24/10/2011: Συνέντευξη του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου στη ΝΕΤ 105,8

24/10/2011: Συνέντευξη του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου στη ΝΕΤ 105,8


24/10/2011: Συνέντευξη του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου στη ΝΕΤ 105,8

-Δημοσιογράφος: Καλή σας μέρα και καλή βδομάδα κ. Γερουλάνο.

-Υπουργός: Καλημέρα και καλή βδομάδα.

-Δημοσιογράφος: Λοιπόν, είμαστε όλοι ανήσυχοι να πούμε την αλήθεια, περιμένουμε τις αποφάσεις της Τετάρτης, και μέχρι τότε κάνουμε υπομονή, τι άλλο;

-Υπουργός: Οι αποφάσεις της Τετάρτης είναι εξαιρετικά σημαντικές. Οι εξελίξεις που θα διαδραματιστούν στην Ελλάδα, εξαρτώνται πάρα πολύ από αυτό. Όσο πιο σταθερή είναι η απόφαση που θα πάρει η Ευρώπη, τόσο πιο σταθερό είναι το έδαφος πάνω στο οποίο χτίζουμε την επόμενη μέρα για την ελληνική οικονομία. Αν οι αποφάσεις πάλι είναι όπως οι προηγούμενες, που είναι γεμάτες αστερίσκους, που είναι ναι μεν αλλά κ.ο.κ. τότε το έδαφος πάνω στο οποίο εμείς χτίζουμε θα είναι κινούμενο. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, και για αυτό επιμένει ο πρωθυπουργός, αυτή η σύνοδος να πάρει αποφάσεις οι οποίες να είναι ουσιαστικές και για την Ελλάδα αλλά κυρίως για την Ευρώπη, για το πως θα σταθεροποιηθεί το σύστημα.

-Δημοσιογράφος: Όταν λέμε ότι αυτές οι αποφάσεις πρέπει να είναι ουσιαστικές τι εννοούμε; Δηλαδή τι θέλουμε εμείς ως χώρα από τις αποφάσεις αυτές; Εντάξει να έχουν ένα μόνιμο χαρακτήρα, να μην είναι με αστερίσκους… όπως είπατε εσείς η απόφαση της 21ης Ιουλίου από ότι φάνηκε είχε κάποιους αστερίσκους…

-Υπουργός: Είχε κάποιους ήδη αστερίσκους και κάποιους που προστέθηκαν και μετά, γεγονός το οποίο είναι ενδεικτικό, του πως η Ευρώπη παίρνει αποφάσεις. Το πρόβλημα το οποίο έχουμε είναι ότι εκτός ότι οι αποφάσεις της Ευρώπης είναι από επιτροπή κι έτσι παίρνουν πάρα πολύ χρόνο μην έχοντας τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στις ταχύτητες που δουλεύουν οι αγορές, μετά από οποιαδήποτε απόφαση παρθεί, μπαίνουν πάλι μέσα σε μία διαδικασία μέσα στην οποία το κάθε κόμμα μίας συγκυβέρνησης ας πούμε, μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα κι εκεί πάλι η Ευρώπη να πρέπει να πάει ξανά να σχεδιάσει από την αρχή. Όπως καταλαβαίνετε αυτός δεν είναι τρόπος να αντιμετωπίσεις τεράστιες πιέσεις που αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω στο ευρώ, πάνω στην ευρωπαϊκή οικονομία, οι οποίες ουσιαστικά είναι στοιχήματα ενάντια στην επιτυχία της. Έτσι λοιπόν, ενώ οι αγορές στοιχηματίζουν ενάντια στην επιτυχία της Ευρώπης, η Ευρώπη απαντά προς αυτά τα στοιχήματα, με πάρα πολύ αργές και διφορούμενες κινήσεις. Δεν λύνεται έτσι το πρόβλημα και αυτό είναι αν θέλετε, ο κυκλώνας μέσα στον οποίο προσπαθούμε την ίδια ώρα, να ορθοποδήσει η ελληνική οικονομία. Θα σας πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Μόλις γύρισα από ένα ταξίδι στην Αίγυπτο, στο Ισραήλ, στην Ρωσία. Σε αυτές τις χώρες οι επενδυτές δεν έχουν κανένα πρόβλημα να πάρουν υψηλά ρίσκα. Καταλαβαίνετε ότι μία οικονομία όπως οι δικές τους, μπορεί να είναι οικονομίες υψηλού ρίσκου. Κανένας δε με ρωτούσε πόσο γρήγορα θα περνούσε η τάδε διαρθρωτική αλλαγή στην Ελλάδα ή η δείνα. Θεωρούν ότι αυτές αργά ή γρήγορα θα περάσουν. Αυτό που όλοι με ρωτούσαν είναι αν οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι οριστικές, ώστε να ξέρουν το περιβάλλον μέσα στο οποίο επενδύουν. Χαρακτηριστικά μου είπε κάποιος, δηλαδή δεν το υιοθετώ, αλλά το λέω απλώς επειδή δείχνει τη νοοτροπία, λέει εγώ είτε στο ευρώ μου ζητήσει κανείς να επενδύσω, είτε στη δραχμή, είτε σε ένα άλλο νόμισμα, αυτό που εγώ κοιτάω είναι τι θα μου αποφέρει εμένα η επένδυση μου. Δεν με νοιάζει που θα επενδύσω, αυτό που με νοιάζει είναι να ξέρω ότι το περιβάλλον στο οποίο επενδύω, είναι να έχει ένα επίπεδο σταθερότητας στα επόμενα πέντε, δέκα χρόνια και κοιτάω να μου επιστραφεί η επένδυση μου. Αυτή είναι η νοοτροπία που σήμερα πολύ συχνά αισθάνεται κανείς ότι η Ευρώπη από κει που ήταν σταθεροποιητικός παράγοντας για την Ελλάδα, τώρα έχει γίνει παράγοντας αποσταθεροποίησης και λες ότι αν δεν παρθούν αυτές οι αποφάσεις, πολύ δύσκολα θα αρχίσει ο κόσμος να επενδύει πάλι στη χώρα μας. Αυτό αφορά και τους Έλληνες επενδυτές.

