07/03/2013: Ομιλία της Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη στο ίδρυμα Adenauer

07/03/2013: Ομιλία της Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη στο ίδρυμα Adenauer


07/03/2013: Ομιλία της Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη στο ίδρυμα Adenauer

Η υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη μίλησε σήμερα στο Βερολίνο, σε εκδήλωση-συζήτηση, με θέμα: «Η Ελλάδα στο μονοπάτι της ανάπτυξης. Εξωστρέφεια-τουρισμός-επενδύσεις». Στην εκδήλωση, που διοργάνωσε το Ίδρυμα Konrad Adenauer και ο ΕΟΤ, συμμετείχαν επίσης, ο καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Ανδρέας Ανδρεάδης, πρόεδρος ΣΕΤΕ, ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, μέλος ΔΣ ΣΕΤΕ και ο Παύλος Ευμορφίδης, επιχειρηματίας. Παρέμβαση έκανε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας.

 

Κατά την ομιλία της η κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη επεσήμανε ότι: «Η Ελλάδα σήμερα άφησε πίσω της το παθογενές παρελθόν και επενδύει στην εξωστρέφεια, τον τουρισμό, την επιχειρηματικότητα, την πρωτογενή παραγωγή, προκειμένου να οδηγηθεί με ασφαλή βήματα στην έξοδο από την ύφεση». Τόνισε ότι «Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης ήταν εξαρχής η επιτάχυνση όλων των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, η εξυγίανση της οικονομίας, η συρρίκνωση των δομών ενός γιγαντιαίου, σπάταλου και αναποτελεσματικού κράτους».

 

Αναφερόμενη στο τουρισμό, τόνισε ότι: «είναι ένα πανίσχυρο όπλο στον πόλεμο κατά της ύφεσης. Αντιστοιχεί στο 18-20% του ελληνικού ΑΕΠ και στο 20% των θέσεων εργασίας στη χώρα. Από τον Ιούνιο του 2012 – πρόσθεσε- ο ελληνικός τουρισμός χαράσσεται βάση ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου. Στόχος μας είναι η πλήρης αναδιάρθρωση του εθνικού τουριστικού προϊόντος, μέσα από την αναβάθμιση των υπηρεσιών, των διαδικασιών, αλλά και του επικοινωνιακού μας μοντέλου. Επιδιώκουμε το 2013 να είναι μια πολύ καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό».

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της υπουργού Τουρισμού κυρίας Όλγας Κεφαλογιάννη:

 

Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Οικοδεσπότες του Ιδρύματος Αντενάουερ.

 

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης που στόχο έχει να συναντήσουμε τους εκπροσώπους του τύπου και να καταδείξουμε την αποφασιστικότητα της Ελληνικής Πολιτείας. Να καταδείξουμε την πεποίθηση πως με σκληρή δουλειά και θυσίες, η χώρα θα επιστρέψει πολύ σύντομα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Είναι πλέον κοινή γνώση για όλους τους Έλληνες, πως η χώρα έπρεπε να πάρει τα αναγκαία μέτρα για τη διάσωσή της. Πως όσο οδυνηρές κι αν ήταν οι αποφάσεις που πάρθηκαν, δεν υπήρχε άλλος δρόμος εξυγίανσης και εξορθολογισμού του κράτους. Η Ελλάδα αφήνει πια πίσω της το παθογενές παρελθόν και επενδύει στην εξωστρέφεια, τον τουρισμό, την επιχειρηματικότητα, την πρωτογενή παραγωγή, προκειμένου να οδηγηθεί με ασφαλή βήματα στην έξοδο από την ύφεση.

 

Οικονομικές εξελίξεις

 

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης ήταν εξαρχής η επιτάχυνση όλων των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, η εξυγίανση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, η συρρίκνωση των δομών ενός γιγαντιαίου, σπάταλου και αναποτελεσματικού κράτους. Με τις αποφάσεις μας επιδιώκουμε τη δημιουργία ενός ευέλικτου και σύγχρονου κρατικού μηχανισμού, γρήγορου και ανταγωνιστικού. Ενός κρατικού μηχανισμού που θα προσελκύει επενδύσεις και θα τονώσει την εγχώρια και διεθνή αγορά.

