14/11/2011: Συνέντευξη υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου στον Real Fm 97,8 και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου

14/11/2011: Συνέντευξη υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου στον Real Fm 97,8 και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου


14/11/2011: Συνέντευξη υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου στον Real Fm 97,8 και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου

-Δημοσιογράφος: Καλημέρα σας κ. υπουργέ.

-Υπουργός: Καλημέρα κ. Χατζηνικολάου.

-Δημοσιογράφος: Πως αισθάνεστε που μετέχετε σε αυτή την κυβέρνηση; Θέλω να πω, μετά από 2 χρόνια συμμετοχής σε μία κυβέρνηση του κόμματός σας με αμιγή πολιτικά χαρακτηριστικά, πως αισθάνεστε που μετέχετε σε μία κυβέρνηση την οποία συναπαρτίζουν στελέχη από τρία πολιτικά κόμματα , από το ΠΑΣΟΚ, τη Ν.Δ. και το ΛΑΟΣ;

-Υπουργός: Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτή είναι μία κυβέρνηση η οποία γέμισε τον κόσμο ελπίδα για την επόμενη μέρα, που θεώρησε ότι με αυτή την αλλαγή μπορεί να υπάρξει μία προοπτική διαφορετική για τη χώρα και είναι ένα εγχείρημα το οποίο από την πρώτη στιγμή, όλοι ήθελαν να υποστηρίξουν με κάθε τρόπο.

-Δημοσιογράφος: Μπορεί να υπάρξει διαφορετική προοπτική με αυτή την κυβέρνηση; Θέλω να πω, μήπως είναι πολύ υπηρεσιακός ο χαρακτήρας της και αδίκως γεννώνται τέτοιες προσδοκίες, τέτοιες ελπίδες;

-Υπουργός: Υπάρχει και το θέμα του κινδύνου να θεωρηθεί υπηρεσιακός ο χαρακτήρας της, αλλά θα πήγαινα και ένα βήμα πριν, ότι μία τέτοια κυβέρνηση για τα αυτιά πολλών ανθρώπων, ακούγεται πάρα πολύ σωστή. Λέει ότι εδώ θα υπάρχει ένας συγκερασμός απόψεων , θα πορευτούμε με τα καλύτερα μυαλά που μπορούμε να ρίξουμε στη μάχη και ότι τα πράγματα θα πάνε καλά. Δεν είναι απαραιτήτως έτσι. Μία κυβέρνηση η οποία είναι κυβέρνηση συνεργασιών , μπορεί να είναι πάρα πολύ δυνατή και μπορεί να είναι πάρα πολύ αδύναμη και εξαρτάται από πάρα πολλά πράγματα . Εξαρτάται βεβαίως από το ποιος είναι αρχηγός αυτής της προσπάθειας , πως υποστηρίζεται από τα κόμματα τα οποία συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια , ποια είναι η ατζέντα που είναι πάνω στο τραπέζι , αλλά πάνω από όλα αυτό το οποίο μετράει, είναι πόση υποστήριξη έχει από τον κόσμο.

-Δημοσιογράφος: Ποια είναι η ατζέντα; Η ατζέντα μπορεί να υπερβεί…

-Υπουργός: Θα σας πω γιατί είναι σημαντικό. Δεν εννοώ μόνο την ανοχή που βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις, μιλάω για μία ουσιαστική υποστήριξη από τον κόσμο , η οποία θα εκφραστεί με τη συμμετοχή του κόσμου στην προσπάθεια που γίνεται. Αν δεν υπάρξει αυτό, τότε σας διαβεβαιώ, ότι οι δυνάμεις που εντάσσονται μέσα σε αυτή την προσπάθεια θα αρχίσουν πολύ γρήγορα να τρώνε ο ένας τον άλλο. Η συνύπαρξή μας, δεν είναι φυσική, είναι μία συνύπαρξη η οποία γίνεται χάριν μιας προσπάθειας, αυτής της ατζέντας που λέμε.

-Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ, εδώ υπάρχει μία ημερομηνία όμως που συμφώνησαν τα κόμματα 19 Φεβρουαρίου . Πιστεύετε ότι θα τηρηθεί , ή βλέπετε ότι είναι μία χαλαρή ημερομηνία, που θα μπορούσε να πάει πιο πίσω.

-Υπουργός: Δεν είμαι σίγουρος , την είδα να χαλαρώνει σε κάποιες συζητήσεις , αλλά δεν μπορώ να σας πω ότι θα μείνουμε εκεί ή όχι, αυτό θα εξαρτηθεί από άλλους.

-Δημοσιογράφος: Θα εξαρτηθεί από τις ηγεσίες των κομμάτων λέτε;

-Υπουργός: Φαντάζομαι πως ναι και εκεί πρέπει να υπάρξει τοποθέτηση.