-Δημοσιογράφος: Το ερώτημα είναι κ. Γερουλάνο, γιατί γινόταν πολύ κουβέντα και πριν πολύ καιρό σε σχέση με την αναδιάρθρωση, με το κούρεμα, που λέγαμε κι εμείς ας πούμε, και η κυβέρνηση έλεγε, ότι το κούρεμα δε συμβαίνει ξαφνικά, μας έχει προκύψει το κούρεμα και μάλιστα κούρεμα που δεν ξέρουμε πόσο θα είναι αυτή τη στιγμή. 30, 40, 50 60%.

-Υπουργός: Η συζήτηση για το κούρεμα είναι μία συζήτηση που αν γίνει δεν πρέπει να κρατήσει πάρα πολύ καιρό. Πρέπει να παίρνονται οι αποφάσεις γρήγορα και να είναι τελειωτικές. Το γεγονός ότι τόσο καιρό συζητάμε για το 21% και βρεθήκαμε τώρα να συζητάμε για πολύ μεγαλύτερο από αυτό, δείχνει ότι αυτές οι κινήσεις δεν είναι κινήσεις που κάνεις συζητώντας έπ’ άπειρον. Είναι κινήσεις που κάνεις αποφασιστικά και αυτό θα έπρεπε να έχει κάνει η Ευρώπη από την αρχή. Κυρίως όταν το ελληνικό χρέος αυτή τη στιγμή στις δευτερογενείς αγορές, πουλιέται πάρα πολύ φτηνά. Παρόλα αυτά τους πήρε πάλι πάρα πολύ καιρό να τα συζητήσουν, τα δεδομένα άλλαξαν, και τώρα πάλι το σκηνικό έχει αλλάξει. Εγώ δε νομίζω ότι από την πρώτη στιγμή χρειαζόταν ένα τέτοιο κούρεμα, φτάνει να υπήρχε μία αποφασιστικότητα νωρίτερα. Τώρα καθώς περνά ο χρόνος και οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθυστερούν καθώς εμφανίζονται άλλες χώρες, οι οποίες έχουν προβλήματα, όπως είναι η Ιταλία, τόσο τα πράγματα ζητούν πιο ριζικές αποφάσεις και τόσο ξανά έρχονται τα θέματα αυτά πάνω στο τραπέζι, με αποτέλεσμα οι ευρωπαίοι, να πρέπει όχι μόνο να δουν πόσο θα είναι το κούρεμα αλλά και ποια θα είναι η στήριξη των τραπεζών που χρειάζεται να γίνει, για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε …

-Δημοσιογράφος: Και δεν είναι μόνο οι τράπεζες, είναι και τα ασφαλιστικά ταμεία, δεν ξέρουμε αν θα μπορέσει αυτή η απόφαση να βοηθήσει τα ασφαλιστικά ταμεία να αντεπεξέλθουν το κούρεμα των ομολόγων.

-Υπουργός: Σωστό είναι αυτό. Αυτή τη στιγμή όμως έχουμε μόνο φήμες γύρω από αυτό. Ούτε εγώ έχω κάποια πληροφόρηση ή παραπάνω και νομίζω είναι και πολύ σημαντικό να δούμε πως θα δρομολογηθούν οι αποφάσεις, διότι οτιδήποτε και αν συμβεί στο χρέος, αυτό που είναι πολύ σημαντικό, είναι οι τράπεζες να επαναχρηματοδοτηθούν και τα ασφαλιστικά ταμεία να έχουν ένα πάρα πολύ υψηλό επίπεδο ασφάλισης, έτσι ώστε να μπορεί να ξέρει ο άλλος, ότι θα πάρει τη σύνταξη του. Το πως θα γίνει αυτό είναι πιο τεχνικό και φαντάζομαι ότι αυτές τις μέρες μέχρι την προετοιμασία της Τετάρτης, θα υπάρξει πολύ συζήτηση γύρω από αυτά τα θέματα.

-Δημοσιογράφος: Έχετε ακούσει αυτή τη συζήτηση που γίνεται ότι μετά την απόφαση της Τετάρτης, όποια κι αν είναι αυτή η χώρα μας μπαίνει σε επιτροπεία. Ισχύουν αυτά τα σενάρια;
-Υπουργός: Εγώ δεν τα πιστεύω αυτά τα σενάρια και θα σας πω γιατί δεν τα πιστεύω. Η δουλειά που γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, στην ελληνική οικονομία, η δουλειά που έχει αρχίσει ουσιαστικά πριν από δύο χρόνια με τις παλινωδίες, με τις καθυστερήσεις, με οτιδήποτε άλλο μπορεί να περιγράψει κανείς ως αρνητικό, η θετική δουλειά όμως η οποία γίνεται είναι σε δύο επίπεδα. Το ένα επίπεδο είναι αυτό το οποίο γίνεται σε ότι αφορά το χρέος και τα ελλείμματα. Όλα τα φώτα της δημοσιότητας και μάλιστα τα παγκόσμια φώτα της δημοσιότητας, έχουν πέσει πάνω εκεί. Με αποτέλεσμα όλες οι συζητήσεις, να γίνονται γύρω από αυτά τα θέματα. Η πραγματικότητα είναι ότι αυτά τα θέματα μεσο-μακροπρόθεσμα δεν πρόκειται να λυθούν εάν δεν γίνουν οι διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες γίνονται αυτή τη στιγμή. Κι εκεί πέφτει πολύ λίγη δημοσιότητα, πολύ λίγα απ’ τα πράγματα που ακούει κανείς, αφορούν το πως γίνονται οι διαρθρωτικές αλλαγές. Αυτές όμως θα αρχίσουν να αυγατίζουν από τώρα και πέρα. Δηλαδή απ’ την ώρα που θα κάνεις μία αλλαγή ή που θα πάρεις μία απόφαση ή θα περάσεις ένα νομοσχέδιο, μέχρι την ώρα που αυτό το πράγμα θα κινητοποιήσει επενδύσεις ή θα μειώσει κόστος ή θα αρχίσει να έχει απτά αποτελέσματα, παίρνει χρόνο. Πιστεύω λοιπόν ότι καθώς προχωράει όλη αυτή η διαδικασία για το χρέος, οι διαρθρωτικές αλλαγές που γίνονται, είναι αυτές που τώρα θα αρχίσουν να αυγατίζουν. Κι εκεί εγώ δε νομίζω ότι θα χρειαστεί καμία επιτροπή. Αντίθετα, εγώ θα έλεγα ότι οι στόχοι που θα ‘πρεπε να βάλουμε σαν πολίτες αυτής της χώρας και σαν χώρα πρέπει να ‘ναι πολύ μεγαλύτεροι από της τρόικας….

