30/04/2014: Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη: Τολμάμε και κάνουμε μεταρρυθμίσεις

30/04/2014: Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη: Τολμάμε και κάνουμε μεταρρυθμίσεις


30/04/2014: Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη: Τολμάμε και κάνουμε μεταρρυθμίσεις

Στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έγιναν στον τουριστικό τομέα τα δύο τελευταία χρόνια και στους στόχους της νέας χρονιάς, αναφέρθηκε η υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας σήμερα στην κλειστή συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
 
«Ο τουρισμός απέδειξε ότι μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», τόνισε η κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, επικαλούμενη τα επίσημα στοιχεία για το 2013. Την περασμένη χρονιά –επισήμανε περίπου 18 εκ τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα. Η τουριστική κίνηση παρουσίασε αύξηση κατά σχεδόν 16% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ και τα έσοδα αυξήθηκαν κατά περίπου 15%.
 
«Στόχος μας για το 2014- πρόσθεσε- είναι να συνεχίσουμε αυτή την επιτυχημένη πορεία. Να παραμείνουμε στην κορυφή. Τα μηνύματα που έχουμε είναι ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις για το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2014 αυξήθηκαν κατά 17,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013, φθάνοντας στα 294,1 εκατ. ευρώ. Οι αφίξεις στο πρώτο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, κατέγραψαν αύξηση 23,2%».
 
Η υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους της και τη νέα τουριστική χρονιά, υπό την προϋπόθεση ότι «θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στο εθνικό σχέδιο δράσης που έχουμε χαράξει».
 
Στο πλαίσιο αυτό, η υπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι «τολμάμε να προχωρήσουμε σε αλλαγές και θα πρέπει όλοι να συνεργαστούμε για να θεραπεύσουμε τις παθογένειες του παρελθόντος».
 
Η κυρία Κεφαλογιάννη επισήμανε τις παρεμβάσεις που έγιναν για να επιτευχτεί ο στόχος της τουριστικής ανάπτυξης και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη μείωση του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών, στην ταχύτερη προώθηση των επενδύσεων, και στη διευκόλυνση των θεωρήσεων visa.
 
Αναφερόμενη στο Ν.4179, τον πρώτο νόμο για τον Τουρισμό, υπενθύμισε ορισμένες από τις βασικές ρυθμίσεις του, όπως τους οργανωμένους υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων, τα ξενοδοχεία Συνιδιοκτησίας και τους ξενώνες νεότητας.
 
Η υπουργός Τουρισμού επίσης έκανε ειδική αναφορά στο νέο τουριστικό νόμο, που -όπως είπε – σύντομα θα έλθει στη Βουλή.
 
Το νέο σχέδιο νόμου ρυθμίζει –ανάφερε – θέματα που αφορούν στην αποδοτικότερη λειτουργία ειδικών τουριστικών υποδομών. Προωθεί την ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού. Εισάγει την καινοτομία στον τουρισμό και διαμορφώνει ένα ευνοϊκότερο επενδυτικό περιβάλλον.
 
Η κυρία Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε και στο νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο, τονίζοντας ότι αποτελεί μια σημαντική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης. Το νέο χωροταξικό –είπε – προσδιορίζει αρχές, κανόνες και προτεραιότητες για το που και πως πρέπει να αναπτυχθεί ο τουρισμός.
 
Καταλήγοντας η κυρία Κεφαλογιάννη ζήτησε τη συνεργασία όλων των τουριστικών φορέων. «Όλοι όσοι ασχολούμαστε με τον τουρισμό οφείλουμε – τόνισε – να σκύψουμε πάνω στα μεγάλα θέματα, να αναζητήσουμε μαζί ρεαλιστικές λύσεις ενάντια σε ότι αναχρονιστικό, σε ότι αντιπαραγωγικό. Τώρα, σε καιρούς ανόδου και αισιοδοξίας, χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη ένταση των προσπαθειών, ώστε να θέσουμε τις βάσεις μιας βιώσιμης και μακροχρόνιας ανάπτυξης».
 
Η υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη σήμερα στις 19:30μ.μ, θα μιλήσει στην ανοικτή συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ, που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής.