30/04/2014: Ομιλία της Υπουργού Τουρισμού κυρίας Όλγας Κεφαλογιάννη στην ανοικτή συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης του ΣΕΤΕ

30/04/2014: Ομιλία της Υπουργού Τουρισμού κυρίας Όλγας Κεφαλογιάννη στην ανοικτή συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης του ΣΕΤΕ


30/04/2014: Ομιλία της Υπουργού Τουρισμού κυρίας Όλγας Κεφαλογιάννη στην ανοικτή συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης του ΣΕΤΕ

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
 
Κυρίες και κύριοι,
 
Η φετινή μας συνάντησή, πραγματοποιείται σε κλίμα ικανοποίησης, για όσα πετύχαμε τον τελευταίο χρόνο.  Πραγματοποιείται σε κλίμα αισιοδοξίας για όλα όσα προδιαγράφονται για τον ελληνικό τουρισμό. Τα αποτελέσματα της περασμένης χρονιάς,η συστηματική μας προετοιμασία αλλά και η δυναμική εκκίνηση στο 2014, μας δίνουν την απαραίτητη ώθηση να συνεχίσουμε.
 
Το 2013 η τουριστική κίνηση στη χώρα μας, αν συνυπολογίσουμε και τους επιβάτες κρουαζιέρας, ξεπέρασε τα 20 εκατομμύρια επισκέπτες, ενώ και τα έσοδα αυξήθηκαν κατά περίπου 15%. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις για το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2014 παρουσιάζουν αύξηση κατά 17,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και οι αφίξεις, στο πρώτο τρίμηνο, αύξηση πάνω από 23%. Με την Αθήνα να πρωταγωνιστεί με αύξηση άνω του 32%. Και όλοι αντιλαμβανόμαστε την ουσιαστική αλλά και συμβολική διάσταση αυτής της εξέλιξης. 
 
Από το 2012, πολλοί από τους παρόντες, με πρώτο τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, εργαστήκαμε μεθοδικά για την υλοποίηση ενός ρεαλιστικού προγράμματος εξόδου της χώρας από την κρίση. Καταστήσαμε σαφές, ότι ο τουρισμός μαζί με την ελληνική ναυτιλία και την αγροτική παραγωγή, θα είναι οι τομείς που μπορούν να πρωτοστατήσουν στη διαμόρφωση του νέου παραγωγικού μοντέλου. Στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο για την ανασυγκρότηση της εθνικής οικονομίας.
 
Με την προσωπική καθοδήγηση του Πρωθυπουργού, καταρτίσαμε σχέδιο εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό με συγκεκριμένους στόχους:
– την αύξηση του τουριστικού εισοδήματος, 
– την ενίσχυση της απασχόλησης, 
– τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του τουριστικού προϊόντος και των τουριστικών προορισμών,
– την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος , 
– τη διάχυση των οικονομικών και κοινωνικών ωφελειών του τουρισμού σε όλη την ελληνική κοινωνία.
 
Όλα τα παραπάνω είχαν σαν προϋπόθεση, την επανασύσταση του υπουργείου Τουρισμού και τη θεσμική του θωράκιση. Κυρίως όμως είχαν σαν προϋπόθεση την πολιτική βούληση. Την στρατηγική επιλογή, ότι ο τουρισμός μπορεί να είναι ο καταλύτης ανάκαμψης.
 
Από περιφερειακή δραστηριότητα, από “εποχιακό πάρεργο” έως και «αναγκαίο κακό», όπως τον χαρακτήρισαν εκφραστές περασμένων δεκαετιών, να γίνει μοχλός ανάπτυξης για όλη τη κοινωνία.  Για την περιφέρεια, αλλά και για την Αθήνα, που τόσο είχε πληγεί από την κρίση.
 
Τα δύο τελευταία χρόνια, ο τουρισμός ήταν ο πομπός ενός ξεκάθαρου μηνύματος. Η Ελλάδα αλλάζει. Αναγνωρίζει τα λάθη του παρελθόντος, αναθεωρεί τον τρόπο που σκέπτεται, παράγει, δημιουργεί, προοδεύει. Μέσα από την κρίση γεννιέται μια Νέα Ελλάδα. Πιο δυνατή, πιο ώριμη, πιο αποτελεσματική.
 
Κυρίες και Κύριοι,
 
Πλέον μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η θετική πορεία που καταγράφεται, δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας ευνοϊκής συγκυρίας.
 
Είναι αποτέλεσμα μιας συνολικής κινητοποίησης. Είναι αποτέλεσμα επίμονης, συλλογικής δουλειάς, και προσπάθειας απ’ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του τουρισμού. Είναι ακόμα, επιτυχία που οφείλεται στην εμπειρία και στο εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό. Είναι, τελικά, μία ακόμη επιτυχία της Ελλάδας.
 
