ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μετά από δύο χρόνια, εν μέσω μίας πρωτόγνωρης πανδημίας, με τα αυστραλιανά σύνορα κλειστά, ακούγοντας «Ελλάδα», οι Έλληνες της Αυστραλίας, σκέφτονται πατρίδα, δικούς του ανθρώπους και βέβαια, διακοπές. Πολλοί έχουν ήδη κλείσει τα εισιτήριά τους με προορισμό το Ελληνικό καλοκαίρι και δεν κρατιούνται. Υπάρχει πάντως και κάποια ανησυχία για το τι θα συναντήσουν στην Ελλάδα.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας χαρακτηρίζονται από εγκαρδιότητα η οποία εδράζεται σε ιστορικούς και ομογενειακούς δεσμούς. Η επιτυχής διαδρομή, επί δεκαετίες, του ομογενειακού στοιχειού, συνέβαλε στη διαμόρφωση, διατήρηση και περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών. Γνωρίζω λοιπόν και από καλούς μου φίλους, την μεγάλη επιθυμία των Ελλήνων της Αυστραλίας να έρθουν στην πατρίδα τους για να συναντήσουν τους αγαπημένους τους ανθρώπους, να βιώσουν πάλι τις μοναδικές ομορφιές μας, να δημιουργήσουν ξανά «μνήμη» από εικόνες, γεύσεις, διασκέδαση, πολιτισμό και κάθε τι ακόμα που είναι η Ελλάδα μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι έχει αλλάξει εντέλει από το καλοκαίρι του 2019 και έπειτα για τη χώρα, αλλά και τον Τουρισμό και τα ταξίδια ειδικότερα, λόγω της COVID-19; Χάθηκε μέρος της ξενοιασιάς των διακοπών λόγω της έγνοιας για τον κορονοϊό; Τι θα πρέπει να έχουν κατά νου – αλλά και τι έγγραφα μαζί τους – οι ομογενείς μας που ταξιδεύουν το επόμενο διάστημα για την Ελλάδα;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ο Τουρισμός της Ελλάδας το 2021 ξεπέρασε τις προσδοκίες. Τα έσοδα που είχαν προϋπολογιστεί στις αρχές του προηγούμενου έτους, διπλασιάστηκαν καθώς είχαμε επισκέπτες ακόμα και τον Νοέμβριο. Αυτό έγινε, ακριβώς γιατί η χώρα μας, είχε έγκαιρα διαμορφώσει συγκεκριμένα πρωτόκολλα που τηρήθηκαν ευλαβικά από τους επαγγελματίες του τουρισμού. Και το λέω αυτό, ως πρώην Υπουργός Υγείας, που τότε είχα την ευθύνη σε αυτόν τον τομέα. Η δουλειά μας απέδωσε.
Σίγουρα, παγκοσμίως, έχουν αλλάξει τα κριτήρια επιλογής των ταξιδιών. Οι άνθρωποι ταξιδεύουν εκεί που υπάρχει ασφάλεια. Και η Ελλάδα είναι μια χώρα ασφαλής. Θεωρώ ότι η άρση της υποχρέωσης επίδειξης αρνητικού τεστ κορονοϊού για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες από την Αυστραλία που εισέρχονται στη χώρα μας, θα έχει ιδιαίτερα θετική επίπτωση στην προσέλκυση περισσότερων Αυστραλών επισκεπτών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιες οι πληροφορίες που φτάνουν στο Υπουργείο σχετικά με την τουριστική κίνηση από την Αυστραλία φέτος; Πόσο αισθητή ήταν η – αναγκαστική – απουσία των ομογενών, αλλά και των Αυστραλών τουριστών, τα τελευταία χρόνια εν μέσω της πανδημίας;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Όπως σας είπα και στην προηγούμενη ερώτηση, η είσοδος στη χώρα γίνεται πλέον με λιγότερους περιορισμούς, χωρίς όμως να χάνεται ο στόχος της διατήρησης της υγειονομικής ασφάλειας.
