14/02/2021 – Ο κ. Χάρης Θεοχάρης στην «Καθημερινή» της Κύπρου: «Η συμφωνία με το Ισραήλ υπόδειγμα της στρατηγικής μας»

14/02/2021 – Ο κ. Χάρης Θεοχάρης στην «Καθημερινή» της Κύπρου: «Η συμφωνία με το Ισραήλ υπόδειγμα της στρατηγικής μας»


14/02/2021 – Ο κ. Χάρης Θεοχάρης στην «Καθημερινή» της Κύπρου: «Η συμφωνία με το Ισραήλ υπόδειγμα της στρατηγικής μας»

Στην ιδιαίτερη σημασία των στρατηγικών συμφωνιών στον τομέα του τουρισμού ανάμεσα στην Ελλάδα και σε χώρες της Μεσογείου, όπως το Ισραήλ, καθώς και σε άλλα επίκαιρα ζητήματα αναφέρθηκε ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» της Κύπρου.

 

Απαντώντας στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου κ. Απόστολου Τομαρά, ο Υπουργός τόνισε κατ' αρχάς ότι «η συμφωνία που μόλις υπογράψαμε με το Ισραήλ λειτουργεί σαν υπόδειγμα της γενικότερης στρατηγικής μας. Η Ελλάδα προχωρά στον τομέα του τουρισμού με εξωστρέφεια, με επίσημες, ευέλικτες και ωφέλιμες για κάθε πλευρά συνεργασίες στον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου».

 

Ο κ. Χάρης Θεοχάρης συμπλήρωσε επίσης ότι «το Ισραήλ κατατάσσεται μέσα στις 10 μεγαλύτερες αγορές για τον Ελληνικό Τουρισμό. Ως προς τον αριθμό των αφίξεων στην Ελλάδα κατά την περίοδο προ πανδημίας, το 2019, οι τουρίστες από το Ισραήλ ξεπέρασαν τους 700.000. Όπως γνωρίζουμε, ο αριθμός αυτός θα αυξανόταν εάν δεν είχε παρεμβληθεί η πανδημία».

 

Σε ό,τι αφορά στις σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου και το ενδεχόμενο πιο στενής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, ειδικά στον τουρισμό, ο κ. Θεοχάρης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες συντονισμού ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο, ειδικά για τον τουρισμό. Η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, τόσο για τα υγειονομικά πρωτόκολλα όσο και ευρύτερα, π.χ. για τη διαφήμιση, την επαγγελματική εκπαίδευση, ακόμη και την προώθηση τουριστών από την Ελλάδα στην Κύπρο και αντίστροφα, είναι δράσεις οι οποίες θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σε έναν κοινό δίαυλο. Αμφότερες οι πλευρές θα επωφελούνταν από κάτι τέτοιο».

 

Σχετικά με τις προοπτικές ανάκτησης του εδάφους στον τουριστικό κλάδο, ο κ. Χάρης Θεοχάρης επισήμανε ότι «ακόμη και στην περσινή έξαρση της πανδημίας, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, αποδείχθηκε ότι η πρώτη επιλογή διαφυγής για τους Βορειοευρωπαίους είναι η Μεσόγειος. Η τάση αυτή θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο φέτος, μόλις οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν. Από τις επαφές που έχουμε όλο αυτό το διάστημα με παράγοντες της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς, φαίνεται ότι χώρες, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, έχουν ανέβει στην κλίμακα των προτιμήσεών τους. Σε αυτό συνέτεινε, φυσικά, η σοβαρότητα που επιδείξαμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας».

 

Ο Υπουργός Τουρισμού ανέλυσε τη θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης σε σχέση με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, λέγοντας ότι «η εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού είναι κάτι που η Ελλάδα προωθεί σαν ένα μέτρο που θα πρέπει να υιοθετηθεί κεντρικά. Προς αυτή την κατεύθυνση πιέζουμε, κατ' αρχάς μέσω του πρωθυπουργού, ο οποίος θέτει με επιμονή το ζήτημα στην ηγεσία της ΕΕ. Αλλά και εκ μέρους του ελληνικού Υπουργείου Τουρισμού, με δικές μου άμεσες παρεμβάσεις, προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε τους διεθνείς οργανισμούς, όπως τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, με στόχο την οικουμενική καθιέρωση του πιστοποιητικού, έτσι ώστε να εξαλειφθούν πολύ γρήγορα οι αναπόφευκτες διαφορές στις διαδικασίες υποδοχής των τουριστών, ανάμεσα σε εμβολιασμένους και μη».

 

Στην ερώτηση για το εάν θα υπάρχει ειδικό καθεστώς που θα διέπει τις μετακινήσεις τουριστών ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο, ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι «η πρόταση και η ανάλογη πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, αφορά στην εφαρμογή ενός πανευρωπαϊκού πιστοποιητικού για τον εμβολιασμό. Με την καθιέρωση αυτού του εγγράφου, Ελλάδα και Κύπρος, ως μέλη της ΕΕ, θα κληθούν να εφαρμόσουν το μέτρο. Και, βάσει αυτού, θα εκτελούνται οι μετακινήσεις των τουριστών μεταξύ των δύο χωρών -σαφέστατα με λιγότερες διατυπώσεις, ελέγχους και δυσάρεστες καθυστερήσεις».

 

Τέλος, η συνέντευξη του κ. Χάρη Θεοχάρη στην «Καθημερινή» της Κύπρου, έκλεισε με τον Υπουργό να απευθύνεται στο κοινό που αδημονεί να ταξιδέψει ξανά ως εξής: «Στέλνουμε το ίδιο μήνυμα, όχι μόνο σε κάθε Κύπριο ο οποίος ανυπομονεί να ταξιδέψει στην Ελλάδα, αλλά και σε κάθε Έλληνα που περιμένει για να μπει στο αεροπλάνο για Λάρνακα: Ας έχουμε όλοι κουράγιο και υπομονή ως το φινάλε αυτής της επώδυνης περιπέτειας. Πιστεύω ότι πλησιάζουμε στην έξοδο. Ας μείνουμε ασφαλείς ώστε να φέρουμε πιο κοντά τη στιγμή που θα απολαύσουμε πάλι τη μοναδική χαρά του ταξιδιού».