26/09/2012: Συνέντευξη της Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη στο τουρκικό ειδησεογραφικό κανάλι NTV, στο πλαίσιο της επίσκεψης της στην Κωνσταντινούπολη.

26/09/2012: Συνέντευξη της Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη στο τουρκικό ειδησεογραφικό κανάλι NTV, στο πλαίσιο της επίσκεψης της στην Κωνσταντινούπολη.


26/09/2012: Συνέντευξη της Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη στο τουρκικό ειδησεογραφικό κανάλι NTV, στο πλαίσιο της επίσκεψης της στην Κωνσταντινούπολη.

 

Δημοσιογράφος Γκιουλάϊ Οζντέμ : Φιλοξενούμε μια σημαντική επισκέπτρια σήμερα. Μαζί μας έχουμε την Υπουργό Τουρισμού και Ανάπτυξης της Ελλάδας κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη. Σας ευχαριστούμε που είστε μαζί μας.

 

ΕΡ : Στην πραγματικότητα ο τουρισμός είναι μια πολύ σημαντική βιομηχανία. Κατά τη γνώμη σας προς τα πού οδεύει αυτή η βιομηχανία στη χώρα σας και σε ποιο σημείο βρίσκεται;

Υπουργός :  Στην πραγματικότητα ο τουρισμός μπορεί να είναι ο τομέας που μπορεί να μας βγάλει απ’ την κρίση. Για το λόγο αυτό για να εστιαστεί στον τομέα αυτό η Ελλάδα ίδρυσε ένα ξεχωριστό υπουργείο. Ο τουρισμός αποτελεί το 18% του εθνικού εισοδήματός μας αυτή τη στιγμή.

 

ΕΡ :  Σε σχέση με τη συνεργασία των δύο χωρών… σε ποιους τομείς θα υπάρξει συνεργασία; Έχει καθοριστεί κάποια στρατηγική;

Υπουργός : Καταρχάς πολλοί τούρκοι επισκέπτονται την Ελλάδα και πολλοί έλληνες την Τουρκία. Όλοι λένε ότι περνούν καλά. Μπορούμε να αυξήσουμε αυτές τις επισκέψεις. Επίσης, μπορούμε να προσφέρουμε ‘κοινά πακέτα’ για τουρίστες από μακρινές χώρες, όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Κορέα… Γιαυτό βρίσκομαι σήμερα στην Τουρκία. Πιστεύω ότι αν ενώσουμε τις προσπάθειες μας μπορούμε να δημιουργήσουμε μια κατάσταση win-win.

 

ΕΡ : Αύριο είναι η συνάντησή σας με τον Ερτουγρούλ Γκιουνάϊ…

Υπουργός : Ναι, με κάλεσε επίσημα να επισκεφθώ την Τουρκία. Θα του προτείνω να κάνουμε την επόμενη συνάντησή μας στην Ελλάδα, γιατί είναι σημαντικό να μπορούν να παρακολουθήσουν τέτοιες συναντήσεις άνθρωποι του ιδιωτικού τομέα και να γίνουν κοινές συνεδριάσεις.

 

ΕΡ : Η Ελλάδα και ιδίως τα ελληνικά νησιά ελκύουν το ενδιαφέρον των τούρκων τουριστών, κατά τη γνώμη μου, επίσης και οι διευκολύνσεις στη βίζα έχουν βοηθήσει σ’ αυτό. Περαιτέρω διευκολύνσεις θα προσέλκυαν ακόμη περισσότερο κόσμο. Σκέφτεστε να επεκτείνετε τις διευκολύνσεις αυτές;

Υπουργός : Όπως γνωρίζετε κινούμαστε στο πλαίσιο των διαδικασιών της συνθήκης Σένγκεν. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που παρείχε [αυτές τις] διευκολύνσεις στους  τούρκους πολίτες και βλέπω ότι είχαμε σημαντικά αποτελέσματα. Θα θέλαμε όχι μόνο να διατηρήσουμε την παρούσα κατάσταση, αλλά το πρώτο βήμα είναι πάντοτε πολύ σημαντικό κι έχουμε ήδη πραγματοποιήσει ένα πρώτο πετυχημένο βήμα. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Τουρκία για το θέμα των θεωρήσεων.

 

ΕΡ : Υπάρχουν νομίζετε αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα τομείς που θα ενδιέφεραν τους τούρκους επενδυτές;

Υπουργός : Ως Υπουργός Τουρισμού προσπαθώ αυτή τη στιγμή να προσφέρω ένα φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα. Άρουμε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για τις επενδύσεις, δημιουργούμε ένα ήπιο περιβάλλον, νομίζω ότι υπάρχουν ευκαιρίες για εν δυνάμει επενδυτές…

 

ΕΡ : Πιστεύετε ότι οι θετικές πολιτικές σχέσεις επηρεάζουν τις σχέσεις των δύο χωρών στους τομείς των επενδύσεων και του εμπορίου και νομίζετε ότι ξεκινάει μια νέα περίοδος για τις δύο χώρες;

Υπουργός : Από όσο βλέπουμε διανύουμε μια περίοδο όπου οι λαοί των δύο χωρών είναι σε πολύ καλές σχέσεις, στο πλαίσιο αυτό μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι πράγματι διανύουμε μα καλή περίοδο. Θέλουμε να ενισχύσουμε τους δεσμούς συνεργαζόμενοι, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού για αμοιβαίο όφελος.

