10/02/2013: Ομιλία της Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη στο Ελληνο–Ρωσικό Τουριστικό Φόρουμ

10/02/2013: Ομιλία της Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη στο Ελληνο–Ρωσικό Τουριστικό Φόρουμ


10/02/2013: Ομιλία της Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη στο Ελληνο–Ρωσικό Τουριστικό Φόρουμ

Κυρίες και κύριοι,

 

Αγαπητοί προσκεκλημένοι από τη Ρωσσία, συνάδελφοι από το χώρο του τουρισμού, αγαπητοί φίλοι.

 

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, ενώπιον μιας σημαντικής για τον ελληνικό τουρισμό στιγμής. Μιας στιγμής που δυναμώνει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις της Ελλάδας και της Ρωσίας. Μιας στιγμής που δύναται να δυναμώσει τον ελληνικό τουρισμό, να δώσει ώθηση για ανάκαμψη και ανάπτυξη στην οικονομία της χώρας μας.

 

Η χρονιά που πέρασε ήταν δύσκολη για την Ελλάδα, τους πολίτες της, αλλά και για ολόκληρο τον τουριστικό κλάδο. Ήταν μια χρονιά ανατροπών. Μια χρονιά που κανείς δεν πίστευε πως η Ελλάδα θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.

 

Το 2012 ήταν μια χρονιά που οι πολίτες της χώρας βίωσαν μεγάλες αλλαγές. Αλλαγές που συνδυάζονται με τον εξορθολογισμό της οικονομίας μας και τη μείωση του γιγαντιαίου χρέους. Αλλαγές που είναι δύσκολες, επίπονες, αλλά απαραίτητες για να μπορέσει η Ελλάδα να συμβαδίσει με τους κοινωνικούς της εταίρους.

 

Το 2012 ήταν μια χρονιά που η χώρα μπήκε στο δρόμο της αναδιοργάνωσης και της ανασυγκρότησης. Πετύχαμε να αποτρέψουμε μια δυνητική έξοδο της χώρας από το ευρώ, να αποτρέψουμε μια επερχόμενη χρεοκοπία. Να αποδείξουμε σε όσους κατ’ εξακολούθηση ποντάρουν εις βάρος της Ελλάδας πως είμαστε σε θέση να τα καταφέρουμε.

 

Με πολύ κόπο και κόστος, η σημερινή κυβέρνηση αλλάζει την πορεία της χώρας. Η οικονομία σταθεροποιείται. Οι διεθνείς αγορές δηλώνουν καθημερινά τη βεβαιότητα πως η Ελλάδα έχει πλέον μια φερέγγυα οικονομική παρουσία. Στο πλαίσιο των αλλαγών αυτών, η ελληνική κυβέρνηση επενδύει στα πλεονεκτήματά μας. Στις εγγενείς μας δυνάμεις. Επενδύει στον τουρισμό.

 

Γιατί ο τουρισμός μπορεί να στηρίξει τη χώρα. Να προσφέρει θέσεις εργασίας, να αυξήσει το Ακαθάριστο Εθνικό Προιόν, να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες, να βελτιώσει την εικόνα της χώρας σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο τουρισμός είναι ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία ανάκαμψης της χώρας και εξόδου από την κρίση. Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε όλο και περισσότερος κόσμος πιστεύει στην ευεργετική δύναμη του ελληνικού τουρισμού.

 

Η Ελλάδα αλλάζει

 

Φίλες και φίλοι,

 

Η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό μέχρι πρότεινος, ήταν η εικόνα μιας χώρας σε βαθιά κρίση. Αυτό προπαγάνδιζαν και δυστυχώς προπαγανδίζουν ακόμα, όσοι επιθυμούν να κρατήσουν την Ελλάδα σε μια θέση δεύτερη, χωρίς προοπτικές εξέλιξης. Για εμάς όμως, η τωρινή ύφεση αποτελεί τη δυσάρεστη συγκυρία για την αλλαγή των κακώς κειμένων που χρόνια ταλάνιζαν τη χώρα μας.

 

Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες των πολιτών της χώρας, έχουμε πια τη  δυνατότητα να αλλάξουμε όσα μας κρατούσαν δέσμιους των αδυναμιών μας. Να αναπτύξουμε ορθολογικά τις σκέψεις που δεν έγιναν ποτέ πράξεις. Να πάρουμε την τύχη της χώρας στα χέρια μας και να καταστήσουμε σαφές πως η Ελλάδα ανήκει, όχι στα χαρτιά, στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Πως ξεπερνάει τα προβλήματά της. Πως είναι και πάλι έτοιμη να ανοίξει τις πόρτες της στους ξένους τουρίστες, οι οποίοι μπορούν να δουν μια Ελλάδα ανανεωμένη. Πως είναι και πάλι έτοιμη να δεχτεί τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι μπορούν να δούν μια Ελλάδα χωρίς γραφειοκρατία, χωρίς παθογένειες που για χρόνια τους κρατούσαν μακριά.  Μια Ελλάδα που πολύ σύντομα θα μπεί στους δρόμους της ανάπτυξης.

