19/12/2013: Ημερίδα για τον ιατρικό τουρισμό

19/12/2013: Ημερίδα για τον ιατρικό τουρισμό


19/12/2013: Ημερίδα για τον ιατρικό τουρισμό

Η ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού θα εμπλουτίσει το εγχώριο τουριστικό προϊόν και θα συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Αυτό  τόνισε η υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη μιλώντας σήμερα σε συνάντηση εργασίας που οργάνωσαν τα υπουργεία Τουρισμού και Υγείας και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με θέμα «ο ιατρικός τουρισμός στην πράξη».

 

Στη συνάντηση παρουσιάστηκε το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα και επισημάνθηκαν τα θετικά στοιχεία που θα υπάρξουν για τον κλάδο, σειρά επαγγελμάτων που άπτονται του τουρισμού και την εθνική οικονομία. Τονίστηκε η σημασία που είχε η υπογραφή της Κοινής Απόφασης (ΚΥΑ) των υπουργών Τουρισμού και Υγείας για την εξέλιξη του τομέα.

 

Η υπουργός, αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα μας για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού και στην ιδιαίτερη σημασία που αποδίδεται για την προώθηση αυτής της ειδικής μορφής τουρισμού. «Ως χώρα ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού, διαθέτουμε όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Υποδομές στον τουρισμό και την υγεία, επιστήμονες και επαγγελματίες με επάρκεια», τόνισε χαρακτηριστικά . και πρόσθεσε: Γι αυτό και επιμένουμε στον όρο medical tourism, έναντι του διεθνώς αποκαλούμενου medical travel».

 

Επίσης επισήμανε τα οφέλη  που θα προκύψουν από την αναπτυξη του ιατρικού τουρισμού, όπως: την ενίσχυση του τουρισμού πόλεων (city break), την εισροή εσόδων στην οικονομία, τον εκσυγχρονισμό του τομέα υγείας,  την απασχόληση και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

 

Στόχος μας τόνισε η κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη είναι η Ελλάδα μέσα από την ανάπτυξη μιας συνολικής εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό να καθιερωθεί πολύ σύντομα στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας τουριστικής σκηνής.

 

Στην εκδήλωση μίλησαν ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Γιώργος Τσακίρης, ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιάννης Τούντας, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας κ. Γιώργος Πατούλης, η Περιφερειακή Διευθύντρια του Treatment Abroad για την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ, την Ουκρανία και την Κροατία κυρία Μαρία Γέωργα και ο πρόεδρος της ΕΝΕΕ και διευθύνων σύμβουλος του Ιατρικού Αθηνών κ. Βασίλης Αποστολόπουλος. Επίσης από πλευράς υπουργείου Τουρισμού παραβρεθήκαν οι γενικοί γραμματείς του Υπουργείου Τουρισμού κ.κ Αναστάσιος Λιάσκος και Γιάννης Πυργιώτης και ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ κ. Παναγιώτης Λειβαδάς.

 

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΥΡΙΑΣ ΟΛΓΑΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

 

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, μαζί, σε μια συνάντηση εργασίας για τον ιατρικό τουρισμό .. στην πράξη.

Γιατί με συγκεκριμένες πράξεις ο ιατρικός τουρισμός στην Ελλάδα, μπαίνει  σε τροχιά ανάπτυξης.

Επιτρέψτε μου να σημειώσω στο σημείο αυτό την εξαιρετικά σημαντική συμβολή του ΞΕΕ σε όλη την υπόθεση εξέλιξης του ιατρικού τουρισμού.

Με την υπογραφή της κοινής υπουργικής απόφασης με το Υπουργείο Υγείας – που κινήθηκε γρήγορα και αποτελεσματικά αντιλαμβανόμενο τη δυναμική του θέματος – διαμορφώσαμε το θεσμικό πλαίσιο, εντός του οποίου θα αναπτυχθούν οι επιχειρηματικές δράσεις για την ανάπτυξη του τομέα στη χώρα μας.

 

Κυρίες και Κύριοι,

Ο διεθνής όρος Τουρισμός Υγείας, είναι η ομπρέλα κάτω από την οποία συνυπάρχουν μεταξύ άλλων ο ιατρικός τουρισμός, ο ιαματικός και ο τουρισμός ευεξίας.

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα υπηρεσιών φροντίδας της ανθρώπινης υγείας, με χαρακτηριστικό την υψηλή ποιότητα.

