Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,
Κυρίες και κύριοι,
Η οικονομική συγκυρία των τελευταίων χρόνων και η προσπάθεια που καταβάλλουμε για την ανάκαμψη, έχει αναδείξει τη σημασία του τουρισμού ως βασικού πυλώνα ανάπτυξης.
Τον συνέδεσε άρρηκτα με την ισχυρή και ρεαλιστική ελπίδα εξόδου της χώρας από την κρίση.
Η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, που πριν από έντεκα μήνες έλαβε την εντολή διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, δηλώνει από την πρώτη στιγμή, ότι ο τουρισμός αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα. Με στοχευμένες δράσεις – τολμηρές προτάσεις- ρεαλιστικό σχεδιασμό.
Δεν έχει περάσει πολύ καιρός, από τότε που ο τουρισμός αντιμετωπιζόταν ως ζήτημα δευτερεύουσας σημασίας. Μια ευκαιριακή δραστηριότητα, που κάθε χρόνο, από Απρίλιο ως Οκτώβριο, προσέφερε έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό.
Σήμερα, και όπως προκύπτει από όλες τις αναφορές διεθνών οίκων, στον τουρισμό στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό το εγχείρημα της ανάπτυξης. Μαζί του, ακολουθεί η αναγέννηση της πρωτογενούς παραγωγής, η μεταποίηση των προϊόντων της ελληνικής γης, η ελληνική ναυτιλία.
ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Σύμφωνα με προβλέψεις διεθνών οργανισμών, μέσα στην επόμενη δεκαετία η συνεισφορά του τουρισμού στο παγκόσμιο Α.Ε.Π. και την απασχόληση θα πλησιάσει το 10%. Ακόμα και στη δύσκολη οικονομική συγκυρία της τελευταίας πενταετίας είδαμε ότι ο παγκόσμιος τουρισμός, σε σχέση με άλλους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, δεν επηρεάστηκε σημαντικά.
Το 2012 ήταν χρονιά αύξησης της τουριστικής δραστηριότητας κατά περίπου 5%, ενώ ανάλογη αύξηση αναμένεται και για το 2013. Παράλληλα, το διεθνές οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον μεταβάλλεται με έντονους ρυθμούς. Η δυναμική της παγκόσμιας οικονομίας μετατοπίζεται στην Ασία, κυρίως στην Κίνα και την Ινδία, ενώ καθοριστική είναι και η οικονομική επιρροή της Ρωσίας αλλά και της Λατινικής Αμερικής.
Μία διαρκώς αυξανόμενη μεσαία τάξη στις περιοχές αυτές, κερδίζει μεγαλύτερο εισόδημα, δέχεται περισσότερα πολιτισμικά ερεθίσματα, αποκτά πρόσβαση στην ευρυζωνικότητα και τη γνώση και μεγαλύτερη ελευθερία μετακίνησης με την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών. Με άλλα λόγια, αποκτά όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που την καθιστούν υπολογίσιμη καταναλωτική – και κατά συνέπεια – τουριστική δύναμη.
Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Μέσα σε αυτό το σύνθετο και ρευστό διεθνές περιβάλλον, ο ελληνικός τουρισμός διεκδικεί όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά, που θα τον καταστήσουν πραγματικά ανταγωνιστικό. Θωρακίζεται σε θεσμικό επίπεδο, εκσυγχρονίζεται σε επίπεδο υποδομών αναβαθμίζεται σε επίπεδο υπηρεσιών. Δεν ελπίζει απλώς σε μία συγκυριακά καλή χρονιά. Δεν προσδοκά αποκλειστικά οφέλη από τις απώλειες ανταγωνιστών της. Η πολιτική κρίση στις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, που ευνόησε την εισροή τουριστών στη χώρα μας την τελευταία δύσκολη διετία, αργά η γρήγορα θα αποκλιμακωθεί.
Εμείς, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να κρατήσουμε το τουριστικό ρεύμα που κερδίσαμε. Πρέπει να είμαστε ακόμα πιο δυνατοί. Πιο ανταγωνιστικοί. Πιο έτοιμοι να σταθούμε απέναντι στις μεταλλασσόμενες ανάγκες της αγοράς.
Στο υπουργείο τουρισμού εργαστήκαμε συστηματικά για να πετύχουμε φέτος το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Και τα μηνύματα δείχνουν ότι μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Σε καμία περίπτωση πάντως, δεν θα έχουμε επιτύχει τον στόχο μας, αν η προσπάθεια που έχουμε καταβάλλει το τελευταίο διάστημα, δεν έχει την ανάλογη συνέχεια. Αν δεν στοχεύσουμε ακόμα ψηλότερα. Αν δεν πετύχουμε ακόμα περισσότερα. Αν δεν πιστέψουμε στη σταθερή, βιώσιμη, μακροχρόνια ανάπτυξη. Με την κατάλληλη διαχείριση, με προσεκτικά βήματα και στοχευμένες πολιτικές, ο τουρισμός έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τη συμβολή του στο ΑΕΠ και την απασχόληση κατά 50% μέχρι το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε. Δεν έχουμε το περιθώριο να επαναπαυόμαστε σε περιοδικές επιτυχίες. Επιβάλλεται και θα επιδιώξουμε το καλύτερο. Την ακόμα μεγαλύτερη σύνδεση τουρισμού με το εθνικό ΑΕΠ και την απασχόληση.
