22/03/2013: Ομιλία Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη σε ρώσους αρχισυντάκτες

22/03/2013: Ομιλία Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη σε ρώσους αρχισυντάκτες


22/03/2013: Ομιλία Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη σε ρώσους αρχισυντάκτες

Στη διεύρυνση της ελληνορωσικής συνεργασίας στον τομέα του Τουρισμού, αναφέρθηκε η υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, κατά την ομιλία της σήμερα, σε ρώσους αρχισυντάκτες, στο πλαίσιο ενημερωτικού προγράμματος φιλοξενίας, που είναι υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ενημερώσης και Επικοινωνίας, την Ρωσική πρεσβεία και το Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο.  

«Η Ελληνορωσική συνεργασία στον τομέα του Τουρισμού κρίνεται επιτυχής, κερδοφόρα και με ιδιαίτερη δυναμική που αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς για τις τουριστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται και στις δύο χώρες. Σήμερα, μπορούμε να μιλήσουμε για μια σημαντική αύξηση του τουριστικού ρεύματος  από τη Ρωσία προς την Ελλάδα», τόνισε η κυρία Κεφαλογιάννη και παρέθεσε στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού σύμφωνα με τα οποία οι Ρώσοι τουρίστες  που επισκέφθηκαν την Ελλάδα ήταν περίπου το 2009, 275.000, το 2010, 400.000, το 2011, 740.000 και το 2012, 834.000. Γεγονός, που χαρακτήρισε «εξαιρετικά σημαντικό» για τη δύσκολη περίοδο που διανύει η Ελλάδα.
Επίσης παρουσίασε τους στόχους του υπουργείου Τουρισμού, τονίζοντας ότι είναι:
-Η ενίσχυση της  ανταγωνιστικότητας του τουριστικού μας προϊόντος,
– Η ικανοποίηση  των αναγκών  τόσο των τουριστών  όσο  και  των τοπικών κοινωνιών,
– Η προστασία  και η αξιοποίηση  του  φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.
– Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με τουρισμό 12 μήνες το χρόνο.
– Η αξιοποίηση  και ανάδειξη  όλων των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Η υπουργός Τουρισμού είπε ακόμη ότι η Ελλάδα σήμερα εκσυγχρονίζει τόσο το δημόσιο, όσο και τον ιδιωτικό τομέα  για να αντέξει στον έντονο ανταγωνισμό στον τουριστικό κάδο. Και ότι εργάζεται  μεθοδικά για την ενίσχυση της εικόνας της στο εξωτερικό, δημιουργώντας τη νέα τουριστική ταυτότητα της χώρας, με έμφαση στο κομμάτι της ασφάλειας. Ιδιαίτερα υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι μια ασφαλής και φιλόξενη χώρα, ζητώντας να μεταφέρουν αυτό το μήνυμα στην πατρίδα τους. 
 
 
Ακουλουθεί ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας της υπουργού Τουρισμού κυρίας Όλγας Κεφαλογιάννη. 
 
Κυρίες και Κύριοι, 
Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκεστε στη χώρα μας για να γνωρίσετε από κοντά τον πολιτισμό, την ιστορία, τις φυσικές  ομορφιές της Ελλάδας. 
Είμαι βέβαιη ότι στο διάστημα της παραμονής σας αποκτήσατε θετικές εμπειρίες τις οποίες θα μεταφέρετε στη χώρα σας.  
Θα ενημερώσετε τη Ρωσική κοινή γνώμη για την όμορφη, ασφαλή, φιλόξενη, πάντα κλασσική Ελλάδα.
Θα ενημερώσετε για τις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στην χώρα μαςτο τελευταίο διάστημα. 
 