 

Που θα πιάσει τους στόχους της και θα ξαναμπεί στο χάρτη των σημαντικότερων τουριστικών προορισμών. Διατηρώντας την ιστορία και το φως της, αλλά αναπτύσσοντας και νέες δεξιότητες. Αναπτύσσοντας τον ειδικό τουρισμό. Προσφέροντας μια εναλλακτική πρόταση στον προσκηνυματικό τουρισμό, στον θαλάσσιο, τον αθλητικό και στον τουρισμό υγείας. Προτείνοντας νέες τάσεις στον πολιτιστικό και γαστρονομικό πεδίο. Στον τομέα αυτό, η χώρα μας έχει να προσφέρει πολλά στους Ρώσους επισκέπτες.

 

Ελληνορωσικές Σχέσεις

 

Η δύο χώρες συνδέονται δια μέσω της ιστορίας με ισχυρούς δεσμούς φιλίας, σεβασμού αλληλεγγύης και αλληλοκατανόησης.

 

Μας ενώνουν πολλά. Με την ορθοδοξία να έχει εξέχουσα, κυρίαρχη θέση και σημασία στη ζωή και των δύο χωρών. Με την παρουσία των Ελλήνων του Πόντου στη Ρωσία και των Ρώσων στην Ελλάδα σήμερα, οι σχέσεις αυτές δυναμώνουν όλο και περισσότερο.

 

Στον τουριστικό χάρτη, η σύνδεση της Ελλάδας με τη Ρωσία καταγράφεται με την υπογραφή Συμφώνων Τουριστικής Συνεργασίας. Με την υπογραφή στη συνέχεια της Κοινής Διακήρυξης για την αμοιβαία συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις και συνεργασία στις ειδικές μορφές τουρισμού. Με την σύγκλιση της πρώτης Μικτή Ελληνο-Ρωσική Επιτροπή Τουρισμού.

 

Αποφασίστηκαν από κοινού η ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας, όσον αφορά στις ειδικές μορφές τουρισμού, η ανταλλαγή επισκέψεων δημοσιογράφων και τουριστικών πρακτόρων, η αμοιβαία συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις, η συνεργασία στον τομέα των επενδύσεων και της τουριστικής εκπαίδευσης.

 

Οι δράσεις και οι επισκέψεις δεν έχουν σταματήσει από τότε. Η ώρα των λόγων και των σκέψεων όμως έχει περάσει. Έχει έρθει η ώρα των πράξεων. Έχει έρθει η ώρα να βάλουμε σε ισχύ και να πραγματοποιήσουμε όλα όσα συζητάμε τα τελευταία χρόνια.

 

Να αναπτύξουμε τον ρωσικό τουρισμό στην Ελλάδα ακόμα πιο πολύ. Να ξεδιαλύνουμε τα σύννεφα της οικονομικής κρίσης. Να πείσουμε τους συνομιλητές μας πως η Ελλάδα είναι ένας χώρος ασφαλής τόσο για επενδύσεις, όσο και για τουρισμό.

 

Πως μπορεί να προσφέρει εκτός από το πεπαλαιωμένο μοντέλο ‘Ήλιος και Θάλασσα’ πολλά περισσότερα. Αναπτύσσοντας παράλληλα και τις ειδικές μορφές τουρισμού, η Ελλάδα αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για τους Ρώσους πολίτες.

 

Οι δύο χώρες συνεργαζόμαστε ήδη στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου. Από πλευράς μας, εργαζόμαστε συστηματικά, για να ξεπεράσουμε γνωστές δομικές δυσκολίες. Έχουμε αναπτύξει τις διαδικασίες για την έκδοση τουριστικής βίζας. Το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει σημαντικά βήματα σε αυτό το πεδίο. Είναι βέβαιο όμως ότι χρειάζεται να γίνουν ακόμα πιο πολλά. Πιέζουμε προς κάθε κατεύθυνση, για να ξεπεράσουμε δυσκολίες που φρενάρουν τη χορήγηση βίζας σε Ρώσους τουρίστες.

