15/10/2013: Σχέση στρατηγικής σημασίας μεταξύ Ελλάδας – Ρωσίας

15/10/2013: Σχέση στρατηγικής σημασίας μεταξύ Ελλάδας – Ρωσίας


15/10/2013: Σχέση στρατηγικής σημασίας μεταξύ Ελλάδας – Ρωσίας

Κοινό Πρόγραμμα Δράσης στον τομέα του Τουρισμού για την περίοδο 2013-2015 υπέγραψαν σήμερα στη Μόσχα, η υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη με τον Επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού κ. Aleksandr Radkov και τον Αναπληρωτή Επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού κ. Evgeniy Pisarevskiy. Παρόντες στη συνάντηση από ελληνικής πλευράς ήταν ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ κ. Πάνος Λειβαδάς, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΤ κ. Χριστόφορος Καπαρουνάκης, η πρέσβης της Ελλάδας στη Μόσχα κυρία Δανάη Κουμανάκου και ο κ. Νίκος Σιγάλας, διπλωματικός σύμβουλος της υπουργού Τουρισμού.
 
Το Κοινό Πρόγραμμα  Δράσης περιλαμβάνει: 
-Ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον τομέα του μάρκετινγκ και των ειδικών μορφών τουρισμού, καθώς  και ενθάρρυνση διοργάνωσης αμοιβαίων ταξιδιών γνωριμίας –με τις χώρες-  και ενημέρωσης για δημοσιογράφους και τουριστικούς πράκτορες.
-Ενθάρρυνση της συνεργασίας  στους  τομείς της  τουριστικής  εκπαίδευσης και κατάρτισης του προσωπικού, που απασχολείται στον ξενοδοχειακό κλάδο και  ανταλλαγή πληροφόρησης στον τομέα της τουριστικής νομοθεσίας.
– Προώθηση στον τομέα των  επενδύσεων πρακτικών και πληροφόρησης σε ότι αφορά το πεδίο των έργων τουριστικών επενδύσεων και ενδυνάμωση της συνεργασίας σε διοικητικό επίπεδο, μέσω των αντίστοιχων αρμόδιων τμημάτων.
 
Κατά τη συνάντηση της υπουργού Τουρισμού με τους Ρώσους αξιωματούχους συζητήθηκαν επίσης ζητήματα που απασχολούν σε τουριστικό επίπεδο τις δύο χώρες, όπως το θέμα των θεωρήσεων τουριστικής βίζας. Η υπουργός Τουρισμού δεσμεύτηκε ότι θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης βίζας, με απώτερο στόχο την κατάργηση της. Επισήμανε ωστόσο, ότι για το θέμα αυτό η Ελλάδα θα συνεργαστεί με τους εταίρους της στην Ε.Ε. Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίηση της για τη σοβαρή δουλειά των προξενικών αρχών, στο θέμα της χορήγησης βίζας.
 
 
 
 
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ
Παράλληλα  αποφασίστηκε η συμμετοχή της Ρωσίας, μετά από αρκετά χρόνια, στην τουριστική έκθεση «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ»,  γεγονός με ιδιαίτερη συμβολική αξία και η  πραγματοποίηση  στην Αθήνα το 2014 ενός Ελληνο-Ρωσικού επιχειρηματικού Φόρουμ.
 
Στο θέμα των αερομεταφορών, η υπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι θα γίνουν προσπάθειες για παροχή διευκολύνσεων, ώστε να καταστεί η αεροπορική σύνδεση Αθήνας- Μόσχας περισσότερο ελκυστική για τους τουρίστες των δυο χωρών. Παράλληλα η κυρία Κεφαλογιάννη τόνισε στους  συνομιλητές της ότι η Ελλάδα αναπτύσσει ειδικά προγράμματα, για τον θεματικό τουρισμό, δίνοντας περισσότερη έμφαση στον θρησκευτικό αλλά και θαλάσσιο τουρισμό.
 
Αμέσως μετά τη συνάντηση, η κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη δήλωσε: «Με μεγάλη χαρά υπογράψαμε σήμερα το Κοινό Πρόγραμμα Δράσης με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τουρισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η Ρωσία είναι στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας. Ο Τουρισμός ενισχύει τη φιλία των δυο λαών. Δυναμώνει τις ισχυρές παραδοσιακές μας σχέσεις. Θα ήθελα με τη σημερινή ευκαιρία να στείλω ένα μήνυμα φιλίας στο Ρωσικό λαό και να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη στήριξη του στην Ελλάδα». 
 
 
 
 
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΜΕΓΑΛΩΝ TOUR OPERATORS
 
Τη  διεύρυνση της συνεργασίας με τους tour operatorς της Ρωσίας συζήτησε η υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη κατά τη συνάντηση της με εκπροσώπους των μεγαλυτέρων ρωσικών ταξιδιωτικών οργανισμών.
 
Η υπουργός Τουρισμού στον χαιρετισμό της τόνισε μεταξύ άλλων  ότι «οι Έλληνες επιχειρηματίες του τουρισμού καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες, ώστε να εξελίξουν το επίπεδο των υπηρεσιών τους, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των Ρώσων τουριστών υψηλών απαιτήσεων» και πρόσθεσε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος δείχνει έντονη διάθεση να δραστηριοποιηθεί σε νέα πιο ελκυστικά προϊόντα. Και να δραστηριοποιηθεί στους τομείς του ιατρικού, του θαλάσσιου και του πολιτιστικού Τουρισμού». Τέλος ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των tour operators για το γεγονός ότι από το 2009 έως το 2012 ο αριθμός των φίλων Ρώσων ταξιδιωτών προς τη χώρα μας τετραπλασιάστηκε.