21/03/2012: Συνέντευξη Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου στον Αθηνά 9.84 και στον Άρη Τόλιο

21/03/2012: Συνέντευξη Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου στον Αθηνά 9.84 και στον Άρη Τόλιο


21/03/2012: Συνέντευξη Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου στον Αθηνά 9.84 και στον Άρη Τόλιο

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ καλησπέρα σας.

Π. Γερουλάνος: Καλησπέρα.

Δημοσιογράφος: Νομίζω ότι είναι το μεγάλο μας ζήτημα, το μεγάλο μας στοίχημα και το τι κάνουμε γιατί ουσιαστικά η τουριστική σεζόν τα μεγάλα πακέτα έχουν κλείσει, έτσι δεν είναι;

Π. Γερουλάνος: Όχι ακόμα. Αυτή τη στιγμή κλείνουν σε δύο κυρίως αγορές στην Αγγλία και στη Γερμανία οι οποίες, όπως είπατε κι εσείς, δείχνουν μια επιφύλαξη, την οποία θα εξηγήσω γιατί είναι διαφορετική σε κάθε χώρα. Υπάρχουν όμως και οι κρατήσεις που γίνονται αργότερα από τις χώρες που αυτή τη στιγμή έχουν τη μεγάλη δυναμική κι αυτές μπαίνουν τελευταίες στο παιχνίδι.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει αντιφατικό κλίμα. Από τη μια ένα κύμα συμπάθειας, που δεν ξέρω αν το έχουμε αξιοποιήσει επαρκώς, από την άλλη βέβαια φόβοι μετά τα επεισόδια και όλα αυτά όπως αυτές που διατυπώνει η Βρετανία.

Π. Γερουλάνος: Είμαι από αυτούς που δεν βλέπω τη στάση των Βρετανών και των Γερμανών διαφορετική. Είχα την ευκαιρία να ταξιδέψω και στις δύο χώρες και να συναντηθώ με τους tour operators οι οποίοι έχουν κάνει και τη μια πρωτοβουλία με την επιστολή που έστειλαν και την άλλη και η συνεργασία που έχουμε μαζί τους είναι πολύ στενή και θα εξηγήσω τι εννοώ με αυτό. Αυτή η φάση έχει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για τον τουρισμό μας, τελειώνει ουσιαστικά μια περίοδος ανασφάλειας η οποία είχε δημιουργηθεί με το PSI και μπαίνουμε σε μια καινούργια φάση όπου η Ελλάδα θα φύγει από τα αρνητικά δημοσιεύματα τα οποία είχαμε δει τον τελευταίο καιρό και θα υπάρχει μια ουδετερότητα. Αυτή τώρα είναι η καλύτερη ώρα για να κινητοποιηθούμε κι εμείς και οι επαγγελματίες του κλάδου. Αυτό λοιπόν το οποίο κάναμε είναι, συναντήσαμε όλους τους tour operators στη Γερμανία, όλους στην Αγγλία, τους μεγάλους πάντα μιλάμε και συζητήσαμε για το ποιες είναι οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν, αποφασίσαμε ότι θα δουλέψουμε με εταιρείες PR στη κάθε χώρα, πράγμα το οποίο προχωράμε και το βλέπουν και οι tour operators και ότι θα δουλέψουμε με τους tour operators σε κάθε αγορά έτσι ώστε να μεγιστοποιήσουμε τα αποτελέσματα των δικών τους ενεργειών.

Δημοσιογράφος: Έχω την αίσθηση κύριε Υπουργέ, γιατί σήμερα γίνεται και μια κουβέντα, αναδεικνύεται για παράδειγμα το θέμα: μεγάλη προτεραιότητα για το κέντρο της Αθήνας, ότι και η προσπάθεια για να αλλάξουμε την εικόνα στο κέντρο της Αθήνας είναι ένα πλεονέκτημα σε μια καμπάνια που θέλουμε να κάνουμε για τον ελληνικό τουρισμό.