 

Παράλληλα, αναπτύσεται ένα ισχυρότερο δύκτιο αερομεταφορών με τις απευθείας πτήσεις της Aeroflot και της Aegean με τη Μόσχα. Αναπτύσσουμε τις αερομεταφορές μας προς την Αγία Πετρούπολη αλλά και άλλες σημαντικές πόλεις της Ρωσίας.

 

Οι Έλληνες επιχειρηματίες του τουρισμού, κάνουν σημαντικές προσπάθειες να εξελίξουν το προιόν τους και να προσφέρουν εξαιρετικές υπηρεσίες, υψηλών προδιαγραφών στους Ρώσους τουρίστες.

 

Η Ελλάδα προχωράει με βήματα σταθερά και είναι έτοιμη να υποδεχτεί τους φιλοξενούμενους της. Είναι έτοιμη να δείξει ένα νέο πρόσωπο στην τουριστική αγορά. Ένα πρόσωπο που δεν βασίζεται πια αποκλειστικά στην ευκολία της ένδοξης κληρονομιάς, αλλά που δουλεύει σκληρά για να δημιουργήσει ένα σύγχρονο παρόν και ένα σίγουρο μέλλον.

 

Τουριστική Ανάπτυξη

 

Κυρίες και Κύριοι,

 

Μέσα στους οκτώ μήνες που έχουμε συστήσει το Υπουργείο Τουρισμού, έχουμε προωθήσει σημαντικές δράσεις για την ριζική αλλαγή του τουριστικού τοπίου, την εισαγωγή δράσεων κάτω από την ομπρέλα μιας συνεκτικής εθνικής στρατηγικής, αλλά και την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ και του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» 2007-2013.

 

Στόχος της Κυβέρνησης είναι να αναδείξει την Ελλάδα ως τουριστική δύναμη και να φέρει έσοδα από την τουριστική οικονομία. Το υπουργείο Τουρισμού προωθεί σημαντικές τουριστικές επενδύσεις, έξι νέες και επτά υφιστάμενες, σε ολόκληρη της ελλάδα, ικανές να δεχτούν και να φιλοξενήσουν επισκέπτες ανώτερης κατηγορίας, όπως είναι οι Ρώσσοι τουρίστες.

 

Το εθνικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση του ελληνικού τουρισμού στηρίζεται σε 4 βασικούς άξονες: Στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με τη μεγαλύτερη δυνατή διευκόλυνση των επενδύσεων, στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου για τον τουρισμό και τις ειδικές μορφές του, στη διασφάλιση της ποιότητας στις υποδομές και στις υπηρεσίες του τουρισμού και τέλος στην επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό του. Αυτή είναι η συνταγή για να φτιάξουμε ένα σύγχρονο, ανταγωνιστικό και με διάρκεια στο χρόνο τουριστικό προιόν.

 

Το Υπουργείο Τουρισμού στηρίζει την κατάρτιση ανθρωπίνου δυναμικού σε θέματα τουρισμού. Προσφέρει τη δυνατότητα σε περίπου 3.000 εργαζόμενους, εποχιακούς εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις, να αναβαθμίσουν τις γνώσεις τους και το επαγγελματικό τους πεδίο σε θέμα τουρισμού. Στόχος μας είναι η συνεχής βελτίωση των υπηρεσιών τουρισμού που παρέχει η χώρα, όχι μονάχα στους τουρίστες, αλλά και στους εν δυνάμει επενδυτές.

 

Το Υπουργείο Τουρισμού ενισχύει τα ιδιωτικά τουριστικά επενδυτικά σχέδια. Γιατί ο τουρισμός είναι υπόθεσή όλων μας και όχι μόνο του κράτους.

 

Με την υποστήριξη του ΕΣΠΑ και του Επιχειρησιακού Προγράμματος προωθεί τις Πράξεις Πράσινου Τουρισμού, για την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης, της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, της διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και του Εναλλακτικού Τουρισμού. Και σε αυτή την περίπτωση ο στόχος είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, της εξωστρέφειας, της επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου της χώρας.

 

Παρακολουθούμε πολύ στενά τη Ρωσσική αγορά και τις ανάγκες της. Καταγράφουμε όλα εκείνα τα στοιχεία των αναγκών του Ρώσσου επισκέπτη, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προσφέρουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες.

 

Το Υπουργείο επενδύει στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, τον αθλητικό τουρισμό αναψυχής, τον πολιτιστικό, θαλάσσιο, γαστρονομικό τουρισμό, τον τουρισμό υγείας και ευεξίας.