Στις 18 Φεβρουαρίου πραγματοποίησα συνάντηση με τον Πρέσβη της Αυστραλίας στην Αθήνα Arthur Spyrou, στο Υπουργείο Τουρισμού. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, επισήμανα ότι είναι σημαντικό πως «η Αυστραλία αίρει από τις 21 Φεβρουαρίου τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τους εμβολιασμένους πολίτες, κάτι που αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τις τουριστικές ροές Αυστραλών προς την Ελλάδα το 2022».
Από την πλευρά του, ο κ. Σπύρου εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το 2022 θα είναι μια εξαιρετικά επιτυχημένη τουριστική χρονιά, καθώς τα στοιχεία των κρατήσεων δείχνουν ότι καταγράφεται ήδη ένας εντυπωσιακός αριθμός Αυστραλών ταξιδιωτών και βεβαίως Ελλήνων ομογενών, που έχουν προγραμματίσει να επισκεφτούν την Ελλάδα. Τους περιμένουμε με μεγάλη χαρά. Για εμάς, εσείς οι ΄Έλληνες της Αυστραλίας είστε οι «πρέσβεις του τουρισμού» εκεί, καθώς μπορείτε να κάνετε παντού γνωστό, πως η Ελλάδα είναι μια χώρα με ακαταμάχητες ομορφιές, μια χώρα που οι διακοπές αποκτούν εδώ το πραγματικό τους νόημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία κατά πόσο έχει επηρεάσει – και αναμένεται να επηρεάσει – την τουριστική κίνηση προς την Ελλάδα, δεδομένου πως ορισμένες περιοχές, στηρίχθηκαν πολύ τα προηγούμενα χρόνια σε επισκέπτες από τη Ρωσία κυρίως, αλλά και την Ουκρανία; Ποιο το μήνυμά σας προς εκείνους που ανησυχούν για απρόοπτα στο ταξίδι τους, αλλά και την ασφάλεια τους ίσως, λόγω του πολέμου στην «ευρύτερη γειτονιά» της Ελλάδας;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Δουλειά μου είναι να εργάζομαι καθημερινά για την μεγέθυνση του τουριστικού προϊόντος ώστε να έχουμε μια καλύτερη χρονιά για την Ελλάδα. Όμως, σε αυτή την τραγική συγκυρία, με τις απώλειες ανθρώπινων ζωών, εμείς προτάσσουμε πάνω από όλα τον ανθρωπισμό, την αλληλεγγύη και την έμπρακτη στήριξή μας. Είμαστε εδώ για να υποδεχθούμε, να φροντίσουμε και να φιλοξενήσουμε τους πρόσφυγες. Ήδη το κάνουμε και θα συνεχίσουμε ένα βήμα παραπάνω, καθώς θα τους δώσουμε τη δυνατότητα να δουλέψουν στον ξενοδοχειακό κλάδο, σε θέσεις εργασίας που δεν καλύφθηκαν από το εγχώριο δυναμικό. Αξία τέτοιες στιγμές ειδικά δεν έχουν οι αριθμοί, αλλά οι άνθρωποι. Στεκόμαστε στο πλευρό τους και τους στηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο.
