25/05/2016:Χαιρετισμός Γενικού Γραμματέα ΕΟΤ κ. Δημήτρη Τρυφωνόπουλου, στην Παγκόσμια Τελετή Απονομής των «Γαλάζιων Σημαιών», που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα (Porto Carras Grand Resort, Χαλκιδική)

25/05/2016:Χαιρετισμός Γενικού Γραμματέα ΕΟΤ κ. Δημήτρη Τρυφωνόπουλου, στην Παγκόσμια Τελετή Απονομής των «Γαλάζιων Σημαιών», που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα (Porto Carras Grand Resort, Χαλκιδική)


25/05/2016:Χαιρετισμός Γενικού Γραμματέα ΕΟΤ κ. Δημήτρη Τρυφωνόπουλου, στην Παγκόσμια Τελετή Απονομής των «Γαλάζιων Σημαιών», που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα (Porto Carras Grand Resort, Χαλκιδική)

«Κυρίες και Κύριοι,

 

Οι Γαλάζιες Σημαίες αποτελούν έναν καθιερωμένο παγκόσμιο θεσμό, η επιτυχία του οποίου στηρίζεται στην ανάδειξη και την επιβράβευση των σημαντικών προσπαθειών της κάθε χώρας και του κάθε προορισμού να διαφυλάξουμε τον φυσικό μας πλούτο, τη διαχρονική μας κληρονομιά.

 

Θεσμοί όπως οι Γαλάζιες Σημαίες αναδεικνύουν την προτεραιότητα στην προστασία του περιβάλλοντος ως πνοή ζωής και ως το κυρίαρχο μέσο για την επίτευξη ακόμη μεγαλύτερης ανάπτυξης και ευημερίας, έναν στόχο που ενώνει τη διεθνή κοινότητα απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις.

 

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα, που φιλοξενεί τον θεσμό αυτό εκτός της φυσικής του έδρας και ευχαριστώ τους διοργανωτές που επέλεξαν φέτος την χώρα μας και τη Χαλκιδική για την επίσημη τελετή ανακοίνωσης των παγκόσμιων αποτελεσμάτων.

 

Είναι μία συμβολική κίνηση που τιμά την Ελλάδα, τον τουριστικό κόσμο, και όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, που παρά τις οικονομικές δυσκολίες όλα τα τελευταία χρόνια δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να προστατεύσουν και να αναδείξουν τον πανέμορφο αυτόν τόπο.

 

Η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς και ελκυστικούς παγκόσμιους προορισμούς. Το τουριστικό μας προϊόν είναι πλέον από τα πιο ανταγωνιστικά στην Μεσόγειο και στην Ευρώπη. Προσφέρουμε υψηλή ποιότητα, μοναδικές και άπειρες αυθεντικές εμπειρίες διακοπών, ασφάλεια και σιγουριά, και την πιο ζεστή φιλοξενία. Είμαστε το μεγαλύτερο σύμπλεγμα νησιών στη Μεσόγειο, με μία ακτογραμμή άνω των 16 χιλιάδων χιλιομέτρων, από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, με προορισμούς με 10 μήνες ηλιοφάνεια, με ασφαλή, καταγάλανα και πεντακάθαρα νερά. Έχουμε ένα σημαντικό μερίδιο του θαλάσσιου και παράκτιου τουρισμού της Μεσογείου και της Ευρώπης. Πάνω από το 60% του πληθυσμού μας ζει κοντά στη θάλασσα, και η συντριπτική πλειοψηφία των τουριστικών υποδομών και επενδύσεων βρίσκεται σε παραθαλάσσιες περιοχές. Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα είναι σταθερά στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης σε βραβευμένες ακτές.

 

 

Πέρυσι, πετύχαμε το ιστορικό ρεκόρ των 26 εκατομμυρίων διεθνών αφίξεων και των τουριστικών εσόδων άνω των 14 δις. ευρώ, με ρυθμούς ανάπτυξης 7% περίπου, και υψηλότερους αυτών του παγκόσμιου τουρισμού.

 

Συνεργαστήκαμε για πρώτη φορά τόσο στενά με τις Περιφέρειες, τα Επιμελητήρια, και τον ιδιωτικό τομέα για να ενισχύσουμε τη δυναμική ανάπτυξης του τουρισμού μας με απτά αποτελέσματα το 2015, αλλά και με θετικά μηνύματα που εισπράττουμε από το εξωτερικό για νέες υψηλές επιδόσεις φέτος.

