23/06/2011: Ενέργειες για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην Ελλάδα από τον Υφ. Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδη

23/06/2011: Ενέργειες για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην Ελλάδα από τον Υφ. Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδη


23/06/2011: Ενέργειες για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην Ελλάδα από τον Υφ. Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδη

Με στόχο την προώθηση του τουρισμού κρουαζιέρας σε όλη τη χώρα ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης το τελευταίο διήμερο συνόδευσε τον αντιπρόεδρο της 2ης παγκοσμίως εταιρείας στον κόσμο Royal Caribbean k. J. Tercek στις επισκέψεις που πραγματοποίησε στα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Κώ και της Ρόδου μαζί με τον εκπρόσωπο της εταιρείας στην Ελλάδα κ. Α. Στυλιανόπουλο, οι οποίοι, στη συνέχεια θα μεταβούν και στα λιμάνια της Καβάλας, της Κεφαλονιάς της Ζακύνθου, και του Ηρακλείου.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΟΛΘ
Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός παρέστη σήμερα στην συνάντηση που είχε ο κ. Tercek , στην Θεσσαλονίκη, με τον πρόεδρο του ΟΛΘ κ. Στέλιο Αγγελούδη. Σκοπός της συνάντησης ήταν να προσδιοριστεί ο ρόλος του λιμανιού της πόλης σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον των εταιρειών κρουαζιέρας, και την προσπάθεια της κυβέρνησης να αξιοποιήσει την σημαντική αγορά της κρουαζιέρας η οποία όπως δείχνουν τα στοιχεία θα έχει σημαντικό ρόλο τα επόμενα χρόνια στην ανάπτυξη του τουρισμού της Ελλάδας. Στην συνάντηση συμμετείχαν και ο κ. Κ. Παπαϊωάννου αντιπρόεδρος του ΟΛΘ, ο κ. Μανώλης Μιχαηλίδης Γενικός Διευθυντής Επιχειρησιακών Μονάδων του ΟΛΘ, ο κ. Ανδρέας Στυλιανόπουλος Αντιπρόσωπος της Royal Caribbean Cruise Lines, ο κ. D. Kaparakis ως συνεργάτης του κ. Tercek, και ο κ. Μιχάλης Νομικός – Ναυτιλιακός Εκπρόσωπος της Royal Caribbean Cruise Lines.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Χθες Τετάρτη, ο κ. Νικητιάδης με αφορμή την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη συναντήθηκε με τον Δήμαρχο της πόλης κ. Γιάννη Μπουτάρη. Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν γενικότερα την ανάπτυξη του τουρισμού μέσα από την προώθηση σειράς ενεργειών. Ειδικότερα, συμφωνήθηκε, με την συνεργασία του Δήμου και του Υπουργείου να διοργανωθεί Ημερίδα για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης όπως επίσης να ενδυναμωθεί το Γραφείο Συνεδριακού Τουρισμού της Θεσσαλονίκης και να ενεργοποιηθεί ένας Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης που θα έχει καθοριστικό ρόλο στην τουρισμό της πόλης. Επίσης συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν : τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, τον ιαματικό τουρισμό, την ανάπτυξη της κρουαζιέρας και τον θρησκευτικό τουρισμό.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΚΩ ΚΑΙ ΡΟΔΟ
Επισημαίνεται, ότι χθες το πρωί ο αντιπρόεδρος της Royal Caribbean κ. John Tercek και οι συνεργάτες του στο πλαίσιο της περιοδείας τους στα ελληνικά λιμάνια συνοδευόμενοι από τον κ. Νικητιάδη, επισκέφθηκαν την Κώ και την Ρόδο, για δουν τις λιμενικές εγκαταστάσεις και τις περιοχές πιθανών επισκέψεων επιβατών κρουαζιέρας, και επιτοπίως συζήτησαν θέματα καθοριστικά για την ανάπτυξη των λιμένων με τρόπο που να δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την υποδοχή κρουαζιερόπλοιων και την αύξηση των δρομολογίων.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ECC
Σημειώνεται ότι ο υφυπουργός με την ευκαιρία του Συνεδρίου για τον Θαλάσσιο Τουρισμό που οργανώθηκε από τα ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ συναντήθηκε και με το Προεδρείο της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κρουαζιέρας (ECC), το οποίο εκπροσωπεί τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη και στην Μεσόγειο. Στο προεδρείο συμμετείχαν ο κ. Pierfrancesco Vago, Αντιπρόεδρος του ECC και Πρόεδρος της εταιρείας MSC Crociere SA (4η στον κόσμο), o κ. Tim Marking, Γενικός Γραμματέας του ECC, και εκπροσωπώντας εταιρείες μέλη του ECC, οι κκ. Κωστάκης Λοΐζου Εκτελεστικός Πρόεδρος της LOUIS Cruises, Giora Israel Αντιπρόεδρος της Carnival Corporation (1η στον κόσμο), και John Tercek Αντιπρόεδρος της Royal Caribbean Cruise Lines (2η στον κόσμο).

Κατά την συνάντηση ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση καθώς και για τις συμμετοχές του ιδίου ως εκπροσώπου του Υπουργείου στα διεθνή συνέδρια και εκθέσεις κρουαζιέρας στις Κάννες και στο Μαϊάμι, και στις συναντήσεις που έχουν γίνει στο υπουργείο τους προηγούμενους μήνες της άτυπης Γνωμοδοτικής Επιτροπής για τον Τουρισμό Κρουαζιέρας στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των επαγγελματικών φορέων και έλληνες επαγγελματίες απασχολούμενοι με την κρουαζιέρα.

Στη συνάντηση, με το προεδρείο του ECC, τέθηκαν όλα τα σημαντικά θέματα που αφορούν τον τουρισμό κρουαζιέρας, που απασχολούν τις εταιρείες και που είχε ζητήσει το ECC να συζητήσουν με την πολιτική ηγεσία, κυριότερα των οποίων είναι: οι διαδικασίες ασφάλειας επιβατών και διαδικασίες αποβίβασης – επιβίβασης, η προσβασιμότητα ανάγκη για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους χερσαίους χώρους διακίνησης των επιβατών κρουαζιέρας, η ανάπτυξη λιμενικών εγκαταστάσεων κρουαζιέρας, οι χρεώσεις – λιμενικά τέλη, ο προγραμματισμός χρήσης αποβαθρών κρουαζιέρας (berthing)και η σύμβαση για τους λιμένες βάσης (home ports).

Ο κ. Νικητιάδης, απαντώντας σε ερώτημα που του έθεσαν, διαβεβαίωσε τους παριστάμενους ότι η εξαγγελθείσα από το ΥΘΥΝΑΛ «Συμβουλευτική Επιτροπή για την Κρουαζιέρα» θα λειτουργήσει στο πλαίσιο του νέου Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, από κοινού με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, και ότι θα συμμετέχουν σε αυτήν όλοι οι κοινωνικοί φορείς, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων του ECC και εκπροσώπων των εταιρειών κρουαζιερών.

Από την πλευρά του ECC ο Αντιπρόεδρος κ. Vago και ο Γεν. Γραμματέας κ. Marking, χαιρέτησαν θετικά την εξέλιξη αυτή και δήλωσαν ότι το ECC προσφέρεται να λειτουργεί ως κόμβος αμφίδρομης επικοινωνίας με το Υπουργείο, για να ενημερώνονται οι εταιρείες μέλη του για τις Ελληνικές εξελίξεις και για τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Επισήμανση έκαναν εκ μέρους των εταιρειών τους οι κκ Israel και Tercek, οι οποίοι αφενός επιβεβαίωσαν την συμμετοχή εκπροσώπων τους στην Επιτροπή και την προσφορά τους για παροχή τεχνογνωσίας προς την Ελλάδα, και αφετέρου εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους να αναπτύξουν και να επεκτείνουν τα δρομολόγια των κρουαζιεροπλοίων στις ελληνικές θάλασσες και να προσθέσουν νέους λιμένες προσέγγισης.

ΔΗΛΩΣΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ
Αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε με θέμα την κρουαζιέρα ο κ. Νικητιάδης σε δηλώσεις του τόνισε ότι: «ακολουθώντας τη νέα στρατηγική για τον τουρισμό, όπως την έχουμε δομήσει με τον υπουργό κ. Παύλο Γερουλάνο, ξεκινήσαμε τη συνεργασία με όλες τις εταιρείες κρουαζιέρας που δραστηριοποιούνται στην παγκόσμια αγορά. Η συνεργασία αυτή έχει μοναδικό στόχο την μεγαλύτερη δυνατή ανάπτυξη του τουρισμού κρουαζιέρας στην Ελλάδα. Η χώρα μας έχει όλες τις προϋποθέσεις να βρεθεί στις πρώτες θέσεις του παγκόσμιου τουρισμού κρουαζιέρας και εργαζόμαστε συστηματικά γι’ αυτό. Χαίρομαι που ο κ. Tercek αποδέχθηκε την πρόσκλησή μου να επισκεφθεί τα λιμάνια της πατρίδας μας. Την ίδια πρόσκληση έχω απευθύνει και προς τον πρόεδρο της μεγαλύτερης εταιρείας κρουαζιέρας στον κόσμο της Carnival Corporation καθώς και στις άλλες εταιρείες του κλάδου ».