 

Τα πρώτα αποτελέσματα όλης αυτής της προσπάθειας είναι ενθαρρυντικά. Το τραπεζικό μας σύστημα βρίσκεται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης και ανακεφαλαιοποίησης. Το ελληνικό χρηματιστήριο παρουσιάζει σημεία ανάκαμψης. Οι καταθέσεις επιστρέφουν στις ελληνικές τράπεζες. Το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώνεται μέρα με τη μέρα. Ήδη προωθούνται αποκρατικοποιήσεις, που αναμένεται να συνεισφέρουν σημαντικά έσοδα στο ελληνικό κράτος. Τον Δεκέμβριο 2012 το ελληνικό δημόσιο χρέος μειώθηκε κατά 40 δις, ενώ τον Ιανουάριο 2013 ο προϋπολογισμός εμφάνισε συνολικό πλεόνασμα. Μέρος αυτών των καλών ειδήσεων εξελίσσεται ταυτόχρονα με συνεργασίες, συνέργειες και επενδύσεις. Μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες (όπως η Cosco και η Hewlett Packard, η Philip Morris, η βιομηχανία Sunlight, η Procter and Gamble και η Unilever) δεσμεύονται να επενδύσουν στην Ελλάδα.

 

Είναι όμως γεγονός πως η χώρα μας βρίσκεται ακόμα σε πολύ δύσκολη θέση. Το 2013 είναι το έκτο συνεχόμενο έτος κατά το οποίο η Ελληνική οικονομία θα βρίσκεται σε ύφεση. Βρίσκεται όμως ταυτόχρονα σε μια μεγάλη κινητοποίηση. Αναπτύσσει όλες τις παραγωγικές της δυνάμεις, προκειμένου να προχωρήσει προς την ανάπτυξη. Αυτή την εικόνα θέλω – θέλουμε να σας παρουσιάσουμε σήμερα. Την εικόνα μια χώρας που παλεύει, διεκδικεί, αναπτύσσεται και κερδίζει τις δύσκολες μάχες που δίνει.

 

Δίπλα μου, σε αυτή τη συνάντηση είναι ο κ. Π. Ευμορφίδης. Η εταιρεία του δραστηριοποιείται σε πολλές χώρες του εξωτερικού, συνεργάζεται με τα καλύτερα και μεγαλύτερα ξενοδοχεία και έχει αποκτήσει την εμπιστοσύνη του καταναλωτικού κοινού. Αποτελεί ένα επιχειρηματικό «success story», το οποίο αξίζει να αναγνωριστεί και να μελετηθεί, για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αναπτυχθεί η ελληνική επιχειρηματικότητα.

 

Μαζί μας είναι και ο κ. Α. Αγγελόπουλος. Νέος, δραστήριος και πετυχημένος επιχειρηματίας του τουρισμού, που τολμά και ανοίγει νέους δρόμους σε αναδυόμενες τουριστικές αγορές. Δίπλα στα παραδείγματα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, υπάρχει το παράδειγμα της συνεργασίας του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

 

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθ. Τσαυτάρης, βαθύς γνώστης των αγροτικών θεμάτων εργάζεται συστηματικά πάνω στην αξιοποίηση του πρωτογενούς τομέα. Λαμβάνοντας διεθνείς πιστοποιήσεις, τα ελληνικά προϊόντα συνενώθηκαν στο πρόγραμμα ‘Ελληνικό Πρωινό’ με το οποίο έχουν δεσμευτεί πολλές ξενοδοχειακές μονάδες για την επόμενη τριετία. Στόχος είναι η παρουσίαση και γνωστοποίηση των προϊόντων, η στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής, αλλά και η δημιουργία μιας νέας τουριστικής κουλτούρας, βασισμένης στη γαστρονομία και τις τοπικές παραδόσεις.

