21/04/2015: Συναντήσεις της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κας Έλενας Κουντουρά στο Ριάντ για επενδύσεις και τουρισμό Υγείας

21/04/2015: Συναντήσεις της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κας Έλενας Κουντουρά στο Ριάντ για επενδύσεις και τουρισμό Υγείας


21/04/2015: Συναντήσεις της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κας Έλενας Κουντουρά στο Ριάντ για επενδύσεις και τουρισμό Υγείας

Στο πλαίσιο της παραμονής της στη Σαουδική Αραβία και κατά τη δεύτερη ημέρα στο Ριάντ  η Αν. Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Έλενα Κουντουρά συναντήθηκε με τον υφυπουργό Υγείας Dr Mohammed Al Khoshaim  με αντικείμενο την ενημέρωση και προβολή  του   Τουρισμού Υγείας της χώρας μας ( ιατρικός , ευεξίας, ιαματικός ).      
 
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάσθηκε η δυνατότητα η Ελλάδα να παρέχει την ενεργή  υποστήριξη της  ώστε να καταστεί δυνατή η έλευση στη Σαουδική Αραβία Ελλήνων ιατρών όλων των ειδικοτήτων, ακόμη και για σύντομο διάστημα μερικών μηνών, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει έλλειψη  έμψυχου δυναμικού στον τομέα της υγείας.
 
Ο Σαουδάραβας υφυπουργός Υγείας εξέφρασε μάλιστα την πρόθεση να καταρτίσει ιστοσελίδα, στην οποία οι ενδιαφερόμενοι ιατροί από την Ελλάδα θα καταχωρούν τα στοιχεία τους προκειμένου να δημιουργηθεί βάση δεδομένων για καλύτερη εξυπηρέτηση όσων επιθυμούν να εργασθούν στη Σαουδική Αραβία.
 
Επίσης εκτός από την πρόσληψη ιατρικού προσωπικού, εξετάσθηκε η δυνατότητα ανάπτυξης διμερούς συνεργασίας σε επίπεδο τεχνικής κατάρτισης υποστηρικτικού προσωπικού (π.χ. σε μικροβιολογικά εργαστήρια) και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας στην παραγωγή φαρμάκων, τα οποία προς το παρόν εισάγονται από τρίτες χώρες, όπως επίσης και η κατασκευή εξοπλισμού και εργαλείων.
 
Παράλληλα, ο Σαουδάραβας υφυπουργός Υγείας ενδιαφέρθηκε να πληροφορηθεί το επίπεδο παροχής υπηρεσιών στην Ελλάδα στην πλαστική χειρουργική, διότι πλήθος Σαουδαράβων μεταβαίνουν στο εξωτερικό για τέτοιου είδους επεμβάσεις.    
 
Η κυρία Κουντουρά τόνισε την άψογη κατάρτιση των Ελλήνων ιατρών, οι οποίοι συγκαταλέγονται μεταξύ των καλύτερων του κόσμου  και πρόσθεσε ότι  η Ελλάδα θα μπορούσε επαρκώς να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση και σε τέτοιου είδους ιατρικές επεμβάσεις. Επίσης δεσμεύθηκε  να μεταφέρει το περιεχόμενο των συνομιλιών και τα αιτήματα της Σαουδαραβικής πλευράς στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας. 
 
Η Αν. Υπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, με την τεράστια εμπειρία που διαθέτει, θα μπορούσε να συνδράμει τη Σαουδική Αραβία  στους τομείς αποκατάστασης και μετά-ιατρικής φροντίδας καθώς επίσης και στην ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα πρόληψης, ένα πεδίο το οποίο και η ίδια γνωρίζει πολύ καλά, την ενδιαφέρει προσωπικά και έχει αναπτύξει μεγάλο κοινωνικό έργο. 
 
Η κυρία Κουντουρά υποσχέθηκε ότι θα εισηγηθεί στους αρμόδιους Υπουργούς Υγείας και Παιδείας τη διοργάνωση forum τόσο για περαιτέρω ανταλλαγή απόψεων, όσο και για την εξέταση ενδεχόμενης συνεργασίας σε πανεπιστημιακό επίπεδο. 
 
Εν συνεχεία η Αν. Υπουργός  είχε συνάντηση  με τον Πρόεδρο της Kingdom Holding Co  Πρίγκιπα Al Waleedbin Talalbin Abdulaziz Al Saud, με τον οποίο συζήτησαν την προώθηση  επενδυτικών σχεδίων στην Ελλάδα. Στη συνάντηση καταγράφηκε  το έντονο ενδιαφέρον της Σαουδαραβικής πλευράς,  μάλιστα η κα Κουντουρά  κάλεσε τον Πρίγκιπα Al Waleedbin Talalbin Abdulaziz Al Saud να επισκεφθεί τη χώρα μας  για να εξετάσουν από κοινού τις περεταίρω δυνατότητες επενδύσεων, ειδικά στον τουριστικό τομέα.
 
Τέλος  η κα Υπουργός συναντήθηκε με εκπροσώπους των σημαντικότερων ηλεκτρονικών και εντύπων μέσων ενημέρωσης, προβάλλοντας τα ασύγκριτα πλεονεκτήματα της χώρα μας και εν συνεχεία τους  ενημέρωσε για τις δράσεις που έχει αναλάβει για την προώθηση του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος στη Σαουδική Αραβία, η οποία  θα  διευκολύνεται πλέον από την απευθείας  αεροπορική σύνδεση Ριάντ –Αθήνας.