26/03/2012: Επίσκεψη του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου στο Κίεβο

26/03/2012: Επίσκεψη του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου στο Κίεβο


26/03/2012: Επίσκεψη του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου στο Κίεβο

Στην ανάγκη απλοποίησης των διαδικασιών θεωρήσεων Σένγκεν αναφέρθηκε ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο σε ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους Ουκρανούς πολίτες που επισκέφθηκαν πέρυσι την Ελλάδα σημειώνοντας ότι το ΥΠΠΟΤ σε συνεργασία με την Πρεσβεία στο Κίεβο έχει καταφέρει να εξυπηρετεί και όχι να ταλαιπωρεί αφάνταστα εκείνους που θέλουν να επισκεφθούν τη χώρα μας.

"Η φυσική ομορφιά της Ελλάδας, η πολιτιστική της κληρονομιά και οι άνθρωποι της είναι οι τρεις πυλώνες που μπορεί να χτίσει η Ελλάδα την επόμενη μέρα της οικονομίας της. Αυτά τα τρία συσσωρεύονται στον τουρισμό δημιουργώντας ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Πέρυσι είχαμε την καλύτερη χρόνια στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού, με 16,5 εκατομμύρια επισκέπτες. Αυτό δείχνει ότι ο ελληνικός τουρισμός θα είναι πρωταθλητής της ανάπτυξης στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια και αυτή η ανάπτυξη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στο άνοιγμα των νέων αγορών" τόνισε χαρακτηριστικά ο Παύλος Γερουλάνος και πρόσθεσε:

"Μια απ´ αυτές είναι η Ουκρανία και θέλω να ευχαριστήσω τους Ουκρανούς πολίτες που ήρθαν στην Ελλάδα και να παροτρύνω και άλλους να έρθουν. Στην Ελλάδα η Ουκρανία μπορεί να βρει ένα σύμμαχο στην προσπάθεια για τη διευκόλυνση της διαδικασίας θεωρήσεων Σένγκεν. Με την πολύτιμη συμβολή του πρέσβη εδώ στην Ουκρανία έχει διευκολυνθεί πολύ η κατάσταση. Παλεύουμε και στα διεθνή φόρα και εκεί παλεύουμε για να αναδείξουμε το θέμα των θεωρήσεων και των προβλημάτων που δημιουργούν στον τουρισμό.

Η Ελλάδα με την παρουσία της στα δυο μεγαλύτερα λόμπυ του τουρισμού όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών αλλά και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, έχει καταφέρει να βάλει στην ατζέντα των G-20 το καλοκαίρι στο Μεξικό το θέμα της απλό ποίησης των διαδικασιών. Είμαι απ´ αυτούς που θεωρούν ότι αυτή η πρακτική με τις θεωρήσεις είναι αναχρονιστική.

Το 2011 έκλεισε με περίπου 90.000 επισκέπτες από την Ουκρανία. Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις λέω πάντα ότι προβλέψεις θα κάνουμε τον Σεπτέμβριο. Σίγουρα τα μηνύματα από την Ουκρανία είναι ενθαρρυντικά”, πρόσθεσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού επισημαίνοντας ότι “τα τελευταία χρόνια έχουμε πολύ σημαντικές αυξήσεις από τις νέες αγορές με πολύ γρήγορους ρυθμούς".

Νωρίτερα μίλησε στα εγκαίνια του Ukrainian Travel Forum 2012 όπου κάλεσε τους Ουκρανούς πολίτες να εμπιστευθούν και πάλι την Ελλάδα για τις διακοπές τους σημειώνοντας ότι παρά την πληθώρα των αρνητικών εικόνων και ειδήσεων κυρίως από τα διεθνή ειδησεογραφικά μέσα, "είμαστε εδώ για να αποδείξουμε το αντίθετο. Οι επισκέπτες στην Ελλάδα βρίσκονται σε μία από τις πιο ασφαλείς χώρες του κόσμου".

Ο Παύλος Γερουλάνος συναντήθηκε λίγη ώρα αργότερα με τον υπουργό Πολιτισμού της Ουκρανίας Μιχάιλο Κουλουνιάκ με τον οποίο συζήτησαν για την πολιτιστική συνεργασία των δυο χωρών ενώ η τουριστική συνεργασία βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης με την Επικεφαλής της Κρατικής Αρχής για τον Τουρισμό της Ουκρανίας Ολένα Σαποβάλοβα.