10/12/2014: Η Υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη σε ημερίδα για την επιχειρηματικότητα

10/12/2014: Η Υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη σε ημερίδα για την επιχειρηματικότητα


10/12/2014: Η Υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη σε ημερίδα για την επιχειρηματικότητα

«Ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση. Πρέπει να ενώνει, να συνθέτει, να παράγει αποτελέσματα για το καλό της Περιφέρειας και των πολιτών , για το καλό της Ελλάδας». Αυτό τόνισε η υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας σήμερα σε ημερίδα, με θέμα «Επιχειρηματικότητα στην Κρήτη και την Αττική- Αγροτουρισμός-Οινοτουρισμός- Προσκυνηματικός Τουρισμός».

 

Η υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι το εθνικό σχέδιο δράσης για τον τουρισμό έφερε τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. «Ο κλάδος έχει ανακάμψει. Τα δυο τελευταία χρόνια αλλάξαμε το κλίμα και κάναμε αλλεπάλληλα ρεκόρ. Ο τουριστικός κλάδος εξελίσσεται σε καταλύτη για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2014 είχαμε αύξηση των εισπράξεων 13,4%, αύξηση της τουριστικής κίνησης κατά 15,6%. Επικαλούμενη στοιχεία του ΙΚΑ, είπε ότι ο τουρισμός δημιούργησε το πρώτο επτάμηνο 120.000 νέες θέσεις απασχόλησης, σε σχέση με το 2013.

 

Επισήμανε επίσης ότι για πρώτη φορά με τις νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου Τουρισμού, δημιουργήθηκε θεσμικό πλαίσιο για τον αγροτουρισμό και τον οινοτουρισμό και τέθηκαν ελάχιστες προϋποθέσεις άσκησης της δραστηριότητας των επιχειρήσεων αγροτουρισμού και οινοτουρισμού.

 

Η κυρία Κεφαλογιάννη ανέφερε ότι στόχος του υπουργείου είναι και μέσω του νέου ΕΣΠΑ να τονωθεί η επιχειρηματικότητα, να δημιουργηθεί το πλαίσιο για νέες επενδύσεις και να εκσυγχρονιστεί το προϊόν μας. «Θέλουμε να κάνουμε την Αττική και την Αθήνα μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης. Έχουμε όλα τα απαιτούμενα εργαλεία για να το επιτύχουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

 

Αναφερόμενη στην Αθήνα, επισήμανε ότι σύντομα η πρωτεύουσα θα μετατραπεί σε κύριο τουριστικό προορισμό. «Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής & Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2014 στην Αθήνα είχαμε αύξηση της πληρότητας των μονάδων κατά 22,3% σε σχέση με το 2013 και αύξηση των ξένων επισκεπτών με μοναδικό προορισμό την Αθήνα κατά 29%. Τα στοιχεία αυτά – είπε- σημαίνουν 142.8 εκατομμύρια ευρώ έσοδα για την πραγματική οικονομία της Αθήνας, δηλαδή για τα ξενοδοχεία, το εμπόριο, την εστίαση, τα δημοτικά τέλη, τους φόρους».

 

Όσον αφορά την Κρήτη, τόνισε ότι το νησί πρωταγωνιστεί στον τουρισμό. Έχει μεγάλη τουριστική παράδοση. Οι υποδομές της είναι σημαντικές. Ενώ, ο φυσικός της πλούτος απαράμιλλος. Η κυρία Κεφαλογιάννη κατέληξε λέγοντας ότι «ο αγροτουρισμός, ο οινοτουρισμός και ο προσκυνηματικός τουρισμός ως ειδικές μορφές τουρισμού θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της Κρήτης».