-Δημοσιογράφος: Ποιοι στόχοι;

-Υπουργός: Οι αναπτυξιακοί για παράδειγμα.

-Δημοσιογράφος: Ναι, αυτό το συζητάμε συνέχεια αλλά δυστυχώς δεν είναι εφικτό…

-Υπουργός: Μα ήταν ένα από τα μεγάλα ελλείμματα της Ευρώπης. Όταν η Ευρώπη έκανε τους δικούς της υπολογισμούς, δεν υπολόγισε μία ύφεση αυτού του επιπέδου. Αυτό το πράγμα μπορεί να γυρίσει, αλλά για να γυρίσει χρειάζεται ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον. Αυτό το σταθερό επενδυτικό περιβάλλον αυτή τη στιγμή, το κρατάει η Ευρώπη στα χέρια της κι είναι πάρα πολύ σημαντικό να προχωρήσει. Σας λέω ειδικά στον τουρισμό που υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για επενδύσεις, το μόνο που κοιτούν, είναι τι αποφάσεις θα πάρει η Ευρώπη.

-Δημοσιογράφος: Αυτές οι επενδύσεις, για να ξανάρθουμε πάλι στον τομέα τουρισμού, αυτές οι επενδύσεις έρχονται τώρα δηλαδή; Αν υπήρχε ένα σταθερό περιβάλλον από αυτό που έχετε καταλάβει εσείς από τις έρχονται αμέσως να επενδύσουν;

-Υπουργός: Αυτό το οποίο γίνεται αυτή τη στιγμή για να σας δώσω να καταλάβετε, για να βάλουμε ένα χρονοδιάγραμμα σε αυτή την κατάσταση, αυτή τη στιγμή οι εν δυνάμει επενδυτές είτε είναι Έλληνες είτε είναι ξένοι, σας μιλάω ειδικά για ξένους επενδυτές, κοιτούν στην Ελλάδα και κοιτούν τι θα τους ενδιέφερε. Τι θα είχε ένα ενδιαφέρον για αυτούς. Είτε αυτό είναι μία μαρίνα, είτε ένα γκολφ, είτε ένα ξενοδοχείο, μπορεί να είναι επένδυση που να αφορά το δημόσιο τομέα, μπορεί να είναι επένδυση που αφορά τον ιδιωτικό τομέα. Το να αγοραστεί ας πούμε ένα τετράστερο ξενοδοχείο και να επενδύσει κάποιος να το κάνει πεντάστερο, είναι ένα πολύ θετικό πράγμα για τον ελληνικό τουρισμό. Ακόμη και αυτές οι επενδύσεις είναι πολύ σημαντικές, δημιουργούν θέσεις εργασίας και στην προετοιμασία της επένδυσης αλλά και μετά μόνιμες θέσεις εργασίας. Λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι τι κοιτούν τώρα; Κοιτούν τι τους ενδιαφέρει, τι αισθάνονται ότι μπορεί να αποφέρει κάποια χρήματα στις επενδύσεις τους κ.ο.κ. Δε μιλάμε για πωλήσεις, σε κανέναν από αυτούς που έχω μιλήσει, δε μου λένε εγώ θέλω να αγοράσω ένα νησί. Αυτά είναι φήμες, οι οποίες βγαίνουν στον δημοσιογραφικό χώρο των μέσων ενημέρωσης…Κανένας δεν ζητάει να αγοράσει ένα νησί. Αυτό που όλοι λένε είναι μπορούμε να αξιοποιήσουμε κάποιο χώρο, ο οποίος να φέρει επενδύσεις, όπως αξιοποιεί οποιοσδήποτε επενδυτής. Εν πάση περιπτώσει η ουσία του πράγματος όμως εδώ, είναι ότι αυτοί κοιτούν. Αυτή τη στιγμή κοιτούν και υπάρχει ένα έντονο ενδιαφέρον από τη δική τους μεριά. Το αν θα επενδύσουν ή όχι θα εξαρτηθεί, θα είναι ένας συσχετισμός του πόσο γρήγορα θα αποφασίσουν τι θέλουν και πόσο γρήγορα θα αισθανθούν ότι το περιβάλλον, είναι επαρκώς σταθερό για να αποφέρει η επένδυση τους.

-Δημοσιογράφος: Άρα το ένα πράγμα, είναι να υπάρχουν αποφάσεις οι οποίες θα εφαρμοστούν και γρήγορα να μην υπάρχουν αστερίσκοι, αυτό που θέλουμε κ. Γερουλάνο, και το δεύτερο είναι να υπάρχει μία πολιτική σταθερότητα και στη χώρα μας.
-Υπουργός: Ναι

-Δημοσιογράφος: Αυτή στιγμή υπάρχουν κι εδώ πολλοί αστερίσκοι.

-Υπουργός: Όσο περισσότεροι υπάρχουν στην Ευρώπη τόσο περισσότεροι θα προστίθενται εδώ πέρα, σας διαβεβαιώ.

-Δημοσιογράφος: Όλοι λένε παραδείγματος χάριν ότι μετά την απόφαση της Τετάρτης, θα αναλάβει κάποιες πολιτικές πρωτοβουλίες ο κ. Παπανδρέου. Κατά τη γνώμη σας ποιες πολιτικές πρωτοβουλίες πρέπει να αναλάβει η κυβέρνηση;

-Υπουργός: Δεν μπορώ να ξέρω για τι πολιτικές πρωτοβουλίες εικάζει ο καθένας. Ο καθένας μπορεί να φαντάζεται τα δικά του πράγματα. Αυτό που εγώ πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό, είναι να εξασφαλίσουμε ένα σταθερό πλαίσιο συζήτησης μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πιο σημαντικό που μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή είναι να βάλουμε πια εθνικούς στόχους. Στόχους οι οποίοι θα εξαρτώνται από τη δική μας τη δουλειά, για όλα αυτά που έχουμε πει μέχρι τώρα και γύρω από αυτούς τους εθνικούς στόχους, να υπάρχει μία κατανόηση και μία συναίνεση αν θέλετε, όχι αναγκαστικά σε κομματικό επίπεδο, αλλά σε κοινωνικό επίπεδο. Εθνικοί στόχοι γύρω από τους οποίους μπορεί να συσπειρωθούν οι δυνάμεις που χρειάζεται για να βγει η οικονομία από την κρίση. Ξέρετε πολύ συχνά κοιτάμε τη μία ομάδα ή την άλλη ομάδα, ή τι προνόμιο χάνει η μία, δε θα θελα να το πω συντεχνίες γιατί δεν είναι πάντα συντεχνίες, γιατί πολλές φορές είναι κι αυτό…