 

Και αυτό το πετυχαίνουμε, διότι για πρώτη φορά η χώρα μας έχει μία συγκροτημένη εθνική τουριστική πολιτική, που εμπλουτίζει συνεχώς το τουριστικό μας προϊόν, ενδυναμώνει την εικόνα μας στο εξωτερικό, και δημιουργεί ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές για όλα τα επόμενα χρόνια.

 

Μέσα από την νέα μας πολιτική δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες για την προσέλκυση επισκεπτών δώδεκα μήνες το χρόνο. Σε αυτό συμβάλλει η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, που έχουμε ξεκινήσει και που ήδη αποδίδει, η ανάδειξη νέων ελληνικών προορισμών, το άνοιγμα νέων αγορών με στόχο να φέρουμε υψηλού επιπέδου τουρισμό όλο το χρόνο, και φυσικά η προώθηση των θεματικών μορφών τουρισμού, ως κλειδί για τον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος. Προωθούμε θεματικά προϊόντα και υπηρεσίες στον ιατρικό τουρισμό, τον τουρισμό υγείας και ευεξίας, τον ιαματικό, τον τουρισμό υπαίθρου, τον αθλητικό και προπονητικό, το χειμερινό τουρισμό. Προβάλλουμε τις άπειρες επιλογές που προσφέρουμε για πολιτιστικό τουρισμό, για θρησκευτικό και προσκυνηματικό, την ελληνική μας γαστρονομία, τον συνεδριακό τουρισμό και τα μοναδικά city-breaks. Και φυσικά δίνουμε έμφαση στον θαλάσσιο τουρισμό, τις κρουαζιέρες, το γιώτινγκ και τον καταδυτικό τουρισμό, που παρουσιάζουν εξαιρετική δυναμική.

 

Ενθαρρύνουμε την επιχειρηματικότητα και τις νέες επενδύσεις με βασικό κριτήριο την ποιότητα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι μέσω του νέου ΕΣΠΑ και του προγράμματος ΕΠΑΝΕΚ ενισχύουμε χιλιάδες υφιστάμενες μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις για να προχωρήσουν στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό τους.

 

Καταφέραμε και εξασφαλίσαμε σχεδόν τον διπλασιασμό των ενισχύσεων για τις επιχειρήσεις αυτές, αυξάνοντας στα 90 εκατ. πλέον τον προϋπολογισμό του προγράμματος από 50 εκατ. ευρώ που ήταν αρχικά.

 

Παράλληλα, προωθούμε μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα την υιοθέτηση περιβαλλοντικών πρακτικών και καινοτόμων προτάσεων στον τουριστικό τομέα, και ενδεικτικά αναφέρω τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας στα καταλύματα.

 

Θέλουμε λοιπόν, να ενισχύουμε τη διεθνή απήχηση της Ελλάδας στο παγκόσμιο ταξιδιωτικό κοινό διότι ο τουρισμός που ήδη συμβάλλει στο 20% του ΑΕΠ και στη διατήρηση ενός εκατομμυρίου άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας είναι η μεγάλη προοπτική ανάπτυξης για τη χώρα μας.

 

Επιδιώκουμε όμως, αυτό να γίνει σε συνθήκες αειφορίας και η Ελλάδα -ένα πραγματικό διαμάντι της Μεσογείου και της Ευρώπης- να αποτελέσει ένα ισχυρό πρότυπο ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, αξιοποιώντας τα χαρακτηριστικά που την κάνουν ξεχωριστή, και δεν είναι άλλα από την ποιότητα, την αυθεντικότητά της και την αναλλοίωτη φυσική της ομορφιά μέσα στο χρόνο.

 

Τουριστική ανάπτυξη σε βάθος χρόνου δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς προστασία του περιβάλλοντος. Και αυτό γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο σε επίπεδο χάραξης εθνικών στρατηγικών και πολιτικών σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Με τις σκέψεις αυτές, θα ήθελα για μία ακόμη φορά να ευχαριστήσω το Διεθνές Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της φύσης για το σημαντικό έργο που επιτελούν και για την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία, που αποτελεί ένα θετικό και αισιόδοξο μήνυμα σε παγκόσμιο επίπεδο».