16/09/2022 – Άμεσα και απτά αποτελέσματα από την τουριστική συμφωνία Ελλάδας- Αυστρίας -Οι αυστριακοί επιλέγουν Ελλάδα για άνοιξη και χειμώνα 2023/2024

16/09/2022 – Άμεσα και απτά αποτελέσματα από την τουριστική συμφωνία Ελλάδας- Αυστρίας -Οι αυστριακοί επιλέγουν Ελλάδα για άνοιξη και χειμώνα 2023/2024


16/09/2022 – Άμεσα και απτά αποτελέσματα από την τουριστική συμφωνία Ελλάδας- Αυστρίας -Οι αυστριακοί επιλέγουν Ελλάδα για άνοιξη και χειμώνα 2023/2024

Η Ελλάδα και  συγκεκριμένα η Ανατολική Χαλκιδική θα είναι ο προορισμός των ετήσιων off season διακοπών της Ένωσης  Συνταξιούχων Αυστρίας για τα έτη 2023/2024. Αυτό προέκυψε μεταξύ άλλων από την πρόσφατη τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Βιέννη του Υπουργού Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια και του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ κ. Δημήτρη Φραγκάκη που υλοποιήθηκε κατόπιν σχεδιασμού, οργάνωσης και συντονισμού της Υπηρεσίας ΕΟΤ Αυστρίας.

 

 

Υπενθυμίζεται ότι στην συνάντηση υπεγράφη συμφωνία συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα του Τουρισμού με  την Αυστριακή υπουργό Τουρισμού κα Susanne Kraus Winkler. Η ελληνική πρόταση για διαχείμαση σε ελληνικούς προορισμούς με ήπιο κλίμα και  φθηνότερο κόστος ζωής, απέσπασε το ενδιαφέρον των αυστριακών ΜΜΕ (τηλεόραση, ραδιόφωνο ημερήσιος και επαγγελματικός τύπος – Servus TV, ORF, Kurier, Profil, Die Presse, Österreich, oe24, Regional Media, TAI, Tip, Hephaestus).

 

Τα αποτελέσματα των συναντήσεων ήταν άμεσα και απτά:

 

 

•    Οριστικοποιήθηκε η επιλογή της ανατολικής Χαλκιδικής και δρομολογούνται άμεσα οι διαδικασίες προς παροχή διευκολύνσεων για την πραγματοποίηση της ετήσιας κύριας εκδρομής της Ένωσης Συνταξιούχων Αυστρίας, το διάστημα τέλος Μαρτίου – αρχές Μαΐου 2023. Η ανατολική Χαλκιδική θα υποδεχθεί  περί τους 20.000 Συνταξιούχους της Ένωσης, τη διετία 23/24 με ενδεχόμενη αύξηση του δυναμικού θέσεων. Συνολικά η Ένωση απαριθμεί 350.000 μέλη. Η συνεργασία στοχεύει και στη διοργάνωση σειράς εκδρομών στην ηπειρωτική Ελλάδα και κατά την χαμηλή τουριστική περίοδο Νοεμβρίου – Φεβρουαρίου.

 

 

•    Στην κατεύθυνση προγραμματισμού πτήσεων κατά την χαμηλή τουριστική περίοδο, συντάσσεται και ο εθνικός αερομεταφορέας της Αυστρίας Austrian Airlines, ο οποίος συνδέει τα κύρια αυστριακά αεροδρόμια και ιδιαίτερα το κομβικό για την Star Alliance αεροδρόμιο της Βιέννης, με 20 ελληνικούς προορισμούς και περιφερειακά αεροδρόμια όπως της Νέας Αγχιάλου και της Καβάλας. Κατά τη συζήτηση με τα στελέχη της Austrian  συζητήθηκε και η ένταξη του αεροδρομίου των Ιωαννίνων στο πλαίσιο της πολιτικής επέκτασης της τουριστικής περιόδου και προβολής των λιγότερο γνωστών στο ευρύ κοινό περιοχών της χώρας  μας, που προσφέρονται  για εναλλακτικές/θεματικές  μορφές τουρισμού.

 

Συζητήθηκε -με την στήριξη των κυριότερων διοργανωτών ταξιδίων- η περαιτέρω αύξηση του αριθμού πτήσεων προς την Ελλάδα, η δρομολόγηση μεγαλύτερων αεροπλάνων (Β777) προς αεροδρόμια όπου αυτό είναι εφικτό και η αναγκαία παροχή διευκολύνσεων στα slots.

 

 

•    Δρομολογήθηκαν κοινές προσπάθειες ΕΟΤ και T.Os. για την χρονική επέκταση  των τουριστικών πακέτων εναλλακτικών/θεματικών μορφών τουρισμού και την ένταξη της χώρας μας στους χειμερινούς καταλόγους τους. Ο  Υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας και ο  Γεν. Γραμματέας του ΕΟΤ κ Δημήτρης Φραγκάκης, διαβεβαίωσαν για την άρτια οργάνωση των τουριστικών υποδομών, δίνοντας συγκεκριμένα και ακριβή στοιχεία για νησιά και περιοχές που δύνανται να ανταποκριθούν στο πρόγραμμα.

 

 

 

•    Οριστικοποιήθηκε με τον διεθνή όμιλο Red Bull σχέδιο πραγματοποίησης μεγάλων αθλητικών γεγονότων, διαγωνισμών και εκδηλώσεων και συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω συνεργασίας σε όλους τους τομείς όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος.

 

 

•    Τέλος, αντικείμενο συζητήσεων αποτέλεσε και η  προσέλκυση τουριστικών επενδύσεων  σε περιοχές όπως η Ήπειρος και η Κεφαλονιά.

 

 

Επισημαίνεται ότι η ζήτηση για ελληνικούς προορισμούς κατά τη θερινή τουριστική περίοδος 2022 ξεπέρασε τις προσδοκίες όλων των Tour Operator,δεομένου ότι  συνεχίζεται και θα συνεχισθεί κατά τους φθινοπωρινούς μήνες.

 

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αυστριακής αγοράς ταξιδίων (Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, Τour Operators),  η Ελλάδα παρουσιάζει τουλάχιστον +15% αύξηση σε σχέση με τη χρονιά ρεκόρ 2019 ενώ πάνω από 200% σε σχέση με πέρισυ. Η Αυστρία αναλογικά του πληθυσμού της κατατάσσεται στις πρώτες χώρες προέλευσης τουριστών για την Ελλάδα.