδομένα.
Δημοσιογράφος: Ωραία, μου λέτε ποια είναι η φήμη;
Υπουργός: Για το τι πιστεύει η κ. Μέρκελ, για το τι πιστεύει ο κ. Σαρκοζί, σε ποιο σημείο θα τα βρούνε και τα λοιπά.
Δημοσιογράφος: Όχι αναφέρθηκα σε συγκεκριμένες δηλώσεις, δεν αναφέρθηκα σε φημολογία, υπάρχουν συγκεκριμένες δηλώσεις από πλευράς της κ. Μέρκελ.
Υπουργός: Όχι αλλά το πως αυτές οι δηλώσεις μεταφράζονται σε πολιτικές προτεραιότητες, αυτό είναι μία διαδικασία η οποία προσδιορίζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει πολλά παρατράγουδα. Πρέπει να σας πω το εξής. Ότι υπάρχει αν θέλετε μία αίσθηση στον κόσμο, ότι η κυβέρνηση άργησε να πάρει ορισμένα μέτρα. Και μπορώ να σας πω ότι, κι εγώ λέω δημοσίως ότι υπάρχουν πράγματα που θα μπορούσαμε σίγουρα να είχαμε κάνει πιο γρήγορα.
Δημοσιογράφος: Ποια δηλαδή;
Υπουργός: Μια σειρά από πράγματα, δε θέλω να μπω σε… είναι μία σειρά, ας πούμε θεωρώ ότι το ενιαίο μισθολόγιο θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει νωρίτερα. Είναι θέμα αρχής. Αλλά εν πάση περιπτώσει εκείνο το καιρό ήτανε προτεραιότητα ο Καλλικράτης και δικαίως και ο Καλλικράτης έχει γίνει. Όμως να πω το άλλο. Την ίδια εποχή ο πρωθυπουργός πήγαινε από πόλη σε πόλη της Ευρώπης για να πει στους ευρωπαίους ότι αυτό το οποίο βλέπουμε σαν ελληνικό πρόβλημα, δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Ακόμη και σήμερα εάν απομονωθεί η Ελλάδα πρώτον κουβαλάει όλο το βάρος αυτού του κλίματος που υπάρχει στη διεθνή σκηνή και αυτό είναι άδικο, αλλά εκτός από αυτό η όποια λύση θα είναι πάρα πολύ πιο επώδυνη για την Ευρώπη, εάν η Ευρώπη νομίζει ότι λύνοντας το πρόβλημα της Ελλάδας ή απομονώνοντας το πρόβλημα της Ελλάδας λύνει το πρόβλημα του ευρώ. Αυτό το έκανε ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή. Εγώ δεν ξέρω πολλούς ανθρώπους που θα είχανε τη διορατικότητα να πούνε, ότι αυτό το οποίο αντιμετωπίζουμε εμείς σαν χώρα δεν είναι το δικό μας μόνο πρόβλημα, είναι ένα πρόβλημα υπόστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και πάνω σε αυτό τον καμβά έχει στηθεί το μεγαλύτερο κομμάτι της λύσης. Κάθε τόσο, υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη, οι οποίες έχουνε δεύτερες σκέψεις πάνω σε αυτό, και σου λέει όχι μήπως μπορούμε να απομονώσουμε την Ελλάδα ή να την αφήσουμε να φύγει ή να την τιμωρήσουμε ειδικά την Ελλάδα, και κάθε τόσο υπάρχουν αυτές οι φωνές που αναβιώνουν ξανά μέσα στην Ευρώπη. Θέλω να σας πω μου κάνει εντύπωση όλο αυτόν τον καιρό που συζητάμε, που αναλύουμε σενάρια και τα λοιπά, πόσες φορές επιστρέφουμε πίσω στην κατανόηση, ότι εάν απομονωθεί η Ελλάδα σήμερα, θα ακολουθήσει μία χώρα την επόμενη μέρα. Διότι τα στοιχήματα ενάντια στο ευρώ είναι τόσα μεγαλύτερα από την ελληνική οικονομία, που το να ελπίζει κανείς ότι θα απομονωθεί η ελληνική οικονομία και όλα θα πάνε από κει και πέρα μια χαρά είναι λάθος. Για αυτό ακόμη και οι γερμανοί μιλάνε για έλλειψη