Π. Γερουλάνος: Απολύτως. Η κατάσταση την οποία εμείς βλέπουμε είναι λίγο διαφορετική από αυτή την οποία βλέπουμε συνέχεια στα ελληνικά media και θα εξηγήσω τη διαφοροποίηση. Μέσα σε όλα αυτά τα οποία έχουν γίνει αυτό τον καιρό υπάρχουν και πάρα πολλά πράγματα τα οποία είναι εξαιρετικά θετικά, αν δείτε ας πούμε το «Greece is changing», το οποίο δεν είναι ένας κρατικός φορέας, είναι ένας ιδιωτικός φορέας ο οποίος δείχνει τι έχει γίνει αυτό τον καιρό στην Ελλάδα. Οι tour operators οι επαγγελματίες δηλαδή του κλάδου αναγνωρίζουν ότι στην Ελλάδα έχει γίνει μια τεράστια δουλειά όπως και οι διεθνείς οργανισμοί που εμπλέκονται με τον τουρισμό, έχουν αναγνωρίσει τη δουλειά που έχει γίνει στην Ελλάδα για την ανάπτυξη του τουρισμού σαν μια πρώτης γραμμής βιομηχανία στην Ελλάδα. Αυτά έρχονται τώρα, τα παραδέχονται και τα αναδεικνύουν μέσα από τη δική τους τη προσπάθεια να τραβήξουν περισσότερους τουρίστες στη χώρα μας. Με αυτούς τους ανθρώπους είμαστε πλέον σε συνεχή και καθημερινή συνεργασία ακριβώς για να μην αφήσουμε να κάνει άλλη δουλειά ο ένας κι άλλη ο άλλος, μεγιστοποιούμε δηλαδή το αποτέλεσμα συντονίζοντας τη προσπάθεια και των ελλήνων επιχειρηματιών και των ξένων επιχειρηματιών που επενδύουν στην Ελλάδα και βεβαίως του ελληνικού κράτους.

Δημοσιογράφος: Πάντως τα νέα δεν φαίνονται καλά, δηλαδή το γεγονός ότι οι κρατήσεις γερμανών τουριστών είναι μειωμένες στο 30% και μάλιστα η Γερμανία δεν είναι μικρή αγορά, είναι τεράστια αγορά για εμάς, δείχνει ότι δεν θα πάμε και πολύ καλά.

Π. Γερουλάνος: Γνωρίζετε ότι τα τελευταία χρόνια όλη η επένδυση της Ελλάδας ήταν στην Γερμανία και στην Αγγλία, αυτό ήταν λάθος γιατί είχαμε βάλει όλα μας τα αυγά σε ένα καλάθι. Το πρώτο κρούσμα όπου είχαμε πτωτικές τάσεις και από τις δύο χώρες έγινε το 2009 με πολύ μεγάλη ζημιά για τον ελληνικό τουρισμό, από τότε κάναμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια ανοίγματος νέων αγορών για να ισορροπήσουμε το ρίσκο που έπαιρνε η χώρα επενδύοντας μόνο σε συγκεκριμένες αγορές κι έτσι άνοιξε η Ρωσία, το Ισραήλ, η Τουρκία, η Νοτιοανατολική Ευρώπη. Είχαμε τεράστιες αυξήσεις, πολλές φορές ξεπερνούσαν τα 200-300% από κάθε μια από αυτές τις χώρες με αποτέλεσμα να έχουμε πολύ καλύτερη μίξη για τον τουρισμό φέτος από ότι είχαμε πριν από 2 χρόνια.

Δημοσιογράφος: Δηλαδή οι προσδοκίες είναι ότι θα πάμε καλύτερα φέτος;

Π. Γερουλάνος: Όχι, είμαι πάρα πολύ επιφυλακτικός διότι αυτά τα πρώτα σημάδια που παίρνουμε είναι από τις δύο μεγαλύτερες αγορές οι οποίες κλείνουν τώρα τις διακοπές τους. Οι Ρώσοι, οι Τούρκοι κλπ έρχονται πολύ αργότερα μέσα στο παιχνίδι. Αλλά γιατί έχει για μας σημασία η Αγγλία και η Γερμανία; Όντας παραδοσιακές αγορές και όντας αιμοδότες του ελληνικού τουρισμού δεν πρέπει με κανέναν τρόπο όσες αγορές κι ανοίξουμε να εγκαταλείψουμε αυτές τις δύο. Οι δύο αγορές όμως έχουν τελείως διαφορετικά προβλήματα. Η Αγγλία έχει κάνει μια τεράστια καμπάνια να ζητήσει στους Εγγλέζους να μείνουν στην Αγγλία φέτος και πρέπει να σας πω ότι αυτό σπρώχνεται και με ένα άλλο σκεπτικό, φέτος και πέρυσι συμπιέστηκε πάρα πολύ οικονομικά η μέση τάξη της Αγγλίας…

Δημοσιογράφος: Μα όλοι και σε όλη την Ευρώπη γενικά…

Π. Γερουλάνος: …και σε όλη την Ευρώπη αλλά στην Αγγλία η μεσαία τάξη έχει χτυπηθεί πάρα πολύ με αποτέλεσμα να μην ταξιδεύουν στον εξωτερικό γενικότερα, οπότε έχουμε μια πτώση οικονομική για την οποία μπορούμε να κάνουμε πολύ λίγα πράγματα. Δηλαδή πόσο πια να κατεβάσουν οι Έλληνες τα πακέτα για να μπορούν να τραβήξουν αυτόν τον κόσμο που λόγω της Ολυμπιάδας θα μείνουν και στην Αγγλία; Η Γερμανία είναι εντελώς διαφορετική περίπτωση και πρέπει να το υπογραμμίσω αυτό για να πω ότι όλοι μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Θα έλεγα ότι υπάρχουν τρεις ομάδες στην Γερμανία οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι πολύ επιφυλακτικές απέναντι στην Ελλάδα…

Δημοσιογράφος: Είναι καταρχάς καχύποπτοι με την Ελλάδα έτσι κι αλλιώς…

Π. Γερουλάνος: Υπάρχει η πρώτη που βλέπουν την Αθήνα να καίγεται και σου λέει «βρε παιδιά που να πηγαίνουμε τώρα φέτος; Άστο θα πάμε του χρόνου». Αυτό το «άστο θα πάμε του χρόνου» είναι καταστροφικό για μας όπως καταλαβαίνετε αλλά είναι και μια ομάδα την οποία μπορούμε να επηρεάσουμε. Η δεύτερη ομάδα είναι μια ομάδα, η οποία είναι σχεδόν ρατσιστική, όπου λέει ότι «εγώ έδωσα τα λεφτά μου στους Έλληνες, φτάνει δεν δίνω τίποτα άλλο. Δεν πάω εκεί διακοπές», αυτή είναι μια πολύ αρνητική προσέγγιση και εκεί δεν θα μπορέσουμε να έχουμε μεγάλη δυνατότητα παρέμβασης για την επόμενη 5ετία- 10ετία. Υπάρχει και μια τρίτη ομάδα στην οποία επικεντρωνόμαστε και δίνουμε τη μεγαλύτερη μας προσπάθεια και είναι η εξής: Λένε «εγώ θέλω να πάω διακοπές στην Ελλάδα, εγώ θέλω να βοηθήσω την Ελλάδα, εγώ θεωρώ ότι έχουμε αδικήσει πολύ συχνά την Ελλάδα με τα δημοσιεύματα που βλέπουμε στον γερμανικό Τύπο, αυτό το οποίο αναρωτιέμαι είναι εάν πάω στην Ελλάδα ως Γερμανός πολίτης εγώ κινδυνεύω;»…

Δημοσιογράφος: Πως θα με αντιμετωπίσουν οι Έλληνες…ναι, σωστό.

Π. Γερουλάνος: Δηλαδή φοβούνται τον δικό μας ρατσισμό πλέον απέναντι στους Γερμανούς και εκεί πρέπει να στείλουμε πάρα πολύ ξεκάθαρα μηνύματα ότι η χώρα μας θα τους αντιμετωπίσει πάρα πολύ θετικά, ότι είναι ευπρόσδεκτοι αυτοί οι άνθρωποι, ότι ο Γερμανός ο οποίος παίρνει την απόφαση σε μια τόση δύσκολη περίοδο να έρθει στη χώρα μας, σημαίνει ότι αγαπάει τη χώρα μας και θέλει να την βοηθήσει. Λοιπόν το να πάμε να δείξουμε σε αυτούς οποιονδήποτε θυμό έχουμε απέναντι στους Ευρωκράτες και τους Γερμανούς πολιτικούς που μίλησαν άσχημα για την Ελλάδα κλπ δεν έχει κανένα νόημα αυτή τη στιγμή. Αυτή είναι θετικοί πρεσβευτές και πρέπει να στείλουμε όλα τα μηνύματα που μπορούμε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας και ότι αν έρθουν θα περάσουν πολύ ωραίες διακοπές.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα, όλα αυτά να τα δούμε γιατί ουσιαστικά πρέπει τώρα να τρέξουμε και να τρέξουμε και γρήγορα κύριε Υπουργέ. Σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για την κουβέντα που είχαμε.

Π. Γερουλάνος: Κι εγώ σας ευχαριστώ.