24/03/2017: Με την υποστήριξη του ΕΟΤ η νέα ταινία του Γιάννη Σμαραγδή «ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ»

24/03/2017: Με την υποστήριξη του ΕΟΤ η νέα ταινία του Γιάννη Σμαραγδή «ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ»


24/03/2017: Με την υποστήριξη του ΕΟΤ η νέα ταινία του Γιάννη Σμαραγδή «ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ»

Με την ευγενική υποστήριξη του ΕΟΤ ολοκληρώνονται τα γυρίσματα της αφιερωμένης στον Νίκο Καζαντζάκη, ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή η οποία θα βγει στις αίθουσες των κινηματογράφων τον ερχόμενο Νοέμβριο. Το 2017 έχει κηρυχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως Έτος Νίκου Καζαντζάκη, γιορτάζοντας τα 60 χρόνια από το θάνατό του.
 
Την σχετική απόφαση υπέγραψε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κ. Δημήτρης Τρυφωνόπουλος στο πλαίσιο των δράσεων του ΕΟΤ με στόχο την προβολή στο εξωτερικό ,των πολιτιστικών και τουριστικών θησαυρών της χώρας , μέσα από σπουδαίες κινηματογραφικές παραγωγές που αφηγούνται το έργο κορυφαίων Ελλήνων δημιουργών των γραμμάτων και των τεχνών. 
 
Η ταινία αναφέρεται στην πραγματική ιστορία του σημαντικότατου Έλληνα συγγραφέα του 20ου αιώνα, Νίκου Καζαντζάκη, βασιζόμενη στο έργο – αυτοβιογραφία του "Αναφορά στον Γκρέκο". Ακολουθεί τα βήματα του συγγραφέα εντός και εκτός συνόρων, με έμφαση σε εμβληματικούς και συνδεδεμένους με την παρουσία του, τόπους της πατρίδας μας, όπως είναι η Αθήνα, τα Νησιά Αιγαίου, το Άγιον Όρος, η Αίγινα και η Κρήτη. Κυρίαρχη γλώσσα της ταινίας είναι η Ελληνική, ενώ αναμένεται μετάφραση της ταινίας στα Αγγλικά, Γερμανικά και Γαλλικά.
 
Η Ταινία
 
 
Ο Μεγάλος Έλληνας Συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης (γεννήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και πέθανε το 1957), έλεγε πως δύο πράγματα καθόρισαν την ζωή του: Τα όνειρα και τα ταξίδια. 
 
Η ταινία ξεκινάει με ένα όνειρο λίγο πριν το θάνατό του, έναν εφιάλτη που καταλήγει στο πρόσωπο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου (EL GRECO) και η ταινία τελειώνει με ένα λυτρωτικό όνειρο μέσα στο ΦΩΣ. 
 
Ο Καζαντζάκης, ακολουθώντας τα όνειρά του οδηγείται στην συγγραφή του αυτοβιογραφικού έργου του ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΓΚΡΕΚΟ σε κεφάλαια, με συμπαραστάτη την διαισθητική συντρόφισσά του Ελένη. 
 
Τα κεφάλαια αυτά, σε flashback, θα ζωντανεύουν ως ένα συνεχές ταξίδι στους τόπους που επισκέφθηκε, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό: Αθήνα, Νησιά Αιγαίου, Άγιον Όρος, Αίγινα Κρήτη, Όρος Σινά, Παρίσι, Βιέννη, Βερολίνο. Συγχρόνως τα ταξίδια αυτά είναι ένα συνεχές εσωτερικό ταξίδι του συγγραφέα, ο οποίος αναζητά και διεκδικεί να κατανοήσει βιωματικά τον Χριστό, τον Βούδα, τον Νίτσε, τον Λένιν, για να καταλήξει στον πρόγονό του τον Οδυσσέα, και στη μεγάλη μήτρα, το Αιγαίον Πέλαγος και το Ελληνικό Φως. Εξοπλισμένος με την συνείδηση του χώρου του και της πνευματικότητάς του, καταλήγει σ’ αυτό που ονομάζει “Κρητική ματιά”: «Η ζωή είναι ανήφορος και πρέπει να τον ανέβουμε με αξιοπρέπεια και ανδρεία» και που τον οδηγεί στην κατάργηση του φόβου του θανάτου, δηλαδή στην ελευθερία. 
 
Το έργο του Καζαντζάκη, εστιάζοντας στο μακρύ ταξίδι της ψυχής μέσα από βάσανα και δοκιμασίες προς την ελευθερία, εμπνέει το σήμερα και ενεργοποιεί ευεργετικά το αύριο.
 
Την παραγωγή στηρίζει επίσης, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, η ΕΡΤ, πληθώρα ιδιωτών χορηγών καθώς και εταιρείες παραγωγής από Γαλλία, Αυστρία και Γερμανία. Τη διανομή της ταινίας για την Ελλάδα και την Κύπρο έχει αναλάβει η ίδια ελληνική εταιρεία διανομής, που οδήγησε σε μεγάλη εμπορική επιτυχία (με 1.200.000 εισιτήρια) την άλλη βιογραφική ταινία του Γιάννη Σμαραγδή,«El Greco», αφιερωμένη στη ζωή του σπουδαίου Κρητικού ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Το συνολικό προϋπολογιζόμενο κόστος παραγωγής ανέρχεται στο ποσό των 3.000.000 €.