13/04/2022 – Στόχος η ανάδειξη της Ελλάδας σε παγκόσμιο, αειφόρο κέντρο πολιτιστικού τουρισμού -Τα συμπεράσματα του 1ου Συμποσίου του ΕΟΤ «Ελλάδα – Η χώρα του ευ ζην»

13/04/2022 – Στόχος η ανάδειξη της Ελλάδας σε παγκόσμιο, αειφόρο κέντρο πολιτιστικού τουρισμού -Τα συμπεράσματα του 1ου Συμποσίου του ΕΟΤ «Ελλάδα – Η χώρα του ευ ζην»


13/04/2022 – Στόχος η ανάδειξη της Ελλάδας σε παγκόσμιο, αειφόρο κέντρο πολιτιστικού τουρισμού -Τα συμπεράσματα του 1ου Συμποσίου του ΕΟΤ «Ελλάδα – Η χώρα του ευ ζην»

Το συμπόσιο αυτό αποτελεί την απαρχή για τη συνένωση των δυνάμεων όλων των εμπλεκομένων φορέων της οικονομίας της φιλοξενίας, με κοινό στόχο τη σύζευξη της με τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική διατροφή. Απώτερος στόχος της συγκεκριμένης συνέργειας είναι η ανάδειξη της Ελλάδας σε παγκόσμιο, αειφόρο κέντρο πολιτιστικού τουρισμού με σύμμαχους τη συνεργασία, το συντονισμό και τη συνέπεια για την αποτελεσματικότερη υλοποίησή του.

 
Με αυτό το κεντρικό συμπέρασμα ολοκληρώθηκε το 1ο Συμπόσιο «Ελλάδα – Η χώρα του ευ ζην» με θέμα «Η αειφόρα Οικονομία της Φιλοξενίας σε σύνδεση με την Ελληνική Διατροφή και τον Πολιτισμό» που διοργάνωσε χθες ο ΕΟΤ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

 

Άποψη της αίθουσας όπου πραγματοποιήθηκε το 1ο Συμπόσιο του ΕΟΤ «Ελλάδα – Η χώρα του ευ ζην».

 
Κηρύσσοντας την έναρξη του Συμποσίου, η Πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, αναφέρθηκε στην ανάγκη πολυτομεακής συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας αλλά και συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο τουριστικό προϊόν χωρίς αποκλεισμούς, τονίζοντας παράλληλα τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο των γυναικών σε αυτή τη νέα μορφή και εξέλιξη του τουριστικού μοντέλου.

 
Όπως εξήγησε «στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας βρίσκεται η γεφύρωση και η προβολή του πολιτισμού και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς με τον τουρισμό, αλλά και η τοπική ανάπτυξη προορισμού σε μικρές πόλεις και αγροτικές περιοχές της Ελλάδας. Η Ελλάδα, η χώρα του “ευ ζην”, μπορεί να αποτελέσει παγκόσμιο, αειφόρο κέντρο πολιτιστικού τουρισμού, όπου στη λέξη «Ευ» το Ε συμβολίζει την έλλειψη και Το Υ την υπερβολή! Το μέτρο, δηλαδή! Μια έννοια βαθιά με δύναμη βούλησης, ισορροπίας και εγκράτειας μεταξύ της έλλειψης και της υπερβολής. Για τον σύγχρονο ταξιδιώτη, σκοπός είναι κυρίως οι αυθεντικές, βιωματικές εμπειρίες. Με πιο απλά λόγια, έρχεται σαν ξένος, αλλά ζει και φεύγει σαν ντόπιος, γίνεται ο ίδιος πρεσβευτής της χώρας μας.  Έτσι, τα αυθεντικά τοπικά, οι ντόπιες κουζίνες της Ελλάδας, τα ήθη-έθιμα και οι λαϊκές τέχνες οφείλουμε να είναι προτεραιότητα στην προβολή μας και να βρίσκονται στην προμετωπίδα προώθησης των τοπικών προορισμών μας».

 
Και κατέληξε: «Είναι η ώρα για τους ηγέτες στον τομέα της φιλοξενίας να ενισχύσουν την ευελιξία, την προσαρμοστικότητα και τις ικανότητές τους, βασιζόμενοι στη συνεργασία, στη βαθύτερη κατανόηση των πολύπλοκων οικοσυστημάτων στα οποία λειτουργούμε και στην αίσθηση της διασύνδεσης τους για μια καλύτερη και αποδοτικότερη διαβίωση για όλους».