Δεν επιλέξαμε τη φαινομενικά πιο εύκολη πεπατημένη των προσωρινών παρεμβάσεων και των εφήμερων επιλογών. Δεν ασπαστήκαμε κοντόφθαλμες λογικές «μιας καλής χρονιάς». Δεν αφεθήκαμε στη ροή των εξελίξεων με ευχολόγια και μετάθεση ευθυνών.
 
Επιλέξαμε τον δρόμο των αλλαγών και των στοχευμένων μεταρρυθμίσεων. Αυτόν το δρόμο θα συνεχίσουμε προωθώντας τις απαραίτητες πολιτικές πρωτοβουλίες.
 
Το Υπουργείο Τουρισμού είναι σε διαρκή συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις που υλοποιούμε και σχεδιάζουμε. Προσανατολισμένοι στη μέγιστη δυνατή απλούστευση των διαδικασιών και μείωση των διοικητικών βαρών, προχωρούμε άμεσα σε ένα νέο πλαίσιο πιστοποίησης και λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων.
 
Παράλληλα, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην διαμόρφωση ενός πλήρους, συνεκτικού και σταθερού θεσμικού πλαισίου για την υποδοχή και προώθηση των επενδύσεων. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που και αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται.
 
Με τη θέσπιση νέων τουριστικών προϊόντων, την προώθηση της τουριστικής κατοικίας, τη θεσμοθέτηση σύγχρονων προδιαγραφών, αλλά και με την τροποποίηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον τουρισμό, διαμορφώνουμε ένα ξεκάθαρο τουριστικό χάρτη για τους επενδυτές. Ένα νέο καθεστώς που εμπνέει ασφάλεια και σταθερότητα δικαίου.
 
Η ανάδειξη του τουρισμού ως βασικού πυλώνα ανάπτυξης υποστηρίζεται από το στοχευμένο σχεδιασμό αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων για τη νέα προγραμματική περίοδο.  Σχεδιασμό που λαμβάνει υπόψη τις τάσεις στη διεθνή τουριστική ζήτηση, τα νέα καταναλωτικά πρότυπα, τις δημογραφικές εξελίξεις στις παραδοσιακές αγορές αλλά και τη δυναμική των αναδυόμενων οικονομιών. Παράλληλα, αναμένουμε πολλά από την ανάκαμψη του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τη βελτίωση τη ρευστότητας.
 
Μεγάλα περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν επίσης στην καλλιέργεια τουριστικής συνείδησης και στη συμμετοχή μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας στην υλοποίηση της εθνικής τουριστικής στρατηγικής. Η ελληνική κοινωνία, οι κάτοικοι της περιφέρειας, οι νέοι και νέες μας είναι η καρδιά της τουριστικής μας συνείδησης. Μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι εκφραστές της νέας τουριστικής Ελλάδας.
 
Κυρίες και κύριοι,
 
Είναι σαφές, ότι δεν πρόκειται να επαναπαυτούμε σε μία ή σε δυο καλές τουριστικές χρονιές. Τα περιθώρια αύξησης της τουριστικής ροής, αλλά, κυρίως, αύξησης της κατά κεφαλήν δαπάνης, είναι μεγάλα.
 
Η προσέλκυση επισκεπτών ανώτερης αγοραστικής δύναμης θα επιτευχθεί με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την εισαγωγή ανανεωμένων επιλογών για τους επισκέπτες μας, τη συνεχή εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού. Την αναβάθμιση του επιπέδου των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών. 
 
Όλοι όσοι ασχολούμαστε με το εθνικό τουριστικό προϊόν, θα εργαστούμε ακόμη πιο σκληρά για να αναδείξουμε την εικόνα της νέας Ελλάδας στο εξωτερικό, και να αναζητήσουμε αμοιβαία επωφελείς εθνικές συνεργασίες. Με προσήλωση στους στόχους μας, και συνεπείς στο εθνικό στρατηγικό σχέδιο που έχουμε εκπονήσει, μπορούμε να προσβλέπουμε σε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.
 
Η πατρίδα μας, πέρασε από μια δύσκολη, σκληρή ιστορική συγκυρία. Τα σημάδια της κρίσης είναι ακόμα ορατά. Χρειάζεται να προσπαθήσουμε ακόμα πιο πολύ. Οι πληγές όμως αρχίζουν και επουλώνονται. Τα σύννεφα αρχίζουν και αραιώνουν. Μπροστά μας, ανοίγονται νέοι ορίζοντες. Καλύτερες ημέρες για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.
 
Η Νέα Ελλάδα που χτίζεται, βήμα – βήμα, είναι η Ελλάδα της δημιουργίας. Της εργασίας της προκοπής και των κερδισμένων μαχών. Είναι η Ελλάδα της πίστης, σε ένα καλύτερο, φωτεινότερο μέλλον.
 
Σας ευχαριστώ.