ηγεσίας στο χώρα της Ευρώπης. Υπάρχουν και πάρα πολλοί επιφανείς Γερμανοί, οι οποίοι γυρνάνε και λένε αυτή τη στιγμή σταματήστε να αντιμετωπίζετε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα λες και είναι το πρόβλημα του νοτίου Μονάχου. Δεν είναι έτσι. Είναι πολύ μεγαλύτερα ή πολύ ουσιαστικότερα τα ζητήματα που έχει να απαντήσει η Ευρώπη. Καταλήγουνε πάντα στο τι είδους Ευρώπη θέλουμε. Θέλουμε μία Ευρώπη κυβερνήσεων ή θέλουμε μια Ευρώπη λαών; Όσο είναι μία Ευρώπη κυβερνήσεων θα έχουμε αυτά τα προβλήματα. Σήμερα θα είναι η Ελλάδα, αύριο θα είναι κάποιος άλλος. Αν δεν προχωρήσουμε σε μία ουσιαστική εμβάθυνση της δημοκρατίας στην Ευρώπη δεν πρόκειται αυτά τα προβλήματα να λυθούν.
Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ αυτό το οποίο περιγράφετε, και που φαντάζομαι είναι το ζητούμενο του καθενός που καταλαβαίνει και παρακολουθεί το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι ήταν αν θέλετε και το πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα με το οποίο με κάποιο τρόπο απαντούσε η απόφαση της 21ης Ιουλίου. Δηλαδή ότι το γεγονός ότι δεν απομόνωνε το ελληνικό πρόβλημα από το πρόβλημα κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Αυτό όμως τώρα φαίνεται ότι αναιρείται και αυτό φαίνεται από όλες τις πλευρές.
Υπουργός: Δεν είμαι έτοιμος να το δεχτώ αυτό το πράγμα ακόμα, και θα περίμενα να δω οποιεσδήποτε αποφάσεις προχωρήσουν μετά. Δεν έχω κάποια ιδιαίτερη πληροφόρηση αλλά θα μου έκανε πάρα πολύ εντύπωση αν αυτή τη στιγμή η Ευρώπη επανέλθει πίσω σε μία λογική ότι η Ελλάδα είναι ένα απομονωμένο πρόβλημα, το οποίο αν το αφήσουμε να φύγει, λύνεται το πρόβλημα του ευρώ. Ακούω ακόμα ότι πιο ισχυρές φωνές στην Ευρώπη είναι αυτές που λένε σταματήστε αυτά τα ήξεις αφίξεις, προχωρήστε με θαρραλέες κινήσεις στη στήριξη του ευρώ με ή χωρίς την Ελλάδα, αυτό είναι μια εντελώς ανούσια κουβέντα, προχωρήστε όμως στη στήριξη της ευρωζώνης, της Ευρώπης, της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Εάν συνεχίσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση, εγώ νομίζω ότι εκ των πραγμάτων η Ελλάδα παύει να είναι το πρόβλημα της Ευρώπης και η λύση που θα δοθεί θα είναι πολύ πιο συλλογική αν θέλετε, θα αφορά όλα τα κράτη.
Δημοσιογράφος: Μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο που κατά καιρούς εφαρμόζει η Ελλάδα, και από όλα τα στοιχεία φαίνεται ότι πέφτει έξω σε ότι αφορά και την ύφεση και το κομμάτι το πολύ μεγάλο, το οποίο δεν φαίνεται να το έχει πιάσει η συνταγή που εφαρμόζεται, το κομμάτι της ανάπτυξης. Υπάρχει η παραδοχή ότι κάτι δεν πάει καλά. Δηλαδή ότι κάπου γίνεται ένα πολύ σοβαρό λάθος. Υπάρχουν και δημοσιεύματα στον ξένο τύπο, υπάρχουνε και απόψεις ευρωπαίων πολιτικών οι οποίοι λένε ότι η συνταγή που εφαρμόστηκε ήταν λάθος. Υπάρχει και μία άλλη άποψη, εκφράζεται κυρίως από την τρόικα, που λέει η συνταγή δεν ήταν λάθος, την εφαρμόσατε λάθος.
