29/09/2020 – ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Η προτεραιότητά μας είναι η στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων και ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας στον τουρισμό»

29/09/2020 – ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Η προτεραιότητά μας είναι η στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων και ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας στον τουρισμό»


29/09/2020 – ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Η προτεραιότητά μας είναι η στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων και ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας στον τουρισμό»

«Έχω επιλέξει να μιλάω πάντα με ειλικρίνεια όταν απευθύνομαι στους ανθρώπους του τουρισμού, αλλά και σε κάθε πολίτη. Ο  παγκόσμιος τουρισμός έχει μπει σε αχαρτογράφητα νερά, όσο δεν υπάρχει εμβόλιο δεν υπάρχει και αίσθηση ασφάλειας, κάτι που επηρεάζει τα ταξίδια, τις διακοπές και τον τουρισμό μας, τόνισε ο Υφυπουργός Τουρισμού, κ. Μάνος Κόνσολας σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με αυτοδιοικητικούς, παραγωγικούς και τουριστικούς φορείς και ενώσεις της Κέρκυρας στο Επιμελητήριο του νησιού, με τη συμμετοχή της Υπηρεσιακής Γραμματέως του Υπουργείου Τουρισμού, κας. Σταυρούλας Μηλιάκου, του Βουλευτή Κέρκυρας της ΝΔ, κ. Στέφανου Γκίκα και του Βουλευτή Κέρκυρας του ΚΙΝΑΛ, κ. Δημήτρη Μπιάνκη.
 
 
Ο Υφυπουργός Τουρισμού άκουσε με μεγάλη προσοχή τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις των φορέων και επεσήμανε ότι περιοχές με υψηλό δείκτη εξάρτησης από τον τουρισμό, όπως η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, έχουν υποστεί σημαντικό πλήγμα.
Αναφέρθηκε στα νέα μέτρα στήριξης που ενεργοποιεί η κυβέρνηση.
 
Ειδικά για την ενίσχυση των επιχειρήσεων αναφέρθηκε:
– Στον τρίτο γύρο επιστρεπτέας προκαταβολής, ύψους 1,5 δις, στον οποίο μπορούν να ενταχθούν εποχικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή μηχανή που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό.
– Στην έναρξη της δεύτερης φάσης χορήγησης δανείων από το Ταμείο Εγγυοδοσίας ύψους 3-3,5 δισ. ευρώ με τη χορήγηση δανείων κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις με 80% εγγύηση από την Αναπτυξιακή Τράπεζα.
– Στην επέκταση του ΤΕΠΙΧ ΙΙ με τη διάθεση επιπρόσθετων 850 εκατ. ευρώ για την παροχή κεφαλαίου κίνησης σε μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις με διετή επιδότηση επιτοκίου.
– Στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και του ΦΠΑ στις μεταφορές και στην εστίαση.
 
Ο Μάνος Κόνσολας, πραγματοποίησε ειδική συνάντηση και με τον Σύνδεσμο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, με τους εκπροσώπους των οποίων συμφώνησαν σε ουσιαστική συνεργασία για τα θέματα υγειονομικής προστασίας και ασφάλειας, καθώς και στην ανάγκη αναβάθμισης της εκπαίδευσης, μετεκπαίδευσης και κατάρτισης των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Αναφέρθηκε σε μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων, όπως:
– Το Πρόγραμμα επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας με το  Κράτος να καλύπτει επί 6 μήνες τις εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη, για κάθε νέο υπάλληλο.
– Την επέκταση του προγράμματος ΣΥΝ-εργασία μέχρι το τέλος του χρόνου.
– Τη νέα δίμηνη παράταση στη χορήγηση των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο.
– Το πρόγραμμα κρατικής επιδότησης των μηνιαίων δόσεων δανείων, εξυπηρετούμενων και μη, με υποθήκη την πρώτη κατοικία και με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
– Την παράταση στην προθεσμία καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων έως τις 30 Απριλίου για εργαζόμενους στον τουρισμό.
Ο Υφυπουργός Τουρισμού, τόνισε ότι κανείς εργαζόμενος και άνεργος δεν πρέπει να μείνει χωρίς στοιχειώδη οικονομική κάλυψη ακόμα και αυτοί που δεν συμπλήρωσαν τα 50 ένσημα για να πάρουν το επίδομα ανεργίας. 
 
 
Αναφερόμενος στην νέα τουριστική χρονιά τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει ένα κοινό πλαίσιο ευρωπαϊκό πλαίσιο κανόνων για τα ταξίδια και την ασφάλεια στον τουρισμό, που θα είναι αποδεκτό και θα εφαρμόζεται από όλες τις χώρες. 
 
Όπως δήλωσε: 
«Η υιοθέτηση αυτού του μέτρου θα δώσει ένα ισχυρό brand ασφάλειας στην Ελλάδα, ως τουριστικού προορισμού».
 
Ο Μάνος Κόνσολας, αναφερόμενος στην επόμενη μέρα για τον τουρισμό, τόνισε:
«Η πανδημία έχει ήδη επιφέρει  μεγάλες και μόνιμες αλλαγές στην οικονομική δραστηριότητα, στα ταξίδια, στο πλαίσιο της απασχόλησης με την τηλεργασία, στις συνήθειες και στον τρόπο ζωής. Είναι δεδομένο ότι η επόμενη μέρα για τον τουρισμό θα συνδεθεί και αυτή με μεγάλες αλλαγές για τις οποίες πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Στον παγκόσμιο τουρισμό θα αποκτήσει συγκριτικό πλεονέκτημα όποιος προετοιμάσει από τώρα την επόμενη μέρα».
 
Ο Υφυπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε, επίσης, στους στόχους που πρέπει να τεθούν για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως:
– Στροφή στην ποιότητα με επενδύσεις που δίνουν υπεραξία στον τουρισμό μας.
– Διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος με την ανάπτυξη νέων  μορφών τουρισμού και προϊόντων
– Πράσινη τουριστική οικονομία
– Ψηφιακός μετασχηματισμός των τουριστικών επιχειρήσεων