29/05/2015: Χαιρετισμός της Αν. Υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Έλενας Κουντουρά στην 23η Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ

29/05/2015: Χαιρετισμός της Αν. Υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Έλενας Κουντουρά στην 23η Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ


29/05/2015: Χαιρετισμός της Αν. Υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Έλενας Κουντουρά στην 23η Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ

 

Κύριε υπουργέ

 

Κυρίες και κύριοι,

 

Ο Τουρισμός συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξης της εθνικής μας οικονομίας, στην στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής.

 

Η συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ εκτιμάται περίπου στο 20% ενώ παραλλήλως συνεισφέρει αποφασιστικά στην κοινωνική συνοχή και την απασχόληση δημιουργώντας περισσότερες από 750.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.

 

Η κυβέρνηση μας έλαβε εντολή από τον ελληνικό λαό να αφήσει πίσω τις πολιτικές σκληρής λιτότητας, να υλοποιήσει πολιτικές με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας μας και να πετύχει μια έντιμη συμφωνία χωρίς νικητές και ηττημένους.

 

Να υπενθυμίσω ότι όπως έχει ξεκαθαρίσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στη Βουλή δεν θα υπάρξει αλλαγή στο ΦΠΑ στην τρέχουσα τουριστική σαιζόν. Οποιαδήποτε παραφιλολογία αναπτύσσεται σχετικά με τον ΦΠΑ τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, πλήττει τον τουρισμό και την εικόνα της χώρας.

 

Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι όποια αλλαγή συμφωνηθεί θα ισχύσει μετά την τουριστική περίοδο που διανύουμε και με μοναδικό στόχο η Ελλάδα να παραμείνει τουριστικά ανταγωνιστική.

 

Είμαστε σε άμεση επαφή και συνεργασία με όλους τους φορείς του τουριστικού κόσμου ώστε με στρατηγικό σχέδιο και συντονισμένες δράσεις η χώρα μας να εδραιωθεί στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως.

 

Έχουμε ως προτεραιότητα τη χάραξη μιας πολιτικής στρατηγικής στον τουρισμό και την περαιτέρω ανάπτυξη του με στόχο να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη για τον κλάδο, την κοινωνία και την εθνική οικονομία.

 

Κεντρική μας επιδίωξη, είναι τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη από τον Τουρισμό να διαχέονται στην ελληνική κοινωνία, να εξασφαλίζουν νέες θέσεις εργασίας, να στηρίζουν την πραγματική οικονομία.

 

Στόχος μας να επιμηκύνουμε την τουριστική μας περίοδο ώστε να έχουμε τουρισμό δώδεκα μήνες το χρόνο.

 

Προωθούμε τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, που θα συμβάλλουν αποφασιστικά, αφ' ενός στην περαιτέρω εδραίωση της επέκτασης της περιόδου, και αφ' εταίρου θα ωφελήσουν περιοχές της πατρίδας μας που σήμερα δεν βρίσκονται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος και της ζήτησης που υπάρχει.

 

Διεισδύουμε σε νέες αγορές, όπως την Κίνα, την Βραζιλία, τον Καναδά, την Κορέα, τη Μέση Ανατολή και προετοιμαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε τις ιδιαιτερότητες και τις απαιτήσεις των νέων αυτών αγορών.

 

Κωδικοποιούμε την τουριστική νομοθεσία με στόχο να καλύψουμε κενά αρμοδιοτήτων και λειτουργιών που υπήρξαν την προηγούμενη περίοδο.

 

Συνεργαζόμαστε με την Περιφέρεια, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για ένα ενιαίο τουριστικό σχεδιασμό και μια ενιαία τουριστική προβολή στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ώστε να δημιουργήσουμε ένα εθνικό τουριστικό brand.

 

 Επίσης βασική μας προτεραιότητα είναι η προσέλκυση επενδύσεων στον τουριστικό τομέα.

 

Ξεμπλοκάρουμε υποθέσεις επενδυτικών σχεδίων που λίμναζαν ύψους 200 εκατ. ευρώ, μειώνοντας τη γραφειοκρατία που δυσχέραινε την επιχειρηματικότητα στο κλάδο και προχωράμε γρήγορα και άμεσα τις διαδικασίες για την υλοποίηση νέων επενδύσεων που αφορούν τον τουρισμό.

 

Εργαζόμαστε ακόμη πιο εντατικά για να εξασφαλίσουμε ρευστότητα από Κοινοτικούς κυρίως πόρους ώστε να στηρίξουμε τις Επιχειρήσεις και να χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις.

 

Η Ελλάδα κατακτά μέρα με τη μέρα τη θέση που της αξίζει στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Ο τουρισμός ενώνει τους έλληνες , ενώνει τους λαούς.

 

Θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου γιατί με βάση τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το πρώτο τρίμηνο του 2015 ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκε τη χώρα μας ξεπέρασε τα 1,7 εκατομμύρια καταγράφοντας εντυπωσιακή αύξηση κατά 45,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατέγραψαν αύξηση κατά 12,8% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2014, φθάνοντας τα 532 εκατ. ευρώ.

 

Όραμα μας είναι μια Ελλάδα ανταγωνιστική, σύγχρονη και υπολογίσιμη δύναμη η οποία αντιμετωπίζει με επιτυχία τις προκλήσεις του μέλλοντος.

 

Είμαι πεπεισμένη ότι το στοίχημα της ανάπτυξης του Τουρισμού θα το κερδίσουμε όλοι μαζί αφού μοναδικός μας στόχος είναι η οικονομική ανάπτυξη, η κοινωνική δικαιοσύνη και η ευημερία του ελληνικού λαού.

 

Σας ευχαριστώ.