15/06/2020 – Συνέντευξη του υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη στον ΣΚΑΪ 100.3 και στον Άρη Πορτοσάλτε

15/06/2020 – Συνέντευξη του υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη στον ΣΚΑΪ 100.3 και στον Άρη Πορτοσάλτε


15/06/2020 – Συνέντευξη του υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη στον ΣΚΑΪ 100.3 και στον Άρη Πορτοσάλτε

Χάρης Θεοχάρης: Το στοίχημα αυτής της χρονιάς δεν είναι τόσο να γίνει η Ελλάδα ο πρώτος προορισμός, αλλά ο πιο ασφαλής προορισμός.

 

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε νωρίτερα σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100.3 και στον δημοσιογράφο, Άρη Πορτοσάλτε, ο υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος αναφέρθηκε σε πολλά ζητήματα που αφορούν στο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού.

 

Για τις επιδιώξεις της φετινής τουριστικής σεζόν:

 

«Το στοίχημα αυτής της χρονιάς δεν είναι τόσο να γίνει η Ελλάδα ο πρώτος προορισμός, αλλά ο πιο ασφαλής προορισμός όπως τόνισε και στο μήνυμά το ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Θέλουμε προφανώς να ανέβει η οικονομία, οι άνθρωποι να βρουν δουλειά και να ανοίξουν όλες οι επιχειρήσεις, όμως η ασφάλεια πολιτών και επισκεπτών πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα για να έχουμε οφέλη και τις επόμενες χρονιές. Το να έχουμε ένα 30% του περσινού τζίρου είναι επίσης μια μεγάλη επιδίωξη, καθόλου εύκολη βεβαίως. Πιστεύουμε ότι το ενδιαφέρον θα ανέβει. Επικεντρωνόμαστε στο επιχειρησιακό κομμάτι γιατί φέτος έχουμε μια αντιστροφή της κανονικής οικονομικής ροής.

 

Για το άνοιγμα των πτήσεων:

 

«Αεροπορική επικοινωνία είχαμε, με πολύ συγκεκριμένες απαγορεύσεις, όμως. Από σήμερα και αυτές λιγοστεύουν. Μένουν μόνο η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αλβανία με τη Βόρεια Μακεδονία για τουριστικούς επισκέπτες. Οδικώς μπορούν να μας επισκεφτούν μόνο μέσω της Βουλγαρίας. Αεροπορικά ανοίγουμε ουσιαστικά με όλη την Ευρώπη και διατηρούμε τις απαγορεύσεις έλευσης πολιτών χωρών εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλην της Νορβηγίας, της Ελβετίας, της Ισλανδίας και του Λιχτενστάιν. Τα πρωτόκολλα είναι δύο βάσει της λίστας της EASA. Όλοι ελέγχονται και μένουν μία νύχτα σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη και αν βγει αρνητικό το τεστ, συνεχίζουν στον προορισμό τους. Το άλλο τεστ είναι στοχευμένο και θα γίνεται με κάποια κριτήρια βάσει ερωτηματολογίου. Από σήμερα ανοίγουν τα χερσαία σύνορα με τη Βουλγαρία και σε 15 μέρες ευελπιστούμε να ανοίξουν και με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Για την Τουρκία θα επανεξεταστεί το ζήτημα. Ο λόγος που κρατήσαμε λίγο παραπάνω κλειστά τα σύνορα είναι οι εστίες κρουσμάτων που υπήρξαν στη Βόρεια Ελλάδα και δεν έπρεπε να τις επιβαρύνουμε περαιτέρω. Κερδίσαμε το στοίχημα του κλεισίματος, τώρα έχουμε μπροστά μας την πρόκληση του ανοίγματος. Δεν πρέπει να χάσουμε ό,τι κερδίσαμε ως τώρα. Ενδιαφέρον υπάρχει και αυτό το εκλαμβάνουμε και από συζητήσεις με τους tour operators. Οι απευθείας πτήσεις θα ξεκινήσουν από την 1η Ιουλίου. Αυτές τις 15 μέρες θα υπάρξουν κάποιες δυσλειτουργίες κι εμείς θα πρέπει να τις διορθώσουμε ώστε να είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε αργότερα πιο μαζικά τον κόσμο».

 

Για το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους»:

 

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού ενεργοποιήσαμε το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», για το οποίο τα οικονομικά κριτήρια είναι 16.000 ευρώ ατομικό εισόδημα, 28.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα και 1.500 ευρώ για κάθε παιδί».

 

Στο παρακάτω link μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη του υπουργού Τουρισμού.
https://youtu.be/c6GJCo5XjM8