 

Η «οικοδέσποινα» του Συμποσίου, Πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, κηρύσσει την έναρξη των εργασιών του.

 
Στον χαιρετισμό του, ο ΓΓ του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα μας την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού διότι εξασφαλίζει εργασία σε πάρα πολλούς επαγγελματίες και πέραν του τουρισμού και υπενθύμισε πως η ανάδειξη και προβολή της ελληνικής γαστρονομίας και γενικότερα του γαστρονομικού τουρισμού είναι πλέον ένας από τους βασικούς άξονες της στρατηγικής του ΕΟΤ για την προώθηση του ελληνικού τουρισμού. Χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης, ο ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Χρυσουλάκης, ο Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, το μέλος του ΔΣ του ΣΕΤΕ, Μαρία Θεοφανοπούλου, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνίδων στον Τουρισμό, Ειρήνη Μαντζαβελάκη-Βασιλοπούλου, ο Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας, Τάσος Πρωτοψάλτης, ο Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολις», Κωνσταντίνος Μουζάκης και ο Πρόεδρος της Πρωτοβουλίας «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ», Άγις Πιστιόλας.

 
Τα πάνελ  του Συμποσίου

 
Στο κύριο μέρος του Συμποσίου διοργανώθηκαν τρία ειδικότερα πάνελ, με  «οικοδέσποινα» την κα Γκερέκου.

 
Μιλώντας στο 1ο πάνελ, με θέμα «Πολιτικές συνέργειες στο τρίπτυχο: Φιλοξενία – Διατροφή – Πολιτισμός» η Υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη αναφέρθηκε στη διατροφή ως σημαντική άυλη πολιτιστική κληρονομιά και ανέπτυξε τις στοχευμένες δράσεις του Υπουργείου Τουρισμού για την προώθηση της ελληνικής γαστρονομίας. Η ΓΓ Σύγχρονου Πολιτισμού, Ελένη Δουνδουλάκη χαρακτήρισε τον αγροδιατροφικό πολιτισμό ως κεντρικό στοιχείο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, τονίζοντας πως ο πολιτισμός δίνει υπεραξία στον τουρισμό, ενώ η ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστιάνα Καλογήρου, υπογράμμισε τη σημασία της τυποποίησης των ελληνικών προϊόντων και της ανάγκης να αναδειχθεί συστηματικά η σημασία της ελληνικής διατροφής και των τοπικών προϊόντων που διαθέτουν υψηλή ποιότητα και διατροφική αξία. Εξάλλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Θάνος, παρουσίασε τις σχετικές δράσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας διατυπώνοντας την πεποίθησή του ότι το «ευ ζην» μπορεί να γίνει το κεντρικό αφήγημα της Ελλάδας στην μετά-Covid εποχή.

 

Το 1ο πάνελ του Συμποσίου με θέμα «Πολιτικές συνέργειες στο τρίπτυχο: Φιλοξενία – Διατροφή – Πολιτισμός». Εικονίζονται, από αριστερά, η ΓΓ Σύγχρονου Πολιτισμού, Ε. Δουνδουλάκη, η Υφυπουργός Τουρισμού, Σ. Ζαχαράκη, η Πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντ. Γκερέκου, η ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρ. Καλογήρου και ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Αλ. Θάνος.

 
Κατά τη διάρκεια του 2ου πάνελ με θέμα «Ο κόσμος του τουρισμού αγκαλιάζει τον πολιτισμό της γεύσης» ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), Αλέξανδρος Βασιλικός σημείωσε την ανάγκη να αποκτήσει η εθνική παραγωγή ταυτότητα και να γίνει branding των ελληνικών προϊόντων μέσα από τον κοινό βηματισμό δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος αναφέρθηκε στο νέο project «Τοπικά και επώνυμα» για τη διασύνδεση του μπουφέ των ξενοδοχείων με τα τοπικά προϊόντα, ενώ ο Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΚΦΝ), Γιώργος Κουμπενάς παρουσίασε τις πρωτοβουλίες του κλάδου για την υποστήριξη και προώθηση των ελληνικών προϊόντων και της γαστρονομίας στους επιβάτες.

 

Στιγμιότυπο από το 2ο πάνελ του Συμποσίου με θέμα «Ο κόσμος του τουρισμού αγκαλιάζει τον πολιτισμό της γεύσης». Από αριστερά, η Πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντ. Γκερέκου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΚΦΝ), Γ. Κουμπενάς, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρ. Τάσιος, ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), Αλ. Βασιλικός και η δημοσιογράφος Αγγ. Γυπάκη.