-Δημοσιογράφος: Είναι κι αυτό, αλλά και κοινωνικές ομάδες…

-Υπουργός: …αλλά και κοινωνικές ομάδες. Όλη η συζήτηση που κάνουμε αυτόν τον καιρό κινείται γύρω από αυτά, διότι εκεί είναι οι επιτακτικές ανάγκες που πρέπει να γίνουν για την αποφυγή της στάσης πληρωμών. Αυτό το οποίο πρέπει να γίνει πολύ πιο αισθητό πλέον στην πολιτική μας συνείδηση, είναι ποιοι είναι οι εθνικοί στόχοι τους οποίους βάζουμε, ποιες είναι οι προτεραιότητες μας σαν Ελλάδα, που θέλουμε να επενδύσουμε πραγματικά. Που βλέπουμε να ‘χουμε νέα ταλέντα, τα οποία δεν θέλουμε να φύγουν από τη χώρα. Αυτή η συζήτηση θα ‘πρεπε να πάρει πολύ μεγαλύτερο εύρος αν θέλετε μέσα στον πολιτικό χώρο, αλλά και στον χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης, αντί δηλαδή να αγωνιούμε αν το χρέος θα κοπεί 40% ή 60%, που ουσιαστικά αφορά κυρίως τους μεγαλομέτοχους τραπεζών, θα ‘πρεπε να συζητάμε ποιες θα είναι οι επόμενες προοπτικές για τη γενιά που έρχεται. Αν θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε αυτές τις προοπτικές, θα καταφέρουμε να το κάνουμε όχι κάνοντας εκλογές ή εκλογομαγειρέματα ή ξέρω εγώ συναινέσεις τύπου δύο κομμάτων, αλλά με μία πολύ ουσιαστική κοινωνική συναίνεση γύρω από εθνικούς στόχους.

-Δημοσιογράφος: Αυτό είναι το πιο δύσκολο που μπορεί να γίνει…

Υπουργός: Είναι το πιο δύσκολο, είναι αυτό το οποίο θέλει την περισσότερη δουλειά και νομίζω ότι η δική μας κυβέρνηση, αυτό το οποίο θα μπορέσουμε να κάνουμε μόλις σταθεροποιηθεί λίγο το σύστημα είναι να ανοίξει μία πολύ σοβαρή κουβέντα γύρω από αυτά τα θέματα. Ήδη οι διαρθρωτικές αλλαγές κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά από κει και πέρα το τι θα είναι αυτό στο οποίο θα επενδύσουμε για να εξασφαλίσουμε ώστε οι επόμενες γενιές δεν θα περάσουν αυτό που περνάμε τώρα και δεν θα υποστούν το βάρος των χρεών τα οποία θα μπορούσαμε να τους κληρονομήσουμε αν δεν κάναμε αυτές τις αλλαγές, είναι μία κουβέντα η οποία πρέπει να γίνει…

-Δημοσιογράφος: Αυτή η συζήτηση, αυτός ο εθνικός διάλογος ας το ονομάσουμε έτσι…

-Υπουργός: Νομίζω είναι ένας καλός τρόπος να το πει κανείς, αν και ο διάλογος μοιάζει να χρονίζει χωρίς να έχει αποτελέσματα, μιλάω για γρήγορες αποφάσεις γύρω από τις οποίες μπορεί να κινητοποιηθεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας…

-Δημοσιογράφος: Δεν θα πρέπει να νομιμοποιηθούν; Μπορεί αυτό να είναι ένα δημοψήφισμα;

-Υπουργός: Πολλοί τρόποι νομιμοποίησης υπάρχουν. Δεν χρειάζεται αναγκαστικά να είναι ένα δημοψήφισμα ή εκλογές. Ξέρω ότι γίνεται πολύ συζήτηση γύρω από αυτό, αλλά ο φόβος μου πάντα είναι ότι τέτοιου είδους εργαλεία, αν δεν τα έχει χρησιμοποιήσει κανείς σωστά αντί να προσθέτουν ουσιαστικά στο διάλογο, ουσιαστικά τον κωδικοποιούν προς λάθος κατεύθυνση. Εγώ δεν έχω καμία αντίρρηση ούτε με τις εκλογές ούτε με το δημοψήφισμα σαν αρχή. Αν όμως γίνει για τους λάθος λόγους, τότε θα φέρει και τα λάθος αποτελέσματα. Ακούω πολύ συχνά ότι οι εκλογές θα μας κοστίσουν πολύ. Να μας κοστίσουν. Δεν πειράζει. Φτάνει το αποτέλεσμα το οποίο θέλεις, να είναι αυτό το οποίο είναι ουσιαστικό για τον τόπο. Το ερώτημα είναι πως θα πάει ο τόπος μπροστά. Όχι αν οι βουλευτές ενός κόμματος ή στη Βουλή θα είναι τόσοι, λιγότεροι ή περισσότεροι. Νομίζω ότι έχουμε ευτελίσει λίγο την συζήτηση των εκλογών σε ένα επίπεδο, το οποίο δεν θα έπρεπε να γίνει. Ας κάνουμε την κουβέντα πρώτα, ας γίνει σοβαρά η συζήτηση πρώτα, κι αν ξέρουμε ποιοι είναι οι εθνικοί μας στόχοι και τότε βεβαίως να δούμε ποιος μπορεί να τους υπηρετήσει καλύτερα. Αλλά χωρίς να υπάρχει ένα πρόγραμμα για το πως μπορεί ένα περιβάλλον σταθερότητας να οδηγήσει στην ανάπτυξη, παίρνοντας πρώτα τη σταθερότητα σαν δεδομένο αν τα καταφέρουμε σε αυτή τη φάση, τότε βεβαίως όλα τα ενδεχόμενα από εκεί και πέρα είναι ανοιχτά για να υπάρξει μία σε εισαγωγικά νομιμοποίηση αυτής της απόφασης. Αλλά χωρίς αυτήν την ουσιαστική κουβέντα, νομίζω ότι οτιδήποτε άλλο θα είναι μία δημοσκόπηση δεύτερου τύπου ας πούμε.

