26/03/2013: Συνάντηση Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη με Υφυπουργό Εργασίας Γερμανίας Χανς Φούχτελ

26/03/2013: Συνάντηση Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη με Υφυπουργό Εργασίας Γερμανίας Χανς Φούχτελ


26/03/2013: Συνάντηση Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη με Υφυπουργό Εργασίας Γερμανίας Χανς Φούχτελ

Η σύνδεση της τουριστικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, μέσω ενός πρότυπου προγράμματος,  που έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στην Γερμανία και σε άλλες χώρες,  ήταν το βασικό θέμα της συνάντησης της υπουργού Τουρισμού κυρίας Όλγας Κεφαλογιάννη με τον υφυπουργό Εργασίας της Γερμανίας κ. Χανς Φούχτελ.

Το πρόγραμμα  βασίζεται κυρίως στη στήριξη από τον ιδιωτικό τομέα, τις τουριστικές επιχειρήσεις, είναι συμπληρωματικό και
μπορεί να λειτουργήσει ενισχυτικά και παράλληλα με τα προγράμματα του Υπουργείου Τουρισμού για την επαγγελματική τουριστική εκπαίδευση. Οι σπουδαστές προσλαμβανόμενοι  άμεσα από τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις παράλληλα με τις σπουδές τους, κάνουν πρακτική άσκηση, με μισθό από τις επιχειρήσεις. 
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν και άλλα θέματα, όπως η προώθηση του περιηγητικού και περιπατητικού τουρισμού, που θα συμβάλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στη χώρα μας. Αναφορά έγινε και  στον αθλητικό τουρισμό όπου η κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, ζήτησε τη συνδρομή του πρώην Ομοσπονδιακού προπονητή της Εθνικής Ελλάδος κ. Ότο Ρεχάγκελ οποίος ήταν παρών στη συνάντηση.  
 
Σε δηλώσεις της η υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι στηρίζει το εν λόγω πρότυπο πρόγραμμα, που είναι απόρροια της ελληνογερμανικής συνεργασίας σε θέματα τουρισμού. Και ότι  στις προτεραιότητες του υπουργείου  είναι η αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών των Ανώτερων  Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης (ΑΣΤΕΡ, ΑΣΤΕΑΝ) και της δευτεροβάθμιας και μετα-δευτεροβάθμιας επαγγελματικής τουριστικής εκπαίδευσης (ΙΕΚ και ΕΠΑΣ). «Επιδιώκουμε να προσφέρουν υψηλής ποιότητας εκπαίδευση και κατάρτιση σε σπουδαστές που προτίθενται να δραστηριοποιηθούν στην ξενοδοχειακό κλάδο», τόνισε και πρόσθεσε ότι: «Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα  ενσωματώθηκε η λειτουργία των σχολών του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης,  στο Υπουργείο Τουρισμού. Οι σχολές λειτουργούν κανονικά και επιλύονται άμεσα και οι τελευταίες διοικητικές λεπτομέρειες».
 
Η υπουργός Τουρισμού ανέφερε ακόμη ότι «αναθεωρείται το πρόγραμμα σπουδών των Σχολών Ξεναγών το οποίο πλέον θα ολοκληρώνεται σε τρία εξάμηνα φοίτησης και απελευθερώνεται το επάγγελμα του ξεναγού κατ’ εφαρμογή των ευρωπαϊκών μας υποχρεώσεων». Επεσήμανε ότι «εκδόθηκε κοινή Υπουργική Απόφαση με το ΥπΠΑΙΘΠΑ για την εκπόνηση προγραμμάτων ταχύρρυθμης κατάρτισης στο επάγγελμα του ξεναγού ειδικά για τους αποφοίτους ανώτατων σχολών Ιστορίας και Αρχαιολογίας». Και υπογράμμισε ότι « τα Προγράμματα αυτά ξεκινούν άμεσα».
 
Στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Κεφαλογιάννη είπε ότι «Το Υπουργείο υλοποιεί Πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης για εργαζομένους, εποχιακά εργαζομένους, αυτοαπασχολούμενους και επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται σε επιχειρήσεις στο χώρο του τουρισμού».  Το Πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού Δημόσιας Δαπάνης 4,5 εκατ. χρηματοδοτείται με πόρους του ΕΣΠΑ μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και στοχεύει στην κατάρτιση 2.875 ωφελουμένων.
 
Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις εκτιμήσεις υπάρχουν για τη φετινή τουριστική κίνηση στην Ελλάδα, η υπουργός Τουρισμού, είπε: Σύμφωνα με στοιχεία από τις προκρατήσεις που έχουν γίνει, τα μηνύματα είναι θετικά απ’ όλες τις αγορές, τόσο τις παραδοσιακές όσο και τις αναδυόμενες. Η δική μας  προσπάθεια  είναι – συμπλήρωσε- να στείλουμε σε όλο τον κόσμο, το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μια ασφαλής και φιλόξενη χώρα. Η Γερμανική αγορά -επεσήμανε- είναι παραδοσιακά η μεγαλύτερη αγορά για την Ελλάδα. Είχαμε μια πτώση τα προηγούμενα χρόνια, αλλά φέτος η πορεία είναι ανοδική, κατέληξε.
 
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εργασίας της Γερμανίας κ. Χανς Φούχτελ, κάλεσε τους γερμανούς να επισκεφτούν την Ελλάδα, ενώ χαρακτήρισε πολύ σημαντική την απόφαση του υπουργείου Τουρισμού να προωθήσει το θέμα της επαγγελματικής εκπαίδευσης, γιατί όπως είπε θα συμβάλει στην καταπολέμηση της ανεργίας. Ο κ. Φούχτελ παρουσίασε τα πλεονεκτήματα της ειδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, δίνοντας έμφαση στην εμπειρία που θα αποκτήσουν οι μαθητευόμενοι σπουδαστές, στις αποδοχές που θα λαμβάνουν αλλά και στο γεγονός ότι θα αφουγκράζονται τις τάσεις στην αγορά εργασίας. «Αυτά τα στελέχη θα κάνουν τη διάφορα αύριο», τόνισε χαρακτηριστικά.
 
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της δήλωσης της κυρίας Όλγας Κεφαλογιάννη:
 
Κυρίες και Κύριοι,
Να καλωσορίσω στην Αθήνα και στο Υπουργείο Τουρισμού τους προσκεκλημένους μας, τον κ. Χ. Φούχτελ και την πολυμελή αντιπροσωπεία του.
Όπως γνωρίζετε, με τον κ. Φούχτελ συνεργαζόμαστε στενά εδώ και αρκετό καιρό, έχοντας συστήσει ομάδες εργασίας με σκοπό την παραγωγή πρωτοβουλιών με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα. 
Κύριο μέλημα του Υπουργείου Τουρισμού ήταν να προσδιορίσουμε συγκεκριμένα πεδία συνεργασίας. 
Ένα από αυτά είναι η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό.
Για εμάς, όπως γνωρίζετε πολύ καλά,  αποτελεί  πρωταρχική προτεραιότητα.
Ο τουρισμός, ως δυναμικός τομέας της οικονομίας  καλείται να συμβάλει ενεργά στην αντιμετώπιση της ανεργίας, που αποτελεί κεντρικό στόχο στην κυβερνητική πολιτική. 
Στο πλαίσιο αυτό η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση των νέων στον τουριστικό κλάδο, έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί 
συμβάλει αποφασιστικά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού μέσω της αναβάθμισης της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος. 
Στόχος  μας ήταν και είναι η αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών των Ανώτερων  Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης (ΑΣΤΕΡ,ΑΣΤΕΑΝ) και της δευτεροβάθμιας και μετα-δευτεροβάθμιας επαγγελματικής τουριστικής εκπαίδευσης (ΙΕΚ και ΕΠΑΣ). 
Επιδιώκουμε να προσφέρουν υψηλής ποιότητας εκπαίδευση και κατάρτιση σε σπουδαστές που προτίθενται να δραστηριοποιηθούν στον ξενοδοχειακό κλάδο. 
Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα  ενσωματώσαμε τη λειτουργία των σχολών του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης,  στο Υπουργείο Τουρισμού. 
Οι σχολές λειτουργούν κανονικά και επιλύονται οι τελευταίες διοικητικές λεπτομέρειες.
Αναθεωρείται το πρόγραμμα σπουδών των Σχολών Ξεναγών το οποίο πλέον θα ολοκληρώνεται σε τρία εξάμηνα φοίτησης και απελευθερώνεται το επάγγελμα του ξεναγού κατ’ εφαρμογή των ευρωπαικών μας υποχρεώσεων.  
Ήδη, εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση, με το ΥπΠΑΙΘΠΑ  για την εκπόνηση προγραμμάτων ταχύρρυθμης κατάρτισης στο επάγγελμα του ξεναγού ειδικά για τους αποφοίτους ανώτατων σχολών Ιστορίας και Αρχαιολογίας.  
Τα Προγράμματα αυτά ξεκινούν άμεσα.
Το Υπουργείο υλοποιεί ήδη Πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης για εργαζομένους, εποχιακά εργαζομένους, αυτοαπασχολούμενους και επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται σε επιχειρήσεις στο χώρο του τουρισμού. 
Το Πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού Δημόσιας Δαπάνης 4,5 εκατ. €, χρηματοδοτείται με πόρους του ΕΣΠΑ μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και στοχεύει στην κατάρτιση 2.875 ωφελουμένων.
Επιπλέον, συγκροτήθηκε Ομάδα Εργασίας για την τουριστική εκπαίδευση που σε συνεργασία με φορείς του τουρισμού εργάζονται από κοινού προκειμένου να προσδιοριστούν οι τουριστικές ειδικότητες.
Παράλληλα υποστηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία, καινοτομία και δράση που συμβάλει στην τουριστική επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και στην αύξηση της απασχόλησης, ιδιαίτερα των νέων.
 
Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα, στηρίζουμε  μαζί με τον εκπρόσωπο για το Γερμανικό και Ελληνικό Κοινοβούλιο και τον  Υφυπουργό Εργασίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας , κ. Hans-Joachim Fuchtel, την άμεση έναρξη ενός νέου προγράμματος επαγγελματικής τουριστικής εκπαίδευσης, που έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στην Γερμανία και σε άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία. 
Το πρόγραμμα  βασίζεται κυρίως στην στήριξη από τον ιδιωτικό τομέα των τουριστικών επιχειρήσεων, είναι συμπληρωματικό και μπορεί να λειτουργήσει ενισχυτικά και παράλληλα με τα προγράμματα του Υπουργείου Τουρισμού για την επαγγελματική τουριστική εκπαίδευση. 
Στο  πλαίσιο της γενικότερης συνεργασίας Ελλάδας-Γερμανίας, το Υπ. Τουρισμού σε συνεργασία με το ΥπΠΑΙΘΠΑ και το Υπ. Εργασίας, στηρίζει αυτή την πιλοτική ενεργοποίηση του πρότυπου προγράμματος κατάρτισης δυϊκής εκπαίδευσης που συνδέει άμεσα την αγορά εργασίας με τη τουριστική εκπαίδευση.
Έτσι οι σπουδαστές προσλαμβανόμενοι  άμεσα από τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις παράλληλα με τις σπουδές τους κάνουν πρακτική άσκηση με μισθό από τις επιχειρήσεις.
Για το συγκεκριμένο θέμα, το υπουργείο Τουρισμού αποστέλλει άμεσα σχετική επιστολή στο Ελληνο-Γερμανικό Επιμελητήριο στην οποία τονίζουμε τη στήριξη μας στην πρωτοβουλία για την ανάπτυξη ενός πρότυπου προγράμματος δυϊκής επαγγελματικής εκπαίδευσης.
 
Κυρίες και Κύριοι, 
Πεποίθηση μας είναι ότι η  υψηλή επαγγελματική κατάρτιση, 
αποτελεί κινητήριο δύναμη για την οικονομική ανάπτυξη, 
την ανταγωνιστικότητα, την κοινωνική σταθερότητα.
Συμβάλλει αποφασιστικά στη μείωση της ανεργίας και βάζει τις βάσεις για ένα σύγχρονο , ποιοτικό και ανταγωνιστικό τουριστικό προϊόν.
Καλωσορίζω και πάλι λοιπόν τον κ. Φούχτελ στο Υπουργείο Τουρισμού, με την ευχή και την ελπίδα οι συναντήσεις μας να είναι πάντοτε γεμάτες ουσία, αποτελέσματα και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς όφελος των ελλήνων πολιτών που βιώνουν καθημερινά τις επιπτώσεις μιας σκληρής πολυετούς ύφεσης.