Υπουργός: Ναι, εντάξει πιστεύω όλο αυτό είναι μία ανάλυση που δεν οδηγεί πουθενά και πραγματικά μιλάμε για πάρα πολύ μικρά χρονικά διαστήματα μέσα στα οποία καλούμαστε να κάνουμε αλλαγές οι οποίες αφορούν λάθη του παρελθόντος και δεν μιλάω μιας κυβέρνησης και τα λοιπά, μιλάω για το βαθύτατο παρελθόν. Αλλά ας πιάσουμε τα πράγματα ένα ένα. Πότε πρωτοήρθε η Ευρώπη στην Ελλάδα θυμόσαστε;
Δημοσιογράφος: Πριν από ενάμιση χρόνο.
Υπουργός: Κάνετε λάθος. Ήρθε το 2004. Την κάλεσε ο κ. Καραμανλής. Ήρθε εδώ, μας ανακοίνωσε ότι βρισκόμαστε υπό επιτήρηση και υποτίθεται ότι η Ευρώπη παρακολουθούσε την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή και τα χρέη τα οποία συσσώρευε εκείνη την εποχή. Νομίζω ότι όλοι μπορούμε να δεχτούμε σήμερα ότι τα πέντε χρόνια που ήταν εδώ η Ευρώπη, δεν έκανε απολύτως τίποτα ή ήξερε και προτιμούσε για τους δικούς της λόγους να μην κοινοποιήσει αυτό που συνέβαινε. Ερχόμαστε λοιπόν τώρα χάνοντας πέντε χρόνια, να προσπαθήσουμε να τα διορθώσουμε όλα σε δύο. Δεν λέω ότι δεν μπορεί να γίνει βεβαίως μπορεί να γίνει αλλά το ότι θα έχουμε αποκλίσεις μέσα σε αυτήν την πορεία θα τις έχουμε. Το ότι έχουμε μία μεγαλύτερη ύφεση θα την έχουμε. Ειδικά μέσα σε μία οικονομία η οποία ήτανε εντελώς πάνω σε γυάλινα πόδια στημένη, μία οικονομία η οποία είχε βασιστεί στον καταναλωτισμό, όχι στην παραγωγή. Είναι λογικό να μην υπολογίζουμε καλά, ακόμη και οι ίδιοι οι ευρωπαίοι που κοιτάνε την ελληνική οικονομία πόσο μεγάλη ήτανε η ύφεση. Θα θελα να τη δούμε την ύφεση μέσα από ένα άλλο μάτι. Εάν είχε ένα καλό πράγμα η κρίση αυτό είναι ότι μας υποχρεώνει να εξετάσουμε τις προτεραιότητες μας. Μας υποχρεώνει σαν κοινωνία, σαν οικονομία να δούμε τι είναι αυτό που πραγματικά έχει αξία σε εμάς. Αν δούμε λίγο τα τελευταία δέκα χρόνια, τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια εκτός από τις πολιτικές ευθύνες που μπορεί να επιρρίψει κανείς, έχουμε και μία κατάσταση στην οποία ο Έλληνας άρχισε να ζει μία ζωή διαφορετική από αυτήν την οποία ξέρουμε να είναι η ζωή μας. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια η μανία του καταναλωτισμού ήταν κάτι το αδιανόητο. Από τα talk shows και τα reality shows στην τηλεόραση μέχρι το που πηγαίναμε διακοπές και το τι κάναμε ήταν όλο λίγο ένας μιμητισμός αν θέλετε χωρίς ουσιαστικά ερωτήματα για το τι είναι αυτό που έχει για μας αξία. Ξέρετε τι μου έκανε εντύπωση; Μιλώντας με τους ξενοδόχους για την αντιμετώπιση των ελλήνων τουριστών φέτος; Πόσο θα μου κόψεις το δωμάτιο αν μείνω μία μέρα παραπάνω, πρώτη φορά που μας ρωτούσανε για το πρωινό και τι προσφέρει το πρωινό, τι είδους πρωινό είναι. Τι δράσεις έχουμε για τα παιδιά, τι άλλες υπηρεσίες υπάρχουνε κοντά στο ξενοδοχείο. Όλοι για πρώτη φορά μου λέγανε.