-Δημοσιογράφος: Παράδειγμα η συμφωνία της Τετάρτης δεν θα πρέπει να έρθει στη βουλή;

-Υπουργός: Θα εξαρτηθεί από πολλά πράγματα. Καταρχήν με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορείς να ξέρεις ποτέ, πως θα εκφράσει κάτι το οποίο να χτίζει την επόμενη μέρα. Μπορεί να το δει κανείς να αφορά την Ελλάδα κατευθείαν, μπορεί να μην αναφερθούν καν στην Ελλάδα, δεν ξέρω πως θα δομηθεί η συμφωνία ακριβώς για να πούμε τι θα έρθει τι δεν θα έρθει. Για αυτό θέλει μία ψυχραιμία αυτή τη στιγμή. Ξέρω ότι η τάση είναι να πιάσουμε όλα τα σενάρια να αρχίζουμε να αυτομαστιγωνόμαστε με το χειρότερο σενάριο που μπορεί να γίνει. Και πρέπει να σας πω ότι εμένα δεν μου αρέσει αυτό και σαν νοοτροπία δηλαδή, ότι κατέβασε τον πήχη πάρα πολύ χαμηλά για να περάσουμε μετά από πάνω. Όχι εδώ θέλει μία πάρα πολύ ρεαλιστική κουβέντα, πολύ ανοιχτές και καθαρές κουβέντες απέναντι στον κόσμο, να ξέρει ο κόσμος ποιο είναι το εύρος μέσα στο οποίο θέλουμε να κινηθούμε και ποιες είναι οι επιλογές που έχουμε.

-Δημοσιογράφος: Ξέρετε γιατί σας ρωτάω; Γιατί εμείς οι δημοσιογράφοι μας αρέσει, αλλά και λέγονται και από κυβερνητικούς βουλευτές και όχι μόνο, ότι η συμφωνία αυτή αν έρθει στη βουλή θα θέλει 180, γιατί είναι πολύ σημαντική, και όχι μία απλή κυβερνητική πλειοψηφία; Ίσως μέσα σε ένα τέτοιο διάλογο χρειάζεται και το 180.

-Υπουργός: Μα σας λέω, δεν είμαι κλειστός σε κανένα εργαλείο, το οποίο προωθεί μία συζήτηση σε ένα καλύτερο επίπεδο ή που εξασφαλίζει πολύ πιο μακροχρόνιες λύσεις σε θέματα, λύσεις που δεσμεύουν όλα τα μέρη που μπαίνουν στον διάλογο αυτό. Εφόσον ο διάλογος είναι ουσιαστικός τότε και όλες αυτές οι λύσεις είναι πάνω στο τραπέζι. Αν ο διάλογος δεν είναι ουσιαστικός, τότε το να κάνεις αυτές τις κινήσεις είναι περισσότερο εκλογικά παιχνίδια παρά ουσιαστική προώθηση των θέσεων.

-Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι σε αυτήν την συζήτηση μπορεί να εμπλακεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

-Υπουργός: Και βέβαια. Όχι μπορεί, θα έπρεπε να εμπλακεί όπως και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ξέρετε, ένα από τα πράγματα που μπορεί κι εμείς να μην έχουμε κάνει καλά σαν κυβέρνηση, είναι να αφήσουμε την αντιπολίτευση να λειτουργεί με σενάρια που δεν είναι εφικτά. Σου λέει πρέπει να κάνουμε αυτό. Εντάξει η κ. Παπαρήγα είπε να πάμε και στην δραχμή. Είναι ένα σενάριο που ομολογώ, δεν ξέρω κανένα κόμμα μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο να το έχει μελετήσει. Ελπίζω ότι το ΚΚΕ που το προτείνει να το ‘χει μελετήσει και νομίζει ότι βγαίνει καλύτερα έτσι. Αμφιβάλλω πάρα πολύ, αλλά αν έχουν αυτοί μελέτες που λένε κάτι τέτοιο ας το στηρίξουν. Τα υπόλοιπα κόμματα όμως το μόνο το οποίο κάνουν είναι να αντιδρούν στις λύσεις τις οποίες έρχονται στο τραπέζι, απορρίπτοντας τις. Κανείς δεν λέει πάρτε αυτό το μέτρο πίσω, και φέρτε αυτό το οποίο πετυχαίνει τα ίδια αλλά μακροπρόθεσμα σου δίνει κι άλλα τρία πράγματα. Κανείς. Όλες οι αντιδράσεις μέχρι τώρα είναι εντελώς επιφανειακές χωρίς εναλλακτικές λύσεις. Ε μα δεν γίνεται έτσι ουσιαστικός πολιτικός διάλογος, διότι αν δεν μπορείς να τα διαπραγματευτείς αυτά τα πράγματα εντάξει, αν ο κ. Σαμαράς θέλει να αναπτύξει το δικό του ευχολόγιο για την Ελλάδα, να πω κι εγώ το δικό μου. Την επόμενη μέρα πρέπει να κάνεις τη διαπραγμάτευση για να πετύχεις αυτό που θέλεις.

-Δημοσιογράφος: Μα πως μπορεί να γίνει αυτή η συζήτηση για τους εθνικούς στόχους που λέτε, όταν υπάρχουν αυτά τα εμπόδια…