-Δημοσιογράφος: Θα εξαρτηθεί ίσως και από τον τρόπο με τον οποίο προχωράει η κυβέρνηση;

-Υπουργός: Φαντάζομαι ότι αυτό θα παίξει ένα ρόλο . Όσο πιο επιτυχημένη είναι, τόσο περισσότερο θα μπορεί να αναπτύξει μία θεωρία γιατί πρέπει να μείνει περισσότερο στα πράγματα. Αν το αντίθετο συμβεί , καταλαβαίνετε ότι και ο κόσμος ο ίδιος δεν θα το υποστηρίξει. Και γι αυτό σας λέω είναι εξαιρετικά σημαντικό να κερδίσει αυτή η κυβέρνηση την εμπιστοσύνη του κόσμου , αλλιώς θα είμαστε στα ίδια , αν όχι και χειρότερα.

-Δημοσιογράφος: Τώρα από την αρχική διακήρυξη για την κυβέρνηση αυτή εικάζουμε όλοι ότι θα ασχοληθεί μόνο με την 26η Οκτωβρίου, είναι αληθές αυτό ή ανοίγει η ατζέντα για όλα; Γιατί εγώ διαβάζω στα «ΝΕΑ» σήμερα και για νέο φορολογικό και για να νέο ασφαλιστικό…

-Υπουργός: Η προσωπική μου ελπίδα είναι ότι δεν θα μείνει στην συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, ότι θα ανοίξουν θέματα…

-Δημοσιογράφος: Ελπίζετε σε παραβίαση δηλαδή της συμφωνίας των αρχηγών.

-Υπουργός: Δεν θα το έλεγα έτσι, θα έλεγα σε μια διευρυμένη, αν θέλετε, ερμηνεία των αρχηγών και θα σας πω γιατί. Έχουμε ας πούμε από «μικρά» παραδείγματα…

-Δημοσιογράφρος: Με τέτοιες διπλωματικές ικανότητες είναι κρίμα που δεν πήρατε το Υπουργείο Εξωτερικών…

-Υπουργός: Κύριε Χατζηνικολάου αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή, σας λέω ένα πολύ απλό παράδειγμα, έχουμε ένα νομοσχέδιο για τον αθλητισμό στο όποιο ήδη είχαμε δημιουργήσει μια πολυκομματική, αν θέλετε, αν όχι συναίνεση αλλά συνεργασία. Γιατί να μην περάσει κάτι σαν κι αυτό; Αλλά δεν θα μείνω εκεί θα πάω και ένα βήμα παραπέρα. Αυτό το οποίο πάντα έλεγα και το έχουμε συζητήσει και στην δική σας την εκπομπή είναι ότι η πραγματική δουλειά που έγινε τα τελευταία δύο χρόνια δεν είναι η ελλειμματολογία η οποία μας είχε, αν θέλετε, πνίξει όλο αυτόν τον καιρό. Βεβαίως τα διεθνή media κοιτούσαν το τι γινόταν το έλλειμμα, τι γινόντουσαν τα χρέη, βεβαίως όλη η συζήτηση γινόταν για το αν η Ελλάδα θα μείνει μέσα στο ευρώ, δεν θα μείνει μέσα στο ευρώ. Όλος ο κόσμος και στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό ασχολιόταν με τα ελλείμματα. Αυτή η ενασχόληση ουσιαστικά μας τυφλώνει από το δεύτερο κομμάτι που έκανε η κυβέρνηση το οποίο για μένα είναι πολύ πιο ουσιαστικό και αυτές είναι κάποιες δομικές αλλαγές οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν ξανά την Ελλάδα σε ανάπτυξη. Εάν κοιτάμε μόνο τα ελλείμματα και δεν δούμε τις αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος για να προχωρήσει μπροστά τότε τα ελλείμματα δεν θα διορθωθούν ποτέ και η αίσθηση η δική μου είναι ότι αν μείνουμε μόνο στην συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου θα εμπλακούμε πάλι σε μια ελλειμματολογία και θα καθυστερήσουμε τρεις- τέσσερις μήνες τα θέματα εκείνα που αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά σημαντικά για να πάμε μπροστά.

-Δημοσιογράφος: Κάπου σας άκουσα να λέτε ότι το μέλλον της κυβερνήσεως αυτής είναι αβέβαιο τι εννοείτε με αυτό;

-Υπουργός: Ναι, το πιστεύω αυτό διότι εδώ καλούνται να συμμαχήσουν άνθρωποι από διαφορετικές δυνάμεις, ακόμα και στο δικό μας το Υπουργείο προσετέθη ένας υφυπουργός, ο οποίος είναι από την ΝΔ, ευτυχώς είμαστε και οι δύο Ληξουριώτες και έτσι μιλάμε την ίδια διάλεκτο αλλά καταλαβαίνω ότι σε πολλά άλλα υπουργεία με θέματα τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν πολύ μεγαλύτερες εντάσεις, μια τέτοια συγκατοίκηση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Χωρίς την συνειδητή προσπάθεια όλων μας να πάει αυτό το πράγμα καλά και την συνειδητή υποστήριξη και των πολιτών αυτοί οι μήνες να περάσουν εποικοδομητικά, αυτή η κυβέρνηση θα έχει δυσκολίες και δεν θα είναι απλές δυσκολίες όπως έχει μια κυβέρνηση η οποία περνάει δύσκολα μέτρα, θα είναι δυσκολίες οι οποίες θα επαναλαμβάνονται συνέχεια και θα πολλαπλασιάζονται και στο εσωτερικό της. Για αυτό λέω ότι κερδίζοντας ο ένας την εμπιστοσύνη του άλλου και μαζί την εμπιστοσύνη του κόσμου, μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά. Αν δεν τα καταφέρουμε αυτά θα έχουμε δυσκολίες.