Φίλες και Φίλοι, 
Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα και η Ρωσία συνδέονται με βαθύς ιστορικούς και θρησκευτικούς δεσμούς, οι οποίοι με την πάροδο των χρόνων  ενδυναμώθηκαν και απέφεραν αποτελέσματα και για τις δύο χώρες σε πολλούς τομείς, όχι μόνον της Οικονομίας, αλλά και της Εξωτερικής Πολιτικής.
Η σύνδεση των δύο χωρών χάνεται στα  βάθη της ιστορίας.  
Από το Βυζάντιο,
Την επανάσταση του Ορλόφ με το Λάμπρο Κατσώνη,
Τον Άγιο Θεόδωρο Ουζακόφ, 1ο Διοικητή της Ιονίου Πολιτείας (1800-1807),
Τη ναυμαχία του Ναβαρίνου που σφράγισε την επανάσταση της Ελλάδας …
Επίσης, το κοινό  δόγμα της Ορθοδοξίας συγκινεί κάθε Ρώσο και κάθε Έλληνα.
Τα  Μετέωρα, Η  Πάτμος, Τα  ιστορικά  μας μοναστήρια, 
και φυσικά το  Άγιο  Όρος συνδέονται  από  αιώνες τώρα με  τη Ρωσία. 
Σήμερα,  ο  φίλος  ρωσικός  λαός  ανακαλύπτει   και  την  τουριστική  Ελλάδα, που  προσφέρει ένα υψηλού επιπέδου τουριστικό  προϊόν,  σε  ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές. 
Η Ελλάδα στήριξε, με την παρουσία της, όλες τις διεθνείς διοργανώσεις  που αφορούν στον Τουρισμό και υλοποιήθηκαν τα τελευταία δέκα έτη σε ρωσικό έδαφος, τόσο σε επίπεδο Υπουργείου Τουρισμού και  ΕΟΤ, όσο και σε επίπεδο των Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων  που συμμετείχαν σε αυτές.
Η Ελληνορωσική συνεργασία στον τομέα του Τουρισμού κρίνεται επιτυχής, κερδοφόρα και με ιδιαίτερη δυναμική που αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς για τις τουριστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται και στις δύο χώρες.  
Σήμερα, μπορούμε να μιλήσουμε για μια σημαντική αύξηση του τουριστικού ρεύματος  από τη Ρωσία προς την Ελλάδα. 
Βάσει στοιχείων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού οι Ρώσοι τουρίστες  που επισκέφθηκαν την Ελλάδα ήταν (περίπου) 
το 2009 » 275.000, 
το 2010 » 400.000,    
το 2011 » 740.000 
το 2012 » 834.000   
Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά. 
Μέσα σε μια τετραετία τριπλασιάστηκε ο αριθμός των Ρώσων επισκεπτών. 
Γεγονός εξαιρετικά σημαντικό, σε χρονιές δύσκολες και κρίσιμες για τη χώρα μας.
Σήμερα, που η πατρίδα μας αγωνίζεται  να ξεπεράσει την κρίση, θέλουμε  η Ελλάδα να αναδεικνύει  σε  όλους  τους  τομείς  το δυναμισμό της,  με αξιοπιστία, σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα.  
Στόχος μας  είναι:
– Η ενίσχυση της  ανταγωνιστικότητας του τουριστικού μας προϊόντος, 
– Η ικανοποίηση  των αναγκών  τόσο των τουριστών  όσο  και  των τοπικών κοινωνιών,  
– Η προστασία  και η αξιοποίηση  του  φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. 
– Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με τουρισμό 12 μήνες το χρόνο. 
– Η αξιοποίηση  και ανάδειξη  όλων των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. 
 
Φίλες και Φίλοι, 
Η  Ελλάδα  σήμερα,  εκσυγχρονίζει  τόσο το  δημόσιο,  όσο και  τον ιδιωτικό  τομέα,  εκτιμώντας  ότι  μπορούν  να  δημιουργηθούν  νέα  δεδομένα  στον  έντονο  ανταγωνισμό  που  υφίσταται  ο  τουριστικός  κλάδος, υλοποιώντας  στοχευμένες δράσεις που υπηρετούν ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο.
Ενδεικτικά αναφέρω …
– Αξιοποίηση   της  δημοσιότητας και  προβολής  του  τουριστικού  μας  προϊόντος  με νέους σύγχρονους τρόπους και  μεθόδους,  
με τη διαμόρφωση  και  υλοποίηση ειδικών προγραμμάτων  Marketing για την προβολή των τουριστικών μας πόρων.   
– Αναβάθμιση  της εικόνας  της  χώρας στις  Διεθνείς  Τουριστικές Εκθέσεις στο  Εξωτερικό με σύγχρονη και ενιαίο brand name καθώς και με τεχνολογική  αναβάθμιση. 
– Επαναπροσδιορισμό του  τουριστικού  προϊόντος, ανά Περιφέρεια και Δήμο, ώστε κάθε περιοχή να αναπτύξει εκείνο το  εξειδικευμένο  και  ανταγωνιστικό  τουριστικό  προϊόν  που  της  αρμόζει καλύτερα με τη δική της  ενιαία  ταυτότητα αναγνώρισης και  προβολής.
– Εκσυγχρονισμό των τουριστικών υποδομών και των  τουριστικών υπηρεσιών με ταυτόχρονη  αναβάθμιση της επαγγελματικής τουριστικής εκπαίδευσης  και  κατάρτισης . 
– Προσανατολισμό,  σε μία  στρατηγική  διαρκούς  εμπλουτισμού  του  τουριστικού  προϊόντος (ιστορία, πολιτισμός, περιβάλλον κλπ.)                  
με περαιτέρω ανάπτυξη θεματικών μορφών Τουρισμού (θρησκευτικός, συνεδριακός, ιαματικός, ιατρικός, μαθητικός, 3ης ηλικίας, , ευεξίας, γιώτινγκ κλπ.)
– Συνεργασία  με  τους  Τ.Ο.  για  τη  δημιουργία   ανταγωνιστικών   πακέτων   για τον  τουρισμό με στόχο την αύξηση της τουριστικής κίνησης και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. 
 