-Υπουργός: Όχι, μπορεί να γίνει, θα σας πω για επιμέρους θέματα, και λέω επιμέρους μην βάλετε εισαγωγικά. Μιλάμε για την ανάπτυξη του τουρισμού. Αν δεν είχαμε την ανάπτυξη του τουρισμού που είχαμε φέτος, η ύφεση δεν θα ήταν στο 5,3 που την υπολογίζουμε θα ήταν πάνω από το 7. Η δουλειά που έχει γίνει για την ανάπτυξη του τουρισμού έχει μερικά κομμάτια, τα οποία έχουν κομματικές διαφοροποιήσεις, αλλά έχει ένα πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι στο οποίο μπορεί να υπάρξει συναίνεση. Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε ένα σχέδιο για τον τουρισμό για την επόμενη δεκαετία, που τουλάχιστον στον κορμό του, θα τον στηρίξουν και τα δύο κόμματα; Εάν είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε, ας το βάλουμε κάτω να το πούμε. Αν είναι ευκαταφρόνητο να συμφωνήσουμε σε κάτι που προσθέτει στο ΑΕΠ 1,5% σε ενάμιση χρόνο και το μόνο που θέλει να συζητήσει ο κ. Σαμαράς είναι για τα μέτρα και τα φορολογικά, ε τότε καταλαβαίνετε ότι δεν θα μπορέσει να υπάρξει συναίνεση. Αν όμως μπορούμε να βρούμε τα επιμέρους θέματα που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη, κι εκεί τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΠΑΣΟΚ αλλά και τα άλλα κόμματα συμφωνήσουν για το πλαίσιο στο οποίο πάνω μπορούμε να χτίσουμε, τότε καταλαβαίνετε ότι τα μηνύματα που θα δώσουμε και πάνω στους επενδυτές αλλά και απέναντι στους εργαζόμενους σε αυτούς τους κλάδους, θα είναι πάρα πολύ πιο ξεκάθαρα. Ας ξεκινήσουμε έτσι και να δούμε που θα φτάσουν, αν ξεκινάμε πάντα από τα δύσκολα, δεν θα φτάσουμε ποτέ στη συναίνεση. Τα δύσκολα φέρνουν και εντάσεις. Ας περάσουμε ένα μήνυμα ότι είμαστε σοβαροί στην αντιμετώπιση των θεμάτων κι ότι θέλουμε μόνο να δημιουργήσουμε ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, σας διαβεβαιώ ότι ο κόσμος θα το χειροκροτήσει αυτό αμέσως. Αν κάθε κουβέντα είναι χρέος τόσο ή χρέος τόσο, εκτός ότι ο κόσμος δεν μπορεί πάντα να συλλάβει τις μικρές αλλαγές, δεν πρόκειται ποτέ να συμφωνήσουμε σε τίποτα. Για αυτό λοιπόν λέω, ας ξεκινήσουμε από τα χαμηλά και ταπεινά τα οποία όμως φέρνουν αμέσως λεφτά στην τσέπη του κόσμου κι είναι πολύ πιο ουσιαστικά, και τα υπόλοιπα πάντα έχουμε καιρό, να διαφωνήσουμε και μέσα στη Βουλή και σε οποιαδήποτε άλλη διαδικασία.

-Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ, δεν έχουμε πιάσει καθόλου το σκέλος και θα με δείρουν οι φίλοι μου(γέλια) αυτό σε σχέση με τον αθλητισμό…

-Υπουργός: Παρά τις δραματικές εξελίξεις στις Βρυξέλλες, ευτυχώς τα αθλητικά μας θέματα είναι ακόμα στην πρώτη γραμμή.

-Δημοσιογράφος: Απασχολεί πάρα πολύ τους φίλους είτε του ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ είτε και της ΑΕΚ θα έλεγα, γιατί δεν μπορούν οι ξένοι επενδυτές να βάλουν τα χρήματά τους στις ομάδες. Διότι υπάρχει ένα θεσμικό καθεστώς από ότι έχω καταλάβει , το οποίο δεν το επιτρέπει αυτό.

-Υπουργός: Ναι, νομίζω ότι, όταν γράφτηκε ο νόμος αυτός , η ελπίδα ήταν ότι θα μπορέσουν τις ομάδες να τις κρατήσουν καταρχάς ελληνικά συμφέροντα και δεύτερον , να είναι ξεκάθαρο ποιος προσωπικά επενδύει σε μια ομάδα, γιατί όπως καταλαβαίνετε το να επενδύσει μία OFF SHORE σε μία ομάδα, ανοίγει όλους του ασκούς του Αιόλου, αρχίζει το ξέπλυμα μαύρου χρήματος , γίνεται πολύ πιο έντονο από ότι είναι σήμερα. Γενικά οι ευθύνες διαχέονται πολύ περισσότερο από ότι υπάρχουν σήμερα και γι αυτό νομίζω ότι γράφτηκε έτσι ο νόμος. Νομίζω όμως , ότι οι εξελίξεις έχουν αλλάξει τα δεδομένα . Αυτό το οποίο είναι ουσιαστικό, είναι να ξέρουμε ότι οι άνθρωποι οι οποίοι επενδύουν στην ομάδα είναι φερέγγυοι και θέλουν το καλό του ποδοσφαίρου και όχι το καλό μιας ευκαιριακής σχέσης μαζί του . Όταν είχε έρθει στην Ελλάδα ο Πλατινί , μας έλεγε ότι και αυτοί παρακολουθούν πάρα πολύ προσεκτικά τις μετοχικές συνθέσεις των ευρωπαϊκών ομάδων και ότι όταν βλέπεις κάποιον από ένας κράτος της Ασίας να επενδύει σε μια ελβετική ομάδα , αναρωτιέσαι αμέσως τι είναι αυτό που τον τράβηξε. Η «μαγεία» του ελβετικού ποδοσφαίρου ή είναι κάποια συμφέροντα από πίσω, τα οποία θα κάνουν τελικά κακό στο άθλημα. Λοιπόν, εάν μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι που θέλουν να επενδύσουν σε ελληνικές ομάδες , έχουν το καλό του ποδοσφαίρου και του ελληνικού ποδοσφαίρου στο μυαλό τους και ότι δεν είναι απλώς ευκαιριακοί οι οποίοι θέλουν να κερδίσουν από τα παράνομα στοιχήματα κ.λπ. , τότε νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να τους ανοίξουμε την πόρτα.

-Δημοσιογράφος: Λοιπόν τώρα με τον ΟΠΑΠ και όλα αυτά με τις αποκρατικοποιήσεις , από ότι καταλαβαίνω αυτό το χρονοδιάγραμμα τηρείται έτσι δεν είναι;

-Υπουργός: Προχωράει το χρονοδιάγραμμα αυτό …

-Δημοσιογράφος: Συγγνώμη που διακόπτω, υπάρχει περίπτωση να έρθει αποκρατικοποίηση, είναι για το 2012 πολύ πιο νωρίς;

-Υπουργός: Αυτό το οποίο κοιτάμε και προσπαθούμε να πείσουμε , είναι να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να προσφέρει ο ΟΠΑΠ τα μέγιστα στο ελληνικό κράτος. Δεν έχει νόημα μία πολύ γρήγορη και ευκαιριακή λύση, εάν μακροχρόνια χάνεις κάτι καλό που έχεις στα χέρια σου. Το πώς θα γίνει αυτό, είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση και δεν θα ήθελα να πω μεγάλες κουβέντες , αλλά ο ΟΠΑΠ έχει πολλά να δώσει, έχει πολλά να δώσει στην ελληνική οικονομία, αλλά έχει και πολλά να δώσει στο ελληνικό ποδόσφαιρο , στον ελληνικό αθλητισμό γενικότερα. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να αφήσουμε λίγο τις εξελίξεις . Αυτό το οποίο προσπαθούμε και ο κ. Βενιζέλος και εγώ , είναι να εξασφαλίσουμε ότι δυνατόν καλύτερο για τη χώρα.

