18/03/2016: «Ολική επαναφορά» του ρωσικού τουρισμού προσδοκά για φέτος ο ΕΟΤ

18/03/2016: «Ολική επαναφορά» του ρωσικού τουρισμού προσδοκά για φέτος ο ΕΟΤ


18/03/2016: «Ολική επαναφορά» του ρωσικού τουρισμού προσδοκά για φέτος ο ΕΟΤ

Με αφορμή την ενισχυμένη παρουσία του ΕΟΤ στη Ρωσία το επόμενο διάστημα μέσα από τις εκθέσεις Intourmarket, MITT και LETO, το elru2016.gr πήρε συνέντευξη από τον Γενικό Γραμματέα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, κ. Δημήτρη Τρυφωνόπουλο για τους στόχους της ελληνικής πλευράς στη ρωσική αγορά αλλά και τις ευκαιρίες που δημιουργεί το ελληνορωσικό Έτος για τον ελληνικό τουρισμό.

 

 

Κύριε Τρυφωνόπουλε, ποιες είναι οι φετινές σας προσδοκίες από τον ρωσικό τουρισμό; Τι αναμένετε σε σχέση με το 2015;

 

Το 2015 η τουριστική κίνηση από τη Ρωσία μειώθηκε κύρια λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στη χώρα και της συναλλαγματικής ισοτιμίας ευρώ –ρουβλιου. Για το 2016 υπάρχει το πλεονέκτημα κάποιων επιπλέον παραμέτρων που πρέπει να αξιοποιήσουμε όπως το κλείσιμο προορισμών, που για τους Ρώσους τουρίστες αποτελούσαν βασική επιλογή (Τουρκία, Αίγυπτος) γεγονός που σημαίνει ανακατανομή της τουριστικής κίνησης. Σε αυτό θα βοηθήσει μια καλοσχεδιασμένη στρατηγική προβολής της Ελλάδας ως ιδανικού προορισμού καθώς και η πραγματοποίηση του αφιερωματικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας. Εκτιμούμε ότι η Ελλάδα λαμβάνει κάτι που άξιζε πάντα – τη κύρια προσοχή των Ρώσων τουριστών ως πρώτη επιλογή. Όλα αυτά μας κάνουν να έχουμε υψηλές προσδοκίες ότι η τουριστική κίνηση από τη Ρωσία το 2016 θα αυξηθεί και θα φτάσουμε στα επίπεδα του 2013.

 

Βασικός στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία και να καταστήσουμε την Ελλάδα πρώτη επιλογή των Ρώσων τουριστών και όχι απλά μια καλή εναλλακτική επιλογή.

 

Πάντα ένα φλέγον ζήτημα στις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας στον τουριστικό τομέα ήταν οι ταξιδιωτικές θεωρήσεις. Πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε σχέση με αυτό το ζήτημα;

 

Η Ελλάδα τηρεί τις συμφωνίες και βεβαίως εφαρμόζει πιστά τους κανόνες της συμφωνίας Σένγκεν για την απόκτηση θεώρησης όπως η συλλογή βιομετρικών στοιχείων. Στο πλαίσιο αυτό, ο αριθμός των κέντρων θεωρήσεων βίζας (visa centers) της Ελλάδας στη Ρωσία αναμένεται να αυξηθεί έως και κατά 50%, με στόχο το αμέσως επόμενο διάστημα να λειτουργήσουν συνολικά 29 visa centers, ενώ θα προκύψουν 72 νέες θέσεις εργασίας. Ενώ για την εξασφάλιση της διαδικασίας προωθείται ήδη η ενίσχυση του προσωπικού στα προξενεία, από το αρμόδιο Υπουργείο.

 

Παράλληλα συνεργαζόμαστε στενά με τα ταξιδιωτικά γραφεία, τα οποία διευκολύνουν τους πελάτες τους στο θέμα παραλαβής θεώρησης visa.

 

Υπάρχει η πρόθεση να εκδοθούν περισσότερες θεωρήσεις μακράς διαρκείας σε Ρώσους τουρίστες που έχουν επισκεφτεί αρκετές φορές τη χώρα μας ή άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ώστε να μπορέσουν να μας επισκέπτονται πιο συχνά.

 

Ας σημειωθεί ότι η χορήγηση θεωρήσεων για την Ελλάδα εξακολουθεί να είναι από τις ταχύτερες, συγκριτικά με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες.