 

Τέλος είναι μαζί ο κ. Α. Ανδρεάδης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, με τον οποίο συνεργαζόμαστε πολύ αποτελεσματικά, για να κάνουμε πράξη τη συνέργεια του ιδιωτικού με το δημόσιο τομέα. Μια συνέργεια που μπορεί να προσφέρει πολλά, χαρίζοντας στο ελληνικό τουριστικό προϊόν το δυναμισμό, τη ζωντάνια, τη δημιουργικότητα του ιδιωτικού τομέα και τα σύγχρονα εργαλεία του Marketing που απαιτούνται σήμερα.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ο Ελληνικός τουρισμός μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη της ανάπτυξης. Μπορεί να γίνει η κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας. Μπορεί να γίνει η εικόνα, μιας Ελλάδας που αλλάζει. Μιας Ελλάδας που μπορεί και κερδίζει.

 

Τι έχει γίνει – προσπάθεια από καλοκαίρι

 

Φίλες και Φίλοι,

 

Ο τουρισμός είναι ένα πανίσχυρο όπλο στον πόλεμο κατά της ύφεσης.  Αντιστοιχεί στο 18-20% του ελληνικού ΑΕΠ και στο 20% των θέσεων εργασίας στη χώρα. Χρησιμοποιώντας τη δυναμική αυτή, επενδύσαμε άμεσα στον τομέα αυτό, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα μοντέλο ανταγωνιστικό, δημοσιονομικά σταθερό, αδιάφθορο και ελεύθερο από την γραφειοκρατία.

 

Από τον Ιούνιο του 2012 ο ελληνικός τουρισμός χαράσσεται βάση ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου. Στόχος μας είναι η πλήρης αναδιάρθρωση του εθνικού τουριστικού προϊόντος, μέσα από την αναβάθμιση των υπηρεσιών, των διαδικασιών, αλλά και του επικοινωνιακού μας μοντέλου. Σχεδιάζουμε μια πολυπαραγοντική προσέγγιση που χτίζεται με βάση την σταθερότητα και την ασφάλεια.

 

Επιδιώκουμε:

  • σταθερό οικονομικό –περιβάλλον,
  • ασφάλεια για επενδύσεις, ασφάλεια για ανάπτυξη,
  • ασφάλεια για να επισκεφθείς τη χώρα.

 

Ο Τουρισμός μπορεί και πρέπει να είναι ο αγγελιοφόρος των καλών μηνυμάτων, λειτουργώντας με δύο τρόπους: Ως αναπόσπαστο μέρος του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, και ως μεσολαβητής ανάμεσα στην Ελλάδα και την παγκόσμια κοινότητα. Μπορεί να ‘επανορθώσει’ την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και να αυξήσει την αξιοπιστία της. Μπορεί να γίνει ο μαγνήτης για την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων.

 

Φίλες και Φίλοι

 

Το 2013 είναι το έτος κατά το οποίο, η ελληνική οικονομία κάνει ένα μεγάλο, αποφασιστικό βήμα προς την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα. Μαζί της, πλάι της και ο ελληνικός τουρισμός. Όλοι μαζί λοιπόν, δίνουμε τη μάχη στην παγκόσμια αγορά. Στηρίζουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις και την ελληνική παραγωγή μέσα από συνέργειες και συνεργασίες. Ενθαρρύνουμε με όλα τα μέσα την εξωστρέφεια την καινοτομία, την τόλμη και το ρίσκο. Προσκαλούμε και διευκολύνουμε επενδύσεις που θα φέρουν  θέσεις εργασίας, θα κινήσουν την ελληνική αγορά και θα στηρίξουν την ελληνική κοινωνία. Μαζί με τον ιδιωτικό τομέα, που συμμετέχει ενεργά στη μάχη της ανασυγκρότησης και ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

 

Στόχος μας να μπουν γερά θεμέλια στην πορεία προς την ανάπτυξη. Να έχουμε το 2013 μια πολύ καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό. Και το 2014, να μπορέσουμε και πάλι να επιστρέψουμε δυνατοί και πιο σοφοί, στο μονοπάτι της ανάπτυξης. Αυτό το μήνυμα σταθερότητας, σκληρής προσπάθειας και πίστης για το θετικό αποτέλεσμα θέλω να σας μεταφέρω. Η Ελλάδα θα τα καταφέρει.

 

Σας ευχαριστώ πολύ