Αναφορικά με την ερώτηση σας, εμείς επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο στήριξης των επαγγελματιών του κλάδου που απασχολούνται αποκλειστικά με τις δύο αυτές χώρες. Παράλληλα, επικεντρωνόμαστε σε αγορές -στόχους, όπως η Αυστραλία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γαλλία, το Ισραήλ ώστε να προσελκύσουμε ακόμα περισσότερους επισκέπτες. Ενδεικτικά να σας πω ότι η TUI Holidays, ο μεγαλύτερος tour operator στην Ευρώπη, ανακοίνωσε ότι για το 2022 Νο1 στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών είναι η Ελλάδα, μαζί με την Ισπανία. Ο CEO τους, Friedrich Joussen, στις 19 Ιανουαρίου σε τηλεδιάσκεψη με τον Πρωθυπουργό εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα φέρει διπλάσιο κόσμο φέτος στην Ελλάδα, με τους υπολογισμούς του να φτάνουν τα 3 εκατ. και περισσότερες από 3.000.000 είναι ήδη οι διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις από τη Γαλλία προς τη χώρα μας. Όλοι αυτοί έρχονται στην Ελλάδα για τις μοναδικές ομορφιές της αλλά και επειδή ακριβώς είναι μια χώρα φιλόξενη και ασφαλής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα η διμερής σχέση Ελλάδας-Αυστραλίας, ειδικά στον Τουρισμό. Προ ετών, είχαμε ένα μνημόνιο συνεργασίας για τη χορήγηση βίζας για διακοπές, με δικαίωμα εργασίας, προς 500 νέους, ανά έτος, από κάθε χώρα. Πώς προχωρά αυτό και δεδομένης της μεγάλης παρουσίας των Ελλήνων στην Αυστραλία, υπάρχουν προοπτικές για πιο στενή συνεργασία ακόμη και νέες πρωτοβουλίες μεταξύ των δύο χωρών, όπως ανακοινώσατε πρόσφατα με τις ΗΠΑ;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ναι υπάρχουν προοπτικές και ετοιμάζουμε νέες πρωτοβουλίες σε συνεργασία και με τα υπόλοιπα αρμόδια Υπουργεία, καθώς το συγκεκριμένο μνημόνιο αφορά την ελληνική Κυβέρνηση εν γένει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια είναι η θέση σας για τη λειτουργία γραφείου Ε.Ο.Τ. στη Μελβούρνη;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Είναι προτεραιότητά μου και πεποίθησή μου, ότι θα λειτουργήσει το γραφείο του Ε.Ο.Τ. στη Μελβούρνη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια η στρατηγική σας και ποιες οι πρωτοβουλίες για την «επόμενη μέρα» του Τουρισμού στην Ελλάδα;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ο Τουρισμός αποτελεί την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας και συμμετέχει άμεσα και έμμεσα κατά 25% στο AEΠ της χώρας.
Ένα σημαντικό τμήμα των επενδύσεων αφορά άμεσα ή έμμεσα το τουριστικό προϊόν μας. Ταυτόχρονα, πολλοί τομείς, όπως οι κατασκευές ή ο αγροδιατροφικός τομέας, «ακουμπούν» πάνω στον τουρισμό. Αλλά και οι εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο αποτελούν μέσα από την εμπειρία τους εν δυνάμει πρεσβευτές της Ελλάδας.
Με λίγα λόγια, ο Τουρισμός μάς αφορά όλους. Και αυτό έγινε ακόμη περισσότερο προφανές κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τα έσοδα ήταν περισσότερα από τα αναμενόμενα και συνέβαλαν στην σημαντική ανάπτυξη του 2021.
Ο ελληνικός Τουρισμός είναι εδώ για να στηρίξει την οικονομία και την κοινωνία, να δώσει εισόδημα στο «πορτοφόλι» της μέσης ελληνικής οικογένειας, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
Η στρατηγική μας λοιπόν συνοψίζεται στο τρίπτυχο «αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος-υψηλού επιπέδου υπηρεσίες-επιμήκυνση του τουριστικού προϊόντος».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τέλος, όπως προαναφέραμε, αρκετοί ομογενείς -αλλά και Αυστραλοί – αναμένεται να ταξιδέψουν φέτος για την Ελλάδα, εσάς να σας περιμένουμε στους Αντίποδες;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Το θέλω, πιστέψτε με το θέλω πολύ. Ελπίζω να τα καταφέρω και να σας δω από κοντά. Μέχρι τότε, σας περιμένουμε «σπίτι σας» για τις καλοκαιρινές διακοπές και όχι μόνο.