14/10/2013: Συμφωνία-πλαίσιο με Ρωσία για θέματα τουρισμού

14/10/2013: Συμφωνία-πλαίσιο με Ρωσία για θέματα τουρισμού


14/10/2013: Συμφωνία-πλαίσιο με Ρωσία για θέματα τουρισμού

Συμφωνία-πλαίσιο, μεταξύ Ελλάδας και  Ρωσίας για ζητήματα τουριστικής πολιτικής, θα υπογραφεί στο αμέσως επόμενο διάστημα. Αυτό αποφασίστηκε  κατά τη διάρκεια της συνάντησης της υπουργού Τουρισμού κυρίας Όλγας Κεφαλογιάννη με την υφυπουργό Πολιτισμού της Ρωσίας, με αρμοδιότητα τον Τουρισμό κυρία Alla Manilova, σήμερα το μεσημέρι στη Μόσχα.
 
Στη συνάντηση, που έγινε σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα και διήρκησε πάνω από μια ώρα, συζητήθηκε η προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού και ειδικότερα του προσκυνηματικού στην Ελλάδα, με δεδομένο το αυξημένο ενδιαφέρον των Ρώσων επισκεπτών της χώρας μας.  
 
Εποικοδομητική συζήτηση έγινε και για το θέμα της επιτάχυνσης των διαδικασιών χορήγησης τουριστικών θεωρήσεων που συμβάλλει μεταξύ άλλων  στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στην ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού. Η κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη ανέφερε ότι θα αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την περαιτέρω διευκόλυνση χορήγησης βίζας  σε Ρώσους. Σημειώνεται ότι η έκδοση βίζας αποτελεί βασικό παράγοντα για την ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης, τόσο στη Βόρεια όσο και στη νησιωτική Ελλάδα, που αποτελεί πόλο έλξης για τους Ρώσους τουρίστες.
 
Όσον αφορά το ζήτημα των αεροπορικών συνδέσεων, συζητήθηκε η δυνατότητα διεύρυνσης των υφιστάμενων δικαιωμάτων κίνησης, γεγονός που θα συμβάλλει στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα. 
Τέλος η υπουργός Τουρισμού προσκάλεσε την υφυπουργό Πολιτισμού της Ρωσίας να επισκεφτεί την Ελλάδα.
 
Σε δηλώσεις της, μετά  το τέλος της συνάντησης, η κυρία Κεφαλογιάννη δήλωσε: «Συνάντησα σήμερα την υφυπουργό Πολιτισμού της Ρωσίας κυρία Alla Manilova, με στόχο να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τις καλές τουριστικές σχέσεις των δυο χωρών. Παράλληλα εξέφρασα και τις ευχαριστίες μου, προς το Ρωσικό λαό για την εμπιστοσύνη που έδειξε προς την Ελλάδα. Φέτος χιλιάδες Ρώσοι τουρίστες επισκέφτηκαν την Ελλάδα και χάρηκαν τις ομορφιές της. Παραδοσιακά οι σχέσεις των δυο χώρων είναι άριστες. Με τη φίλη χώρα Ρωσία μας ενώνουν πολλά. Η πιστή στην Ορθοδοξία, οι κοινές παραδόσεις, ο πολιτισμός είναι γέφυρες ένωσης και συνεργασίας των δυο λαών. Από σήμερα ξεκινάμε την προετοιμασία για την υπογραφή συμφωνίας που θα ενδυναμώσει περαιτέρω τις σχέσεις μας».