Δημοσιογράφος: Αυτά που κυρίως ήταν για το προηγούμενο διάστημα προτεραιότητες των ξένων επισκεπτών.
Υπουργός: Που ήταν των ξένων επισκεπτών. Εμείς αν είχαμε διαβάσει σε ένα περιοδικό ότι αυτό το ξενοδοχείο είναι το μέρος το οποίο πρέπει να πας δεν κάναμε καμία ερώτηση και πηγαίναμε. Λοιπόν αυτό είναι ένας επαναπροσδιορισμός των προτεραιοτήτων μας ο οποίος είναι πάρα πολύ ουσιαστικός. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το πόσο θα είναι η διόρθωση στην ελληνική οικονομία δεν μπορεί να το ξέρει κανείς, διότι και οι δικές μας οι αντιδράσεις είναι διαφορετικές από αυτές που ήτανε στο παρελθόν. Και παρότι τα πρόσκαιρα φαινόμενα τα οποία βλέπουμε είναι πραγματικά πάρα πολύ σκληρά, η ελληνική οικονομία επαναπροσδιορίζει αυτή τη στιγμή τις προτεραιότητες της, αρχίζουν οι παραγωγικές δυνάμεις και παράγουν. Πραγματικά το βλέπουμε στις εξαγωγές, το βλέπουμε στον τουρισμό και επαναπροσδιορίζουμε πως θα είναι πραγματικά η επόμενη μέρα. Αν η επόμενη μέρα της κρίσης είναι η ίδια οικονομική κατάσταση, το ίδιο οικονομικό κοκτέιλ το οποίο είχαμε που μας έφερε εδώ, τότε θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Αν το γυρίσουμε σε αυτό στο οποίο πραγματικά είμαστε δυνατοί, στα οποία είναι τα πραγματικά αν θέλετε τα προτερήματα τότε πραγματικά πιστεύω ότι η ελληνική οικονομία θα βγει από αυτήν την κρίση με πάρα πολύ φόρα.
Δημοσιογράφος: Υπάρχει το ζήτημα που θίγετε και αφορά το κομμάτι της ενεργοποίησης των πολιτών πάνω σε ένα κοινό σκοπό βεβαίως θα έπρεπε να είναι το ζητούμενο αλλά σε ένα πιο ιδεατό αν μου επιτρέπετε περιβάλλον. Το ερώτημα που αυτή την στιγμή απασχολεί τον κόσμο που μας ακούει είναι πόσα άλλα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση πόσα βαθιά ο συνεπής Έλληνας φορολογούμενος θα βάλει το χέρι στην τσέπη και πόσο η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της κ. υπουργέ, εκτιμάτε ότι μπορεί να αντέξει άλλα μέτρα;
Υπουργός: Υπάρχει ένα σημείο στον ορίζοντα, το οποίο προσωπικά θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό. Κι είναι σημαντικό και για λόγους καθαρά οικονομικούς και οι οικονομικές θεωρίες είναι κυρίως για λόγους ψυχολογίας και αυτό είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα. Εάν καταφέρει η χώρα να φτάσει σε πρωτογενή πλεονάσματα, τότε η διαπραγματευτική της ικανότητα απέναντι στην τρόικα, απέναντι στις προτεραιότητες που θέτουν, η δυνατότητά της να αγοράσει χρόνο για να διορθωθούν οι αδικίες που γίνανε αυτά τα χρόνια που έπρεπε να παρθούν πολύ γρήγορες αποφάσεις και ισοπεδωτικές πολύ συχνά θα είναι πάρα πολύ μεγαλύτερη. Ένα από τα προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει το υπουργείο Οικονομικών, κυρίως