29/03/2022 – Ά. Γκερέκου στο Συνέδριο του ΣΤΕΚ: Για την επόμενη μέρα χρειάζεται ποιοτικός τουρισμός με ηθικό πρόσημο

29/03/2022 – Ά. Γκερέκου στο Συνέδριο του ΣΤΕΚ: Για την επόμενη μέρα χρειάζεται ποιοτικός τουρισμός με ηθικό πρόσημο


29/03/2022 – Ά. Γκερέκου στο Συνέδριο του ΣΤΕΚ: Για την επόμενη μέρα χρειάζεται ποιοτικός τουρισμός με ηθικό πρόσημο

Την πεποίθησή της ότι, καθώς  ο τουρισμός αποτελεί δύναμη ζωής και όπλο ειρήνης, η επιθυμία για ταξίδια είναι τόσο ισχυρή που μοιάζει δύσκολο να αναχαιτιστεί δραματικά παρά τον πόλεμο, εξέφρασε η Πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, μιλώντας σήμερα στο Συνέδριο του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ) «Τουρισμός: Η επόμενη μέρα».

 

Η Πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, μιλώντας στη θεματική εκδήλωση «Ποιοτικός Τουρισμός ως απάντηση στην κρίση», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο πλαίσιο του Συνεδρίου του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ). Εικονίζονται, ακόμα από αριστερά, ο Ειδικός Σύμβουλος ΣΤΕΚ, Άγγελος Λοϊζου, που συντόνισε τη συζήτηση, ο Υφυπουργός Τουρισμού της Κύπρου, Σάββας Περδίος, ο Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων της Κύπρου, Γιάννης Καρούσος, ο Πρόεδρος της ΠΟΞ, Γρηγόρης Τάσιος και ο Πρόεδρος του ΣΤΕΚ, Άκης Βαβλίτης.

 

Το συνέδριο είχε ως κεντρικό άξονα τη βιώσιμη αναδιάρθρωση και επανεκκίνηση του τουριστικού κλάδου, που έχει πληγεί σημαντικά από την πανδημία και τις πολεμικές εξελίξεις στην Ουκρανία.

 

 

Συμμετέχοντας στη θεματική ενότητα «Ποιοτικός Τουρισμός ως απάντηση στην κρίση», η Πρόεδρος του ΕΟΤ σκιαγράφησε το νέο πρόσωπο του Ποιοτικού Τουρισμού. «Πολλοί ταξιδιώτες είναι διατεθειμένοι να διαθέσουν μεγαλύτερα ποσά σε προορισμούς και δραστηριότητες που πληρούν την αρχή της βιώσιμης διαχείρισης, εφαρμόζουν πολιτικές φιλικές προς το περιβάλλον και μοιράζονται κοινές αξίες με τους επισκέπτες, όπως το slow travel, ο τουρισμός υπαίθρου, οι εναλλακτικοί προορισμοί, οι αυθεντικές τοπικές εμπειρίες και οι επιχειρήσεις που ενθαρρύνουν τη διαφορετικότητα, υποστηρίζουν ανθρώπους με ειδικές ανάγκες και σέβονται την αρχή του zero food waste» επισήμανε.

 

 

Μετά την εκδήλωση «Ποιοτικός Τουρισμός ως απάντηση στην κρίση». Εικονίζονται, από αριστερά, ο Υφυπουργός Τουρισμού της Κύπρου, Σάββας Περδίος, ο Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων της Κύπρου, Γιάννης Καρούσος, η Πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, και ο Πρόεδρος της ΠΟΞ, Γρηγόρης Τάσιος.

 

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη ανερχόμενη τάση του  Αναγεννητικού Τουρισμού (Regenerative Tourism), που εστιάζεται στους τομείς της υγείας και της ευεξίας, ενώ σημείωσε πως η επιθυμία για ασφάλεια οδηγεί και στην ανάγκη υιοθέτησης ανέπαφων ψηφιακών εμπειριών, εμπλουτισμένων μέσω της εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας (virtual reality / augmented reality).

 

 

 

Οι πρωτοβουλίες του ΕΟΤ

 

 

«Στην πορεία προς το 2030, οι κεντρικοί άξονες δράσης του Δημόσιου και του Ιδιωτικού τομέα για έναν ποιοτικό τουρισμό με ηθικό πρόσημο πρέπει να είναι η πράσινη μετάβαση με σεβασμό στο περιβάλλον, τον πολιτισμό και την αυθεντικότητα των τοπικών κοινοτήτων, ο σεβασμός και η ενσωμάτωση διαφορετικών κοινωνικών ομάδων, η ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης και η προσέλκυση επενδύσεων που θα σέβονται αυτές τις αρχές» συνέχισε η Πρόεδρος του ΕΟΤ.

 

Η Πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, με τον Υφυπουργό Τουρισμού της Κύπρου, Σάββα Περδίο.
 

 

Παράλληλα τόνισε ότι, πέρα από τη σταθερή προώθηση της Ελλάδας ως ασφαλούς προορισμού, ιδανικού για πολυθεματικές και αυθεντικές εμπειρίες όλο το χρόνο, ο ΕΟΤ «σε συνεργασία με τις Περιφέρειες της χώρας, θα συνεχίσει να προβάλλει νέους, εναλλακτικούς προορισμούς και τοπικές εμπειρίες και να αναδεικνύει τα έργα προσβάσιμου τουρισμού, ενώ σχεδιάζουμε εξειδικευμένη καμπάνια για τους digital nomads, προχωρούμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΟΤ και δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη σύζευξη φιλοξενίας και ελληνικής-μεσογειακής διατροφής με στόχο την ενίσχυση του τουριστικού και του πρωτογενούς τομέα της χώρας, πάνω στις αρχές της αειφορίας».

 

 

Ολοκληρώνοντας, διατύπωσε τη βεβαιότητά της πως, μέσα από ανταλλαγή καλών πρακτικών και συνέργειες με αμοιβαία οφέλη, η Ελλάδα και η Κύπρος θα περάσουν με απόλυτη επιτυχία στην επόμενη μέρα του παγκόσμιου τουρισμού.