13/12/2011: ΕΟΤ – Μεγάλος Χορηγός: “Τιμώντας τον Ελληνικό Πολιτισμό” του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ

13/12/2011: ΕΟΤ – Μεγάλος Χορηγός: “Τιμώντας τον Ελληνικό Πολιτισμό” του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ


13/12/2011: ΕΟΤ – Μεγάλος Χορηγός: “Τιμώντας τον Ελληνικό Πολιτισμό” του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ

Το Πρόγραμμα Πολιτισμικής Πολιτικής του Κέντρου Διεθνών Σχέσεων Weatherhead του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ τιμά τον ελληνικό πολιτισμό και παρουσιάζει το έργο διακεκριμένων εκπρόσωπών του.

Ο θεσμός εγκαινιάζεται σε ειδική εκδήλωση, στις 15 Δεκεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Στην ειδική εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, θα γίνει και η επίσημη παγκόσμια παρουσίαση της ειδικής εκδοτικής σειράς Harvard Early Modern and Modern Greek Library.

Το Πρόγραμμα Πολιτισμικής Πολιτικής του Κέντρου Διεθνών Σχέσεων Weatherhead του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, ενός από τα σημαντικότερα Πανεπιστήμια του κόσμου, απευθύνεται στη διεθνή κοινή γνώμη προτείνοντας, με το θεσμό που φέρει τον τίτλο “Τιμώντας τον Ελληνικό Πολιτισμό” (“Honoring Greek Culture”), την επανασύνδεση με τις αξίες του ελληνικού πολιτισμού και την επίμονη δύναμή τους σε μέρες απαξίωσης της Ελλάδας και αμφιβολίας για το μέλλον της.
Ο θεσμός, με τη συμβολική του σημασία, επιδιώκει να στρέψει την προσοχή στην σημερινή πνευματική Ελλάδα και να αναδείξει τις σταθερές, δημιουργικές της δυνάμεις στο χώρο του πολιτισμού.

Στόχος του θεσμού είναι η ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής πολιτισμικής δημιουργίας σε σχεδόν όλες της εκφάνσεις της: την επιστήμη, τις εικαστικές τέχνες (και την ιστορία τους), τη μουσική (τη σύνθεση, τη μουσικολογία), τη λογοτεχνία, τις δραματικές τέχνες.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι το σπουδαιότερο Κέντρο Διεθνών Σχέσεων των ΗΠΑ, το Weatherhead του Χάρβαρντ, εντάσσει από φέτος και για κάθε χρόνο, αυτό το θεσμό προβολής του ελληνικού πολιτισμού στις δραστηριότητες του και συγκεκριμένα στο “Πρόγραμμα Πολιτισμικής Πολιτικής”.

Ο θεσμός “Τιμώντας τον Ελληνικό Πολιτισμό” τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο οποίος θα τιμήσει με την παρουσία του την τελετή αλλά, κυρίως, διακεκριμένους εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής πολιτισμικής παραγωγής.

Στην ίδια εκδήλωση θα γίνει ταυτόχρονα και η επίσημη παγκόσμια παρουσίαση της ειδικής εκδοτικής Σειράς Harvard Early Modern and Modern Greek Library, της μοναδικής στον κόσμο εκδοτικής σειράς-Βιβλιοθήκης μεσαιωνικής και νεότερης ελληνικής γραμματείας. Η καινούργια Σειρά θα περιλαμβάνει δίγλωσσες εκδόσεις του σημαντικότερου τμήματος της ελληνικής πνευματικής και λογοτεχνικής παραγωγής την τελευταία χιλιετία—από το τέλος του 11ου έως τον 21ο αιώνα. Η Βιβλιοθήκη αυτή ενσωματώνει, σε μια διαχρονική ενότητα, την ελληνική πνευματική παραγωγή και καθιστά την Ελλάδα την πρώτη χώρα, της οποίας το σύνολο των κειμένων, από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας, αποτυπώνονται στην μοναδική αυτή σειρά-Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και γίνονται προσιτά στους ερευνητές και μελετητές όλου του κόσμου.

Παγκοσμίου φήμης επιστήμονες από το χώρο των ελληνικών σπουδών και παρεμφερών κλάδων (συγκριτική λογοτεχνία, ανθρωπολογία, κριτική θεωρία, ιστορία) υποστηρίζουν και συμβάλλουν ενεργά στην ανάδειξη και διάδοση των διακεκριμένων έργων και των δημιουργών τους.

Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού στο πλαίσιο της στρατηγικής του για την προβολή της χώρας μέσα από εκδηλώσεις διεθνούς κύρους στηρίζει τον θεσμό “Τιμώντας τον Ελληνικό Πολιτισμό” (“Honoring Greek Culture”) ως μεγάλος χορηγός.

Από Γραφείο Επικοινωνίας
Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού