20/11/2012: Ομιλία Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη για ζητήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης στο τουρισμό

20/11/2012: Ομιλία Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη για ζητήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης στο τουρισμό


20/11/2012: Ομιλία Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη για ζητήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης στο τουρισμό

Ομιλία υπουργού Τουρισμού κυρίας Όλγας Κεφαλογιάννη  κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο, για ζητήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης στο τουρισμό.

 
Αγαπητοί φίλοι και  φίλες,
 
Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη  που βρίσκομαι σήμερα εδώ, μαζί με τον Υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο, για τη σημερινή συνέντευξη τύπου που αφορά ζητήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης στο τουρισμό.
 
Όπως γνωρίζετε πολύ καλά ο τουρισμός είναι η κατ’ εξοχήν δραστηριότητα που βασίζεται  στις υπηρεσίες προς τον επισκέπτη.
Η επένδυση στο ανθρώπινο  δυναμικό, αποτελεί πρωταρχικό στόχο και προτεραιότητα για το Υπουργείο Τουρισμού.
Σε συνεργασία με το Υπουργείο  Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού δημιουργούμε ένα νέο, σύγχρονο πλαίσιο εκπαιδευσης και κατάρτισης στον τομέα του τουρισμού.
Το νέο πλαίσιο θα χρηματοδοτηθεί μέσω της αναδιάρθρωσης και του  επανασχεδιασμού των δομών που  λειτουργούσαν μέχρι σήμερα.
 
Πιο συγκεκριμένα:
  • Ενισχύονται οι προσπάθειες για την αναδιάρθρωση των προγραμμάτων σπουδών των ΑΕΙ/ΑΤΕΙ, στο τομέα του τουρισμού.
Στόχος, η διοχέτευση στην τουριστική αγορά, εξειδικευμένων στελεχών, ποιοτικής κατάρτισης έτσι ώστε ο ελληνικός τουρισμός να μπορεί να ανταποκρίνεται στις νέες διεθνείς τάσεις και να ικανοποιεί την ενεργό ζήτηση.
 
  • Ανασυγκροτείται η επαγγελματική τουριστική εκπαίδευση με την ίδρυση τριετούς Διεθνούς Σχολής Ξενοδοχειακού Management, στα πρότυπα επιτυχημένων σχολών του εξωτερικού. Η σχολή θα προσφέρει υψηλής ποιότητας εκπαίδευση και κατάρτιση, σε Έλληνες και ξένους σπουδαστές πουροτίθενται να δραστηριοποιηθούν στην ξενοδοχειακή βιομηχανία σε συνδυασμό με πρακτική άσκηση σε ξενοδοχειακές μονάδες.

    Οι σπουδές θα παρέχονται και στην αγγλική γλώσσα, ώστε να προσελκύσουν σπουδαστές από την  ευρύτερη Ευρω-Μεσογειακή περιοχή αλλά και από τα Βαλκάνια και τη Ρωσία, με οικονομική συμμετοχή των σπουδαστών αυτών. 

    Στους αποφοίτους της σχολής αυτής, θα δίνεται η δυνατότητα περαιτέρω  φοίτησης στις αντίστοιχες σχολές των  ΑΕΙ και ΑΤΕΙ  της χώρας.

 
  • Αναμορφώνεται η δευτεροβάθμια τεχνική εκπαίδευση μέσω των Τεχνολογικών Λυκείων ειδικευμένων σε τουριστικά επαγγέλματα. Με αυτό τοντρόπο, θα προσφέρεται στους νέους, υψηλού επιπέδου τεχνική εκπαίδευση, ώστε να συνεισφέρουν άμεσα σε τομείς του τουρισμούσυμπεριλαμβάνομένων και των ειδικών μορφών τουρισμού.
  • Απελευθερώνονται και ενισχύονται τα Προγράμματα Σπουδών Κατάρτισης και Δια Βίου Εκπαίδευσης, σε διάφορους τομείς του τουρισμού ώστε να ικανοποιούνται οι  ανάγκες της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας για διεύρυνση και εμπλουτισμό των δεξιοτήτων των νέων αλλα και τωναπασχολούμενων στον τουρισμό.