Στο πλαίσιο αυτό, είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία, η αρμονική συνεργασία του κράτους με την ιδιωτική πρωτοβουλία. Διαθέτει συσσωρευμένη τουριστική κουλτούρα και επιχειρησιακή εμπειρία πολλών ετών. Γι’ αυτό μπορεί και πρέπει να συμβάλλει, ώστε να εδραιωθούν όλες οι αναγκαίες θεσμικές μεταβολές. Μπορεί και πρέπει να συμβάλλει τα μέγιστα, ώστε να υπάρξουν πολιτικές και επιχειρηματικές επιλογές, που θα υποστηρίζουν αποκλειστικά μία εθνική στρατηγική μακροχρόνιας πνοής. Μια εθνική στρατηγική που προϋποθέτει τη συναίνεση και τη συμμετοχή της κοινωνίας αλλά και την ενεργητικότητα των επιχειρηματιών.
Ένα είναι πλέον σαφές. Το κράτος δεν επαρκεί μόνο του για να δρομολογήσει την ανάπτυξη:
Χρειάζονται συνέργειες και συνεργασίες.
Η συμβολή όλων είναι απαραίτητη.
Η δική σας συμβολή, θα είναι καθοριστική.
Κυρίες και Κύριοι,
Ο ανταγωνισμός που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι πολύπλοκος και απαιτητικός. Στα επόμενα βήματά μας, οφείλουμε να διαμορφώσουμε το θεσμικό πλαίσιο που θα δώσει την κατάλληλη στήριξη στη επιχειρηματικότητα. Θα εμπλουτίσει αλλά και θα αναβαθμίσει ποιοτικά την τουριστική μας προσφορά.
Στα επόμενα βήματα μας θα πρέπει να δώσουμε έμφαση σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Να αναδείξουμε τα ισχυρότερα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Το μοναδικό μας φυσικό περιβάλλόν, την ιδιαιτερότητα της ταυτότητας μας, τον πολιτιστικό μας πλούτο και την πλούσια γαστρονομική μας παράδοση.
Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κυρίες και Κύριοι,
Στο σχέδιο νόμου που προωθούμε, διαμορφώνουμε μία νέα τουριστική πραγματικότητα για το μέλλον. Γνώμονας μας, η αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος και η μετάβαση του σε ένα διαφοροποιημένο, πολυθεματικό και, τελικά, οικονομικά αποδοτικότερο, τουρισμό.
Με το νέο πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης, διευκολύνουμε τη δημιουργία σύνθετων και οργανωμένων τουριστικών καταλυμάτων. Με αυστηρό περιβαλλοντικό έλεγχο. Τόσο ως προς την λειτουργία τους όσο και ως προς τον σεβασμό στις αρχές της βιωσιμότητας. Ένα πρότυπο που αφήνει πίσω την παρωχημένη και επιζήμια πρακτική του κατακερματισμού και της υποβάθμισης του τοπίου.
Αφήνει πίσω τη δημιουργία χιλιάδων, αυθαιρέτων ή μη, καταλυμάτων, χαμηλής ποιότητας.
Στον τομέα των τουριστικών επενδύσεων, σημαντική είναι η προοπτική αξιοποίησης μιας ευρείας λίστας ακινήτων που μπορούν να παραχωρηθούν σε επενδυτικά συγκροτήματα, όπως μαρίνες, ξενοδοχεία, γήπεδα γκολφ.
Στον τομέα της αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών, ενισχύουμε σημαντικά τις δράσεις κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού.
Στον τομέα της εθνικής στρατηγικής αερομεταφορών, εργαζόμαστε μαζί με το αρμόδιο υπουργείο για την αύξηση των αεροπορικών συνδέσεων από τις αναδυόμενες αγορές και την αναβάθμιση των υποδομών στα περιφερειακά αεροδρόμια.
Στο επίκεντρο των προσπαθειών διαφοροποίησης του προϊόντος μας, θα είναι και η ενίσχυση των ειδικών μορφών τουρισμού. Πρέπει να δώσουμε στους επισκέπτες μας τη ευκαιρία να γνωρίσουν τις άγνωστες γωνιές της χώρας. Να δείξουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνον παρελθόν, δεν είναι μόνον η σπουδαία πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά της. Είναι δεκάδες άλλα χαρακτηριστικά όπως ο ελληνικός τρόπος ζωής, η φιλοξενία, ο πολιτισμός της καθημερινότητας μας, η σύγχρονη όψη των πόλεων μας.
