12/10/2017: Το σχέδιο δράσεων για την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της Θεσσαλίας με στόχο 365 ημέρες το χρόνο τουρισμό, παρουσίασε η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά στο 4ο Περιφερειακό Συνέδριο στη Λάρισα

12/10/2017: Το σχέδιο δράσεων για την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της Θεσσαλίας με στόχο 365 ημέρες το χρόνο τουρισμό, παρουσίασε η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά στο 4ο Περιφερειακό Συνέδριο στη Λάρισα


12/10/2017: Το σχέδιο δράσεων για την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της Θεσσαλίας με στόχο 365 ημέρες το χρόνο τουρισμό, παρουσίασε η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά στο 4ο Περιφερειακό Συνέδριο στη Λάρισα

Τον υλοποιούμενο σχεδιασμό για τη Θεσσαλία που μπορεί να υποστηρίξει τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο και να εξασφαλίσει διαρκή τουριστική ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας, παρουσίασε η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά στο 4ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, που πραγματοποιείται στη Λάρισα.

 

Η Υπουργός τόνισε ότι ο τουρισμός είναι κυβερνητική προτεραιότητα και βασικός πυλώνας ανάπτυξης για όλη τη χώρα. Κάλεσε το σύνολο των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων να συμμετέχουν στην εθνική προσπάθεια για την τουριστική ανάπτυξη, θέτοντας τα ζητήματα που τους απασχολούν και τις προτάσεις τους.

 

Με επίκεντρο την υλοποιούμενη εθνική περιφερειακή πολιτική στον τουρισμό που κατάρτισε και υλοποιεί το Υπουργείο Τουρισμού, η κα Κουντουρά ανέφερε ότι σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τους δήμους, τα Επιμελητήρια, τους αναπτυξιακούς και τουριστικούς φορείς, τις Ενώσεις Ξενοδόχων, και τον ιδιωτικό τομέα προωθείται στοχευμένα:

  • Η επιμήκυνση της θερινής τουριστικής περιόδου και η στήριξη της τουριστικής κίνησης όλο το χρόνο,
  • Η ανάπτυξη και προώθηση νέων προορισμών και των θεματικών εμπειριών, και η ενίσχυση της συνδεσιμότητας
  • η ανάδειξη των δυνατοτήτων για την προσέλκυση νέων επενδύσεων

 

Αναφέρθηκε στην προωθούμενη διασύνδεση του τουρισμού με την πρωτογενή παραγωγή και τον αγροδιατροφικό τομέα ως προτεραιότητα της τουριστικής πολιτικής, και τόνισε την εξαιρετική δυναμική που παρουσιάζει η Θεσσαλία, λόγω της υψηλής παραγωγικής αγροτικής δραστηριότητας και των ξεχωριστών προϊόντων της που προσδίδουν προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν.

 

Επίσης αναφέρθηκε στις στρατηγικές κινήσεις του Υπουργείου για την ενίσχυση της συνδεσιμότητας. «Με στόχο τη γρήγορη και ανταγωνιστική ανάπτυξη της Περιφέρειας, προχωρήσαμε σε διαπραγματεύσεις και στοχευμένες συνεργασίες με διεθνείς tour operators και αεροπορικές εταιρείες ώστε να ενισχύσουμε τη συνδεσιμότητα στα αεροδρόμια Σκιάθου και Νέας Αγχιάλου και τους προορισμούς της Θεσσαλίας».

 

Στο πλαίσιο αυτό, εγκαινιάστηκαν το 2017 νέες αεροπορικές συνδέσεις, μεταξύ των οποίων:

  • η νέα σύνδεση Λονδίνου- Σκιάθου. Συνολικά καταγράφεται έως τον Σεπτέμβριο αύξηση άνω του 5% στις διεθνείς αφίξεις στο αεροδρόμιο της Σκιάθου
  • οι νέες συνδέσεις της Ν. Αγχιάλου με Τελ- Αβίβ, Βρυξέλλες, και Μόναχο, με αποτέλεσμα τη σύνδεση του αεροδρομίου με 8 διεθνείς προορισμούς, την άνω του 30% αύξηση στις διεθνείς αφίξεις έως τον Σεπτέμβριο, και το ισχυρό ενδιαφέρον για περαιτέρω ενίσχυση το 2018.