    Στόχος, είναι η παροχή νέων, στοχευμένων Προγραμμάτων Σπουδών Κατάρτισης στον τομέα του τουρισμού. Θέλουμε τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που θα  προσφέρουν τα Προγράμματα αυτά, να αποτελέσουν πρώτη επιλογή των υποψήφιων σπουδαστών. Με αυτό τον τρόπο, θα υπάρχουν όχι μόνο ικανοί αλλά και άρτια καταρτισμένοι απόφοιτοι έτοιμοι να ανταποκριθούν στην σύγχρονη τουριστική βιομηχανία της χώρας.

    Τα Προγράμματα αυτά, θα δίνονται στους σπουδαστές μέσω των  νέων δομών δια βίου μάθησης και  εκπαίδευσης που έχουν συγκροτηθεί  απο το ΥπΠΔΒΜΘ.

 

  • Διαμορφώνονται, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, νέα προγράμματα κατάρτισης με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

    Στόχος, να ενισχυθεί η δια βίου εκπαίδευση και να δοθεί η δυνατότητα σε επαγγελματίες του τουρισμού να αποκτούν εξειδικευμένες γνώσεις, χωρίς την υποχρεωτική τους μετακίνηση.

 
Παράλληλα ..
  • Το Υπουργείο Τουρισμού, υλοποιεί ήδη, Πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης για εργαζομένους, εποχιακά εργαζομένους,αυτοαπασχολούμενους και επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται σε επιχειρήσεις στο χώρο του τουρισμού. Το Πρόγραμμα αυτό, συνολικούπροϋπολογισμού Δημόσιας Δαπάνης 4,5 εκατ. €, χρηματοδοτείται με πόρους του ΕΣΠΑ, μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, και στοχεύει στηνκατάρτιση 2.875 ωφελουμένων.
  • Επιπλέον, προχωράμε στη δημιουργία ενός νέου Προγράμματος κατάρτισης, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με πόρους του ΕΣΠΑ, μέσω τουΕυρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

    Στόχος, η εκπαίδευση νέων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται σε τομείς εναλλακτικού και ειδικού τουρισμού, όπως ο Συνεδριακός ο Αθλητικός, ο ιαματικός, κ.λπ.

 
Κλείνοντας, να σας ενημερώσω  ότι το Υπουργείο Τουρισμού σχεδιάζει την ανασυγκρότηση των Σχολών Ξεναγών χρησιμοποιώντας τη μακρά εκπαιδευτική εμπειρία τους, στοχεύοντας στο Διεθνή εκπαιδευτικό χώρο, προσελκύοντας εκπαιδευόμενους από άλλες χώρες και προσφέροντας σπουδές και σε άλλες γλώσσες πλην της Ελληνικής.
 
Βρισκόμαστε ήδη σε επαφή  και συνεργασία με την Παγκόσμια  Ομοσπονδία Ενώσεων Ξεναγών για  τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου πλαισίου προγράμματος σπουδών.
 
Κυρίες και Κύριοι
Δεν θα μακρηγορήσω περισσότερο.
Θα ήθελα κλείνοντας να τονίσω με έμφαση ότι ανάπτυξη του τουρισμού σημαίνει ανάκαμψη της οικονομίας: σημαίνει νέες θέσεις εργασίας, εισροή εσόδων, αναθέρμανση της αγοράς, ευκαιρίες επιχειρηματικότητας, προοπτικές επενδύσεων.
Ανάκαμψη όμως του τουρισμού, ποιοτική, βιώσιμη και σταθερή στον χρόνο, χωρίς σύγχρονη τουριστική εκπαίδευση, χωρίς κατάρτιση και επιμόρφωση, πολύ δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί.
Γι’ αυτό το λόγο χτίζουμε βήμα – βήμα και σε συνεργασία με το Υπουργείο  Παιδείας, το σχέδιο μας για ένα  νέο πλάνο εκπαίδευσης και  κατάρτισης στον τουρισμό.
 
Σας ευχαριστώ πολύ