 
Τέλος, στο 3ο πάνελ με θέμα «Καλωσήρθατε στην κουζίνα μας. Καλωσήρθατε στην Ελλάδα! – Η άυλη υπεραξία της γαστρονομίας» η chef μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής και συγγραφέας βιβλίων γαστρονομίας Ντίνα Νικολάου, διατύπωσε την άποψη ότι χρειάζεται να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται η ελληνική κουζίνα στο εξωτερικό, ενώ ο επίσης chef και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής και γαστρονομικής παράδοσης, Ηλίας Μαμαλάκης, ανέφερε πως παρουσιάζεται έλλειψη εξειδικευμένων στελεχών στον τομέα της κουζίνας και για τον σκοπό αυτόν απαιτούνται συνέργειες όλων των συναρμόδιων φορέων. Από την πλευρά του, ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Γαστρονόμος», Άγγελος Ρέντουλας, είπε πως πρέπει να δημιουργηθεί εθνική πολιτική για την γαστρονομία και να συνδεθεί ο πρωτογενής τομέας με την γαστρονομία.

 

Στο 3ο πάνελ του Συμποσίου με θέμα «Καλωσήρθατε στην κουζίνα μας. Καλωσήρθατε στην Ελλάδα! – Η άυλη υπεραξία της γαστρονομίας», συμμετείχαν (από αριστερά) η Πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντ. Γκερέκου, ο chef και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής και γαστρονομικής παράδοσης, Ηλ. Μαμαλάκης, ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Γαστρονόμος», Άγγ. Ρέντουλας, η chef μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής και συγγραφέας βιβλίων γαστρονομίας, Ντ. Νικολάου, και η δημοσιογράφος Αγγ. Γυπάκη.

 
Οι «αιώνιες» γεύσεις της ελληνικής κουζίνας

 
Στο πλαίσιο του Συμποσίου, οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν γεύσεις από όλη τη διαχρονία της ελληνικής μεσογειακής γαστρονομικής παράδοσης, που ετοίμασε ο executive chef του ξενοδοχείου, Βασίλης Μήλιος. Εισηγητικές αναφορές στο θέμα έκαναν η ομότιμη ερευνήτρια και τέως Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, που αναφέρθηκε στην ελληνική διατροφή κατά την αρχαιότητα και τους βυζαντινούς χρόνους με έμφαση στη μοναστηριακή κουζίνα, καθώς και  η ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, η οποία εστίασε στον εμβληματικό πίνακα του Παναγιώτη Τέτση «Λαϊκή αγορά» (1979-1982).

 
Οι συμμετέχοντες περιηγήθηκαν, επίσης, στο Μουσείο Τουρισμού, στη βιωματική έκθεση του Συμποσίου (επιμέλεια: Αρχαιόπολις – Γιώργος Κάτσος) και στην ψηφιακή έκθεση φωτογραφίας «Θαλπωρή» της φωτορεπόρτερ, photo coach και humaniversity therapist, Μάρως Κουρή. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη συναυλία «Περπατώντας στην Ομορφιά», σε στίχους φιλελλήνων ποιητών, μελοποιημένους από τον συνθέτη Γιώργο Βούκανο (ερμηνεία η σοπράνο Άντα Αθανασοπούλου, αφηγήτρια η ηθοποιός Χρύσα Ρώμα, πιάνο ο Σταύρος Πετσαλάκης και βιολοντσέλο Σταύρος Παργινός).

 

Το Συμπόσιο ολοκληρώθηκε με τη συναυλία «Περπατώντας στην Ομορφιά», σε μελοποιημένους στίχους φιλελλήνων ποιητών.

 
Στη διάρκεια του Συμποσίου προβλήθηκαν, ακόμα, ειδικά video animation για την ελληνική κουζίνα στην αρχαιότητα και το Βυζάντιο, σε σκηνοθεσία Νίκου Ζάππα και σενάριο Γιώργου Ηλιόπουλου.

 
Το Συμπόσιο παρακολούθησαν στελέχη του ΕΟΤ και του τουριστικού κλάδου, εκπρόσωποι επαγγελματικών φορέων και οργανισμών στον τομέα του επιχειρείν, της εστίασης και της γαστρονομίας, πανεπιστημιακοί καθηγητές, καθώς και Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι, ενώ την παρουσίαση έκανε η δημοσιογράφος Αγγελική Γυπάκη.

 
Δείτε το πλήρες video του Συμποσίου, εδώ: https://vimeo.com/696536734