20/09/2012: Ομιλία της Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη σε συνέντευξη του ΣΕΓΑΣ για τον κλασσικό μαραθώνιο

20/09/2012: Ομιλία της Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη σε συνέντευξη του ΣΕΓΑΣ για τον κλασσικό μαραθώνιο


20/09/2012: Ομιλία της Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη σε συνέντευξη του ΣΕΓΑΣ για τον κλασσικό μαραθώνιο

Τη σημασία που έχει για την προβολή του ελληνικού τουρισμού η διοργάνωση εκδηλώσεων παγκόσμιου κύρους, όπως είναι ο κλασσικός μαραθώνιος της Αθήνας, τόνισε η υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας σήμερα στη συνέντευξη τύπου του ΣΕΓΑΣ για τον 30ο κλασσικό μαραθώνιο της Αθήνας.

 

Η κυρία Κεφαλογιάννη επισήμανε τα θετικά στοιχεία που προκύπτουν για τον τουρισμό και ειδικά για την Αττική και την  Αθήνα που προβάλλεται ιδιαίτερα μέσω της κλασσικής διαδρομής του Μαραθωνίου, ο οποίος προσελκύει πάντα το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης,  ενώ τόνισε τη σημασία που έχουν οι θεματικές ενότητες στον τουρισμό, όπως ο πολιτιστικός και αθλητικός τουρισμός, για την αναβάθμιση του εθνικού τουριστικού προϊόντος.

 

«Ο Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών δεν αποτελεί μονάχα σημαντικό ιστορικό, αθλητικό και πολιτιστικό γεγονός. Αποτελεί και ένα σημαντικό τουριστικό μοχλό, μια συνένωση του αθλητισμού με τον τουρισμό» σημείωσε η υπουργός Τουρισμού, συμπληρώνοντας « ότι ο τουρισμός είναι βασικός πυλώνας ανάπτυξης για τη χώρα στη δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται, και θα αποτελέσει μοχλό εξόδου από την κρίση».

 

 Η κυρία Κεφαλογιάννη ανάφερε ότι ο Κλασικός Μαραθώνιος είναι μια απεικόνιση του ελληνικού πνεύματος στο εξωτερικό, υπενθυμίζοντας ότι για το λόγο αυτό, τα τελευταία πέντε χρόνια, ο ΕΟΤ προβάλει τον Μαραθώνιο στο εξωτερικό, σε μεγάλες πόλεις του κόσμου, όπως το Ελσίνκι, το Βερολίνο, το Τόκιο, τη Ρώμη, το Παρίσι, το Λονδίνο, τη Βιέννη, την Πράγα, τη Στοκχόλμη, τη Βαλένθια, τη Βαρκελώνη, τη Βοστώνη, την Ουάσινγκτον και το Τορόντο.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

 

“Έχουν περάσει τριάντα χρόνια από την πρώτη διοργάνωση του Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών, ενός αγώνα αφιερωμένου στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη. Ο Μαραθώνιος έχει πια γίνει θεσμός• ένα γεγονός, το οποίο περιμένουν με ανυπομονησία όχι μόνο οι Έλληνες, αλλά και οι ξένοι αθλητές. Ακολουθώντας τα βήματα της ιστορικής Ολυμπιακής Μαραθώνιας Διαδρομής συνδέουμε το σήμερα με το χθες, την ιστορία της Ελλάδας με το μέλλον της. Η διαδρομή αυτή έχει μείνει ζωντανή από την αρχαιότητα, όταν ο Φειδιππίδης μετέφερε το μήνυμα της μάχης του Μαραθώνα, αλλά και όταν ως άθλημα πλέον ο θρυλικός Σπύρος Λούης έτρεξε στα ίδια αυτά βήματα. Πολλοί σπουδαίοι αθλητές ακολούθησαν. Και πολλοί ακόμα θα ακολουθήσουν. Πρόκειται για ένα γεγονός ιστορικής σημασίας, ένα αθλητικό και πολιτιστικό γεγονός. Είναι συγκινητικό, αλλά και ελπιδοφόρο, πως ο βασικός στόχος δεν είναι η νίκη, αλλά ο τερματισμός. Πρόκειται για ένα μάθημα πολύ σημαντικό για εμάς τους σύγχρονους Έλληνες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα. Ο κλασικός μαραθώνιος μας μαθαίνει να παλεύουμε για αυτά που πιστεύουμε. Ο Μαραθώνιος είναι και αυτός ένα κομμάτι του μεγάλου παζλ που αποτελεί την νέα εθνική στρατηγική για την αναμόρφωση και ανανέωση του τουρισμού.