 

ΕΡ :  Μιλώντας προηγουμένως [μέσα] λέγαμε για τις πολιτιστικές επαφές, για το ότι η πολιτιστική κληρονομία και ο πολιτισμός μπορεί επίσης να φέρει κοντά τους δύο λαούς. Θα μπορούσαν ενδεχομένως οι δύο χώρες να εστιάσουν σε αυτό και να συνεργαστούν περισσότερο… Θα ήθελα όμως να σας ρωτήσω για την οικονομία. Υπάρχει αυτή τη στιγμή μια παγκόσμια οικονομική κρίση και στην Ευρώπη τα πράγματα είναι επίσης δύσκολα… Σχεδιάζει η Ελλάδα να πουλήσει ακίνητα και σημαίνει αυτό ιδιωτικοποιήσεις και σε ποιους τομείς;

Υπουργός : Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει δημιουργήσει έναν ειδικό φορέα για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Περιλαμβάνονται σε αυτό και οι μαρίνες. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα ειδικά όσον αφορά στις τουριστικές επενδύσεις. Σκεφτόμαστε επίσης να ανοίξουμε χώρους για γκόλφ, γιατί αυτό θα μας εξασφαλίσει επιμήκυνση της θερινής περιόδου. Είναι ένα κοινό πρόβλημα αυτό, η επιμήκυνση της καλοκαιρινής σεζόν…

 

ΕΡ : Ο μεγάλος γιός μου παίζει γκολφ… Είχαμε από εσάς καλές ειδήσεις, καλά νέα…  Και μιλώντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ξέρουμε ότι στην Ελλάδα χιλιάδες άνθρωποι παρακολουθούν τουρκικά σήριαλ.

Υπουργός : Ναι, είναι το τρεντ στα σήριαλ αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Εγώ, δυστυχώς δεν έχω χρόνο να παρακολουθώ τηλεόραση, αλλά γνωστοί και φίλοι μου λένε όλοι για τα κοινά σημεία που έχουν οι δύο κοινωνίες.

 

ΕΡ : Τα σήριαλ αυτά, τα κοινά σημεία που ανακαλύπτουν οι άνθρωποι μπορεί να αλλάξουν και τις οπτικές γωνίες…

Υπουργός :  Ναι, είναι και κατά τη γνώμη μου πολύ σημαντικό. Τα σήριαλ βοηθούν και πολύ στη διαφήμιση της Τουρκίας.

 

ΕΡ : Νιώθω πολύ περήφανη που μιλώ με μια γυναίκα εκπρόσωπο στην ελληνική κυβέρνηση. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, παίρνουν οι κοινωνίες μάθημα από τα παθήματά τους, από τα λάθη που κάνουν –το ξέρουμε ότι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή το σημαντικότερο θέμα της επικαιρότητας είναι η οικονομία, τα μέτρα και οι κοινωνική αναταραχή, διαβάζουμε τις ειδήσεις στις εφημερίδες. Πού θα οδηγήσουν  όλα αυτά κατά τη γνώμη σας;

Υπουργός : Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει κάθε τι δυνατό για να βγει η χώρα από την οικονομική κρίση και όχι μόνο, προσπαθεί να κάνει το καλύτερο δυνατό για την κοινωνία. Είναι πράγματι σημαντικοί καιροί αυτοί, έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε και προσπαθούμε να επιτύχουμε, σκεφτόμαστε πώς θα βγούμε με επιτυχία από την κατάσταση. Είναι σημαντικό ότι συνεργαζόμαστε, έχουμε μια κυβέρνηση συνασπισμού και είναι πολύ πιο σπουδαίο να μπορεί κανείς να εστιάζει στα πράγματα που τον ενώνουν όταν βρίσκεται μπροστά σε κρίση.

 

ΕΡ : Και το ευρώ;

Υπουργός : Η κυβέρνηση εργάζεται πολύ για να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, γιατί αυτό είναι πολύ σημαντικό για μας. Η Ελλάδα είναι κομμάτι του ευρώ,  έχει δηλώσει τη δέσμευσή της στο ευρώ και οι εταίροι μας υποστηρίζουν τις προσπάθειές μας.

 

Δημοσιογράφος : Σας ευχαριστούμε πολύ, σας ευχόμαστε επιτυχία και ευχόμαστε επίσης να αυξηθεί η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες.