18/03/2011: Ο Υφ. Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδης στην έκθεση τουρισμού ΜΙΤ στη Μόσχα

18/03/2011: Ο Υφ. Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδης στην έκθεση τουρισμού ΜΙΤ στη Μόσχα


18/03/2011: Ο Υφ. Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδης στην έκθεση τουρισμού ΜΙΤ στη Μόσχα

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε στους συμμετέχοντες στο ελληνικό περίπτερο(περιφέρειες, τουριστικά γραφεία, ξενοδοχειακούς φορείς κλπ)παρουσία δημοσιογράφων από Ρωσικά και διεθνή ΜΜΕ, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στη πρωτοβουλία της Ελλάδος να πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι στη Ρόδο άτυπη σύνοδος υπουργών Τουρισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να ληφθεί ενιαία απόφαση για την άρση των εμποδίων, μέχρι και την κατάργηση της έκδοσης visa για επισκέπτες από Ρωσία, Ινδία και Κίνα. Τονίζοντας ότι η κίνηση αυτή δείχνει πως η Ελλάδα πρωτοπορεί στις ενέργειες που αφορούν την αύξηση του τουρισμού της Ευρώπης, ο κ. Νικητιάδης διευκρίνισε ότι στην άτυπη σύνοδο που θα συνδιοργανωθεί από την Ουγγρική Προεδρία και την Κομισιόν θα κληθούν και οι υπουργοί τουρισμού της Κίνας, της Ρωσίας και της Ινδίας. Στόχος των εργασιών της Συνόδου είναι να προκύψει μία κοινή απόφαση των υπουργών που θα έχει μεγάλη σημασία για τον τουρισμό της Ευρώπης.

Ειδικά για την Ρωσία ο κ. Νικητιάδης δήλωσε ότι « ο τουρισμός από τη Ρωσία προς την Ελλάδα είναι ένα ποτάμι που δεν γυρίζει πίσω» και εκτίμησε ότι φέτος αναμένεται να καταγραφεί σημαντική αύξηση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που λαμβάνει από τα μεγαλύτερα τουριστικά γραφεία.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος εξετάζεται η διευκόλυνση έκδοσης visa και από πόλεις που δεν υπάρχει ελληνικό προξενείο. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε να λειτουργήσει πιλοτικά ένα προξενικό γραφείο στο Νοβοσιμπίρσκ, το οποίο θα διευκολύνει την έκδοση visa στους Ρώσους, ενώ στη συνέχεια με βάση τα αποτελέσματα από τη λειτουργία του θα δημιουργηθούν αντίστοιχα γραφεία και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ρωσίας, όπου δεν υπάρχει προξενείο.
Επίσης ο κ. Νικητιάδης είπε ότι λύθηκε και ένα σημαντικό θέμα που αφορά την έκδοση πολλαπλής visa καθώς ήδη ξεκίνησαν να εκδίδονται τέτοιες vises στους ρώσους , ικανοποιώντας ένα βασικό αίτημα τους.

Ακόμα ο υφυπουργός ανέφερε ότι εξετάζεται να δοθεί, ίσως και από του χρόνου, η δυνατότητα έκδοσης visa και από μεγάλους τουριστικούς οργανισμούς και γραφεία (tour operators) όπως ακριβώς σήμερα γίνεται από τα visa centers.
Όπως είπε χαρακτηριστικά , το θέμα διερευνάται από ειδική επιτροπή στην οποία προεδρεύει και έχει συσταθεί με εκπροσώπους από το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Επισημαίνεται ότι ο κ. Νικητιάδης κατά την παρουσία του στην ΜΙΤ συνομίλησε με όλους τους εκθέτες που συμμετέχουν στο ελληνικό περίπτερο ενώ συναντήθηκε και με εκπροσώπους μεγάλων τουριστικών οργανισμών που μεταφέρουν τουρίστες στην Ελλάδα. Αυτοί ανέφεραν στον υφυπουργό ότι φέτος, ως τώρα, καταγράφουν σημαντικότατη αύξηση στις προκρατήσεις τους σε σχέση με την περσινή περίοδο. Επίσης ανέφεραν ότι με την λήψη των μέτρων που ανακοίνωσε ο κ. Νικητιάδης θεωρούν ότι θα ενδυναμωθεί περαιτέρω το ήδη αυξημένο ενδιαφέρον που διαπιστώνουν από τους ρώσους για να έρθουν στην Ελλάδα.