 

Για να έχουν όμως αποτέλεσμα όλες αυτές οι δράσεις, είναι αναγκαίο να αποκαταστήσουμε την εικόνα της Αθήνας στο εξωτερικό.  Θέλουμε και αυτός είναι ένας συγκεκριμένος μας στόχος, να κάνουμε την Αθήνα τουριστικό προορισμό για τους Ρώσους επισκέπτες.

 

Η πόλη μας μπορεί να προσφέρει τα πάντα. Μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, σύγχρονο πολιτισμό, γαστρονομία υψηλών προδιαγραφών, διασκέδαση και φυσικά θάλασσα και παραλίες σε ελάχιστη απόσταση, τόσο στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, όσο και στα νησιά του Αργοσαρωνικού.

 

Η εικόνα της Αθήνας από το καλοκαίρι του 2012 έχει αρχίσει να δείχνει μικρά αλλά σταθερά δείγματα βελτίωσης. Η αύξηση της αστυνόμευσης στο κέντρο και τις περιοχές αυξημένης παραβατικότητας αποδίδουν τους πρώτους καρπούς.

 

Τα μελλοντικά σχέδια για ανάπλαση ιστορικών κομματιών του κέντρου, γύρω από την Ακαδημία και το Καλλιμάρμαρο, η ανάδειξη του παραθαλάσιου μετώπου, η δημιουργία ενός ισχυρού πολιτιστικού άξονα στο Φαληρικό Δέλτα, αλλά και πολλές ακόμα παρεμβάσεις μικρότερης κλίμακας που θα ανακοινωθούν σύντομα, μπορούν να αλλάξουν ριζικά την εικόνα της Αθήνας.

 

Η πρωτεύουσα είναι ο καθρέφτης της χώρας στο εξωτερικό. Είναι στόχος και ευθύνη της κυβέρνησης μας να κερδίσει τη «μάχη των αθηνών». Να παραδώσει στους κατοίκους και στους τουρίστες της πρωτεύουσας μια σύγχρονη και φιλόξενη πόλη.

 

Η κυβέρνηση θα πετύχει μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να δώσει στην Αθήνα την εικόνα μιας ευρωπαϊκής πρωτεύουσας. Μιας πρωτεύουσας όμως που έχει να προσφέρει πολλά περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη πόλη της Ευρώπης. Μιας πρωτεύουσας που συνενώνει την Ανατολή με τη Δύση, την Ευρώπη με την Αφρική και την Ασία. Μιας πρωτεύουσας που συγκεντρώνει μέσα της μια ιστορία πέντε χιλιάδων χρόνων. Που συνδυάζει την ιστορία αυτή με το σύγχρονο πολιτισμό και τις νέες τάσεις.

 

Σας καλώ να στείλετε το μήνυμα ότι η Αθήνα στέκεται ξανά στα πόδια της και περιμένει τους Ρώσσους τουρίστες να την επισκευτούν.

 

Επίλογος

 

Ο Τουρισμός αποτελεί έναν παραγωγικό τομέα που μπορεί να προσφέρει κέρδη και να αυξήσει τόσο την ελληνική οικονομία, όσο και τα κέρδη των επενδύσεων. Αποτελεί έναν τομέα που αναδριογανώνεται ώστε μέσα στην επόμενη δεκαετία η χώρα να συμπεριλαμβάνεται και πάλι στην κορυφή των τουριστικών προορισμών. Έναν τομέα που αναβαθμίζεται συνεχώς, ώστε να προσφέρει υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών.

 

Ο Τουρισμός είναι εθνική υπόθεση για τη χώρα μας. Εθνική και ατομική ταυτόχρονα. Είναι υπόθεση του κράτους και των πολιτών. Του δημοσίου και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε τον οικονομικό σκόπελο, να ανοίξουμε σε ορθολογικές επενδύσεις και να προχωρήσουμε προς την ανάπτυξη.

 

Το Υπουργείο Τουρισμό επενδύει στην εξωστρέφεια της χώρας. Είναι έτοιμο να παρουσιάσει ένα νέο πρόσωπό της χώρας και να καλέσει όλους εσάς, να επισκεφτείτε τη χώρα μας. Να δοκιμάσετε τα τοπικά μας προϊόντα, να ψυχαγωγηθείτε με τις πολιτιστικές μας προτάσεις, να ξεκουραστείτε στις παραλίες και τα βουνά μας, να ανακαλύψετε το τουριστικό προϊόν της χώρας μας. Να γνωρίσετε την Ελλάδα από την αρχή.

 

Σας ευχαριστώ πολύ.