-Δημοσιογράφος: Να ξαναγυρίσουμε λίγο , παράδειγμα έχουμε τον κόσμο σε αναβρασμό. Είδαμε τις δύο μέρες της Πανελλαδικής απεργίας και με τα τραγικά επεισόδια της δεύτερης μέρας. Όλος αυτός ο κόσμος είπατε εσείς προηγουμένως , ότι χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο και ένα διάλογο. Αυτός ο κόσμος ο οποίος είναι ανήσυχος , θυμωμένος , πως μπορείτε να τους κυβερνήσετε, να πείτε ότι εμείς έχουμε ένα σχέδιο από εδώ και πέρα και αυτό θα είναι , πως μπορείτε να τον πείσετε;

-Υπουργός: Μα, εκεί νομίζω είναι το μεγάλο στοίχημα που έχουμε μπροστά μας. Με τη σταθεροποίηση ενός διεθνούς αν θέλετε σκηνικού, αυτό το ποίο οφείλουμε να κάνουμε σαν κυβέρνηση είναι να βγάλουμε το φόβο από τα συναισθήματα του κόσμου, για να μπορέσει να κινητοποιηθεί πάλι η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία κατ΄ επέκταση. Ο φόβος είναι αυτός που οδηγεί τον κόσμο και η πραγματικότητα είναι ότι-δεν θα έλεγα ότι αυτοί που σπάνε πράγματα στο Σύνταγμα είναι αυτοί οι οποίοι εκφράζουν τη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου που ανησυχεί πραγματικά , που θέλει να δει την Ελλάδα να πηγαίνει μπροστά, θέλει να δει την ελληνική οικονομία να πηγαίνει μπροστά- οι άνθρωποι αυτοί είναι και αγανακτισμένοι και φοβισμένοι. Από την ώρα που θα σταθεροποιηθούν τα πράγματα σε ένα ευρωπαϊκό επίπεδο , το πρώτο μέλημα για πάρα πολλούς λόγους , πρέπει να είναι, να μπουν στόχοι γύρω από τους οποίους θα μπορεί και ο άλλος να κινητοποιηθεί , είτε αυτό σημαίνει μία στήριξη της κυβέρνησης είτε όχι . Το μεγάλο στοίχημα δεν είναι μόνο να εξασφαλίσεις ότι στις δημοσκοπήσεις ανεβαίνεις . Το μεγάλο στοίχημα είναι να κινητοποιηθεί ο κόσμος γύρω από την ανάπτυξη στη χώρα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Αυτό είναι το στοίχημα το οποίο πρέπει να πετύχουμε, αλλά για να το πετύχουμε αυτό , πρέπει να σταθεροποιηθεί πρώτα η οικονομία.

-Δημοσιογράφος: Αυτό που λέτε θέσεις εργασίας . Ήδη η ανεργία έχει πάει στα ύψη , δεν ξέρω που θα είναι το 2012, πάντως τα στοιχεία είναι ανησυχητικά πάρα πολύ …

-Υπουργός: Πολύ. Για εμένα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε , είναι εθνικό πρόβλημα και θα έπρεπε να συζητάμε πιο πολύ γι αυτά , παρά για το ποσοστό του κουρέματος. Το ποσοστό του κουρέματος εάν γίνει με το σωστό τρόπο , θα επηρεάσει ελάχιστα τη μέση ελληνική οικογένεια ή και καθόλου, ενώ οι λύσεις για την ανεργία, είναι πολύ πιο ουσιαστική συζήτηση. Πρέπει να δούμε τι είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε και τι δεν είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε, τι είναι τα πράγματα γύρω από τα οποία θέλουμε να δούμε επενδύσεις και πράγματα που δεν θέλουμε. Θα σας πω ένα απλό παράδειγμα: Αυτή τη στιγμή, μπορεί να έρθει κάποιος και να σου πει , εγώ θέλω να επενδύσω σε ένα ελληνικό ξενοδοχείο και να κάνω 150 θέσεις εργασίας , αλλά θέλω να μου δώσεις το δικαίωμα , να πατήσω πάνω στον αιγιαλό, το δέχεσαι ή δεν το δέχεσαι;

-Δημοσιογράφος: Αυτό είναι το ερώτημα, τι κάνεις σε αυτή την περίπτωση;

-Υπουργός: Το δέχεσαι ή δεν το δέχεσαι; Ναι αλλά αυτή είναι η ουσιαστική κουβέντα που θα έπρεπε να κάνουμε. Πόσο είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε από τα πράγματα τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας, για να πετύχουμε άλλα πράγματα. Εκεί, δεν θα γίνει ποτέ ξεκάθαρα, δεν θα ανοίξουν ξαφνικά οι πύλες του παραδείσου και θα αρχίσει να τρέχει το χρήμα…