 

Πώς μπορεί να συμβάλλει η συγκυρία του αφιερωματικού Έτους «2016: η Ελλάδα στη Ρωσία;» στην περαιτέρω τουριστική προβολή της Ελλάδας στη Ρωσία;

 

Η πρωτοβουλία διοργάνωσης του αφιερωματικού έτους είναι βέβαιο ότι θα φέρει πιο κοντά Ελλάδα Ρωσία. ΟΙ δύο χώρες προγραμματίζουν πολλές σημαντικές εκδηλώσεις σε διάφορους τομείς που σημαίνει ότι οι πολίτες της Ρωσίας θα μάθουν περισσότερα για τον δικό μας πολιτισμό, την ιστορία και τις τουριστικές επιλογές αλλά και το αντίστροφο. Είμαστε σίγουροι ότι κάθε Ρώσος επισκέπτης που θα επισκεφτεί τις εκδηλώσεις μας και θα δοκιμάσει εκεί την κουζίνα μας ή θα δει τους θησαυρούς των μουσείων μας, θα θελήσει να επισκεφτεί την Ελλάδα και να απολαύσει την εμπειρία του επισκέπτη της, ξανά και ξανά.

 

Εξάλλου, φέτος προσφέρεται η ευκαιρία στους τουριστικούς πράκτορες που συνεργάζονται με την Ελλάδα να ενισχύσουν τη θέση τους σε μια δύσκολη για τη ρωσική τουριστική αγορά περίοδο, με προσοδοφόρες προοπτικές για το μέλλον.

 

Τι εκδηλώσεις έχει προγραμματίσει ο ΕΟΤ σε σχέση με το αφιερωματικό Έτος;

 

Έχουμε προγραμματίσει συναντήσεις υψηλού επιπέδου και παρουσιάσεις των τουριστικών δυνατοτήτων της Ελλάδας για τους επαγγελματίες και το κοινό.

 

Ετοιμάζουμε μια σειρά από γαστρονομικές παρουσιάσεις στη Μόσχα και λοιπές πόλεις καθώς και συμμετοχή σε στοχευμένες θεατρικές παραστάσεις. Τον Μάιο στο GUM της Μόσχας θα υπάρχει ένα ειδικό περίπτερο της Ελλάδας, όπου κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να πάρει πληροφορίες για το τουριστικό προϊόν της χώρας μας.

 

Ποια είναι τα στοιχεία της Ελλάδας που αρέσουν στους Ρώσους τουρίστες και ποια άλλα θα θέλετε εσείς, ως Οργανισμός, να αναδείξετε στον Ρώσο επισκέπτη;

 

Οι Ρώσοι τουρίστες εκτιμούν πραγματικά τις ελληνικές παραλίες και τις διακοπές στην θάλασσα. Αυτό είναι κατανοητό, το κλίμα της Ρωσίας δεν είναι τόσο ζεστό, ο χειμώνας κρατάει πολλούς μήνες, έτσι η επιθυμία να απολαύσει κανείς τη θάλασσα και τον ήλιο της Ελλάδας είναι μεγάλη.

 

Επίσης, το ενδιαφέρον των Ρώσων για εκδρομές είναι μεγάλο. Κάθε χρόνο επεκτείνονται τα προγράμματα επίσκεψης αρχαιολογικών χώρων.

 

Παλαιότερα στη Ρωσία ακουγόταν μόνο ονομασίες Παρθενώνας, Κνωσός, Μυκήνες αλλά τώρα οι τουρίστες ταξιδεύουν σε πιο μακρινές περιοχές της χώρας μας για να γνωρίσουν και άλλους θησαυρούς του πολιτισμού μας. Ωστόσο υπάρχουν και άλλες μορφές τουρισμού που δεν είναι αρκετά προβεβλημένες στη ρωσική αγορά. Συνεπώς θέλουμε να προβάλουμε δυναμικά στους Ρώσους τουρίστες τον ιαματικό, γαστρονομικό, θρησκευτικό, αθλητικό τουρισμό κ.α.

 

Το ελληνικό τουριστικό προϊόν είναι πολυδιάστατο και μπορεί να καλύψει όλες της απαιτήσεις. Οι Ρώσοι επισκέπτες, διαλέγοντας την Ελλάδα, μπορούν να απολαύσουν υψηλού επιπέδου τουριστικές υπηρεσίες και μοναδικές εμπειρίες διακοπών.

 

Πηγή: http://www.elru2016.gr/el/content/oliki-epanafora-toy-rosikoy-toyrismoy-prosdoka-gia-fetos-o-eot