13/10/2011: Την Διεθνή μουσική έκθεση «WOMEX» (World Music Expo) θα φιλοξενήσει τον Οκτώβριο του 2012 η Θεσσαλονίκη

13/10/2011: Την Διεθνή μουσική έκθεση «WOMEX» (World Music Expo) θα φιλοξενήσει τον Οκτώβριο του 2012 η Θεσσαλονίκη


13/10/2011: Την Διεθνή μουσική έκθεση «WOMEX» (World Music Expo) θα φιλοξενήσει τον Οκτώβριο του 2012 η Θεσσαλονίκη

Στο πλαίσιο της συστηματικής προσπάθειας για την δικτύωση και ανάπτυξη της ελληνικής μουσικής και της προβολής της χώρας μας στο εξωτερικό, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, διεκδίκησαν, μεταξύ πολλών άλλων πόλεων και επέτυχαν την ανάληψη της φιλοξενίας της Διεθνούς Μουσικής Έκθεσης «Womex» (World Music Expo), στην Θεσσαλονίκη, από τις 17 έως τις 21 Οκτωβρίου 2012.

Για το είδος της μουσικής, που επικράτησε να χαρακτηρίζεται ως World Music, η «Womex» αποτελεί για πολλά χρόνια την μεγαλύτερη και σημαντικότερη έκθεση, σε διεθνές επίπεδο. Στο πλαίσιό της, δίνεται η ευκαιρία σε καλλιτέχνες, γραφεία management, δισκογραφικές και εκδοτικές εταιρίες, διοργανωτές συναυλιών και φεστιβάλ να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους καθώς και σ’ ένα μεγάλο αριθμό επισκεπτών να γνωρίσουν το έργο των καλλιτεχνών.
 

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση της Daniela Teuber, διευθύντριας παραγωγής της «Womex», η οποία κάνει λόγο για 300 καλλιτέχνες και 2500 συμμετέχοντες, από όλον τον κόσμο, που αναμένονται στα πλαίσια της έκθεσης να βρεθούν στην Θεσσαλονίκη. Η ίδια τονίζει ότι «είναι η πρώτη φορά που η «Womex» θα πραγματοποιηθεί στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, γεγονός που αποτελεί τεράστια ευκαιρία για χιλιάδες επισκέπτες να ανακαλύψουν την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, μέσα από τους μουσικούς τους θησαυρούς και για τους συμμετέχοντες να εντείνουν τις συνεργασίες και τις ανταλλαγές μεταξύ τους».

Ειδικότερα για την ελληνική μουσική, που κατατάσσεται ήδη στον παγκόσμιο κατάλογο της world music, η «Womex» αποτελεί μια ιδανική πλατφόρμα προβολής.

Στην φετινή έκθεση, η οποία θα φιλοξενηθεί στην Κοπεγχάγη, από τις 26 έως τις 30 Οκτωβρίου, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, συμμετέχει, με απώτερο στόχο να προσφέρει την δυνατότητα στους Έλληνες καλλιτέχνες να διαδώσουν το έργο τους. Η εξωστρέφεια της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας, αποτελεί σύμφωνα με το Υπουργείο μέγιστη προτεραιότητα. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, βασική επιδίωξη είναι η μόνιμη εκπροσώπηση της χώρας μας σε διεθνή φόρα και εκθέσεις μουσικής όλων των ειδών και κατηγοριών.

Την ελληνική συμμετοχή στην έκθεση επιμελείται η Γενική Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού / Διεύθυνση Μουσικής του ΥΠΠΟΤ. Το ελληνικό περίπτερο θα παρέχει τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν όλοι οι θεσμοθετημένοι μουσικοί φορείς, δισκογραφικές εταιρίες και μεμονωμένοι καλλιτέχνες που θα επισκεφθούν τις εκθέσεις. Όσοι φορείς ή καλλιτέχνες δεν θα επισκεφθούν τη Womex μπορούν κατόπιν συνεννόησης να προβάλλουν το έργο τους μέσα από το ελληνικό περίπτερο μετά από επικοινωνία με την κ. Μπούμη Γεωργία στο Γραφείο της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού, τηλ. 2108201776 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση gdsp@culture.gr και gboumi@culture.gr.

Την διοργάνωση της έκθεσης του 2012, στην Θεσσαλονίκη, θα αναλάβει η HELEXPO και η Gaia Live, υπό την εποπτεία του ΥΠΠΟΤ και του Δήμου Θεσσαλονίκης.