Αποτελεί μια από τις θεματικές ενότητες στον τουρισμό, που θα εμπλουτίσουν το επίπεδο των προσφερομένων υπηρεσιών και θα συμβάλουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Ως χώρα ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού, διαθέτουμε όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Υποδομές στον τουρισμό και την υγεία, επιστήμονες και επαγγελματίες με επάρκεια.

Τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα προκειμένου να εισέλθουμε σε μια ήδη λειτουργούσα διεθνή αγορά είναι το γεγονός ότι είμαστε μια χώρα με μεγάλη τουριστική παράδοση.

Διαθέτουμε ένα ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν.

Γι αυτό και επιμένουμε στον όρο medical tourism, έναντι του διεθνώς αποκαλούμενου medical travel.

Ούτως ή άλλως, οι πρώτοι μας επισκέπτες θα είναι αυτοί που μας γνωρίζουν ήδη ως τουριστικό προορισμό.

Κλειδί σε όλη την αλυσίδα της δραστηριότητας είναι η υψηλή εξειδίκευση, η ποιότητα και οι ανταγωνιστικές τιμές.

Από τη σωστή πληροφόρηση και την ορθή παροχή ιατρικών υπηρεσιών, μέχρι την ορθή μετά-ιατρική φροντίδα, τη διατροφή, τη διαμονή, τη μετακίνηση, οι υπηρεσίες πρέπει να είναι υψηλού επιπέδου και συνδεδεμένες μεταξύ τους.

Ο διεθνής ασθενής πρέπει να αισθάνεται ασφάλεια και εμπιστοσύνη.

Αν ένας δώσει την λάθος εικόνα, η δυσφήμιση θα έχει σημαντικές επιπτώσεις, εφόσον δεν πρόκειται για ένα ταξίδι αναψυχής αλλά και για ιατρικό ταξίδι.

 

Έχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω – και θέλοντας να αποφύγουμε τη νομοθετική υπερρύθμιση – υπογράψαμε το Υπουργείο Τουρισμού και το Υπουργείο Υγείας, κοινή υπουργική απόφαση, με την οποία τίθενται οι ελάχιστες προϋποθέσεις για την άσκηση της δραστηριότητας:

Δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας παροχής πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ο οποίος λειτουργεί νομίμως και παρέχει συνολικά ή κατά τμήμα ή μονάδα ιατρικές υπηρεσίες θα μπορεί να εγγράφεται σε ειδικό ηλεκτρονικό μητρώο Παρόχων Ιατρικού Τουρισμού που θα τηρεί ο ΕΟΤ.

Για να εγγραφούν στο μητρώο οι πάροχοι, θα πρέπει να είναι πιστοποιημένοι από φορέα εξειδικευμένο στην πιστοποίηση παροχής υπηρεσιών ιατρικού τουρισμού, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα – και ασφαλισμένοι για ζητήματα επαγγελματικής ευθύνης.

Ο πάροχος θα ελέγχεται από το αρμόδιο για την εποπτεία του όργανο και θα διαγράφεται απ το μητρώο εφόσον δεν πληροί τις πιο πάνω προϋποθέσεις.

Ρόλος και των δύο υπουργείων, σε αυτό το πρώτο στάδιο, είναι η συνδρομή όλων των παρόχων, ιατρικών και τουριστικών, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν και να συνεργαστούν μεταξύ τους.

 

Παράλληλα, επίκειται έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης κατ’ εξουσιοδότηση του επενδυτικού νόμου, για την προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού υγείας.

 

Τα πρώτα απαραίτητα βήματα που γίνονται αυτό το διάστημα:

  • Ολοκλήρωση της σύνθεσης του προϊόντος και σύνδεση του ιατρικού τομέα με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους.
  • Προώθηση και προβολή μέσω του ΕΟΤ με όλα τα σύγχρονα εργαλεία του marketing, μετά από συγκεκριμένες και στοχευμένες έρευνες αγοράς του εξωτερικού.

Ήδη ο ΕΟΤ επικεντρώνεται σε αυτό που κατά την άποψή μας είναι το πιο σημαντικό: ποιός είναι ο διεθνής ασθενής στον οποίο απευθυνόμαστε και ποια είναι η χώρα προέλευσης στην οποία απευθυνόμαστε.

