08/11/2012: Συνέντευξη της Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη στο δημοσιογράφο Richard Quest, στο CNN

08/11/2012: Συνέντευξη της Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη στο δημοσιογράφο Richard Quest, στο CNN


08/11/2012: Συνέντευξη της Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη στο δημοσιογράφο Richard Quest, στο CNN

Q: Στο Business Traveler θα ρίξουμε μία ματιά στην βιομηχανία τουρισμού, τις αναταραχές στην Ελλάδα οι οποίες πλήττουν σοβαρά τον τουρισμό. Η ελληνίδα υπουργός τουρισμού κα. Όλγα Κεφαλογιάννη έχει ως αποστολή την επανάκτηση της φήμης της Ελλάδας μεταξύ των κυριότερων προορισμών διακοπών. Ξεκινάει  από το Λονδίνο με την παρουσία της στην παγκόσμια έκθεση τουρισμού.
Γνωρίζουμε ότι οι αριθμοί (αφίξεων) έχουν μειωθεί και γνωρίζουμε ότι ως ένα σημείο έχουν μειωθεί και οι τιμές οπότε το κύριο ζήτημα που προκύπτει είναι τι μπορεί να κάνει το κράτος (και αυτό δεν αποτελεί αντανάκλαση στο εξαιρετικό προϊόν ή τον καιρό ή τις ευχάριστες στιγμές που μπορεί να αποκτούν οι επισκέπτες στη χώρα σας), τι μπορείτε να κάνετε ώστε να αυξήσετε τη ζήτηση?

 

ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ: “Καταρχάς επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με το εξής: ο τουρισμός έχει αποδειχθεί ότι έχει αντοχές απέναντι στην κρίση και την ύφεση και πράγματι οι αριθμοί δεν έχουν μειωθεί το αντίθετο έχουμε μία αύξηση των αφίξεων.

 

Το τρέχον έτος δεν έχει κλείσει ακόμα αφού ακόμα υποδεχόμαστε επισκέπτες. Δεν είμαι σε θέση να σας παρέχω τα ακριβή νούμερα αλλά η τάση έχει δείξει ότι παρόλο το αργό ξεκίνημα κατά τη διάρκεια του πρώτου τρίμηνου, έχουμε καταλήξει να έχουμε αρκετούς επισκέπτες και το πιο σημαντικό είναι ότι τα μηνύματα που λαμβάνουμε μετά το πέρας της παραμονής τους στη χώρας μας είναι ιδιαίτερα θετικό.

 

Η μετάδοση του μηνύματος από στόμα σε στόμα είναι σημαντική, οι επισκέπτες είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την παραμονή τους στη χώρα μας και μοιράζονται τις εμπειρίες τους με τους φίλους τους και συνεργάτες”.

 

Q: Μισό λεπτό ας κάνουμε μία παύση..ισχυρίζεστε ότι οι αριθμοί έχουν αυξηθεί αλλά ξέρετε καλά όπως και εγώ ότι υπάρχει μία συγκεκριμένη ελαστικότητα με τους αριθμούς το ζητούμενο είναι τα έσοδα στον τουρισμό, οι συνολικοί αριθμοί (οι αφίξεις σε κάποιες περιπτώσεις) ότι τα ακριβή τουριστικά στοιχεία είναι υπό πίεση.

 

ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ: “Αυτό που είναι το πιο σημαντικό για τον επισκέπτη καταρχάς, είναι να γνωρίζει ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα σπουδαίο value for money, και εκτιμώ ότι αυτό απεδείχθη για φέτος ενώ η ίδια τάση πιθανώς να επικρατεί και για το ερχόμενο έτος. Αυτό που λέω είναι ότι, ο τουρισμός αποτελεί μία επιτυχημένη ιστορία για την Ελλάδα και είναι σημαντικό να αναδεικνύεται εκτός από τα μελανά σημεία και η θετική πορεία”.

 

Q: Μα αυτό που χρειάζομαι να ακούσω από εσάς είναι πως ενθαρρύνεται τον κόσμο όταν βλέπουν στις οθόνες τους (και γνωρίζω ότι η Αθήνα είναι μακριά από τα νησιά) εικόνες σαν τις σημερινές. Εικόνες βίας, ακούνε για το καταθλιπτικό περιβάλλον και πως ο κόσμος υποφέρει ποιος θέλει να κάνει διακοπές σε ένα μέρος με 25% ανεργία? Αυτό που χρειάζομαι από εσάς να μου εξηγήσετε είναι ποια είναι η δική σας στρατηγική για την αλλαγή της υπάρχουσας εικόνας?

 

ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ: “Πρώτα από όλα έχουμε μία σταθερή στρατηγική σχετικά με την πορεία του τουρισμού και έχουμε υψηλούς στόχους επειδή έχουμε διαπιστώσει ότι ο τουρισμός αποτελεί μοχλός ανάπτυξης και αυτή είναι η πορεία που επιθυμούμε για την Ελλάδα. Αυτό που είναι σημαντικό να πούμε είναι ότι εκατομμύρια επισκεπτών που βρέθηκαν στην χώρα μας φέτος δεν είχαν καμία αρνητική εμπειρία το αντίθετο ενώ η αναπληροφόρηση (feedback) από την αγορά είναι πολύ θετική – αυτό είναι το μήνυμα που έλαβα κατά τη διάρκεια της παρουσίας μου στην παγκόσμια έκθεση τουρισμού αυτό το διάστημα.

 

Εκτιμώ ότι τα γεγονότα προβάλλονται με μία δόση υπερβολής, αυτές είναι διαδηλώσεις –  όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι μία κοινωνία που περνάει όλες αυτές τις θυσίες μπορεί να έχει τέτοιου τύπου αντιδράσεις αλλά θέλω να έρθετε αύριο στην Αθήνα, επιθυμώ να σας δείξω τον ήλιο της Αθήνας, το μουσείο της Ακρόπολης, τον Παρθενώνα και τέλος θέλω να σας δείξω ότι οι επισκέπτες μπορούν να ζήσουν όμορφες στιγμές στην Αθήνα και όχι μόνο στα νησιά ή άλλους τουριστικούς προορισμούς”.

 

Richard Quest: κα. Υπουργέ δυστυχώς οι πρόσφατες επισκέψεις μου στην Ελλάδα έλαβαν χώρα για διαφορετικούς λόγους αλλά οι επισκέψεις μου στην χώρα σας για διακοπές ήταν ιδιαίτερα ευχάριστες, σας ευχαριστώ πολύ είναι πολύ καλό που σας έχουμε μαζί μας στο πρόγραμμα.

 

ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ: Εγώ σας ευχαριστώ