15/01/2013: Πρωτόκολλο συνεργασίας για τον προσκυνηματικό τουρισμό μεταξύ Υπουργείου Τουρισμού και Εκκλησίας

15/01/2013: Πρωτόκολλο συνεργασίας για τον προσκυνηματικό τουρισμό μεταξύ Υπουργείου Τουρισμού και Εκκλησίας


15/01/2013: Πρωτόκολλο συνεργασίας για τον προσκυνηματικό τουρισμό μεταξύ Υπουργείου Τουρισμού και Εκκλησίας

Πρωτόκολλο συνεργασίας για την ανάπτυξη του  προσκυνηματικού τουρισμού, με την ανάληψη πρωτοβουλιών, κοινών δράσεων και συντονισμένων ενεργειών,  υπογράφτηκε  σήμερα μεταξύ της υπουργού Τουρισμού κυρίας Όλγας Κεφαλογιάννη και του Προέδρου του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομου, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο υπουργείο Τουρισμού.

 

Το πρωτόκολλο συνεργασίας αποτελεί προϊόν πολύμηνης διαβούλευσης του υπουργείου Τουρισμού και του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων και της Εκκλησίας της Ελλάδος και εγκρίθηκε ομόφωνα από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας.

 

Μέσω της συνεργασίας, επιδίωξη του υπουργείου Τουρισμού και της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι ο θρησκευτικός-προσκυνηματικός τουρισμός να αποτελέσει τη βάση για την προσέλκυση νέων τουριστών στην χώρα μας και αφετηρία για αύξηση των θέσεων απασχόλησης,  μέσω της επέκτασης της τουριστικής περιόδου.

 

Μετά από τη συνάντηση ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος δήλωσε: «Σήμερα υπογράψαμε ένα σύμφωνο με έξι  άρθρα που επιβεβαιώνει τη διάθεση της Πολιτείας και της Εκκλησίας να συνεργαστούν σε ένα ευαίσθητο τομέα, που είναι ο θρησκευτικός τουρισμός. Έχει διαπιστωθεί ότι ενώ ο κοσμικός τουρισμός έχει μια κάμψη αντιθέτως όπως επισημάνθηκε και στο περσινό διεθνές συνέδριο στην Ανδόρα, ο θρησκευτικός τουρισμός μεγαλώνει. Η εκκλησία της Ελλάδος μου έχει εμπιστευτεί να είμαι πρόεδρος στο Συνοδικό Γραφείο Θρησκευτικών Περιηγήσεων και αποβλέπει στην ενίσχυση της  προσπάθειας της κυβέρνησης της Ελλάδος στο να αυξήσουμε την προσέλευση τουριστών. Δεδομένου ότι αυτό θα λύσει μερικά προβλήματα από τα πολλά που έχουμε, μεταξύ των οποίων είναι η απασχόληση πολλών ανέργων στο τομέα του τουρισμού. Η συνεργασία μας με την κυρία υπουργό είναι σε πολύ καλύτερη βάση. Συνεχίζεται από τις προηγούμενες διοικήσεις του τουρισμού. Με αμείωτο βαθμό λύνονται συνεχώς προβλήματα. Αυξάνονται οι προσπάθειες και πιστεύω ότι θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα».

 

ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

 

Η υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη δήλωσε σχετικά με την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας με την Εκκλησία: «Ο προσκυνηματικός και γενικότερα ο θρησκευτικός τουρισμός είναι από τις πιο σημαντικές και δυναμικές μορφές  ειδικού τουρισμού. Στο υπουργείο Τουρισμού μας ενδιαφέρει να δώσουμε  βαρύτητα στις ειδικές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού γιατί ξέρουμε ότι μέσω αυτών , θα μπορούμε να επιτύχουμε την επιδιωκόμενη  επέκταση της τουριστικής περιόδου. Να ξεφύγουμε δηλαδή από το ήλιος θάλασσα και καλοκαίρι. Η Ελλάδα έχει  μεγάλες  δυνατότητες ειδικά στον θρησκευτικό-προσκυνηματικό τουρισμό.  Μπορεί να προσφέρει στον τομέα σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, και βεβαίως δίνοντας  θέσεις εργασίας στην περιφέρεια. Στην κατεύθυνση αυτή σήμερα υπογράφηκε το πρωτόκολλο συνεργασίας με την εκκλησία της  Ελλάδας. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία με την Εκκλησία προκειμένου να προωθήσουμε και να προσφέρουμε σωστό προϊόν ως Ελλάδα στο κομμάτι του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού. Θέλω να σημειώσω ότι ενδιαφέρον να έλθουν στην Ελλάδα για θρησκευτικό και προσκυνηματικό τουρισμό δεν έχουν μονό οι ομόθρησκοι και οι ομόδοξοι μας, αλλά και άνθρωποι από άλλες θρησκείες και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί βλέπουμε από την Κίνα και την Ιαπωνία μέχρι την Λατινική Αμερική να υπάρχει τέτοιο ενδιαφέρον. Επομένως υπάρχει μια πολύ μεγάλη πηγή εισερχόμενων τουριστών που μπορεί να έρθουν στην χώρα μας και να στηρίξουν τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες και να δώσουν στην Ελλάδα μια ακόμα ισχυρή εικόνα. Την εικόνα μιας χώρας που έχει τεράστιο θρησκευτικό και πολιτιστικό πλούτο».

 

Στη συνάντηση μετείχαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού κ. Αναστάσιος Λιάσκος, ο γραμματέας του Συνοδικού Γραφείου Αρχιμανδρίτης κ. Σπυρίδων Κατραμάδος, και ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Προσκυνηματικών Περιηγήσεων -επ. Πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου-Πρόεδρος Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γεώργιος Κούρτης. Επίσης συμμετείχαν το μέλος της Επιτροπής, δικηγόρος κ. Θεόδωρος Γεωργάκης, το μέλος της Επιτροπής Διδάκτωρ Θεολογίας κ. Βασίλειος Τζέρμπος και ο Ειδικός Συνεργάτης του Συνοδικού Γραφείου- εμπειρογνώμων τουριστικής και περιφερειακής ανάπτυξης κ. Χρήστος Πετρέας.