-Δημοσιογράφος: Να σας φέρω ένα άλλο παράδειγμα. Το Ελληνικό …

-Υπουργός: Αυτό είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα . Το Ελληνικό για λόγους καθαρά για μένα λανθασμένους , είχε οριοθετηθεί γύρω από το να γίνει πάρκο. Μα να γίνει πάρκο σε ένα παραλιακό μέτωπο τέτοιο , να γίνει ένα τόσο μεγάλο πάρκο το οποίο κανείς δεν μπορεί να συντηρήσει; Πόσο καιρό συζητούσαμε αυτά και εμείς σαν ΠΑΣΟΚ έχουμε κάνει εκεί λάθη. Το πώς θα αξιοποιηθεί για να αλλάξει εντελώς όμως την ζωή στην πόλη της Αθήνας , είναι αυτό που θα έπρεπε να συζητάμε. Θα μπορούσε για παράδειγμα να γίνει ένας άπλετος χώρος πράσινου , αλλά και αναπτυξιακός χώρος και την ίδια ώρα να δημιουργήσεις χώρους πράσινου , πνεύμονες σε μέρη της Αθήνας στα οποία ζει πάρα πολύς κόσμος. Αυτές οι συζητήσεις, είναι πολύ πιο δύσκολες , αλλά για μένα και πάρα πολύ πιο ουσιαστικές . Αλλάζουν την καθημερινή ζωή μας και δεν θα έπρεπε να τις φοβηθούμε. Αν τώρα μέσα στον όλο πανικό , μέσα σε αυτό το οποίο συμβαίνει σε διεθνές επίπεδο, εμείς αντί να συζητάμε αυτά τα πράγματα που αλλάζουν την καθημερινότητά μας , μπούμε σε μία φιλοσοφική συζήτηση για θέματα τα οποία δεν προκαλούν ουσιαστική αλλαγή στη ζωή μας , τότε θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας και δεν θα βγούμε από αυτή την κρίση , δεν θα έχουμε πάρει τις αποφάσεις που θέλουμε για την κοινωνία μας.

-Δημοσιογράφος: Υπάρχουν όμως κ. Γερουλάνο, κάποιες λεπτές κόκκινες γραμμές που πρέπει να βάζεις σε αυτά τα θέματα.

-Υπουργός: Πολλές κόκκινες γραμμές υπάρχουν και αυτές θα έπρεπε να συζητάμε. Σας είπα ένα παράδειγμα να σας πω και ένα άλλο: Μιλάμε, για ένα από τα πράγματα που μας απασχολεί, πάλι θα μιλήσω για το χώρο του τουρισμού, είναι το θέμα των εργασιακών σχέσεων. Μέχρι που είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε θυσίες για να φέρουμε επενδύσεις στην Ελλάδα; Τι είδους επενδύσεις θέλουμε; Αν έρθει κάποιος και πει, εγώ θέλω να κάνω ένα καζίνο με 50 ορόφους στο Ελληνικό, το δεχόμαστε ή δεν το δεχόμαστε; Γιατί δεν σας λέω για προτάσεις επιστημονικής φαντασίας …

-Δημοσιογράφος: Δηλαδή υπάρχει τέτοια πρόταση;

-Υπουργός: Βεβαίως υπάρχουν τέτοιες προτάσεις, το ερώτημα είναι , είσαι διατεθειμένος να αλλάξεις τον τρόπο με τον οποίο έβλεπες τα πράγματα μέχρι τώρα για να φέρεις αυτές τις επενδύσεις; Προσωπικά εγώ, δεν πιστεύω ότι εκεί είναι κάτι στο οποίο πρέπει να κάνουμε μία θυσία, αλλά δεν είναι κάτι το οποίο θα έπαιρνα σαν απόφαση , αν δεν το άνοιγα πρώτα σε μία συζήτηση. Λοιπόν, είναι πολύ ουσιαστικά τα θέματα. Εκεί είναι που θα αλλάξει η ποιότητα ζωής μας . Θα πούμε ότι ο μόνος τρόπος να αναπτυχθείς σήμερα , είναι να κάνεις μία οικονομία τύπου Αμπού Ντάμπι , όπου τα πάντα θυσιάζονται για οποιονδήποτε φέρει λεφτά στη χώρα, ή θα κρατήσεις τις βασικές σου σταθερές ως ευρωπαϊκή χώρα , γνωρίζοντας τους πολιτιστικούς περιορισμούς που βάζεις, περιβαλλοντικούς περιορισμούς που βάζεις και θα κοιτάξεις να φέρεις επενδύσεις μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον; Πάρα-πάρα πολύ ουσιαστικές κουβέντες, συνήθως τις ξεπερνάμε χωρίς να τις κάνουμε σε βάθος, και είναι τραγικό γιατί τελικά οι αποφάσεις που παίρνουμε , δεν έχουν λάβει υπόψη, όλες τις παραμέτρους. Πιστεύω ότι στην εποχή που ανοίγεται τώρα, μετά από όλη αυτή τη συζήτηση του χρέους , αυτά πρέπει να είναι βασικές συζητήσεις στην πολιτική μας κουβέντα.

-Δημοσιογράφος: Να σας αναφέρω άλλο παράδειγμα; Η αλλαγή του Κέντρου της Αθήνας, που αφορά και τον τουρισμό, πως μπορεί να γίνει αυτό; Βέβαια αυτό έχει και κόστος , έχει και χρήματα για να γίνει…

-Υπουργός: Βεβαίως έχει. Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό, δεν είχαν γίνει καθόλου επενδύσεις σε υποδομές οι οποίες είναι απαραίτητες για να γυρίσει η κατάσταση στη κέντρο. Υποδομές ας πούμε για τους ναρκομανείς που είναι στο κέντρο, προβλέψεις για το πώς μπορεί να ενταχθεί στον αστικό ιστό της πόλης η μετανάστευση είτε η νόμιμη , είτε η παράνομη. Δεν είχε γίνει κανένας σχεδιασμός γύρω από αυτά τα πράγματα ,λειτουργούσαν όλα στον αυτόματο. Αυτή τη στιγμή , η Αθήνα πλήττεται τουριστικά πάντως από πολλές απόψεις . Δεν είναι μόνο οι εικόνες που βγαίνουν στο εξωτερικό, αν και σας διαβεβαιώ αυτές είναι καταστροφικές, είναι το τεράστιο κόστος το οποίο έχει σήμερα το αεροδρόμιο της Αθήνας , είναι τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει κανείς καθημερινά στο κέντρο. Η Αθήνα χρειάζεται συνολικές λύσεις και εκεί αυτό που είναι σημαντικό , είναι ο καθένας να συμβάλλει με το δικό του τρόπο , όπως προσπαθούμε να κάνουμε εμείς στο Υπουργείο Πολιτισμού – Τουρισμού, με τους φορείς μας να λαμβάνουν πρωτοβουλίες , αλλά όλα αυτά πρέπει να μπαίνουν σε μία ομπρέλα από κάτω για να λειτουργήσουν εποικοδομητικά. Εμείς παρουσιάζουμε ένα πρόγραμμα για την Αθήνα , αλλά το κάνουμε σε συνεργασία με το δήμο, για να μπορέσουμε α