Φίλες και Φίλοι,
Εργαζόμαστε σκληρά και μεθοδικά  για την ενίσχυση της εικόνας της χώρας της Ελλάδας στο εξωτερικό, δημιουργώντας τη νέα τουριστική ταυτότητα της χώρας με έμφαση στο κομμάτι της ασφάλειας.
Στο πλαίσιο αυτό, και ειδικότερα για την αγορά της  Ρωσίας:
– Στηρίζουμε  δραστηριότητες   που  αφορούν  παρουσιάσεις του  Ελληνικού  Τουριστικού  Προϊόντος  στη  Ρωσική αγορά, 
– Στηρίζουμε  συνεργασίες με τους Ρώσους Τ.Ο. γεγονός που άλλωστε πιστοποιείται και σήμερα, δεδομένου ότι το σημερινό συνέδριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού. 
– Συνεργαζόμαστε με  τα  Ελληνικά  Προξενεία  για   την  απλοποίηση   και  γρηγορότερη  διαδικασία  έκδοσης  Βίζα   για  τους   Ρώσους  τουρίστες.  
Σε συνεργασία με  Υπουργείο Εξωτερικών και με την υιοθέτηση απλοποιημένων διαδικασιών, τα ελληνικά Προξενεία στη Ρωσία έχουν επιτύχει οι θεωρήσεις VISAS προς τους Ρώσους πολίτες να χορηγούνται πλέον εντός 48 ωρών.
 
Οι προσπάθειες μας όμως δεν σταματούν εδώ. 
Δημιουργούμε ένα ευρύ δίκτυο αερομεταφορών με απευθείας πτήσεις της Aeroflot και της Aegean με τη Μόσχα. 
Αναπτύσσουμε τις αερομεταφορές μας προς την Αγία Πετρούπολη αλλά και άλλες μεγάλες πόλεις της Ρωσίας. 
Αθόρυβα αλλά σταθερά χτίζουμε ένα δίκτυο συνεργασίας που θα λειτουργήσει προς όφελος και των δυο χωρών. 
Την ίδια στιγμή ο επιχειρηματικός κόσμος της Ελλάδας συμμετέχει σε αυτές τις προσπάθειες της κυβέρνησης. 
Επενδύουν στα τουριστικά προϊόντα και προσφέρουν εξαιρετικές υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών στους ρώσους τουρίστες. 
Αυτή είναι άλλη μια ποιοτική διαφορά από το χθες. 
Μέσα από την κρίση πολλοί επιχειρηματίες στο τουριστικό κλάδο, είδαν μια ευκαιρία να οργανωθούν με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Παρακολουθούμε  πολύ στενά τη Ρωσική αγορά και τις ανάγκες της. Καταγράφουμε  τις ανάγκες των ρώσων επισκεπτών , έτσι ώστε να μπορέσουμε να προσφέρουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες. 
Τα αποτελέσματα είναι πλέον ορατά.
Καταγράφεται ραγδαία αύξηση ρώσων τουριστών στην  Ελλάδα όπως σας ανέφερα και στην αρχή της ομιλίας μου . 
 
Φίλες και Φίλοι,
Ο  σύγχρονος και  επιλεκτικός τουρίστας έχει  πολλά  ενδιαφέροντα και εκτός από  τις  φυσικές  ομορφιές, τον  πολιτισμό  και  την  παράδοση αναζητεί διαρκώς περισσότερα  ενδιαφέροντα στα ταξίδια του.  
Με το πνεύμα αυτό αξιολογούμε πλέον τις ανάγκες  των τουριστών της Ρωσικής αγοράς.  
Προσπαθούμε να προωθούμε όχι απλά διακοπές, αλλά "μοναδικές εμπειρίες" σε συνδυασμό με τη ζεστή φιλοξενία, που θα μετατρέψουν ακόμη και τον πλέον σκεπτικιστή επισκέπτη σε θαυμαστή της χώρας μας.  
Κλείνοντας αυτή τη σύντομη παρέμβαση μου θέλω να σας διαβεβαιώσω και να επαναλάβω ότι η Ελλάδα είναι μια ασφαλής και φιλόξενη χώρα. 
Μια χώρα που μπορεί να προσφέρει αξέχαστες, μοναδικές διακοπές. Αυτό είναι ένα μήνυμα, μια πραγματικότητα που θα ήθελα να μεταφέρετε στη πατρίδα σας. 
Σας ευχαριστώ πολύ