30/03/2012: Χαιρετισμός του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλου Γερουλάνου, στη συνέντευξη Τύπου του Ράλλυ Ακρόπολις

30/03/2012: Χαιρετισμός του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλου Γερουλάνου, στη συνέντευξη Τύπου του Ράλλυ Ακρόπολις


30/03/2012: Χαιρετισμός του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλου Γερουλάνου, στη συνέντευξη Τύπου του Ράλλυ Ακρόπολις

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, παρέστη στη σημερινή συνέντευξη Τύπου για το 58ο Ράλλυ Ακρόπολις και απηύθυνε τον παρακάτω χαιρετισμό:

«Θέλω να ευχαριστήσω και από τη μεριά μου για τη σημερινή συνέντευξη Τύπου και να πω ότι φαίνεται και από τον κόσμο που βρίσκεται σήμερα εδώ το ενδιαφέρον που υπάρχει γύρω από αυτό το γεγονός. Είναι μεγάλη μας χαρά που το Ράλλυ Ακρόπολις αναβίωσε πέρυσι, ύστερα από ένα δύσκολο χρόνο κατά τον οποίο δεν υπήρχε.

Όπως γνωρίζετε, τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε κάνει μια προσπάθεια να δέσουμε τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τον τουρισμό κάτω από ένα υπουργείο. Ένα υπουργείο το οποίο έχει ως δουλειά να επενδύσει στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Με τον πολιτισμό καταφέραμε να δώσουμε μια ιδιαίτερη ταυτότητα στον τουρισμό και με τον τουρισμό προσπαθήσαμε να δώσουμε μια αναπτυξιακή δυναμική στον πολιτισμό. Οι χώροι στους οποίους αυτά τα πράγματα λειτουργούν μαζί και λειτουργούν καλά είναι αυτοί που μπορούν να δώσουν αξία στα πράγματα που οφείλει η Ελλάδα να δώσει αξία.

Γνωρίζετε όλοι ότι βρισκόμαστε σε μια διαδικασία -πέρα από τις όποιες αντιρρήσεις που μπορεί να έχει ο καθένας- όπου η ελληνική οικονομία από καταναλωτική οικονομία βασισμένη σε κρατικές επιχορηγήσεις και βοήθεια πρέπει να γίνει μια οικονομία δημιουργική και παραγωγική. Για να γίνει αυτό πρέπει να επενδύουμε στα πράγματα που πραγματικά έχουν αξία και ορισμένα μεγάλα αθλητικά γεγονότα είναι τέτοια.

Θα σας θυμίσω μερικά πράγματα στα οποία έχουμε επενδύσει τον τελευταίο καιρό, τα οποία σε όσους λέμε ότι αρχίσαμε τα τελευταία δύο χρόνια να επενδύουμε σε αυτά μας κοιτάνε και λένε «μα τι κάνατε τόσα χρόνια». Ο Κλασικός Μαραθώνιος είναι ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι αυτής της προσπάθειας με 20.000 συμμετέχοντες, με 30.000.000 € συμβολή στην τοπική οικονομία την εβδομάδα που γίνεται, με ανθρώπους που έρχονται απ’ όλα τα μέρη του κόσμου για ένα μαραθώνιο που θα έπρεπε να είναι στην πρώτη γραμμή τέτοιων αθλητικών γεγονότων. Το Ράλλυ Ακρόπολις βεβαίως, το οποίο το ξέρετε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον, είναι επίσης ένα γεγονός που θα έπρεπε να επενδύουμε σε αυτό καθώς έχει ένα σημαντικό όνομα σε όλο τον κόσμο και αντί να επενδύουμε σε αυτό μία χρονιά είχε σταματήσει. Περιοχές της Αθήνας όπως η Ακαδημία Πλάτωνος και το Λύκειο του Αριστοτέλη, δύο περιουσιακά στοιχεία της πόλης μας, τα οποία έχουν τεράστια δυνατότητα ανάπτυξης και είχαν αφεθεί εντελώς στην τύχη τους. Το ΟΑΚΑ. Ξέρετε πολύ καλά ότι στη Βαρκελώνη πηγαίνουν για να φωτογραφηθούν στο Ολυμπιακό Στάδιο της πόλης κι εδώ το ΟΑΚΑ ήταν κλειστό.

Οι επιλογές που κάναμε έγιναν με το εξής κριτήριο: Εάν κάτι έχει αξία την οποία δεν έχει αποκομίσει, αν κάπου βλέπουμε μια αξία και μπορούμε να επενδύσουμε, το κάνουμε όταν δίπλα σε αυτό το οποίο γίνεται υπάρχουν άνθρωποι που νοιάζονται. Ο συνδυασμός του να έχει κάτι αξία και να υπάρχουν άνθρωποι που να θέλουν να παλέψουν γι’ αυτό είναι το βασικό μας κριτήριο. Εκεί έρχεται το κράτος ως αρωγός και είτε βάζοντας κάτι υπό την αιγίδα του, είτε χρηματοδοτώντας το μέσα από το Υπουργείο είτε συνεισφέροντας με φορείς που βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο.

Στην περίπτωση του Ράλλυ Ακρόπολις και ο ΟΠΑΠ και η ΕΡΤ έχουν βοηθήσει για να γίνει αυτό που έχει γίνει και απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι θα δούμε ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ το οποίο αναδεικνύει πως ένα αθλητικό γεγονός όπως το Ράλλυ Ακρόπολις προβάλλει τη χώρα με τους καλύτερους δυνατούς τρόπους. Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο ότι κατάφεραν οι άνθρωποι οι οποίοι νοιάζονται γι’ αυτό το Ράλλυ να το επαναφέρουν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Νομίζω ότι το σημαντικότερο είναι να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια, να συνεχιστεί η προσπάθεια να βρίσκουμε αξία στα πράγματα που έχουν αξία και το κράτος μαζί με τους ενδιαφερόμενους να δουλεύουμε μαζί για να τα αναδείξουμε. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση στην οποία ζούμε σήμερα και να ξαναβάλουμε την ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης.

Σας ευχαριστώ και πάλι που ήρθατε κι ελπίζω να χαρούμε το Ράλλυ Ακρόπολις φέτος, όπως το χαρήκαμε και πέρυσι».