16/01/2017: Διεθνής Τουριστική Έκθεση Βιέννης – Ferien Messe Wien 2017

16/01/2017: Διεθνής Τουριστική Έκθεση Βιέννης – Ferien Messe Wien 2017


16/01/2017: Διεθνής Τουριστική Έκθεση Βιέννης – Ferien Messe Wien 2017

Πρώτη στις προτιμήσεις των Αυστριακών τουριστών η Ελλάδα 
 
Εξαιρετικά τα μηνύματα για την Ελλάδα από τη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Ferien Messe, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αυστριακή πρωτεύουσα από τις 12 έως τις 15 Ιανουαρίου 2017. 
 
Η Ferien, η μεγαλύτερη τουριστική έκθεση της Κεντρικής Ευρώπης με τη συμμετοχή 700 εκθετών από 70 χώρες και την οποία επισκέφθηκαν 149.700 επισκέπτες, δίνει κάθε χρόνο το στίγμα και τις τάσεις για τη τουριστική περίοδο που ξεκινά. 
 
 
H Ελλάδα στην κορυφή της ζήτησης 
 
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε το Ινστιτούτο Gallup για λογαριασμό της μεγαλύτερης αλυσίδας τουριστικών Γραφείων της Αυστρίας Verkehrsbüro – Ruefa, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν την Πέμπτη (12.01.2017) από την κα. Freund (Δ/ντρια του Δ.Σ. του Ομίλου), για το 2017 οι Αυστριακοί σε ποσοστό 93% (έναντι 90% το 2016 και 77% το 2013) δηλώνουν πρόθεση να ταξιδέψουν και εξ αυτών το 48% περισσότερες από μια φορές εντός του ίδιου έτους. Το 46% των Αυστριακών δηλώνει εξαιρετικά ικανοποιημένο από την οικονομική του κατάσταση (λόγω μείωσης της φορολογίας). 
 
Αποτέλεσμα αυτού είναι η αύξηση του ποσοστού από το διαθέσιμο προϋπολογισμό των νοικοκυριών που προορίζεται για ταξίδια. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι πάνω από το 57% των ερωτηθέντων προτίθεται να δαπανήσει για πακέτα πάνω από 1.500 € (δεν συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα για σίτιση, εκδρομές, αγορές), το 30% προτίθεται να δαπανήσει πάνω από 2.000€ και μόλις το 15% προτίθεται να δαπανήσει έως 1.500€. 
 
Παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή προορισμού αποτελούν η τρομοκρατία και η πολιτική αστάθεια σε ορισμένες περιοχές με αποτέλεσμα την καθίζηση της ζήτησης για την Τουρκία από την οποία επωφελούνται Κροατία και Ισπανία. 
 
Για την Ελλάδα ειδικότερα «το προσφυγικό που επηρέασε σημαντικά τη ζήτηση πέρσι, φαίνεται ότι έχει ξεπεραστεί» τόνισε σε ιδιαίτερη αναφορά για τη χώρα μας η κα. Helga Freund. 
 
To 85% θα ταξιδέψουν στην Ευρώπη (έναντι 68% το 2016) και δη στις γειτονικές χώρες της Αυστρίας, στην Ισπανία και την Ελλάδα (16%των κρατήσεων) με την χώρα μας να σημειώνει αύξηση της τάξης του +83,2% (έως τις 12.01.2017) για τις κύριες καλοκαιρινές διακοπές και να προηγείται πλέον της Ισπανίας(η οποία έχει ποσοστό 13%). Ακολουθούν η Ιταλία(7,3%, ΗΠΑ(6,3%), η Γερμανία(5,4%), η Κροατία (4,1%) και η Κύπρος (1,8%) ενώ οι κρατήσεις προς Τουρκία παραμένουν στο -62,3%.
 
Σε ιδιαίτερη συνάντηση της Προϊσταμένης του ΕΟΤ Αυστρίας κας Καλλιόπης Κουρούσια και του υπεύθυνου Τύπου κ. Ιωάννη Ραφαλιά με τη Διευθύντρια της austrian airlines-my holiday κα Zierhut επιβεβαιώθηκε το γεγονός της εξαιρετικά αυξημένης ζήτησης για τη χώρα μας και από την πλευρά της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας της Αυστρίας, η οποία κατόπιν αυτού έχει ήδη αυξήσει τόσο το πτητικό της πρόγραμμα όσο και το δυναμικό θέσεων της εταιρείας από Βιέννη αλλά και από περιφερειακά αεροδρόμια της Αυστρίας προς διάφορους ελληνικούς προορισμούς (π.χ. Ρόδο , Ηράκλειο, Κέρκυρα, Χανιά και Πρέβεζα). 
 
Η austrian my Holiday ανταποκρίνεται με αυτό τον τρόπο στη διεύρυνση των προγραμμάτων των κυριότερων διοργανωτών ταξιδίων όπως TUI (βλ. Δελτίο Τύπου Γραφείου ΕΟΤ Αυστρίας 10.01.2017) και Thomas Cook Neckermann.
 
 
Στο πλαίσιο της Έκθεσης το Γραφείο ΕΟΤ Αυστρίας πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με Tour Operators (TUI, Thomas Cook Neckermann, Springer κ.α) και αεροπορικές εταιρείες (Austrian, Aegean) με στόχο το συντονισμό δράσεων, συνεργιών και δραστηριοτήτων. 
 
Η ζήτηση για Ελλάδα έγινε εμφανής και στην αθρόα προσέλευση του κοινού στο ελληνικό περίπτερο με αποτέλεσμα την εξάντληση του πληροφοριακού υλικού των συνεκθετών (Κρήτη, Αττική- Κύθηρα, Ιόνια, Καβάλα, Πάρος, Βόλος- Πήλιο, Θεσσαλονίκη – ΕΞΘ,Camping, Minoan, Anek, Attika reisen, Louis Hotels). 
 
Εκδήλωση οινογνωσίας και παρουσίαση της Ελλάδας στην κεντρική σκηνή που διαθέτει η Έκθεση ολοκλήρωσαν τη φετινή, εξαιρετικά επιτυχημένη συμμετοχή του ΕΟΤ στη Ferien 2017.