Για όλους αυτούς τους λόγους έχουμε πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα για την προώθηση του τουρισμού συνεδρίων, του θαλάσσιου τουρισμού αλλά και του ιαματικού, ή του θρησκευτικού τουρισμού σε συνεργασία με την Εκκλησία.
Σημαντική στήριξη στο μέλλον του τουρισμού, προσβλέπουμε να υπάρξει και από την αξιοποίηση κοινοτικών και εθνικών αναπτυξιακών πόρων. Είμαστε σε συνεχή συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία τόσο για τον σχεδιασμό της περιόδου 2014-2020, όσο και για την υλοποίηση του αναπτυξιακού νόμου σε τομείς όπως οι επενδύσεις εγκαταστάσεων Ειδικής Τουριστικής Υποδομής και η ολοκλήρωση επιλεγμένων μεγάλης στρατηγικής σημασίας έργων υποδομής για τον τουρισμό.
ΑΘΗΝΑ
Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την Πρωτεύουσα μας. Την Αθήνα.
Αναφέρθηκα αναλυτικά στην πρωινή συνεδρία. Επαναλαμβάνω με έμφαση, ότι γίνονται σημαντικά βήματα προόδου. Η Δημόσια Τάξη επανέρχεται στην πόλη. Η ασφάλεια επιστρέφει.
Αν θέλουμε πραγματική ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού, θα πρέπει πολύ σύντομα να αποκτήσουμε μια ισχυρή τουριστικά πρωτεύουσα. Τα μελλοντικά σχέδια για ανάπλαση ιστορικών κομματιών του κέντρου, γύρω από την Ακαδημία Πλάτωνος και το Καλλιμάρμαρο, η ανάδειξη του παραθαλάσσιου μετώπου σε μια Αθηναϊκή Ριβιέρα, η δημιουργία ενός ισχυρού πολιτιστικού άξονα στο Φαληρικό Δέλτα, μπορούν να αλλάξουν ριζικά την όψη της πρωτεύουσας. Το Υπουργείο Τουρισμού, συμμετέχει και στηρίζει όλες τις ενέργειες για την αλλαγή της εικόνας των Αθηνών. Προωθεί όλα τα έργα υποδομής που πρέπει να γίνουν. Ο δρόμος που μένει να διανύσουμε είναι μεγάλος και ανηφορικός, όμως δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Ο ισχυρός ελληνικός τουρισμός ξεκινάει από μια ασφαλή Αθήνα, κύρους και θετικής φήμης.
Κυρίες και κύριοι,
Ο Τουρισμός αποτελεί ισχυρό όπλο για να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση και τις συνέπειές της. Πολύτιμο εργαλείο για την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας. Δραστικό μέσο για την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο μας βλέπουν στο εξωτερικό. Ήδη αποτελεί μια ιστορία επιτυχίας της Ελλάδας και των Ελλήνων που μπορούν και αντιμετωπίζουν την κρίση δημιουργικά. Στέλνει το μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί και αλλάζει τον τρόπο που σκέφτεται, που παράγει, που αντιδρά.
Η Ελλάδα είναι εδώ. Παρούσα και ικανή να αντεπεξέρχεται στις δυσκολίες της. Έτοιμη να υποδεχτεί τους επισκέπτες της και να τους πει τη δική της ιστορία.
Η Ελλάδα είναι ένα κορυφαίο παγκόσμιο όνομα. Έχει μοναδικά χαρακτηριστικά – συμπυκνώνει αξίες, παραδόσεις, πίστη, και έναν μοναδικό πολιτιστικό πλούτο.
Αυτή τη στιγμή χρειάζεται να κάνουμε το μεγάλο βήμα μπροστά. Να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο αύριο. Να διεκδικήσουμε τη θέση που μας αξίζει. Στην κορυφή.
Οι δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά μας είναι μεγάλες. Οι προκλήσεις εξίσου σημαντικές. Ο Τουρισμός μπορεί να επαναφέρει την ελπίδα, την αισιοδοξία, την αγάπη για τη Ελλάδα. Μπορεί να στηρίξει τη χώρα. Είμαι απόλυτα πεπεισμένη γιαυτό.
Στην κρίση δοκιμάσαμε τις δυνάμεις μας.
Επιβιώσαμε παρά τις δυσκολίες. Σταθήκαμε όρθιοι.
Τώρα, μπορούμε να βγούμε πιο δυνατοί.
Μπορούμε να βγούμε νικητές.
Σας ευχαριστώ πολύ