 

Ένα κομμάτι της μεγάλης προσπάθειας που καταβάλλει το Υπουργείο και οι συναρμόδιοι φορείς για να αλλάξουμε τα δεδομένα και να προωθήσουμε το ελληνικό τουριστικό προϊόν με συνέπεια και αφοσίωση. Αφοσίωση στην Ελλάδα του χθες, του σήμερα και πάνω απ’ όλα την Ελλάδα του αύριο. Η σημασία του Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών είναι φανερή και από την πληθώρα υπουργείων και φορέων που εμπλέκονται σε αυτόν. Είναι ένα γεγονός εθνικής σημασίας, ένα γεγονός που συγκεντρώνει τα βλέμματα του κόσμου στην Ελλάδα, στην Αθήνα και την Αττική. Ένα γεγονός που συνενώνει πρωταθλητές με απλούς ανθρώπους, παιδιά και ενήλικες, σε μια πορεία ζωής. Ο Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών δεν αποτελεί όμως μονάχα σημαντικό ιστορικό, αθλητικό και πολιτιστικό γεγονός. Αποτελεί και ένα σημαντικό τουριστικό μοχλό, μια συνένωση του αθλητισμού με τον τουρισμό. Ο τουρισμός είναι βασικός πυλώνας ανάπτυξης για τη χώρα στη δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται, και θα αποτελέσει μοχλό εξόδου από την κρίση. Για εμάς, ο Κλασικός Μαραθώνιος είναι μια απεικόνιση του ελληνικού πνεύματος στο εξωτερικό. Για το λόγο αυτό, τα τελευταία πέντε χρόνια, ο ΕΟΤ προβάλει τον Μαραθώνιο στο εξωτερικό, σε μεγάλες πόλεις του κόσμου, όπως το Ελσίνκι, το Βερολίνο, το Τόκιο, τη Ρώμη, το Παρίσι, το Λονδίνο, τη Βιέννη, την Πράγα, τη Στοκχόλμη, τη Βαλένθια, τη Βαρκελώνη, τη Βοστώνη, την Ουάσινγκτον και το Τορόντο. Και ο κατάλογος συνεχίζεται. Πρόκειται για μια αφορμή να μεταλαμπαδεύσουμε την αξία του συναγωνισμού, την αξία του τερματισμού και της ολοκλήρωσης κάθε προσπάθειας, την υποστήριξη όσων αγωνίζονται, την εθνική υπερηφάνεια που νιώθουμε σε κάθε τέτοια διοργάνωση. Μέσα από τη διαδρομή του Κλασικού Μαραθώνιου Αθηνών, μπορούμε να αναδείξουμε την Αττική και τη δική της τουριστική αξία, να αναβαθμίσουμε τον πολιτιστικό τουρισμό σε συνδυασμό με τον αθλητικό, να προσφέρουμε ταυτόχρονα τη δυνατότητα μιας ‘τουριστικής’ διαδρομής παράλληλης με την αθλητική, η οποία να προσφέρει στον κόσμο ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία για την Αττική και την Αθήνα. Είναι μια αφορμή η πόλη να αφήσει πίσω της την αρνητική εικόνα που της έχει προσδώσει η κρίση και να αναδειχθεί με μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα –σε έναν επιθυμητό τουριστικό προορισμό. Στόχος του Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών είναι να αναβαθμιστεί και να ενταχθεί στους καλύτερους μαραθωνίους του κόσμου. Το στόχο αυτό το Υπουργείο είναι πρόθυμο να τον στηρίξει με όποιον τρόπο μπορεί. Ο Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών αποτελεί για εμάς προϊόν τουριστικής ανάπτυξης και είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση υποστήριξης αυτής της δράσης. Είναι πλέον καιρός να συνειδητοποιήσουμε όλοι πως μόνο μέσα από τέτοιες δράσεις, δράσεις που λειτουργούν και στην αρχή του εθελοντισμού, μπορούμε να βγούμε από την κρίση και να επενδύσουμε σε ένα καλύτερο μέλλον. Μόνο μέσα από τέτοιες δράσεις μπορούμε όχι απλώς να αλλάξουμε την αρνητική εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, αλλά και την αρνητική εικόνα της χώρας μέσα μας. Μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε. Ο αγώνας είναι δύσκολος και επίπονος, αλλά θα τα καταφέρουμε.»