14/12/2011: Ο υφ. Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδης για την ανάδειξη του θρησκευτικού τουρισμού

14/12/2011: Ο υφ. Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδης για την ανάδειξη του θρησκευτικού τουρισμού


14/12/2011: Ο υφ. Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδης για την ανάδειξη του θρησκευτικού τουρισμού

Στις προοπτικές προώθησης του θρησκευτικού – προσκυνηματικού τουρισμού στην Ελλάδα, που θα εμπλουτίσει το τουριστικό προϊόν και θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξή του, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Στη συνέντευξη , στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Αλιβιζάτος, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δωδώνης κ.κ Χρυσόστομος(πρώην Ζακύνθου) , ο Γραμματέας του Συνοδικού Γραφείου Προσκηνυματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Κατραμάδος, και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων ( ΗΑΤΤΑ) κ. Γ. Τελώνης , παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα της τελικής έκθεσης για την ανάπτυξη και προώθηση του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού.

Η έκθεση αποτελεί ένα συνθετικό κείμενο από συζητήσεις και προτάσεις άτυπης γνωμοδοτικής επιτροπής, που είχε συγκροτηθεί με πρωτοβουλία του κ. Γ. Νικητιάδη για την ανάπτυξη του θρησκευτικού και προσκηνυματικού τουρισμού. Το κείμενο περιλαμβάνει τέσσερις ενότητες που αφορούν στις περιηγήσεις σε μονές, στην ανάδειξη πολιτιστικών και θρησκευτικών στοιχείων, σε θρησκευτικές –εορταστικές εκδηλώσεις και στην οργάνωση ειδικών εκδηλώσεων που αναφέρονται στον θρησκευτικό τουρισμό(συνέδρια, σεμινάρια κλπ).

Ο κ. Νικητιάδης σημείωσε, ότι στο πλαίσιο των εργασιών της άτυπης γνωμοδοτικής επιτροπής έγινε για πρώτη φορά οργανωμένη καταγραφή μνημείων με περιγραφή και φωτογράφιση, με συμπληρωματικά στοιχεία για την προσβασιμότητα, τα διαθέσιμα καταλύματα στην ευρύτερη περιοχή, τη λειτουργία εστιατορίων και άλλων καταστημάτων και γενικά μία περιγραφή των γενικών και ειδικών υποδομών περιοχών στις οποίες βρίσκονται θρησκευτικά μνημεία..

Σε πρώτη φάση έχουν καταγραφεί εκατό (100) θρησκευτικά μνημεία με στόχο ο τελικός αριθμός να ανέλθει σε τριακόσια (300) μνημεία σε ολόκληρη την Ελλάδα. Τα στοιχεία αυτά θα είναι σύντομα διαθέσιμα στους ενδιαφερόμενους από το διαδίκτυο, μέσω της σελίδας του ΕΟΤ, όπου θα μπορούν πέρα από την πληροφόρηση που θα έχουν να κάνουν και απευθείας κρατήσεις σε ξενοδοχειακά καταλύματα.

Στις προτάσεις της επιτροπής για την ανάδειξη του θρησκευτικού τουρισμού στην Ελλάδα, περιλαμβάνεται και η συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοίνωσε ο κ. Νικητιάδης, θα οργανωθεί η συμμετοχή της πολιτείας και της εκκλησίας της Ελλάδος στην έκθεση τουρισμού ΜΙΤ στη Μόσχα που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο, δεδομένου ότι στη Ρωσία λόγω ορθοδοξίας υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από δυνητικούς τουρίστες να επισκεφθούν θρησκευτικά μνημεία στη χώρα μας.
Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Αλιβιζάτος αναφέρθηκε στην αξία ανάδειξης του θρησκευτικού τουρισμού και στη σημασία ολοκλήρωσης του έργου της επιτροπής με την καταγραφή και άλλων θρησκευτικών μνημείων, που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού και στην ενίσχυση των τοπικών οικονομιών.

Στη σημασία της ανάδειξης μοναδικών θρησκευτικών μνημείων της χώρας μας που θα προσδώσει σημαντικά οφέλη στον τουρισμό αναφέρθηκε σε τοποθέτησή του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δωδώνης κ.κ Χρυσόστομος(πρώην Ζακύνθου).
Ο κ.κ Χρυσόστομος, που είναι και πρόεδρος της γνωμοδοτικής επιτροπής θρησκευτικού τουρισμού εξήρε τις πρωτοβουλίες από την πλευρά του υπουργείου για την ανάδειξη και προβολή του θρησκευτικού τουρισμού, διαβεβαιώνοντας ότι η εκκλησία της Ελλάδος θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια για την ολοκλήρωση του έργου.