 

 

Η Υπουργός αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Θεσσαλίας για τουρισμό όλο το χρόνο, και την ανάδειξη των φυσικών και τουριστικών πόρων, με επίκεντρο τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη μεταξύ άλλων:

  • ως δημοφιλή προορισμό για τον ήλιο και τη θάλασσα στα νησιά Σκιάθος, Σκόπελος και Αλόννησος, και με ταυτόχρονη δυναμική προώθηση και ανάδειξη της παραλιακής ζώνης της Μαγνησίας και της ακτογραμμής άνω των 30 χλμ. της Λάρισας.
  • η περαιτέρω ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού με επίκεντρο την κρουαζιέρα στα λιμάνια Βόλου, Σκιάθου και Σκοπέλου, το γιώτινγκ και ο καταδυτικός τουρισμός, όπως η προωθούμενη δημιουργία επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων.
  • Η έμφαση στο χειμερινό τουρισμό, με επίκεντρο τα χιονοδρομικά του Πηλίου και του Περτουλίου, τους ορεινούς όγκους, τους παραδοσιακούς οικισμούς και χωριά.
  • Τον τουρισμό υπαίθρου με σειρά εναλλακτικών δραστηριοτήτων στις λίμνες και τα ποτάμια της Θεσσαλίας, την αναρρίχηση και πεζοπορία στα μυθικά βουνά του Ολύμπου (από τη μεριά της Ελασσόνας) και του Πηλίου, στον Κίσσαβο και στην Πίνδο.
  • Τον περιηγητικό και θρησκευτικό- προσκυνηματικό τουρισμό, με τα Μετέωρα να βρίσκονται στην κορυφή της επισκεψιμότητας και ειδικά από αγορές όπως η Ρωσία.
  • Η ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού και ολοκληρωμένων τουριστικών διαδρομών, σε αξιοθέατα όπως τα αρχαία θέατρα, οι νεολιθικοί οικισμοί, σπήλαια και σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος.
  • Ο αθλητικός και ποδηλατικός τουρισμός, ο τουρισμός υγείας και ευεξίας, ο συνεδριακός και ο εκθεσιακός.
  • Η προώθηση της γαστρονομίας και η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων ως αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας των προορισμών.

 

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις προοπτικές και ευκαιρίες για νέες επενδύσεις στον δυναμικά αναπτυσσόμενο τουριστικό τομέα στην Ελλάδα, με στόχο την ενίσχυση της διαθεσιμότητας και την βελτίωση της ποιότητας. Για τη Θεσσαλία ειδικότερα, την τελευταία διετία υποβλήθηκαν ή βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδοτήσεων:

  • 8 επενδύσεις στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου ΕΥΠΑΤΕ, μεταξύ άλλων για τη δημιουργία παραθεριστικού χωριού, σύνθετου τουριστικού καταλύματος, επεκτάσεις ξενοδοχειακών μονάδων υψηλών κατηγοριών, κάμπινγκ και ειδικών τουριστικών υποδομών
  • αδειοδοτήσεις 189 τουριστικών επιχειρήσεων
  • 131 μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις στη Θεσσαλία εντάχθηκαν στον προσωρινό κατάλογο των δικαιούχων του προγράμματος μέσω του ΕΠΑΝΕΚ (ΕΣΠΑ 2014-2020) για την ενίσχυση έως 50% των επενδυτικών σχεδίων εκσυγχρονισμού και της αναβάθμισης τουριστικών μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Μπορούν να κινητοποιηθούν συνολικά κεφάλαια άνω των 22 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση αυτών των επενδύσεων στη Θεσσαλία.

 

Σε ό,τι αφορά το επικείμενο πρόγραμμα για την ενίσχυση της ίδρυσης νέων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, η κα Κουντουρά τόνισε ότι αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία να εισέλθουν και να δραστηριοποιηθούν στον τουριστικό τομέα της Θεσσαλίας νέοι επαγγελματίες και να ενισχυθεί το τουριστικό προϊόν της Περιφέρειας.

 

“Υπάρχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες και ευκαιρίες για την Θεσσαλία, μέσα από τον τουρισμό.

 

Έχουμε όραμα και συγκεκριμένο σχέδιο, και σας καλούμε να συμμετέχετε ώστε όλες οι περιοχές της Θεσσαλίας και οι τοπικές κοινωνίες να στηριχθούν με νέες θέσεις εργασίας, νέες πηγές εσόδων και νέα επαγγελματική δραστηριότητα.

 

Ο τουρισμός είναι η γέφυρα για την ανάπτυξη και σε άλλους παραγωγικούς τομείς, και συμβάλλει στην οικονομική και κοινωνική ευημερία. Eίναι εθνική υπόθεση και η μεγάλη επένδυση στο μέλλον μας» κατέληξε η κα Κουντουρά.