25/10/2012: Συνέντευξη της Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη στην FAZ

25/10/2012: Συνέντευξη της Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη στην FAZ


25/10/2012: Συνέντευξη της Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη στην FAZ

 

Ρεπορτάζ του Jan Hauser καταχωρείται στη σημερινή Frankfurter Allgemeine Zeitung με τον τίτλο «Ελληνίδα διαφημίζει τη χώρα της» και υπότιτλο «Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη θέλει να προσελκύσει περισσότερους Γερμανούς τουρίστες στη χώρα της». Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:
 
 
Ήλθε για να διαφημίσει τη χώρα της. Από τη θέση της ως Υπουργός Τουρισμού ενός σημαντικού κλάδου της ελληνικής οικονομίας. Ο τουρισμός θα πρέπει και πάλι να συμβάλει στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Ελπίδα υπάρχει. «Ο τουρισμός μπορεί να μας βοηθήσει γενικά στην οικονομική ανάκαμψη», δηλώνει η ίδια. Ο κλάδος του τουρισμού μπορεί να φέρει περισσότερα έσοδα και να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας. Το περασμένο έτος αυξήθηκε η προσέλευση τουριστών σε σύγκριση με το προπερασμένο έτος. Για το τρέχον έτος η ίδια πιστεύει πως ο αριθμός θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με το 2011. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό για μάς γιατί δείχνει πως υπάρχουν δυνατότητες. Εάν δουλέψουμε σκληρά θα προσελκύσουμε επισκέπτες και επενδύσεις. Είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα να αυξηθεί ο αριθμός των Γερμανών τουριστών». Οι πρώτοι σε αριθμό τουρίστες στην Ελλάδα είναι άλλωστε οι Γερμανοί τουρίστες.
 
 
Η κα Κεφαλογιάννη βρέθηκε τη Δευτέρα και την Τρίτη στο Βερολίνο, ούτως ώστε η επόμενη χρονιά να είναι καλύτερη (για τον ελληνικό τουρισμό). Συνομιλεί με πολιτικούς και εκπροσώπους της τουριστικής οικονομίας προκειμένου να βάλει τις βάσεις για το μέλλον. Μέσω ανταλλαγών και συνεργασιών, δηλώνει, μπορούν να επωφεληθούν και οι δύο πλευρές. “Είναι σημαντικό για την Ελλάδα να έχει περισσότερους επισκέπτες από τη Γερμανία”, δηλώνει. Οι περισσότεροι τουρίστες στην Ελλάδα προέρχονται από τη Γερμανία. Η ίδια συζητά με τον Hans Joachim Fuchtel (CDU), Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και εντεταλμένο για την Ελληνο-γερμανική Συνέλευση και επισκέπτεται την έκθεση “Ολυμπία: Μύθος, Λατρεία Αγώνες”.
 
 
Από την ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο μιλά για μία εποχή προκλήσεων για τη χώρα της. Η ελληνική κυβέρνηση και προ πάντων ο ελληνικός λαός καταβάλλουν προσπάθειες για οικονομική ανάκαμψη της χώρας, δηλώνει. Όταν μιλάει για τις φυσικές ομορφιές και τη σημαντική ιστορία της χώρας της, η διάθεσή της χαλαρώνει. Προτιμά να μιλά για τον τουρισμό παρά για τη μεγάλη κρίση της Ελλάδας.
 
 
Η Όλγα Κεφαλογιάννη, γεννημένη το 1975, προέρχεται από πολιτική οικογένεια, και ο πατέρας της ήταν Υπουργός – όμως για την ίδια δεν ήταν ξεκάθαρο ότι θα ακολουθούσε τον ίδιο δρόμο. Η κα Κεφαλογιάννη σπούδασε Νομικά και Διεθνείς Σχέσεις στην Αθήνα και στο Λονδίνο, εργάστηκε σαν δικηγόρος στην Αθήνα και στη Νέα Υόρκη όπως και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες. Κι έπειτα όντως εισήλθε στην πολιτική. Από τον περασμένο Ιούνιο τελεί χρέη Υπουργού Τουρισμού.
 
 
Ανέλαβε επομένως το Υπουργείο εν μέσω της τουριστικής σαιζόν και θέλει να αναπτύξει το χώρο του τουρισμού στην Ελλάδα. Νέες δυνατότητες βλέπει η ίδια σε προτάσεις υψηλού επιπέδου, όπως στον τομέα της αναρρίχησης, του γκολφ και Wellness, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανάπτυξη τον ελληνικό τουρισμό. Πάρκα καταδύσεων θα μπορούσαν επίσης να δημιουργηθούν σε περιοχές που μέχρι τώρα δεν ήταν δυνατόν για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα η ίδια θέλει να ενισχύσει και τον οικολογικό τουρισμό. Αλλά προπαντός να προσελκύσει επενδυτές. Για τον λόγο αυτόν έχει δημιουργήσει στο Υπουργείο της ένα κέντρο πληροφόρησης, ώστε επιχειρήσεις να μπορούν να απευθύνονται απευθείας για παροχή πληροφοριών.
 
 
Η Ελλάδα έχει πολλές κρυφές περιοχές για επισκέπτες, διαβεβαιώνει η Υπουργός. Δε θέλει να προσελκύσει τουρίστες μόνο στις παραλίες και στην πρωτεύουσα, αλλά παντού στη χώρα. “Ταξιδεύουμε πάντοτε σε πολλά νησιά  για να ανακαλύψουμε τις διαφορές”, δηλώνει για την ίδια και τους συμπατριώτες της. Η Ελλάδα έχει να προσφέρει δύο χιλιάδες νησιά. Όπως λέει, η χώρα έχει να προσφέρει πολλές και διαφορετικές πολιτιστικές παραδόσεις που αξίζει κανείς να γνωρίσει. Δε θέλει ωστόσο να κατονομάσει ένα μέρος που πρέπει κανείς οπωσδήποτε να επισκεφτεί.
 
 
Η οικονομική κρίση στη  χώρα επηρεάζει και τον τουρισμό. Οι μισθοί στον τουριστικό τομέα έχουν  μειωθεί στη βάση των διαπραγματεύσεων για τις συλλογικές συμβάσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Ωστόσο, η ίδια δεν αναφέρει ότι οι επισκέπτες θα βρουν στη χώρα και χαμηλότερες τιμές. Πολύ περισσότερο επισημαίνει ότι η Ελλάδα αξίζει τα χρήματά της. Όπως λέει, ο κάθε Έλληνας είναι απέναντι σε επισκέπτες τόσο φιλικός όσο και προς την οικογένειά του.
 
 
Που έκανε η Υπουργός Τουρισμού  διακοπές φέτος το καλοκαίρι; Δεν  έκανε καθόλου, δηλώνει. Όλοι οι υπουργοί εργάζονταν και δεν είχαν χρόνο για διακοπές. Όπως και οι περισσότεροι Έλληνες που δεν πήγαν φέτος  διακοπές. Όμως αυτό συνέβη περισσότερο για οικονομικούς λόγους, συμπληρώνει.