-Δημοσιογράφος: Και ένα κομματικό ερώτημα. Πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα και στο ΠΑΣΟΚ τώρα; Θέλω να πω ότι από τις δημοσκοπήσεις προκύπτει ότι η αξιοπιστία του πρώην πρωθυπουργού του κυρίου Παπανδρέου δεν είναι στα καλύτερα της και ότι ακόμη και οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ, ο σκληρός πυρήνας όσων έχουν απομείνει να δηλώνουν ΠΑΣΟΚ θα ήθελαν αλλαγή ηγεσίας. Τι λέτε;

-Υπουργός: Σε όλη αυτή τη συζήτηση που έχει γίνει τον τελευταίο μήνα, μου κάνει εντύπωση η εμμονή που έχουμε στα πρόσωπα. Εγώ δεν λέω ότι τα πρόσωπα δεν παίζουν ρόλο, παίζουν τεράστιο ρόλο αλλά αν δεν γίνει μια πολύ σοβαρή συζήτηση για άλλα πράγματα που πρέπει να συζητήσουμε, για άλλα πράγματα τα οποία εντάσσονται μέσα στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ και τις προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ τα πρόσωπα δεν είναι η ουσία του πράγματος. Θα ήθελα να κάνουμε μια πολύ πιο διευρυμένη κουβέντα για το τι είναι το ΠΑΣΟΚ μέσα στη σημερινή Ελλάδα μετά από τη διακυβέρνηση των δυο ετών, να κάνουμε την αυτοκριτική μας, να δούμε τα θέματα τα οποία πρέπει να βάλουμε μπροστά μας, να συζητήσουμε πολύ σοβαρά για τις τοποθετήσεις που θα έχει το ΠΑΣΟΚ στα χρόνια που έρχονται. Αυτή τη στιγμή για παράδειγμα έχουμε ένα τεράστιο θέμα, αυτό της Ευρώπης. Η Ευρώπη πραγματικά πιστεύω ότι έδειξε ότι χειρότερο μπορούσε να δείξει αυτό τον καιρό. Ποια είναι η στάση μας απέναντι της; Ποιος θα είναι ο λόγος του ΠΑΣΟΚ μέσα στην Ευρώπη;

-Δημοσιογράφος: Κύριε Γερουλάνο, πείτε μου με ειλικρίνεια, πιστεύετε ότι μπορεί να μείνει…

-Υπουργός:…Δεν θέλω να ισοπεδώσω την συζήτηση σε μία απόφαση μόνο για το πρόσωπο, γιατί τότε θα έχουμε χάσει τη μεγάλη ευκαιρία…

-Δημοσιογράφος: Μα τα πρόσωπα εκφράζουν τις πολιτικές και τα πρόσωπα είναι και φορτισμένα με την επιτυχία ή την αποτυχία τους στα δημόσια καθήκοντά τους.

-Υπουργός: Το έχω πει και πριν. Αν νομίζει κανείς ότι αλλάζοντας απλώς το πρόσωπο γλιτώνουμε από τα προβλήματα τα οποία έχουμε μπροστά μας , σας διαβεβαιώ ότι κάνουμε τεράστιο λάθος. Τα προβλήματα είναι εκεί , πολύ πέρα από τα πρόσωπα και όσο πηγαίνουμε σε φθηνές λύσεις του τύπου «γλιτώσαμε απ’ τον άλφα» ας πούμε, σημαίνει ότι γλιτώσαμε από το πρόβλημα; Όχι. Σημαίνει απλώς ότι δεν είμαστε έτοιμοι να κοιτάξουμε το πρόβλημα στα μάτια.

-Δημοσιογράφος: Εσείς πιστεύετε ότι θα μπορούσε το ΠΑΣΟΚ να ανανεωθεί και να ξαναβρεί την πολιτική του υγεία και με τον Παπανδρέου αρχηγό;

-Υπουργός: Σας λέω και ο ίδιος ο Παπανδρέου αν μείνει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, εάν δεν γίνει σοβαρή κουβέντα για το τι εκπροσωπεί το κόμμα αύριο, εγώ μπορώ να δω το ΠΑΣΟΚ να κόβεται σε κομμάτια. Εάν γίνει όμως η σοβαρή πολιτική συζήτηση και τοποθετηθεί το κόμμα για το τι έχουμε , για το ποια Ελλάδα θέλουμε μπροστά μας, τότε νομίζω ότι η συζήτηση θα είναι πολύ πιο ουσιαστική.

-Δημοσιογράφος: Σας ευχαριστώ κ. Γερουλάνο.

-Υπουργός: Και εγώ σας ευχαριστώ.