22/04/2013: Ομιλία Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη στο ΞΕΕ

22/04/2013: Ομιλία Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη στο ΞΕΕ


22/04/2013: Ομιλία Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη στο ΞΕΕ

 

Την ανάγκη αναβάθμισης των τουριστικών υπηρεσιών για τους ηλικιωμένους, επεσήμανε η υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας στο ΞΕΕ, με αφορμή παρουσίαση μελέτης για τον τουρισμό στα άτομα της τρίτης ηλικίας.
 
Η κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη μίλησε για θέσπιση πολιτικών με αναπτυξιακή διάσταση που να στοχεύει στην αύξηση των επισκεπτών αυτής της πληθυσμιακής ομάδας. «Το υπουργείο Τουρισμού με το ΞΕΕ σχεδιάζουν συγκεκριμένη στρατηγική για την τρίτη ηλικία που θα περιλαμβάνει ένα πλέγμα πολιτικών παρεμβάσεων και μια ειδική επικοινωνιακή καμπάνια», όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε ότι η Πολιτεία οφείλει να παρέχει σε αυτή την ειδική κατηγορία τουριστικά προϊόντα που της ταιριάζει. Προς αυτή την κατεύθυνση ανέφερε συγκεκριμένες προτάσεις όπως η  προσαρμογή των μέσων μεταφοράς, η αύξηση μονόκλινων δωματίων, η κατάλληλη εκπαίδευση του προσωπικού, αλλά και η ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού.
 
Όπως είπε η υπουργός Τουρισμού στόχος του υπουργείου Τουρισμού είναι η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, ώστε να καλύψει σταδιακά όλο το χρόνο και ο τουρισμός ατόμων τρίτης ηλικίας έρχεται να συνδυάσει τις δικές τους ανάγκες με το δικό μας σκοπό.
 
Η κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη τόνισε  ότι «το ζήτημα του τουρισμού της  τρίτης ηλικίας, το έχουμε θέσει και  συζητήσει στο εξωτερικό με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στη Γερμανία, την Αυστρία, τη Γαλλία αλλά και στην Ιαπωνία όπου το ποσοστό της τρίτης ηλικίας που ταξιδεύει είναι ιδιαίτερα μεγάλο».
 
Αναφερόμενη στις ελληνικές πρωτοβουλίες επεσήμανε τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την περαιτέρω ανάπτυξη του ιατρικού, ιαματικού θρησκευτικού και  θαλάσσιου τουρισμού (κρουαζιέρα), που σχετίζονται άμεσα με την τρίτη ηλικία και υπενθύμισε το πρόγραμμα «Κοινωνικός Τουρισμός για την τρίτη ηλικία 2012-2013» που ενεργοποιήθηκε πέρυσι, σε μια δύσκολη περίοδο. 
 
Τέλος επικαλούμενη τα αποτελέσματα της μελέτης για τον τουρισμό στην Τρίτη ηλικία, η κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη είπε ότι οι ηλικιωμένοι τουρίστες θα αποτελούν το 24% της συνολικής αγοράς το 2030 και το 28% το 2050. Το ποσοστό των ταξιδιών που  θα πραγματοποιούν αναμένεται να αυξηθεί  στο 26%, το 2030 και στο 32% το 2050. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει –κατέληξε- το γεγονός πως στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, τα άτομα της τρίτης ηλικίας επιλέγουν προορισμούς  εσωτερικού για τα ταξίδια τους. Πρωταθλητές στον τομέα αυτό είναι  οι Έλληνες, με ποσοστό 95%.