  • Επαφή και επιλογή των facilitators: ο ενδιάμεσος μεταξύ του παρόχου και του ασθενή – χρήζει μεγάλης προσοχής. Οι facilitators πρέπει να είναι εξειδικευμένοι και συνδεδεμένοι με τα αντίστοιχα διεθνή δίκτυα.
  • Ανάδειξη και η ενίσχυση των ιατρικών ειδικοτήτων στις οποίες πράγματι μπορούμε να ανταποκριθούμε.

Το υπουργείο Υγείας από την πλευρά του έχει να επιλύσει θέματα, τα περισσότερα από τα οποία αποτελούν και αντικείμενο των μεταρρυθμίσεων του συστήματος υγείας.
Υπάρχουν νομοθετικά κενά που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη, τόσο η προώθηση, όσο και η επίτευξη επενδύσεων που είναι από τα μεγάλα ζητούμενα.

 

Κλείνοντας τη σύντομη εισήγηση μου αναφέρω κωδικοποιημένα μερικά από τα οφέλη που θα προκύψουν …

1ον Εισροή εσόδων για την ελληνική οικονομία.

Θα αναπτυχθεί μια θεματική ενότητα, με υψηλή κατά κεφαλή δαπάνη, που θα αποφέρει σημαντικά επιπλέον έσοδα.

2ον Εκσυγχρονισμός του τομέα της υγείας.

Όπως αποδεικνύεται και από την παρούσα πρωτοβουλία, οι συνέργειες, οι συμφωνίες και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας με γιατρούς, πανεπιστήμια, νοσοκομεία και φορείς του εξωτερικού, θα συνδράμουν στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του τομέα της υγείας.

3ον Ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης.

Ιατρική έρευνα, φαρμακευτική βιομηχανία, πρωτογενής παραγωγή, ξενοδοχειακός τομέας, ειδικές μορφές τουρισμού, είναι μερικοί από τους τομείς που θα επηρεάσει η θετική πορεία του ιατρικού τουρισμού.

4ον Επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό.

Οι εργαζόμενοι στην υγεία και τον τουρισμό, θα εκπαιδευθούν με βάση διεθνή πρότυπα, προκειμένου να προσφέρουν υπηρεσίες ποιότητας και να είναι πιο ανταγωνιστικοί.
5ον Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Η ειδική κατηγορία επισκεπτών, θα έρθουν στην Ελλάδα για ιατρικό σκοπό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.

6ον Ανάπτυξη του city break.

Το βασικό μέρος της ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού, κυρίως λόγω υποδομών, θα γίνει στα μεγάλο αστικά κέντρα με αποτέλεσμα να αναδειχθούν σε city breaks προορισμούς.

7ον Δημιουργία θέσεων εργασίας.

Για κάθε ειδική μορφή τουρισμού που αναπτύσσεται στη χώρα μας, σημαίνει διασφάλιση θέσεων εργασίας αλλά και δημιουργία νέων. Όχι μόνο στον χώρο του τουρισμού αλλά και σε άλλους οικονομικούς χώρους που επηρεάζονται από την τουριστική ανάπτυξη.

 

Για τον ελληνικό τουρισμό στο σύνολό του, η μεγαλύτερη ωφέλεια θα προκύψει από τον ίδιο τον επισκέπτη ασθενή.

Αυτόν που θα διαδώσει από στόμα σε στόμα την ιατρική και τουριστική του εμπειρία.

Αυτόν που θα επιστρέψει στην Ελλάδα, είτε για τουρισμό, είτε γιατί έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος από την ιατρική φροντίδα που του παρεσχέθη.

 

Κυρίες και Κύριοι,

Επαγγελματίες του τουρισμού και επιστήμονες, όλοι εσείς, είστε οι άξονες της ανάπτυξης.

Μιας ειδικής μορφής τουρισμού, που θα αποφέρει έσοδα και φήμη.

Που θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού και θα στηρίξει την εγχώρια οικονομία.

Ως εκπρόσωποι της πολιτείας, είμαστε στο πλευρό σας για να στηρίξουμε τις προσπάθειες σας και να σας διευκολύνουμε όσο μπορούμε περισσότερο, για την επίτευξη των στόχων σας.

Μαζί, αθροίζοντας δυνάμεις, θα προχωρήσουμε μπροστά για ένα καλύτερο αύριο.

Κοινός μας στόχος είναι η Ελλάδα, μέσα από την ανάπτυξη μιας συνολικής εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό να καθιερωθεί πολύ σύντομα στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας τουριστικής σκηνής».